7 Metode Testate pentru a Scapa de Sughit

Pentru unele persoane, sughitul este un tic enervant care apare in cele mai nepotrivite situatii. Poate tine cateva minute bune si provoaca un anumit disconfort. Sughitul este desemnat de specialisti drept un fel de contractie spasmodica a diafragmei. Astfel, muschii care se afla intre plamani si abdomen se intaresc si impiedica aerul sa ajunga la trahee si la plamani.

Sughitul nu dureaza foarte mult insa poate afecta corzile vocale provocand un mic zgomot, ce poate fi auzit de cei din jur. Sughitul nu are consecinte nefaste asupra sanatatii si este in intregime benign. Insa, o criza de sughit poate deveni jenanta si zgomotul provocat il poate deranja atat pe cel care sughite cat si pe cei din jurul sau.

De ce ne apuca sughitul ?

De cele mai multe ori, sughitul apare atunci cand mancam prea repede si dispare in general in cateva minute. Dar, exista cazuri in care poate dura cateva saptamani, luni chiar. In aceste cazuri poate fi semnul unei boli grave. Nu exista persoana care poate sa spuna cu mana pe inima ca nu a sughitat vreodata.

De obicei, sughitul nu vine cu neplaceri foarte grave. La copii se manifesta in special dupa ce mananca deoarece ei au tendinta sa inghita mai mult aer. Sughitul mai poate aparea si atunci cand bem rapid o bautura mai calda sau mai rece. In cazul fumatorilor apare mai des dar si in cazul persoanelor care consuma alcool in mod regulat conform medicilor gastroenterologi.

Iata pe larg principalii factori care declanseaza sughitul:

1. Mancatul prea repede

Principala cauza a aparitiei sughitului este in mod obisnuit legata de consumul de mancare. Mancam prea repede, mancam prea multe alimente, mancam alimente prea condimentate, prea calde sau prea reci, toate aceste lucruri pot provoca sughitul. Prevenirea consta in a ne obisnui sa mancam mai incet si sa evitam excesele.

2. Obiceiurile proaste

Consumul de alcool si fumatul nu sunt singurele obiceiuri nefaste pentru sanatate, acestea pot provoca in egala masura sughit. Evitand abuzurile poti limita situatiile jenante.

3. Starea emotionala

Un stres mai intens sau o stare de surexcitare mai intensa pot declansa o criza de sughit. Atunci cand simti ca adrenalina incepe sa urce sau ca ritmul cardiac este mai accelerat, nu uita sa respiri.

4. Refluxul gastric

Sughitul poate fi legat de o patologie extrem de frecventa, refluxul gastro-esofagian. Se poate intampla ca un cerc vicios sa se creeze atunci cand sughitul accelereaza simptomele de reflux si reflxul declanseaza sughitul.

5. Chirurgia

In unele cazuri, chirurgia abdominala poate provoca sughit precum si tumorile la burta, tulburari ale sistemului nervos central sau accidente vasculare cerebrale. Daca simptomele nu se atenueaza in cateva ore, consulta medicul.

6. Probleme rare

In cazul unui sughit persistent, care dureaza mai bine de 48 de ore, cauza poate veni de la refluxul gastro-esofagian, de la un medicament, de la o maladie neurologica, infectii diverse precum si, in cazurile mai rare, de la un cancer. In cazul unui sughit persistent specialistii iti pot recomanda tratamente anti-aciditate sau solutii pentru a trata problemele sustemului nervos.

Metode testate pentru a scapa de sughit

1. O lingura de zahar impotriva sughitului

Este una din cele mai delicioase metode prin care poti scapa de sughit. Astfel, vei stimula nervul vag (un nerv lung care porneste de la creier si ajunge pana la abdomen). Zaharul granulat va pacali acest nerv pentru a se concentra mai putin asupra diafragmei si mai mult asupra gatului.

2. Un pahar mare cu apa

Paharul cu apa reprezinta un truc clasic pentru a scapa de sughit. Insa functioneaza de fiecare data. Tinandu-ti respiratia in timp ce consumi paharul cu apa, diafragma are mari sanse sa se calmeze si respiratia sa isi reia cursul normal.

controleaza respiratia daca sughiti

3. Tine-ti respiratia

Aceasta tehnica se bazeaza pe controlarea respiratiei. Este foarte simplu. Daca vrei sa scapi de sughit incepe prin a-ti goli plamanii dupa care inspira lent si profund pe nas. Atunci cand plamanii sunt plini, blocheaza-ti respiratia timp de cinci secunde dupa care respira pe gura cat mai lent cu putinta ca si cum ar trebui sa sufli intr-o lumanare.

