Ce este colica biliara?
Atunci cand vorbim despre colica biliara, ne referim de fapt la doi termeni si anume la termenul de colica, ce inseamna o durere acuta, dar si puternica in acelasi timp. Aceasta durere se resimte rapid, fara a fi administrat neaparat un tratament. Cand ne referim la biliara, bila si anume la fiere, facem referire de fapt la vezica biliara si anume la un organ de forma unui saculet, acesta avand un rol principal de depozit. Ficatul este cel responsabil pentru secretarea lichidului biliar, el avand rol in digestia din duoden.
Principalele simptome ale colicii biliare
In ceea ce priveste simptomele, colica este insotiuta de obicei si de o serie de simptome, printre aceste simptome intalnindu-se eructatiile, durerea care poate sa iradieze din spatiul sub-costal drept dar si balonarea.
Putem trage astfel concluzia ca in cazul acestei probleme de sanatate, avem de-a face cu mai multe simptome, colica biliara fiind astfel catalogata ca un sindrom. Este important ca aceasta sa fie diagnosticata, dar si tratata din timp.
Mai exista posibilitatea ca in cazul persoanelor care sufera de aceasta problema de sanatate, sa mai apara si alte simptome precum varsaturile, balonarea sau pierderea poftei de mancare. Colica biliara este asociata cu o senzatie de amar in gura, in special dupa ce s-au consumat alimente foarte bogate in grasimi precum: oua in cantitati mari, maioneza, dar si grasimile animale sau smantana. Mai poate aparea si o colorizare a tegumentului de icter verdinic.
Colica biliara cauze
In ceea ce priveste cauzele, principala cauza a colicii biliare este litiaza biliara si anume o serie de pietre care se acumuleaza la nivelul acestei vezici. Factorii biologici reprezinta si ei o cauza importanta a unei astfel de patologii si anume, aceste cauze pot fi infectiile bacteriene sau parazitare. Se poate produce astfel un blocaj in canalul biliar, iar acest lucru va duce la diverse disfunctii biliare, in final ducand la colica biliara.
Printre cauzele principale se numara sedentarismul. In acest caz se afla intreaga activitate care tine de digestie si de anexele sistemului digestiv. Obezitatea si regimul alimentar caracterizat prin foarte multe calorii reprezinta un alt motiv pentru care activitatea hepatica este ingreunata mult. Ea nu va reusi sa realizeze un metabolism eficient, lipidele nesaturate, nereusind a fi descompuse in elementele mai simple.
Tratament naturist
Exista cateva remedii naturale sptre care va puteti orienta pentru a calma aceste dureri. Galbenelele si cicoarea reprezinta o solutie pentru a elimina durerile. Decoctul de cicoare are un rol depurativ, iar ceaiul de levantica poate avea un rol calmant asupra organismului.
Uleiul de masline este si el recunoscut pentru faptul ca dizolva calculii. Tratamentul se face amestecand ulei de masline cu suc de lamaie in proportii egale. Aceasta combinatie poate dizolva asa-numitele pietre. Sucul de patrunjel are si el rezultate bune in ceea ce priveste dizolvarea calculiilor. Sucul de patrunjel poate fi amestecat cu cel de morcovi, sfecla rosie sau ridichi, astfel eficieenta sa sa fie mai mare.
Pentru a trata colica biliara, se mai poate consuma infuzia de rostopasca, albastrele, matase de porumb sau menta. Ridichea neagra este si ea un tratament cunoscut, aceasta fiind apreciata pentru faptul ca stimuleaza evacuarea bilei. Este importanta golirea regulata a vezicii biliare, lucru care se poate realiza consumand suc de ridiche neagra.
Infuzia din coada soricelului, consumata cu o jumatate de ora inainte de mesele principale ale zilei, este un alt tratament apreciat datorita eficientei sale in stimularea evacuarii bilei. Conform unor studii, aceasta planta are efecte de trei ori mai puternice decat cele ale anghinarei.
Mai sunt indicate si alte infuzii precum cele realizate din sunatoare, papadie, salvie sau cimbru. Regimul alimentar sarac in grasimi, dar bogat in fibre este solutia cea mai buna pentru a reusi sa tratati aceasta problema de sanatate cu care va confruntati.
Activitatea fizica trebuie sa fie si ea una cat mai buna.
Regim alimentar colica biliara – Preventie si Tratament
Regimul alimentar trebuie sa fie unul echilibrat si variat, acesta continand un numar mare de legume, fructe, dar si lactate semidegresate. De asemenea, regimul ar trebui sa mai contina si cerealele integrale. Un astfel de regim este recomandat persoanelor care sufera de colici biliare, dar si celor care isi doresc sa previna aparitia unei astfel de probleme.
In dieta se pot introduce carnea slaba de curcan sau de pui. Aceasta nu trebuie sa contina piele. Se mai pot introduce produse precum pestele si fructele de mare, dar si lactatele cu un continut redus de grasime.
Branza ducle de vaca, iaurtul, urda, laptele batut, sunt permise in cadrul acestei diete. Branzeturile fermentate se vor consuma in cantitati mai mici, fiind alese doare cele semidegresate.
Se mai pot consuma legume si leguminoase precum fasolele, lintea, nautul sau mazarea. Acestea pot fi consumate preparate in supe, coiorbe, ghiveci, dar mai pot fi consumate si crude. Ele pot fi preparate atat la cuptor, cat si la gratar. In extrasezon se pot consuma legume congelate, murate sau conservate.
Regimul alimentar pe care trebuie sa-l urmati daca va confruntati cu aceasta problema trebuie sa fie compus din fructe, paine integrala, dar si cereale integrale, precum si orez brun, paste integrale, nuci, migdale sau semionte. Mai puteti adauga caju, alune de padure, nuci, porecum si diverse uleiuri vegetale obtinute prin presare la rece.
Specialistii spun ca cea mai buna decizie este sa adoptati un regim de viata cat mai sanatos care sa fie compus din multe legume, dar si din carne slaba. Un astfel de regim trebuie sa fie sarac in carbohidrati rafinati si in grasimi.
Este necesar sa excludeti zaharul, sucurile, dulciurile si faina alba pentru a reusi sa treceti mai usor peste aceasta problema. Tinand cont de toate aceste sfaturi, veti reusi sa preveniti aparitia bolii, iar daca suferiti de ea, sa o tratati. Se recomanda stabilirea unei strategii pe termen lung astfel incat sa va controlati obezitatea, dar si pentru a preveni o eventuala scadere brusca in greutate cauzata de dietele care sunt mult prea restrictive.
Ajutorul unui medic nutritionist poate fi util in unele cazuri. Un regim alimentar sanatos adaptat la preferintele, precum si patologia clientiului fiind de preferat fata de unul restrictiv.
Citeste si: Litiaza Biliara sau Pietre la Fiere