Ceai Negru: Beneficii, Proprietati, Pret, vs Cafea vs Ceai Verde

ceai negru beneficii

Totul despre Ceai Negru

Ceaiul Negru isi are originea in China, unde a fost consumat pentru prima data cu 4000-5000 de ani in urma, iar mai apoi a fost adus de catre britanici, in Londra, Anglia. Denumirea ceaiului, vine de la culoarea frunzelor, iar infuzia acestora are o culoare neagra-rosiatica.

Procesul de obtinere a ceaiului negru este unul complex, frunzele sunt lasate sa se oxideze complet, acest process poate dura pana la o luna iar apoi intervine procesul de sortare a frunzelor si de eliminare a umezelii.

Beneficii Ceai Negru

Ceaiul negru, are o multitudine de beneficii miraculoase asupra organismului nostru.
Acesta protejaza organismul de diverse boli cardiovasculare, regleaza greutatea corporala si ajuta la reducerea colesterolului. Consumat in mod regulat, ceaiul negru ajuta la slabit datorita proprietatilor de a stimula digestia si de a arde grasimile si totodata ne ajuta sa scapam de celulita. De asemenea, acesta poate preveni anumite tipuri de cancer.

Ceaiul negru poate fi considerat un energizant natural, multi oameni consumadu-l pentru a le creste capacitatea de concentrare. Acesta protejaza sanatatea orala, reduce formarea placii bacteriene, distrugand bacteriiile din cauza carora aceasta se formeaza in cavitatea bucala. In plus, ceaiul negru inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase si stimuleaza productia de celule care protejaza organismul.

planta ceai camellia sinensis

Proprietati Ceai Negru

Este cel mai bogat ceai in substanta numita teina. Aceasta este o substanta echivalenta cu cofeina pe care o gasim in cafea. Ceaiul negru contine de asemenea substante numite polifenoli, adica antioxidanti, care, conform parerilor unor specialisti, protejeaza organismul de anumite tipuri de cancer.

Ceaiul negru este o bomba de vitamine si minerale, deoarece este bogat in aminoacizi, uleiuri volatile, potasiu, iod, fosfor, fluor, vitaminele B1, B2, C, PP si K, dar si in substante active care lupta impotriva virusilor care produc gripa sau hepatita si ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Efectele negative ale ceaiului negru

Unul din principalele efecte negative ale ceaiului negru este impiedicarea absortiei fierului in organism, de aceea este indicat ca ceaiul negru sa nu fie consumat inainte de masa.

De asemenea nu ar trebui consumat inainte de culcare, datorita continutului destul de ridicat de cafeina, ceaiul negru poate creste tensiunea arteriala, consumat la ore tarzii, provocand insomnii. Efectul diuretic al ceaiului negru, poate provoca o pierdere prin urina a mineralelor daca este consumat in exces.

Contraindicatii ceai negru

Tot datorita cafeinei, persoanele care sufera de afectiuni hepatice, cardiace sau de diabet, pot consuma ceai negru doar la recomandarea medicului specialist, din cauza faptului ca impiedica absortia fierului in organism, nu este recomandat inainte sau dupa masa.

Femeilor insarcinate sau care alapteaza, nu le este indicat consumul a mai mult de 2 cani de ceai. Pentru acestea cofeina ajunsa in sange poate cauza neliniste fatului nenascut sau sugarilor.

Citeste si: Ceaiuri Interzise in Sarcina si Alaptare

ceai negru cafeina proprietati contraindicatii

Ceai Negru vs Ceai Verde

Ceaiul negru, la fel ca ceaiul verde, provin din aceeasi planta de ceai, numita Camellia Sinensis, deosebirea consta in modalitatea de prelucrare. Frunzele folosite in infuzia de ceai negru sunt lasate complet sa se oxideze, capatand o culoare maronie, iar aroma lor intensificandu-se, in timp ce ceaiul verde se consuma din plantele verzi.

Ceaiul negru contine o cantitate de cafeina mai ridicata decat cea din ceaiul verde. O ceasca de ceai verde, contine 25 mg de cafeina, iar una de ceai negru ajunge la 42 mg de cafeina.

Ceai Negru vs Cafea

Desi cafeaua este renumita si consumata de oameni pentru revitalizarea organismului fiind o bine cunoscuta sursa de energie, ceaiul negru este modalitatea naturala si sanatoasa pe care o putem folosi cu aceleasi scopuri. Daca un expresso mic contine 77 mg de cofeina, o ceasca de ceai negru contine 42 mg de cofeina.

Teina, continuta in ceaiul negru este raspandita in sange timp de 6-8 ore in mod continuu, in timp ce cofeina existenta in cafea are un varf de energie ce se consuma in 2-3 ore. Iar spre deosebire de cafea, care are efecte daunatoare asupra cavitatii bucale, ceaiul negru ne protejaza dantura de depunerea placii bacteriene.

Ceai Negru cafeina

Ceaiul negru se situeaza intre ceaiul verde si cafea, in ceea ce priveste nivelul de cafeina. Ceaiul negru contine o cantitate mai mare de cafeina decat ceaiul verde, astfel, personelor dependente de cafea le este mai recomandata trecerea la ceai negru datorita nivelului mai mare de cofeina care va face trecerea mult mai usoara.

