De ce am Picioarele Reci? Ce pot face?

de-ce-am-picioarele-reci

Picioarele reci pot fi cauzate de o circulație sanguină deficitară în membrele inferioare. Aceasta poate fi determinată de o serie de factori, inclusiv obezitate, fumat, diabet, hipertensiune arterială și boli de inimă. De asemenea, poate fi cauzată de leziuni sau probleme cu vasele de sânge sau de o reducere a fluxului sanguin către membrele inferioare din cauza poziției în care stai pentru o perioadă îndelungată de timp.

Pentru a îmbunătăți circulația sângelui în picioare, este important să mențineți o greutate sănătoasă, să faceți exerciții fizice regulate și să evitați fumatul. De asemenea, este important să purtați încălțăminte confortabilă și să evitați să stați într-o poziție pentru o perioadă îndelungată de timp. Dacă aveți probleme cu circulația sângelui în picioare, ar trebui să vă consultați medicul pentru a stabili cauza și pentru a primi tratamentul adecvat.

Cauze: De ce ai picioarele mereu reci?

Există mai multe cauze posibile pentru picioarele reci. Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt:

 1. Vârsta: cu cât îmbătrânim, circulația sângelui prin vasele de sânge poate deveni mai lentă, ceea ce poate duce la picioare reci.
 2. Anemia: o cantitate scăzută de celule roșii din sânge (eritrocite) poate duce la o circulație sângelui mai lentă și, prin urmare, la picioare reci.
 3. Diabetul: persoanele cu diabet pot avea probleme cu circulația sângelui și pot avea picioare reci din cauza afectării nervilor periferici.
 4. Obstrucția vaselor de sânge: cheagurile de sânge, placa de aterom sau tumori pot obstrucționa vasele de sânge și pot duce la o circulație sângelui mai lentă în picioare.
 5. Hipotiroidism: o glandă tiroidă hipoactivă poate duce la o circulație sângelui mai lentă și, prin urmare, la picioare reci.
 6. Boala Raynaud: aceasta este o afectare a vaselor de sânge care duce la o îngustare a vaselor de sânge când sângele încearcă să ajungă la degetele de la picioare.
 7. Exercițiul fizic: exercitarea fizică poate duce la o circulație sângelui mai rapidă în mușchi, ceea ce poate duce la picioare reci.
 8. Îmbrăcăminte nepotrivită: purtarea hainelor prea strâmte sau a încălțămintei nepotrivite poate împiedica circulația sângelui în picioare.
 9. Expunerea îndelungată la frig: expunerea la frig poate duce la constricția vaselor de sânge și, prin urmare, la picioare reci.
 10. Alcoolul: consumul excesiv de alcool poate afecta circulația sângelui și poate duce la picioare reci.

Simptome ale circulației slabe a sângelui

Simptomele unei circulații slabe a sângelui pot include:

 • Mâinile și picioarele reci – o circulație slabă poate duce la o reducere a fluxului sanguin către mâini și picioare, ceea ce poate face aceste părți ale corpului să se simtă reci la atingere.
 • Piele palidă – pielea poate deveni palidă dacă sângele nu ajunge suficient de mult în piele, ceea ce poate indica o circulație slabă.
 • Durere și oboseală musculară – mușchii pot obosi mai repede dacă nu primesc suficient oxigen prin sânge, ceea ce poate fi cauzat de o circulație slabă.
 • Amorțeală și furnicături – o circulație slabă poate duce la amorțeală și furnicături în mâini și picioare, deoarece sângele nu ajunge suficient de mult în aceste părți ale corpului.
 • Dificultăți de respirație – o circulație slabă poate duce la dificultăți de respirație, deoarece sângele nu ajunge suficient de mult în plămâni pentru a furniza oxigenul necesar.
 • Durere toracică – circulația slabă a sângelui poate duce la durere toracică, deoarece sângele nu ajunge suficient de mult în inimă.

Este important să vă adresați medicului dacă prezentați simptome ale unei circulații slabe a sângelui, deoarece acestea pot fi semnul unei probleme de sănătate mai grave.

Ce vitamine  și suplimente sunt potrivite pentru picioarele reci?

Sunt mai multe vitamine și suplimente care pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la încălzirea picioarelor reci. Acestea pot include:

 • Vitamina B1 (tiamina): Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și poate contribui la încălzirea picioarelor.
 • Vitamina B3 (niacina): Aceasta poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației sângelui.
 • Vitamina B9 (acidul folic): Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și poate contribui la încălzirea picioarelor.
 • Vitamina C: Aceasta poate ajuta la întărirea pereților vaselor de sânge și poate îmbunătăți circulația sângelui.
 • Omega-3: Acizii grași Omega-3 pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la încălzirea picioarelor.

Alimente potrivite pentru picioarele reci și cum ajută mișcarea?

Picioarele reci pot fi cauzate de o serie de factori, inclusiv piele uscată, circulația proastă, îmbrăcăminte nepotrivită sau expunere la temperaturi scăzute. Dacă aveți picioare reci și doriți să le încălziți și să îmbunătățiți circulația, există câteva alimente pe care le puteți încerca:

 • Nuci și semințe: Nuci și semințe precum alunele, nucile, semințele de in sau chia conțin cantități mari de acizi grași omega-3, care pot îmbunătăți circulația sângelui.
 • Fructe și legume: Fructele și legumele care sunt bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, ardeii roșii și broccoli-ul, pot îmbunătăți circulația sângelui și pot ajuta la încălzirea picioarelor.
 • Alimente bogate în magneziu: Magneziul poate ajuta la relaxarea mușchilor și poate îmbunătăți circulația. Alimente bogate în magneziu includ bananele, tofu-ul, fasolea și spanacul.
 • Alimente care conțin grăsimi sănătoase: Grăsimile sănătoase precum uleiul de măsline și avocado pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui.
 • Ceaiuri și băuturi calde: Beți ceaiuri calde sau alte băuturi calde, cum ar fi apa caldă cu lămâie, pentru a vă încălzi picioarele și a îmbunătăți circulația.

Este important să țineți cont că alimentația este doar una dintre modalitățile de a încălzi picioarele reci și de a îmbunătăți circulația. Mișcarea regulată, îmbrăcămintea adecvată și menținerea hidratării sunt, de asemenea, esențiale pentru încălzirea picioarelor reci și îmbunătățirea circulației. Exercițiile fizice, cum ar fi mersul pe jos, alergatul sau înotul, pot ajuta la încălzirea picioarelor și la îmbunătățirea circulației prin mișcarea sângelui și a limfei. Îmbrăcămintea adecvată poate ajuta la menținerea căldurii în picioare și la protejarea acestora de temperaturile scăzute. Și hidratarea este importantă deoarece apa poate ajuta la îmbunătățirea circulației prin creșterea volumului de sânge.

În general, o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine sănătoase și grăsimi sănătoase poate ajuta la încălzirea picioarelor reci și la îmbunătățirea circulației. Este important să vă asigurați că obțineți suficiente nutrienți esențiali și să evitați alimentele procesate și zahărul rafinat care pot avea efecte negative asupra circulației. Dacă întâmpinați probleme persistente cu picioarele reci sau aveți o circulație sângelui neobișnuit de proastă, este recomandat să vă consultați medicul pentru evaluare și tratament adecvat.

Articolul precedentPăreri Plasturi Antiinflamatori Funcționează?
Articolul următorBeneficiile Semințelor: Este sănătos să mănânci semințe?
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here