Ghimbir Beneficii si Contraindicatii, Ceai de Ghimbir Preparare Corecta

ceai de ghimbir preparare administrare

Totul despre Ghimbir si Ceai de Ghimbir

Ce este ghimbirul, planta, radacina de ghimbir?

Ghimbirul este o planta erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromat, bogat in uleiuri eterice. Pentru a se dezvolta corespunzator, planta are nevoie de o temperatura ridicata si constanta, precum si de o umiditate permanenta.

Rizomul este tulpina subterana geofila, carnoasa, cu noduri si internoduri. In cazul ghimbirului, acesta are o forma neregulata, este noduros si atinge aproximativ 5-6 cm lungime. Ghimbirul este un condiment deosebit de pretuit in bucatariile orientale din India, Malaesia sau Nepal.

Un alt nume al plantei miraculoase, ar fi “piper alb” introdus de turci in Moldova si Muntenia. Denumirea de “ghimbir” a fost uzuala mai ales in Ardeal si Banat, provenind din ungurescul “gyomber”, iar apoi s-a raspandit sub aceasta denumire in toata tara.

ceai de ghimbir proprietati beneficii

Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir reprezinta o sursa excelenta de magneziu, potasiu, cupru si mangan dar este si bogat in vitaminele A, C si B. Inca din secolul intai ghimbirul a fost considerat si folosit de catre popor drept o planta medicinala pentru rezolvarea problemelor reumatice.

Ghimbirul contine aproximativ 500 de compusi care aduc organismului o multitudine de beneficii. S-a descoperit mai tarziu, ca ghimbirul are beneficii si in cazul digestiei, starilor de greata, osteoartita sau dureri musculare. Cea mai buna metoda de preparare a ceaiului de ghimbir este cea traditionala, din radacina de ghimbir.

Radacina de ghimbir se da prin razatoare, apoi se pune la fiert 1 litru de apa si cand aceasta clocoteste, ce pune ghimbirul, apoi se lasa 30 de minute vasul acoperit. Ceaiul de ghimbir este foarte aromat, are un gust usor iute dar foarte placut. Se poate consuma indulcit cu miere si suc de lamaie, aceasta fiind si una dintre cele mai populare metode.

Exista si varianta de ceai de ghimbir la pliculete, facut din ghimbir uscat si macinat. Aceasta varianta se prepara la fel ca orice ceai la plic, prin infuzare, dar adevaratele beneficii si arome le vom descoperi in ceaiul de ghimbir proaspat.

Beneficiile ghimbirului/ceaiului de ghimbir

Beneficiile ceaiului de ghimbir sunt multiple. Spre exemplu, ceaiul de ghimbir intareste sistemul imunitar, ne poate scapa de durerile de cap, reduce stresul si oboseala dar ajuta si digestia.

Consumarea ceaiului de ghimbir dupa mesele imbelsugate ajuta la recapatarea controlului asupra digestiei, previne aparitia diareei sau a flatulentelor si balonarii, in plus tonifiaza musculatura tractului intestinal. Datorita cantitatii mari de antioxidanti, ceaiul de ghimbir intareste sistemul imunitar.

Substantele active din ghimbir blocheaza acumularea grasimilor pe vasele de sange si reduc nivelul de colesterol. De asemenea, ceaiul de ghimbir este si un remediu impotriva racelilor, decongestionand caile nazale, umezeste mucoasa gatului, previne tusa grabind procesul de vindecare.

Totodata ceaiul de ghimbir reduce stresul responsabil cu aparitia raului de miscare, daca porniti la drum lung cu masina sau avionul, o cana de ceai de ghimbir consumat inainte este solutia ideala. Si crampele menstruale isi gasesc solutia in acest ceai miraculos. Compresa imbibata in ceai de ghimbir, pusa pe partea inferioara a abdomenului poate ameliora durerile.

Proprietati ceai de ghimbir, pentru ce este bun ghimbirul

Printre proprietarile ceaiului de ghimbir se numara si scaderea tensiunii, relaxand vasele de sange, ajutand circulatia sanguina din tot corpul. Acesta previne formarea cheagurilor si ajuta la transportul oxigenului catre toate organelle vitale din corp, inclusiv vascularizarea mai puternica a organelor feminine, deci apare excitatia si un apetit sexual mai mare.

De asemenea, ceaiul de ghimbir relaxeaza muschii obositi si amelioreaza durerile din timpul sarcinii.

ceai de ghimbir sanatate slabit

Contraindicatii ceai de ghimbir

Consumul de ceai de ghimbir este contraindicat bolnavilor cu afectiuni renale datorita faptului ca acesta poate agrava problemele deja existente. De asemenea, femeile insarcinate care sufera de greturi matinale sunt sfatuite sa consulte intai un medic inainte de a decide sa consume ceai de ghimbir.

Deoarece consumul in exces al acestui ceai poate afecta digestia si pot sa apara simptome neplacute precum sindromul de gura uscata, diaree, greata sau arsuri. Ceaiul de ghimbir poate reduce drastic nivelul de zahar din sange din aceasta cauza nu este recomandat nici diabeticilor.

Ceai de ghimbir pentru gravide (perioada sarcinii)

Ceaiul de ghimbir calmeaza greturile matinale ale gravidelor in perioada sarcinii, reprezentand cel mai bun remediu natural pentru greata, un remediu eficient atata timp cat este consumat cu grija de catre femeile insarcinate, o cana de ceai o data la doua zile.

De asemenea, ceaiul de ghimbir ajuta la absortia nutrientilor in organism si colecteaza substantele necesare cresterii si dezvoltarii bebelusului. Ceaiul de ghimbir ajuta la conservarea resurselor de energie, controland nivelul de glucoza din organism.

