Citeste acest articol despre ceai de salvie si vei descoperi zeci de beneficii si proprietati ale acestuia. Utili in curele de slabire, combate eficient tusea si racelile, indicat pentru ameliorarea durerilor menstruale si multe altele.
Cuprins:
- De unde provine salvia?
- Cum ne ajuta salvia?
- Ceai de Salvie Proprietati
- Care sunt metodele de folosire a salviei?
- Ce nu stiai despre ceaiul de salvie?
- Ceai de Salvie Beneficii
1. De unde provine salvia?
Salvia este folosita inca din Antichitate in bazinul Marii Mediterane, aceasta bucurandu-se de o foarte mare popularitate. Ea s-a raspandit pe tot cuprinsul Europei, dar si Americii de Nord. Aceasta planta este considerata a fi o ruda indepartate a mentei, nefiind de mirare faptul ca grecii, dar si romanii o ridicau in slavi, numind-o chiar „regina ierburilor medicinale”.
2. Cum ne ajuta salvia?
Pe multe dintre preparatele farmaciilor naturiste gasim denumirea Salvia officinalis, ea fiind recunoscuta astfel ca planta medicinala.
Nu a fost folosita doar pentru contributia sa pozitiva asupra sanatatii, ci si ca ajutor cosmetic, precum si ca „arma secreta” in bucatarie.
Salvia este cultivata pentru proprietaile sale deosebite, pe care le poseda, dar in acelasi timp ea este cultivata si ca planta de apartament.
Pentru a creste, salvia are nevoie de mult soare, ea avand o tulpina lemnoasa ce poate atinge 1,2 m inaltime.
3. Ceai de Salvie Proprietati
Salvia este considerata a fi un adevarat stimulent tonic, aceasta ajutand mult in afectiunile digestive, precum si in cele de natura nervoasa. Are si proprietati anntiinflamatoare, dovada in acest sens fiind numarul mare de inflamatii ale tractului digestiv pe care salvia le vindeca.
Ea mai este recunoscuta si pentru efectele sale antiseptice, precum si cele antibacteriene. Este foarte des folosita in tratarea diverselor afectiuni bucale. Ea mai actioneaza si asupra stafilcocului auriu precum a Salmonellei si a E. Coli.
Fiind folosita mai ales pentru rolul sau relaxant, salvia poate fi consumata sub forma de ceai, precum si tinctura sau pulbere.
Este astfel ideal sa consumati salvie, in special daca sunteti o persoana mai agitata sau daca aveti probleme cu starile de ameteala.
Salvia va va ajuta sa reduceti aceste stari de ameteala.
4. Care sunt metodele de folosire ale salviei?
Salvie este folosita in foarte multe feluri, aceasta avand un numar mare de intrebuintari. Ea este bogata in vitaminele A, C, K si E, precum si in complexul de vitamine B. Ea mai este bogata si in calciu, postasiu, magneziu, dar si fier sau zinc. Avand in vedere faptul ca este bogata in uleiuri volatile, partile din salvie cel mai frecvent folosite in prepararea bauturilor sunt frunzele si florile.
Salvia mai poate fi folosita si sub forma de infuzii. Pe langa toate aceste lucruri, ea mai are si un rol decorativ in gradina, frunzele verzi fiind folosite pentru a oferi un gust inedit salatelor.
5. Ce nu stiai despre ceaiul de salvie?
Cea mai populara utilizare a salviei este sub forma de ceai. Acest ceai poate fi baut fierbinte sau daca se doreste, poate fi baut si la temperatura camerei. El mai poate fi folosit si pentru uz extern, precum si pentru a face gargara.
Ceaiul de salvie este o bautura fara cafeina, acesta fiind baut fierbinte sau cu gheata, in functie de preferintele voastre. Petru a profita de beneficiile pe care le ofera acest ceai, puteti pune o lungura de frunze uscate intr-o ceasca, peste care sa turnati 250 de ml de apa aflata la temperatura de fierbere. Dupa 7 minute de infuzie, ceaiul se poate consuma.
