Ceai de Tei: Beneficii, Barbati, Femei, Proprietati, Contraindicatii

ceai de tei beneficii contraindicatii proprietati

Ce este ceaiul de tei, de unde provine?

Ceaiul de tei provine din florile arborelui cu acelasi nume. Teiul cuprinde aproximativ 30 de specii de arbori, foarte raspandit in zonele temperate ale emisferei nordice de pe trei continente: Asia, Europa si Estul Americii de Nord.

Teiul are flori hermafrodite si este raspandit prin padurile din regiunile deluroase pana aproape in zona muntoasa. La romani, ceaiul de tei este considerat un aliat traditional al sanatatii fiind unul din cele mai cunoscute ceaiuri din tara.

Prospect ceai de tei

Lemnul de tei este folosit in ceai pentru a combate artrita, reumatismul si migrenele. Acesta este diuretic si ajuta la o mai buna eliminare a toxinelor din organism.

Ceaiul din florile de tei are efect antidepresiv, sedativ, antispasmodic si combate formarea ridurilor si a cearcanelor. Se recomanda maxim 3 cani de ceai de tei pe zi, iar infuzia nu trebuie sa fie foarte concentrata.

Nu este recomandat ceaiul de tei pacientilor cu anemie deoarece impiedica absortia fierului. De asemenea nu este recomandat soferilor deoarece poate produce ameteala si stare de somnolenta. Daca ceaiul prinde o culoare rosie-maronie, nu se mai bea deoarece devine toxic.

Proprietatile ceaiului de tei

Pentru a obtine punctul maxim de substante active, florile de tei trebuie culese imediat dupa inflorire, la 1-2 zile dupa ploaie, apoi trebuie uscate la umbra. Florile de tei contin, uleiuri esentiale, zaharuri, mangan, vitamine si mucilagii.

Mucilagiile continute de florile de tei, au un efect emolient in contact cu membranele sistemului digestiv si de aceea, ceaiul de tei este folosit pentru tratarea problemelor digestive precum indigestia sau greata. Ceaiul de tei este de asemenea consumat pentru eliminarea toxinelor din organism, astfel ajutand astfel in lupta impotriva celulitei.

Baut caldut, ceaiul de tei este de mare ajutor in caz de raceala si gripa deoarece stimuleaza transpiratia si reduce febra. De asemenea ceaiul de tei amelioreaza durerile de cap si reduce inflamatiile.

tei copac inflorit

Beneficiile ceaiului de tei

Ceaiul de tei are un efect calmant si linistitor pentru copii, ajutandu-I sa doarma mai bine. In cazul unei gripe, ceaiul de tei cu lamaie face minuni, prevenind deshidratarea, ajuta detoxifierea prin urinare. Ceaiul mai poate fi folosit sub forma de comprese pentru combaterea infectiilor oculare.

Datorita substantelor active din planta, ceaiul de tei poate fi folosit ca sedativ usor. Este recomandat sa se bea cu 30 de minute inainte de culcare si este recomandat in special persoanelor care se confunda cu tulburari de somn, stari de nervozitate sau anxietate.
In domeniul cosmetic, florie de tei sunt folosite pentru comprese impotriva cearcanelor.

In plus, aceste flori se pot folosii in combinatie cu lapte si ovaz pentru o masca excelenta pentru fata, avand un efect uimitor asupra tenului. Este recomandat si pentru persoanele care sufera de afectiuni renale, deoarece are proprietatea de a trata incontinenta si previne formarea pietrelor la rinichi.

Contraindicatiile ceaiului de tei (efecte secundare)

Consumul excesiv de ceai de tei poate favoriza unele disfunctionalitati ale inimii , in special peroanelor cu probleme cardiace, de aceea este interzisa consumarea ceaiului de catre persoanele care stiu ca sufera de acest tip de afectiuni. Ceaiul de tei in cantitati mari poate impiedica absortia fierului in organism, poate crea o stare de agitatie sau dureri de stomac.

