Poporul roman are un dar stramosesc, acel al vindecarii numeroaselor afectiuni, cu ajutorul diferitelor ceaiuri sau remedii bazate pe plantele gasite in solul autohton. In cele ce urmeaza, vom observa mai indeaproape proprietatile papadiilor. Acestea sunt si au fost utilizate in ceaiuri sau alte forme pentru a combate unele afectiuni, dar si pentru santatatea generala a corpului.
Papadia
Papadia este o planta erbacee, cu frunze lungi, crestate si cu o floare galbena. Raspandita pe tot teritoriul Romaniei unde se afla vegetatie, poate fi gasita incepand de la zonele de campie pana la zonele subalpine, chiar si pe marginea drumurilor. Se dezvolta in zonele insorite, crescand in calea izvoarelor subterane.
Ea este o planta medicinala foarte apreciata pentru beneficiile ei si pentru proprietatile terapeutice, fiind un remediu natural pentru numeroase afectiuni.
Beneficiile consumului de ceai de papadie
Ceaiul de papadie are un gust amar si usor neplacut, insa persoanele care vor trece peste aceste inconveniente minore, vor descoperi imediat efectele benefice. Odata ajuns in organism, ceaiul de papadie ajuta la eliminarea toxinelor si al excesului de apa, imbunatatind functiile ficatului si al rinichilor. Elimindand toxinele, acest efect va fi vizibil si la nivelul pielii, actionand ca un antiinflamator si ca un antiseptic.
La nivelul tractului digestiv, acest ceai va combate gastrita, constipatia, va elimina efectele balonarii sau a unei toxiinfectii alimentare. Regland astfel functiile tranzitului intestinal, pofta de mancare va reveni la normal.
Bun pentru ten
Ceaiul de papadie este un bun aliat impotriva acneei, petelor de la nivelul pielii, pistruilor si vindeca numeroase alte afectiuni ale pielii, unii medici recomandand acest ceai chiar si pacientilor cu psoriazis, pentru a calma pielea.
Papadia este o planta puternic depurativa (favorizeaza eliminarea toxinelor), ajutand astfel organismul sa scape de toxine. Consumul regulat de ceai de papadie, purifica sangele si stimuleaza ficatul, astfel pielea va fi practic supusa unui infect de intinerire.
Folosit pentru par
Papadiile, aplicate sub forma unei masti pentru par, vor avea un efect benefic asupra scalpului, dar si asupra sanatatii parului. Aceasta masca va avea ca rezultat, un par mai stralucitor, hraneste firele uscate, dar si promoveaza cresterea parului, deoarece echilibreaza nivelul de sebum.
Nu in ultimul rand, persoanele care se confrunta cu matreata, ar putea beneficia de acest remediu natural. Aceasta masca se va aplica dupa spalarea parului si se va lasa sa actioneze intre 5-10 minute. Dupa aceea, parul se mai limpezeste o ultima oara cu apa si efectele vor fi deja vizibile.
Beneficiile pentru stomac ale ceaiului din radacina de papadie
Ceaiul de radacina de papadie poate avea multe efecte pozitive la nivelul stomacului si al digestiei. Desi nu in totalitatea cazurilor, majoritatea celor care consuma un astfel de ceai, au reportat ca apetitul este usor marit, poate calma stomacul si sa combata constiparea. Imbunatateste digestia, simptomele de balonare excesiva, crampele abdominale, diareea si hemoroizii vor fi puternic ameliorate.
Radacina de papadie ajuta ficatul
La nivelul ficatului, ceaiul de papadie stimuleaza producerea bilei, care ajuta enzimele corpului sa descompuna grasimile in acizi grasi, dar si sa filtreze si detoxifieze sangele. Ficatul mai are si abilitatea de a metaboliza aminoacizii, grasimile si colesterolul.
Vitaminele si nutrientii prezenti in papadii ajuta ficatul in aceste functii si asigura ca acesta este intr-o buna stare de functionare. Fiind un aliat si pentru digestie, ficatul va avea o munca mai usoara de fiecare data cand mancam.
Lupta impotriva infectiilor urinare
Ceaiul de papadie poate fi util in perioada in care suntem raciti, dar mai ales cand suferim de infectii urinare. Beneficiile acestui ceai pentru tractul urinar sunt:
- Este un diuretic puternic, promoveaza urinarea si ajuta la curatarea tractului
- Anti-bacterian si dezinfectant, prevenind dezvoltarea bacteriilor care cauzeaza infectia
- Promoveaza detoxifierea ficatului dar si a rinichilor, astfel ajutand impotriva infectiei
- Contine numerosi nutrienti si antioxidanti
- Prezinta proprietati antiinflamatoare
In cazul unei infectii urinare, este crucial sa ne tratam pana ce infectia a disparut complet, pentru a preveni o eventuala recidivare a acesteia. Impreuna cu consumul de cantitati generoase de lichide, ceaiul de papadie este un aliat puternic in combaterea acestei afectiuni.