O reteta mai neconventionala de ceai este sa adaugati o lingurita de miere sau de zahar, precum si niste zeama de lamaie.
6. Ceai de Salvie Beneficii
Ceaiul de salvie are oi multime de efecte benefice asupra organismului, aceste efecte benefice fiind demonstrate chiar si de catre inaintasii nostri, acestia bucurandu-se de acestea chiar si acum cateva mii de ani.
Ceai de salvie pentru slabit
Ceaiul de salvie este bun pentru slabit. Acestea este folosit ca parte importanta din multe diete de slabit, recomandate de medicii nutritionisti. Acesta stimuleaza metabolismul si implicit arderile din organism, astfel organismul consuma mai multe calorii decat de obicei.
Antioxidant, antidiabetic si reduce colesterolul
In primul rand, ceaiul are un importanmt rol antioxidant asupra organismului, el fiind si un bun adjuvant in raceala, precum si un antidiabetic foarte bun.
Acest ceai este alegerea cea mai buna si atunci cand vine vorba de diverse afectiuni digestive, precum si la durerile menstruale sau la albirea dintilor.
El poate reduce colesterolul, iar in cazul persoanelor cu tulburari psihice, acest ceai poate fi o solutie foarte buna.
Antioxidantii au rolul de a indeparta toxinele din organism, dar si de a anihila efectele nocive pe care radicalii liberi il au asupra organismului. Semnele imbatranirii premature vor fi preintampinate. De asemenea, riscul de a face diverse boli de inima va fi mai mic.
Consumul de ceai de salvie este indicat pentru ca acesta are multi antioxidanti benefici organismului, oamenii de stiinta demonstrand faptul ca este suficient ca o persoana sa consume acest tip de ceai pentru doar cateva saptamani si sa vada primele semne pozitive.
Unii oameni de stiinta sustin ca acest ceai scade nivelul glucozei din sange, acest lucru avand loc doar in cazul persoanelor care au o predispozitie de a face diabet. In cazul diabeticilor, consumul de ceai de salvie are un efect mult prea puternic, ducandu-se la o scadere a glucozei, pana la un prag periculos pentru sanatate.
Ceai de salvie pentru tuse si raceli
Ceaiul de salvie este o solutie foarte buna si in ceea ce priveste tratarea racelilor, acesta fiind benefic. Consumul regulat de acest ceai va diminua tusea, precum si raceala.
Este recomandat ca odata ce v-ati imbolnavit sa consumati trei sau patru cesti de ceai de salvie pe zi, acesta fiind de ajutor in cazul gripei.
Combate gastritele si spasmele gastrice
Ceaiul de salvie are si numeroase beneficii asupra sistemului digestiv. Acidul rosmarinic din acest ceai reuseste sa previna spasmele gastrice, precum si arsurile stomacale sau gastritele, acestea contribuind si la inlaturarea simptomelor indigestiei.
Combate efectele menopauzei si ajuta menstruatia
Ceaiul de salvie este benefic si in ceea ce priveste tratarea efectelor menopauzei. Transpiratia nocturna specifica acestei perioade, poate fi combatuta consumand intre trei si sase jumatati de ceasca de ceai de salvie rece. Salvia este benefica in acest caz datorita estrogenilor vegetali. Un alt atribut important al salviei este ca aceasta poate fi folosita si in cazul durerilor menstruale.
Ceaiul de salvie este astfel benefic pentru diminuarea durerii. Uleiurile esentiale din salvie, dar s taninii reduc transpiratia excesiva pe durata ciclului menstrual.
Trateaza cavitatea bucala
Mucozitatile bucale sunt tratate destul de simplu cu ceaiul de salvie, de aceea, in cazul in care aveti probleme ciu gingivitele, amigdalita sau aftele puteti avea in vedere ceaiul de salvie pentru a trata aceste probleme. Folositi ceaiul sub forma de gargara, de cinci-sase ori pe zi.
Ti-a fost util acest articol? Lasa un comentariu mai jos. Parerea ta conteaza!