Printre persoanele care nu pot consuma ceai de tei se numara si femeile gravide deoarece ceaiul de tei poate creste riscul de hemoragie. In contextual unor stari de agitatie sau anxietate, ceaiul de tei aduce linistea, insa trebuie baut cu moderatie.

Din cauza efectului sau calmant asupra sistemului nervos nu este recomandat soferilor.

ceai tei barbati femei bebelusi

Ceai de tei pentru barbati/baieti

Exista un mit care sustine ca ceaiul de tei poate duce la ipotenta in cazul domnilor. Noi am facut cercetari pe acest subiect si avem raspunsul. De unde provine acest mit? In armata si in penitenciare le era indicat barbatilor sa consume bromura (substanta care reduce libidoul), care adesea era dizolvata in ceai de tei.

Din punct de vedere medical ceaiul de tei calmeaza sistemul nervos si anumite zone ale acestuia care sunt responsabile si pentru excitare. In acest fel, cantitati mari de ceai de tei pot scadea potenta reducand nivelul de excitare psihica si ulterior fizica.

Potenta pe termen lung nu este afectata de nici un tip de ceai sau nu este un studiu care sa ateste aceasta afirmatie.

Ceai de tei pentru femei/fete

In cazul femeilor, ceaiul de tei este benefic pentru un net mai neted, dar si pentru lupta impotriva cearcanelor dar si a celulitei datorita antioxidantilor care ajuta la eliminarea grasimilor.

Ceai de tei in perioada sarcinii

Ceaiul de tei nu este recomandat femeilor care se afla in perioada sarcinii, in special in ultimul trimestru al sarcinii deoarece acesta poate creste riscul de hemoragie.

Ceai de tei in perioada de alaptare

Ceaiul de tei este recomandat in cantitate moderata in cazul femeilor care alapteaza deoarece asigura un somn linistit atat mamei cat si sugarului.

Citeste si: 8 Ceaiuri in alaptare

Ceai de tei la bebelusi (sugari) si copii mici

Este complet nerecomandat sa ii dam copilului mai mic de 6 luni ceaiuri din plante deoarece ceaiul in stomacul mic al bebelusului ocupa locul laptelui, afecteaza procesele digestive si provoaca proasta asimilare a mineralelor.

Ceaiul de tei pentru bebelusi si copii nu trebuie sa contina zahar sau indulcitor. De asemenea este recomandat sa se faca doar din plante cultivate in conditii bio. Este recomandat copiilor care depasesc 6 luni, inainte de culcare deoarece asigura un somn linistit.

Ceai de tei reteta, mod de preparare

Modul de preparare este unul foarte simplu. Florile de tei maruntite bine se infuzeaza pentru maxim 4 minute, iar apa nu trebuie fiarta. Pentru un plus de savoare recomandam indulcirea cu miere albine produsa de albine care au stat in preajma teilor infloriti. Hmm, mai ca imi lasa apa gura.

Pret ceai de tei

O cutie de ceai de tei, produs din flori uscate, costa aproximativ 5-7 lei. Cel mai usor este sa comandati online atat ceaiul de tei, cat si mierea de albine din flori de tei de pe acelasi magazin. Vedeti pretul aici pentru ceai si aici pentru mierea de albine.

Concluzie

In concluzie, ceaiul de tei este recomandat in cantitati moderate pentru un somn linistitor, persoanelor cu insomnii chiar si bebelusilor mai mari de 6 luni. Acesta nu este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni renale sau soferilor deoarece poate produce prea multa relaxare.

Ceaiul de tei trebuie preparat din flori uscate, maruntite si trebuie infuzat, nu fiert. Daca ceaiul capata o culoare maro-rosiatica nu trebuie consumat deoarece este toxic.

Citeste si:

Ti-a raspuns la intrebari acest articol? Lasa-ne un comentariu, iar daca ti-a placut nu uita sa dai un share! 🙂

Articolul precedentGhimbir Beneficii si Contraindicatii, Ceai de Ghimbir Preparare Corecta
Articolul următorCeai de Urzica Verde, Vie: Beneficii, Slabit, Indicatii, pt. Par?
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here