Cultivarea Lavandei – Peste 10.000€ / hectar

Planta de lavandă (lat. Lavandula) aparține genului familiei Lamb, care include aproximativ 30 de specii. Floarea de lavandă crește în mod natural în Insulele Canare, Africa de Est și de Nord, Australia, Arabia, India și sudul Europei.

Tipuri de lavanda

În cultură, numai două tipuri de lavandă sunt cultivate în întreaga lume – lavandă cu frunze late (franceză) și lavandă cu frunze înguste, sau medicinală (engleză). Numele plantei provine din limba latină, care înseamnă „spălare” și indică scopul lavandei în lumea antică – romanii și grecii foloseau planta pentru spălare. Astăzi, florile de lavandă cresc nu numai în grădinile private, ci sunt cultivate și comercial, ca o cultură de lavandă valoroasă de uleiuri esențiale.

Floare de lavandă – descriere

floare de lavanda

Lavanda este un arbust peren, veșnic verde, cu o rădăcină fibroasă lemnoasă, cu o adâncime de 2 metri, numeroși lăstari lignificați în partea inferioară, atingând o înălțime de 60 cm, frunze liniare argintiu-verzui, cu pubescență moale și flori parfumate de culoare albastră sau albastră-liliac în inflorescențe, în formă de vârf întrerupt de câte 6-10 bucăți în vârtejuri.

Inflorescențele se formează în vârfurile tulpinilor fără frunze. Lavanda înfloreşte în a doua jumătate a verii. Lavanda este cultivată și pentru miere. Când sunt depozitate corespunzător, semințele de lavandă sunt capabile să germineze mulți ani.

Cum să cultivi lavandă din semințe

Care sunt condițiile pentru cultivarea lavandei în câmp deschis?

Plantarea lavandei în pământ se efectuează fie prin semințe în octombrie, fie prin răsaduri la sfârșitul lunii mai. Pentru a crește lavandă din semințe, acestea trebuie achiziționate la începutul iernii sau toamnei, deoarece înainte de semănat în pământ, semințele sunt stratificate timp de 2 luni la o temperatură de 5 ° C pentru a crește germinate.

De obicei, semințele amestecate cu nisip umed, sunt stratificate într-un sertar de legume al frigiderului. Semănarea semințelor de lavandă pentru răsaduri se face în februarie sau martie.

Pregătirea semințelor de lavandă pentru răsad

În timp ce semințele sunt în frigider, se pregătește recipientul de însămânțare și substratul semințelor, amestecând cu atenție două părți de humus cu o parte de nisip grosier de râu.

Se cerne amestecul, deoarece semințele de lavandă sunt foarte mici, astfel încât substratul să nu conțină bulgări – și se coace în cuptor la 110-130 ° C sau cu o soluție de permanganat de potasiu roz aprins.

seminte de lavanda

Se așează amestecul procesat în ghiveci sau într-un recipient cu găuri de drenaj.

La sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, se seamănă semințele de lavandă pe suprafața substratului, presărându-le cu un strat de nisip gros de 3 mm.

Se pulverizează cu apă caldă și se acoperă cu sticlă sau folie de plastic pentru a crea un efect de seră și se lasă la loc luminos și cald. Din când în când, culturile trebuie ventilate prin ridicarea capacului. Semințele sunt germinate la o temperatură de 15-22 ° C.

Cum să ai grijă de lavandă în timpul sezonului de răsad?

De îndată ce răsadurile vor apărea, va trebui să le creezi iluminare suplimentară, astfel încât răsadurile de lavandă să nu se întindă. Îndepărtează folia zilnic pentru o vreme, astfel încât răsadurile să se obișnuiască cu temperatura aerului și, de îndată ce se adaptează la aceasta, filmul poate fi îndepărtat complet, iar răsadurile pot fi plantate, la o distanță între ele de cel puțin 5 cm.

Cum si când se plantează lavanda în pământ?

La sfârșitul lunii mai, este timpul să plantezi lavanda în grădină. Cel mai adesea, pot fi văzute câmpurile decorate cu lavandă. Lavanda crește bine sub soarele strălucitor.