Proprietati ceaiului de papadie din radacina
Papadia este foarte bogata in diversi nutrienti, datorita acestora, planta are numeroasele efectie mentionate pana acum. O cana de ceai de papadie contine:
- 25 calorii (kcal)
- 42mg Sodiu
- 220mg Potasiu
- 5g carbohidrati
- 7% fibre
- Vitaminele K, A, B6, C (si altele in cantitati mici)
- Calciu, fier si magneziu
Facandu-ne un obicei din consumul a 1-2 cani de astfel de ceai pe zi, este usor sa vedem ca vom beneficia de multe vitamine si minerale, fara un aport ridicat de calorii.
Contraindicatii si efecte adverse ale ceaiului de papadie
Desi ceaiul are numeroasele beneficii, este important de retinut ca nu se recomanda celora care au ulcer la stomac. Cei care consuma tablete antiacide pentru stomac, medicamente pentru subtierea sangelui si medicamente pentru diabet, nu ar trebuie sa consume si ceai de papadie pentru ca ar putea exista interferente la nivelul ficatului.
Totodata, exista si posibilitatea unor eventuale alergii la papadii, astfel trebuie avut grija in perioada primelor administrari pentru a preveni unele reactii anafilactice.
Efecte adverse ceai de papadii in perioada sarcinii
Pentru femeile insarcinate, ceaiul nu reprezinta un factor de risc, insa este recomandata consultarea unui medic, deoarece conform Dr. Kachko “nu exista suficiente informatii fiabile”. Spre sfarsitul sarcinii insa, acest ceai este recomandat pentru beneficiile sale, eliminand apa excesiva din corp. Datorita gustului amar al frunzelor de papadie, pot fi adaugate in combinatie cu alte ceaiuri mai placut aromate.
In perioada de alaptare
Pe perioada alaptarii, ceaiul de papadie poate avea un efect negativ, acela de a reduce productia de lapte. Daca aceasta este o problema, ar putea fi indicat sa se limiteze consumul acestuia, impreuna cu ceaiul de menta si salvie, ambele avand acelasi efect. Desi efectele benefice ar fi tot la fel de pronuntate, ar putea duce la o deshidratare, reducand astfel productia laptelui.
Citeste si: Ceai pentru gravide si in alaptare
Ceaiul de papadie recomandat copiilor?
Ceaiul de papadie poate fi administrat copiilor, cu precizarea ca acesta ar putea cauza o hiperaciditate gastrica. De asemenea, singura contraindicatie este aceea de alergie la papadie. Daca nu este cazul, papadia va ajuta copilul in cresterea apetitului si combaterea anemiilor.
Cand se bea ceaiul de papadie?
Majoritatea oamenilor pot tolera pana la 2-3 cani de ceai de papadie pe zi, acesta fiind administrat pe stomacul gol, cu 30 minute inainte de mese. Este dificil sa oferim cu exactitate un numar de cani pe zi, deoarece ceaiurile pot diferi in concentratie in special daca sunt cumparate plicuri pre-ambalate.
Este indicat sa incepem cu o cantitate mai redusa, gustul sau amar fiind in favoarea noastra in acest sens. Odata ce corpul dezvolta o toleranta la acest ceai si noi ne obisnuim cu gustul sau, putem servi o cana inainte de mesele principale ale zilei.
Cum se prepara corect ceaiul de galbenele?
Exista diferite moduri de preparare a ceaiului de galbenele. Cea mai populara fiind o infuzie, adaugand o lingura de frunze uscate in 250ml de apa clocotita. Se lasa 15 minute la infuzat si apoi se strecoara. De asemenea, se pot infuza si radacinile acestei plante dar si florile, ambele in acelasi procedeu precum frunzele.
Pret ceai de papadie, de unde-l achizitionam?
Pretul ceaiul de papadie variaza in functie de producatorul acestuia, direct proportionala va fi si calitatea ceaiului obtinut din infuzia florilor, frunzelor sau radacinilor de papadie.
Recomandam achizitionarea mai multor sortimente de ceai de pe Emag, astfel ca, veti putea cumpara si produsele pe care vi le doreati de mult timp.
Emag.ro: Vezi Pretul Ceaiului de Papadie (CLICK AICI)
Concluzie
Este evident ca daca nu suferim de o aciditate gastrica ridicata sau de o alergie la papadie, aceasta planta va fi un puternic aliat impotriva multor afectiuni. Curatandu-ne tenul, sangele, detoxifiind ficatul si rinichii, ceaiul de papadie ne va ajuta sa ne simtim mai tineri, dar si sa aratam mai tineri si mai sanatosi.
Cu siguranta multi dintre noi vom privi cu recunostiinta aceste frumoase plante, atunci cand le observam pe marginea drumurilor.
Citeste si: Ceaiuri pentru pietre la rinichi
In cazul in care ai aflat informatii utile din acest articol, ajuta-l cu un share prin intermediul butoanelor de mai jos. Impartaseste-ne parerea ta in sectiunea de comentarii.