Citeste si: Ceaiuri Interzise si Permise Gravidelor

Ghimbirul pentru mame in perioada alaptarii

Ceaiul de ghimbir este recomandat in cantitati moderate, atat pe perioada sarcinii cat si pe perioada alaptarii deoarece acesta ajutala depozitarea substantelor nutritive in organism, ajuta digestia mamei dar si a bebelusului si intareste sistemul imunitar al amandurora.

Cum ajuta ceaiul de ghimbir la slabit?

Ceaiul de ghimbir ajuta la slabit intr-un mod natural si sanatos. Aroma sa puternica si putin picanta ajuta la reducerea in greutate, bineinteles daca acest ritual este pus in practica alaturi de un stil de viata sanatos, un meniu bogat in proteine, fibre dar si multa apa.

Ceaiul de ghimbir consumat dupa fiecare masa copioasa ajuta la arderea grasimilor si se poate ajunge cu un minim de efort, la greutatea ideala in scurt timp. Este important de adaugat ca ceaiul de ghimbir ne ofera in acelasi timp o senzatie de satietate.

Ghimbir si lamaie pentru slabit

Lamaia ajuta la reducerea cantitatii de grasime, avand un efect diuretic, ajuta la eliminarea toxinelor si a apei in exces din organism, sustine arderea grasimilor si stimuleaza metabolismul. Ghimbirul, pe de alta parte, imbunatateste functiile digestive si reda senzatia de satietate care dureaza mai mult timp.

Insa, cele doua ingrediente impreuna, pot alcatui o dieta miraculoasa, prin detoxifierea organismului, se imbunatateste circulatia sangelui si intareste sistemul imunitar, impiedicand retinerea de apa.

Cea mai drastica varianta a dietei cu lamaie si ghimbir consta in consumul de bauturi obtinute din ghimbir, apa, lamaie si miere (cel putin 2 litri pe zi), iar rezultatele pot fi spectaculoase, se pot pierde pana la 10 kg intr-un timp relativ scurt, alaturi de o dieta echilibrata si cat mai multa miscare.

Retete de slabit cu ghimbir

Acest ingredient se poate folosi in orice fel de mancare pentru aroma si savoare, consumat cu regularitate, metabolismul se normalizeaza, deoarece ghimbirul este un produs benefic pentru sistemul digestie.

Acesta purifica organismul si reduce grasimea nesanatoasa din corp, in special cea de pe abdomen sau coapse. Pentru slabit, ghimbirul se recomanda sub forma de ceai, combinat cu zeama de lamaie sau ceai verde, ceai negru, nucsoara sau suc de portocale natural.

ginger ghimbir ceai lamaie

Preparare corecta ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir proaspat se poate prepara intr-un mod simplu si acasa, fiind un proces simplu, dar care trebuie respectat. Se pune apa la fiert, iar cand aceasta da in clocot, se pune ghimbirul (taiat felii sau dat prin razatoare).

Important este ca ghimbirul sa fie pus dupa ce ati stins focul, aceasta fiind una din principalele greseli ale consumatorilor. Se lasa vasul acoperit timp de 5-10 minute (in functie de raportul apa si ghimbir), apoi se adauga sucul de lamaie.

Cand se bea ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir se poate consuma oricand, recomandat fiind dupa masa sau chiar la micul dejun pentru o mai buna functionare a sistemului digestiv.

Pret ghimbir/ceai de ghimbir

Un kilogram de radacina de ghimbir proaspata, se poate ridica pana la 50 de lei, echivalentul a 5 lei per suta de grame. Procesul prepararii din radacina este unul anevoios si adesea va poate descuraja sa beti un ceai de ghimbir.

Exista pudra de ghimbir, de cea mai buna calitate, care poate fi pastrata pentru o durata indelungata de timp intr-un dulap din bucatarie si folosita ca ingredient sau pentru prepararea ceaiului de ghimbir.

Recomandarea noastra este sa aveti o astfel de pudra in camara si ori de cate ori simtiti vreo problema de digestie sau simptome de raceala sa va puteti prepara un ceai. Pretul unui astfel de pachet de 100 de grame este extrem de accesibil si va ajunge o perioada lunga de timp, chiar daca consumati 1-2 cesti de ceai pe zi. Vedeti pretul produsului in magazinul online.

Concluzie

Ghimbirul este un condiment folosit in intreaga lume pentru aroma sa puternica, dupa cum va spuneam in diferite zone este numit si “piper alb”. Acest ingredient, consumat sub forma de ceai poate avea efecte benefice asupra organismului, deoarece ajuta digestia, circulatia sangelui, sistemul imunitar dar, ne poate ajuta si sa pierdem cateva kilograme in plus.

In functie de nevoile noastre, ghimbirul poate fi introdus cu incredere in bucatariile noastre si poate fi consumat, in cantitati moderate, de fiecare din noi, indiferent ca dorim sa slabim, sa avem o digestia usoara sau sa sau avem nevoie de o doza de energie, optinuta dintr-un ceai puternic aromat, si putin picant.

Ai descoperit multe informatii noi si pretioase despre ghimbir? Imparte-le cu prietenii si apropiatii tai cu ajutorul butoanelor de mai jos. Ne-ar placea sa ne lasi parerea ta intr-un comentariu. 🙂

Articolul precedentCeai Alb: Pret, Beneficii, Sortimente, Cofeina, Mod de Preparare
Articolul următorCeai de Tei: Beneficii, Barbati, Femei, Proprietati, Contraindicatii
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here