Nu planta în zone umede sau în zone cu nivel ridicat al apelor subterane, deoarece lavanda este foarte sensibilă la excesul de umiditate. Planta preferă solul uscat, nisipos, dar crește bine pe solurile lutoase, cu un drenaj bun.

Aciditatea optimă pentru o plantă este de 6,5-7,5 pH. În solul acid se adaugă calcar solat.

Înainte de a planta lavandă, trebuie să pregătești terenul: se sapă la o adâncime de cel puțin 20 cm și se slăbește bine prin adăugarea de turbă sau compost.

Cum să plantezi lavandă?

Lavanda este plantată cu o distanță de 80-90 cm între răsaduri și de 120 cm între tufișurile de lavandă înaltă. Adâncimea găurii trebuie să fie astfel încât sistemul radicular să se încadreze liber în ea.

Înainte de plantare, rădăcinile sunt ușor tăiate, apoi tufa de lavandă este plasată în gaură și îngropată, adâncind gulerul rădăcinii cu 4-6 cm. După plantarea lavandei, răsadurile sunt udate abundent.

Semănatul de iarnă al lavandei

În zonele cu ierni calde, cel mai bine este să semeni semințe de lavandă direct în sol. Acest lucru se face în octombrie, după ce ai pregătit solul pe amplasament, adăugând turbă pentru săpat, iar dacă solul este prea umed, atunci se adaugă pietriș fin sau nisip, pentru a crește umezeala și permeabilitatea aerului.

Semințele sunt semănate la o adâncime de 3-4 cm, compactând ușor suprafața solului după însămânțare. Dacă toamna este uscată, udă culturile, dar nu din abundență, iar odată cu prima zăpadă, aruncă zăpadă peste zonă.

plantare lavanda in gradina

Cultivarea lavandei în grădină

Cum se cultivă lavanda?

De îndată ce primele inflorescențe apar pe răsadurile de lavandă, este recomandabil să le îndepărtezi, astfel încât plantele tinere, fără a irosi energie la înflorire, să devină mai puternice și să dezvolte un sistem radicular puternic.

În primul an, lavanda crește foarte încet în grădină, deci este necesar să te ocupi de buruieni care pot îneca răsadurile.

Cum să cultivi lavandă? Ce îngrijire necesită lavanda?

Va trebui să uzi planta în mod regulat și abundent, iar la căldură extremă, udarea ar trebui să fie frecventă. După udare sau ploi, este necesar să slăbești solul dintre tufișuri și să înlături zona, dar dacă dorești să economisești timp și efort, mulcește solul între tufișuri, cu turbă după plantare.

Tufișurile vechi primăvara și toamna ar trebui să fie ridicate – această măsură promovează formarea de lăstari noi pe ramuri vechi.

În plus față de procedurile enumerate, va trebui să tai lavanda și să aplici fertilizarea pe sol, dând preferință îngrășămintelor cu potasiu, deoarece îngrășămintele cu dejecții și azot contribuie doar la nuanțarea în verde, dar inhibă înflorirea lavandei, pentru care, de fapt, este cultivată.

Tunderea lavandei

taierea lavandei

Cultura de lavandă lavandei va necesita tăierea plantei anual. De îndată ce înflorirea s-a încheiat, trebuie să tai inflorescențele ofilite și, în toamnă, să scurtezi ramurile, menținând forma tufișului.

Când tufișul atinge vârsta de zece ani, este recomandabil să efectuezi tăierea de întinerire, scurtând toate ramurile la 5 cm. La fel se poate face cu un tufiș tânăr, dacă înflorirea sa nu este splendidă.

Cum se înmulțește lavanda?

Lavanda se reproduce, pe lângă metoda semințelor, și prin împărțirea tufișului, stratificare și butași. Dacă ai deja un tufiș de lavandă pe terenul tău sau dacă ai reușit să obții o plantă lignificată de un an de la cineva, este posibil să obții lavandă din butași.