4. Mananca o felie de lamaie

Aciditatea din lamaie este ideala pentru a soca sistemul digestiv si pentru a scapa de sughit. In plus, lamaia este excelenta pentru sanatate. Taie o felie de lamaie si incepe sa musti din ea. Pastreaza felia de lamaie timp de cateva secunde asteptand ca sughitul sa dispara.

5. Jocuri de concentrare

Cu siguranta ai constatat si faptul ca sughitul are tendinta sa treaca atunci cand incetam sa ne mai gandim la el. Este simplu, deoarece incetand sa ne mai focalizam asupra sughitului, acesta trece pur si simplu.

Incearca sa te focusezi asupra unui joc care necesita concentrare precum mikado, enigme, rebusuri sau probleme de matematica. Daca vrei sa experimentezi acest tip de joc rapid atunci pune cele doua maini fata in fata si incearca sa le apropii cat mai tare cu putinta fara ca acestea sa se atinga. Vei fi rapid complet absorbit de acest exercitiu si respiratia se va calma.

6. Pune-ti degetele in urechi

Exista doctori care ne recomanda sa ne apasam urechile cu doua degete dar cat se poate de bland, nu foarte puternic. Asta deoarece ramificatii ale nervului vag ajung pana la sistemul auditiv si stimularea acestora pot opri sughitul.

apa cu miere pentru sughit

7. Ca masura de urgenta

Mai ales daca te afli intr-un loc public, poti inghiti o lingurita de otet de mere. Socul resimtit de organism la contactul cu gustul acru elimina imediat sughitul. In plus, tot pentru a scapa de sughit, amesteca o lingura de miere sau zahar cu apa calda si bea cat de repede poti.

Taie 2-3 felii de lamaie si mananca-le rapid. Tot gustul acru este cel cara va actiona asupra diafragmei si sughitul va ramane o amintire neplacuta. Gogosarii in otet sau muraturile poti fi in egala masura de folos impotriva sughitului.

Care sunt efectele neplacute ale sughitului?

Dupa cum spuneam mai sus, sughitul este cauzat de contractarea involuntara a diafragmei care este implicata in mod activ in procesul de respiratie. Atunci cand o persoana incepe sa sughite, diafragma se contracta in mod involuntar. Sughitul reprezinta un sistem de aparare al organismului si trece in general dupa cateva minute.

Exista o serie de substante injectabile care elimina sughitul intr-un timp record. Si hipnoza este o optiune eficienta atunci cand medicamentele nu au niciun efect. Insa, daca crizele lungi de sughit apar in mod periodic sau daca sughitul dureaza saptamani sau chiar luni atunci trebuie facute neaparat investigatii.

Au existat numeroase cazuri in care pacientii au sughitat cativa ani ani la rand şi s-a dovedit in cele din urma ca au avut afectiuni foarte grave care duceau la aceasta neplacere. Sunt destul de rare aceste cazuri, insa ele exista.

Care sunt bolile grave ascunse de sughit?

Sughitul persistent, cel care dureaza cateva zilele intregi poate ascunde boli grave. Daca sughitul nu trece cu niciun fel de tratament acest lucru poate fi semnul unor probleme ale sistemului nervos central sau chiar al unor tumori craniene.

Semn de boli cardiace

boli cardiace provocate de sughit

Au existat in intreaga lume cazuri dovedite in acest sens. De asemenea, sughitul care nu dispare sub nicio forma, cu absolut nimic,  poate fi un semn al unor boli cardiace grave. Au existat de asemenea cazuri si in acest sens si chiar decese, iar problemele cardiace au fost observate la doar la autopsie.

Semn de boli degestive

Sughitul care nu dureaza neaparat zile la rand, dar apare totusi in fiecare zi este un semn de alarma. Persoanele care sughit zilnic, iar crizele dureaza de la 30 de minute la cateva ore trebuie sa isi faca un control amanuntit, in mod obligatoriu, al sistemul digestiv.

Este indicat sa se faca investigatii endoscopice la stomac, dar mai ales la colon, deoarece sughitul repetitiv poate fi semn de cancer la colon, o boala extrem de grava si fatala daca este descoperita mult prea tarziu.

Sughitul este incomod din punct de vedere social

Social vorbind, este destul de jenant sa sughiti, mai ales daca te afli intr-o incapere in care se afla mai multe persoane. Asta deoarece acest tic este cel mai adesea unui nivel ridicat de alcool.

