Ceai Alb: Pret, Beneficii, Sortimente, Cofeina, Mod de Preparare

ceai alb planta camellia sinensis

Totul despre Ceai Alb

Ce este ceaiul alb, de unde provine?

Ceaiul alb este obtinut din muguri albi si frunze selectionate, apoi uscate din planta Camellia Sinensis. Se culeg doar frunzele tinere, acoperite cu un praf argintiu, devenind alb dupa uscare, de unde provine numele ceaiului, ceai alb.

Principala caracteristica a ceaiului alb este procesarea minima, avand ca rezultat un numar mai mare de nutrienti decat ceaiul verde sau ceaiul negru, care provin din aceeasi planta, cu frunzele ajunse la maturitate. In procesul de obtinere a ceaiului alb, frunzele nu sunt lasate sa se oxideze, ceea ce mentine frunzele mai aproape de starea lor naturala, obtinand frunze de ceai cu o concetratie mai mare de nutrienti.

planta ceai camellia sinensis

Sortimente populare de ceai alb

Exista mai multe tipuri de ceai alb printre care se numara:

    • Ming Mei, produs din cele mai tinere frunze, cu culoare pala si gust usor fructat;
    • Bai Mu Dan din provincia Fujian din China, se culege intotdeauna primavara, are o culoare pala si un gust dulce;
    • Yin Zen este un ceai foarte apreciat, considerat ceaiul alb perfect cu o culoare pala si un gust racoritor.
        Ceaiul alb a fost cultivat si consumat de catre chinezi de cel putin o mie de ani. Imparatii Chinezii numeau ceaiul alb „elixirul nemuririi” datorita proprietatilor binefacatoare ale acestuia.

Proprietatile si efectele ceaiului alb

Ceaiul alb contine o cantitate mare de compusi fenolici, acizi fenolici si catechine. In compozitia sa se mai gasesc si teaflavine, cafeina si aminoacizi, dar si minerale si vitamine precum A, B, C si E. Ceaiul alb are o cantitate mica de teina si o cantitate mare de antioxidanti, continand de 3 ori mai multi polifenoli decat oricare alt ceai.

Ceaiul alb are mai multe proprietati vindecatoare, ajuta la mentinerea sanatatii, depaseste celelalte tipuri de ceai prin cantitatea mare de antioxidanti si polifenoli. Aceste proprietati sunt responsabile pentru diversele beneficii pe care ceaiul le are asupra organismului nostru.

Printre efectele benefice are ceaiului alb se numara incetinirea procesului de inbatranire a pielii, datorita antioxidantilor numiti polifenoli, inhiba aparitia si dezvoltarea celulelor de cancer de colon sau pulmonar. Ceaiul alb este usor diuretic, ajutand la eliminarea grasimilor.

Beneficiile ceaiului alb

Ceaiul alb are o multitudine de beneficii pentru organismul si sanatatea noastra. De exemplu, ceaiul alb este bogat in proprietati antibacteriene si antivirale, intareste sistemul imunitar, fiind eficient in combaterea racelii sau gripei. De asemenea, ceaiul alb mentine dintii si gingiile sanatoase si puternice datorita continutului bogat in fluor.

Datorita puterii sale antioxidante ceaiul alb ajuta in eliminarea lichidelor si a grasimilor din organism. O proprietate extrem de importanta a ceaiului alb este in prevenirea diferitelor forme ale cancerului, deoarece proprietatile acestuia au efect asupra celulelor cauzatoare de cancer de colon, prostata si stomac.

ceai alb beneficii pret

Totodata, ceaiul alb imbunatateste functia arteriala, intarind vasele de sange si duce la insanatosirea oaselor, deci este recomandat sa fie consumat si de oamenii care sufera de boli ale oaselor precum osteoporoza si artrita.

Nu in ultimul rand, ceaiul alb are si beneficii extraordinare asupra tenului, folosit in mod constant vom remarca o piele mai sanatosa si plina de stralucire. Acesta elimina radicalii liberi care afecteaza pielea si limiteaza efectele stesului, frigului si a arsurilor solare asupra pielii. Multe firme de cosmetica folosesc ceaiul alb ca ingredient in multe dintre produsele destinate infrumusetarii, datorita concentratiei ridicate de antioxidanti.

Contraindicatii ceai alb

Orice produs consumat in exces poate avea efecte negative, de aceea, nu este recomandat consumul de ceai alb in exces persoanelor ce sufera de probleme cu tensiunea arteriala sau hipertensiune, deoarece contine teina (cofeina). De asemenea, in cazul femeilor gravide, nu este recomandat in timpul sarcinii, cofeina continuta de acesta se poate transmite la placenta si poate nelinisti fatul.