Ceai Negru tensiune

Fiind un ceai bogat in cafeina, acesta, precum si cafeaua, poate duce la ridicarea tensiunii arteriale daca este consumat in mod excesiv sau la ore nerecomandate.

Tipuri de ceai negru

Ceai Negru vrac

Este ceaiul negru classic obtinut din frunzele oxidate de Camellia Sinesis. Acesta se poate achizitiona la vrac, de pe piata, in ce cantitati ne dorim, avand o calitate buna.

Ceai Negru Englezesc

Cunoscut sub numele de “English Breakfast” sau “Earl Grey” este cel mai consumat si raspandit tip de ceai negru din Anglia. Este dezvoltat precum acel tip de ceai care se poate consuma alaturi de micul dejun, in loc de cafea. Are o aroma puternica si este bogat in antioxidanti.

Ceai Negru Rusesc

Ceaiul negru rusesc este cunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra organismului, tenului si parului, iar rusoaicele sunt cunoscute pentru frumusetea lor. Astfel, ceaiul rusesc “Russian Caravan Tea” este un ceai de calitate superioara, cu aroma specifica.

Ceai Negru Turcesc

Ceaiul este un simbol national in Turcia, “ceaiul turcesc” este defapt un ceai negru. Acest ceai turcesc se produce in zona Marii Negre. De regula acesta se bea in pahare mici, un ceai mai concentrat care contine o cantitate mare de teina.

Ceai Negru Indian

“Indian Black Chai tea” este un amestec de: ceai negru, scortisoara, ghimbir, boabe de piper negru si cuisoare, cunoscut sub numele de Ceai Masala. In cultura Indiana acesasta inseamna amestec de condimente.

Ceai Negru Ceylon

Acest tip de ceai negru isi are originea in Sri Lanka, tara fiind cunoscuta in momentul in care a fost colonizata de Imperiul Britanic sub numele de Ceylon. Ca o particularitate a acestui tip de ceai negru, aroma acestuia difera in functie de regiunea in care este cultivat, dar in general, gustul ceailui Ceylon este unul puternic, aspru, cu o aroma intensa.

Ceai Negru Darjeeling

Ceaiul negru indian Darjeeling este cultivat la inaltimi de 1000-2000 de metri, fiind denumit si sampania ceaiurilor. Ceaiul cultivat in regiunea Darjeeling, Tinutul Furtunilor, este unul din cele mai dorite sortimente de ceai din lume. Ceaiul negru Darjeeling, poate fi de mai multe tipuri, depinzand de luna in care este cules si prelucrat.

ceai negru darjeeling assam ceylon

Cele mai cunoscute doua sortimente de ceai Darjeeling sunt First Flush si Second Flush. First Flush este cules la jumatatea lunii martie, deosebindu-se printr-o aroma usor astringenta, dulceaga si parfumata. Second Flush este recoltat in luna iunie, avand o aroma puternica si un gust aparte.

Ceai Negru Assam

Este un ceai cu o aroma dinstincta, devenit cunoscut pentru aroma sa puternica cu o tenta usor dulceaga si pentru culoarea lui placuta rosie-visinie. Ceaiul negru Assam, poarta denumirea regiunii in care se cultiva, valea Assam din India. Altitudinea la care este cultivata planta este egala cu nivelul marii.

Ceai Negru Lipton

Lipton ceai negru Yellow label, are o concentratie de 98 % ceai negru si are o aroma puternica.

Ceai Negru pentru par

Pe langa toate beneficiile pe care ceaiul negru le are asupra organismului si tenului, aceste s-a dovedit a fi benefic si pentru par. Datorita cafeinei, care ajuta la scaderea hormonului DHT, care provoaca caderea parului.

Clatirea parului cu ceai negru, ofera stralucire, luciu si culoare naturala parului, deoarece evidentiaza culoarea naturala a parului (brunet sau saten inchis) si chiar acopera firele carunte, reducand senzatia de imbatranire.

Ceai Negru in perioada de sarcina

Femeile insarcinate sunt putin mai sensibile si trebuie sa fie mereu atente la ce alimente si bauturi consuma. Datorita cafeinei, substanta predominanta in ceaiul negru, acesta poate crea un disconfort in tipul sarcinii.

Toate bauturile bogate in cafeina traverseaza placenta si ajung la fat foarte rapid. Din cauza efectului diuretic pot duce si la deshidratare, daca nu sunt consumate suficiente lichide in fiecare zi.

Pret Ceai Negru, recomandarea noastra

Ceaiul negru Darjeeling, unul dintre cele mai raspandite si apreciate il puteti comanda online din Romania de aici. Pretul acestuia este de aproximativ 20 de lei, unul foarte bun pentru un ceai  facut din culturi de plante crescute bio, bine aromatizat. Pretul transportului este doar 9,90 lei, dar puteti sa achizitionati mai multe produse de pe site, iar transportul va fi gratuit. Desigur puteti achizitiona si pliculete de ceai negru, care sunt mult mai ieftine, dar si proprietatile scad o data cu, calitatea procesului de fabricatie.

Ti-a placut acest articol? Da-i un share si spune-ne parerea ta intr-un comentariu. 🙂

Articolul precedentCeai Verde: Beneficii, Proprietati, Ajuta la slabit, Contraindicatii
Articolul următorCeai Alb: Pret, Beneficii, Sortimente, Cofeina, Mod de Preparare
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here