De fiecare data cand unei persoane i se cere sa imite un individ beat, primul lucru pe care persoana respectiva il face este sa sughite. Atunci cand sughitul pune stapanire pe noi, in functie de locul in care ne aflam, poate fi o situatie destul de jenanta.

Este impresionant din punct de vedere stiintific

Din punct de vedere stiintific, sughitul reprezinta o mioclonie frenoglotica. Este intotdeauna o placere sa auzim astfel de termeni medicali dar si derutant totodata.

In momentul in care medicul iti spune ca suferi de mioclonie frenoglotica, ti se pare un diagnostic teribil. Daca medicul ti-ar spune ca este vorba de sughit ar fi cu totul altfel, nu-i asa? Insa, in termeni medicali denumirea este cel putin impresionanta.

crampe musculare din cauza sughitului

Intai si intai, o mioclonie reprezinta o contractie musculara involuntara. Cu siguranta ai avut parte de aceste mioclonii in momentul in care ai mers la culcare, inainte sa adormi. Este vorba despre un soc muscular. Dar frenoglotic ce inseamna? Sa incepem cu freno care se refera la nervul frenic.

Este nervul motor al diafragmei, adica cel care comanda mobilitatea acestui muschi. Diafragma este principalul muschi al respiratiei. Se contracta atunci cand inspiram si forteaza aerul sa intre in plamani.

Dupa care se relaxeaza odata cu expiratia si urca in pozitia sa pentru a elimina aerul incarcat cu dioxid de carbon. Un mecanism excelent, cel al respiratiei, nu-i asa? Nu este singurul muschi implicat in respiratie insa este eroul zilei in ceea ce priveste sughitul.

Dar glotic ce inseamna? Este in raport cu glota, partea larinxului care se afla intre gat si trahee si in care se afla corzile vocale. Glota este implicata in mod direct in voce.

Se afla la intersectia cailor aeriene si digestive si este inchisa de epiglota. Drept urmare sughitul implica contractii musculare involuntare, nervul frenic si glota.

Este simplu din punct de vedere fiziologic

Cauzele sughitului nu sunt intotdeauna usor de identificat. Este datorat unei stimulari ale nervului frenic. In majoritatea din cazuri aceasta stimulare se datoreaza unei origini digestive. Aceasta sitmulare poate fi indusa de situatii diverse precum o distensiune a stomacului provocata de un volum mare de hrana.

sughit provocat de mancatul rapid

Spre exemplu, gurmanzii care mananaca repede sau amatorii de bauturi carbogazoase. Ei sunt cei care risca sa sughita mai des decat celelalte persoane. Si asta nu este totul – rasul, stresul, tusea sunt si ele susceptibile de a declansa sughitul. Orice stres la nivel abdominal poate lansa procesul.

In orice caz, datorita faptului ca nervul frenic este excitat, stimuleaza diafragma si o contracta intr-un mod anarhic. Aceste contractii forteaza aerul sa intre in plamani in timp ce inchiderea aproape concomitenta a glotei franeaza intrarea aerului in trahee si declanseaza sughitul si face sa vibreze corzile vocale.

Sughitatul este deci un spasm inspiratoriu al diafragmei. In cazuri mai rare, sughitul poate avea origini patologice legate de unele tulburari neurologice sau metabolice. In aceste cazuri trecem de la un sughitat benign la un sughitat cronic, mult mai problematic bineinteles.

Stiai ca cel mai lung sughitat din lume a durat numai putin de 68 de ani? Incredibil dar adevarat, nu vrem sa ne imaginam prin ce angoase a trecut persoana respectiva.

Cum putem preveni sughitul ?

Este important sa stim cum putem scapa de sughit insa, cel mai bine este sa incerci sa iti modifici alimentatia pentru a-l preveni pe viitor. Astfel, nu risti sa fii nepregatit/a pe viitor la serviciu, in public sau in mijlocul petrecerii.

Specialistii recomanda evitarea consumului de bere si sucuri acidulate, mai ales daca sunt scoase direct din frigider. O temperatura scazuta in combinatie cu acidul din bauturi nu fac decat sa influenteze in mod negativ diafragma, ceea ce determina contractiile specifice ale sughitului.

In plus, specialistii ne recomanda sa manancam cat mai incet si sa mestecam bine. Daca te grabesti in timpul mesei vei inghiti mai mult aer si sa vei sughita sau te vei balona mai usor.

Articolul precedentUlcior la Ochi (Orjelet) – Simptome si Tratament Rapid
Articolul următorCum pot sa ma ingras?
Echipa Editoriala
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.