Citeste si: 8 ceaiuri interzise gravidelor

Ceai alb cofeina

Continutul de cofeina al ceaiului alb procesat este cuprins intre 4% si 6%. Cantitatea mare de cofeina se explica prin faptul ca frunzele si mugurii au o concentratie mai mare de cofeina decat frunzele mai vechi. Pe langa cofeina, ceaiul contine si un aminoacid numit teanina.

Aceasta substanta, continuta aproape in exclusivitate in toate plantele de ceai, are un efect de eliberare a stresului si imbunatateste aspectele cognitive. Aceasta lucreaza in paralel cu cofeina permitand mintii sa fie agera si totusi calma in acelasi timp. Ceaiul alb, desi este bogat in cofeina, contine o cantitate potrivita de teanina, ideal pentru a echilibra situatia.

Ceai alb vs Ceai verde vs Ceai negru

Ceaiul alb este obtinut din aceeasi planta ca si ceaiul verde si ceaiul negru, Camellia Sinensis. Pe langa culoarea diferita si efectele diferite asupra organismului ale acestora, diferenta care sta la baza sortimentelor de ceai este procesul de recoltare si procesare a frunzelor din care aceste 3 tipuri de ceai sunt facute.

Ceaiul alb este obtinut din frunzele si mugurii tineri ai plantei, fiind caracterizat prin procesarea minima a frunzelor, acestea nefiind lasate sa se oxideze. Ceaiul verde, este obtinut din frunze nefermentate de Camellia Sinensis, procesul natural de fermentatie este oprit in cazul ceaiului verde, iar in cazul ceaiului negru, frunzele acestuia sunt lasate sa se oxideze complet, procesul durand intre 2 saptamani si o luna.

Ceaiul negru este caracterizat printr-o cantitate mai mare de cafeina, intre 25 si 100 de mg pe cana, ceaiul verde intre 8 si 16 mg, iar ceaiul alb 1 mg pe cana. Ceaiul negru trebuie consumat in prima parte a zilei, 1-2 cani pe zi, ceaiul verde 2-3 cani pe zi pot fi consumate in orice moment al zilei, la fel si ceaiul alb, dar intr-o cantitate de 3-4 cani pe zi.

ceai alb sortimente pret

 

Ceai alb preparare

La prepararea ceaiului alb este recomandat sa folositi apa de izvor, apa plata sau apa filtrata, nu apa de la robinet, pentru a avea o aroma cat mai apropiata de cea naturala. Nu se foloseste apa clocotita, apa trebuie sa aiba in jur de 70 de grade Celsius (cand apar primele bule dinainte de fierbere).

Cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat aroma se va simti mai puternic. Se lasa la infuzat pana la 10 minute. Dupa infuzare, se recomanda indepartarea frunzelor, pentru a Evita aparitia unui gust amar.

Pretul ceaiului alb Plafar, Fares

Pentru o cutie de ceai alb produs de Fares, care contine 20 de pliculete, pretul este de 7 RON. Recomandarea noastra este sa alegeti un ceai bio, eco, din frunze uscate, care are inzecit mai multe beneficii. Pai Mu Tan este cel utilizat de cei mai experimentati bautori de ceai, pretul acestuia poate varia in functie de sezon, il puteti comanda online chiar de pe acest link. Pretul transportului este doar 9.90 RON, dar noi va sugeram sa va umpleti camara cu ceaiuri, la 150 de lei, beneficiati de transport gratuit.

Concluzie

Dupa cum ati putut afla citind acest articol, ceaiul alb este diferit de cel negru si verde, prin modul de procesare a frunzelor. In acest caz se folosesc frunze si muguri tineri, care dau o culoare pala ceaiului. Acesta este considerat cel mai perfect ceai.

Ceiul alb are o multitudine de proprietati si beneficii asupra organismului, printre care poate cel mai dorit este incetinirea procesului de imbatranire a pielii. Acesta este utilizat ca supliment in timpul curelor de slabire si este o excelenta sursa de aminoacizi si antioxidanti naturali.

Ceaiul alb, utilizat constant, poate avea doar efecte benefice asupra organismului, atata timp cat nu este consumat in exces, in acest caz pot aparea efecte negative datorita continutului mare de cofeina.

Ai gasit informatii utile in acest articol? Da-i un share, ne ajuta mult. 🙂

Articolul precedentCeai Negru: Beneficii, Proprietati, Pret, vs Cafea vs Ceai Verde
Articolul următorGhimbir Beneficii si Contraindicatii, Ceai de Ghimbir Preparare Corecta
Echipa Editoriala
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.