Taie butași lungi de 8-10 cm de la lăstari, plantează-i în sol umed și slăbit, adâncind tăietura inferioară cu 2-3 cm și acoperă-i cu borcane de sticlă. Poți scoate borcanele atunci când butașii sunt înrădăcinați.

inmultirea lavandei

Pentru a împărți o tufă de lavandă, trebuie să o pregătești pentru aceasta. Toamna, după înflorire, se taie tufișul la o înălțime de 10 cm și se aruncă, umplând tot spațiul dintre lăstari cu pământ.

Primăvara, procedeul se repetă. În timpul verii, tufișul oferă o creștere abundentă. În toamnă, tufișul poate fi dezgropat, divizat în părți cu rădăcini și lăstari bine dezvoltați și buni de plantat.

Pentru reproducere prin stratificare primăvara, mai mulți lăstari sunt pliați înapoi, așezați în caneluri adânci de 3-4 cm, fixați în această poziție, acoperiți cu sol și udați.

Toată vara, solul de deasupra straturilor este menținut umed, iar în primăvara următoare lăstarul înrădăcinat este separat de tufiș, împărțit în părți și transplantat într-un loc permanent.

Dăunători și boli ale lavandei

Lavanda în aer liber este extrem de rezistentă atât la boli, cât și la dăunători, dar nici nu este imună la probleme. Uneori, lavanda poate fi afectată de frunze, de gândaci curcubeu, iar ca boli, lavanda poate fi afectată de putregaiul gri.

Cicadoii și gândacii curcubeu vor trebui colectați manual, după care este imperativ să schimbi stratul de mulcit pe teren.

Putregaiul cenușiu, care, de regulă, apare într-o vară ploioasă umedă sau în cazul înfundării cronice a solului cu udare prea frecventă, nu poate fi vindecat, dar poți elimina și arde părțile bolnave de lavandă, astfel încât infecția să nu se răspândească la toate plantele. Și, desigur, trebuie să revizuiești regimul de udare a lavandei.

Lavanda – îngrijire iarna după înflorire

Dacă în zona ta temperatura poate scădea sub 25 ° C, trebuie să protejezi în mod fiabil zona de îngheț, dar nu să folosești frunze căzute ca izolație, deoarece lavanda poate putrezi sub ea pe timp de iarnă. Cel mai bine este să acoperi tufișurile de lavandă cu ramuri de molid, după tăierea de toamnă.

Valorificarea Lavandei

ulei de lavanda

Lavanda aparține uleiurilor esențiale și culturilor aromatice-condimentate. Toate părțile sale conțin ulei esențial valoros (1,2 – 2,3%), care este la mare căutare în întreaga lume, ca componentă a produselor din industria de parfumerie, cosmetică și farmaceutică. 

Proprietățile vindecătoare ale lavandei sunt utilizate în medicină și aromoterapie. Este utilizată pe scară largă în industria alimentară, gătit, producția de băuturi alcoolice. 

Există până la 47 de tipuri de lavandă, dintre care cele mai importante, din punct de vedere economic sunt: lavanda cu frunze înguste  și lavanda cu frunze late, precum și lavanda hibridă.

Afacerea cu lavandă devine din ce în ce mai populară și atrage nu numai mari companii agricole, ci și firme mici. De regulă, toți își încep activitățile cu plantații de lavandă experimentale, ocupând suprafețe mici (0,5 – 1 ha). Randamentul mediu de lavandă este de 65 – 70 c/ha, din care se pot obține până la 100 kg sau mai mult de ulei esențial. 

valorificarea lavandei

Având în vedere că prețul de vânzare cu ridicata al uleiului de lavandă este de 50 USD / kg, iar prețul de vânzare cu amănuntul este de 80 USD/kg, este realist să vinzi întreaga recoltă cu 8.000 – 10.000 USD. 

Rentabilitatea din vânzarea de lavandă cultivată în al treilea an după plantare, este de aproximativ 36%. După alți cinci ani, ajunge de obicei la 200%. Cu conduita abilă a afacerii cu lavandă, poți obține un venit bun din vânzarea de materii prime către consumator. Nu numai partea aeriană a plantelor (petale, semințe, frunze, tulpini) este solicitată, ci chiar și rădăcini uscate de lavandă, din care se prepară pulbere pentru tratamentul astmului bronșic și a altor medicamente.

Articolul precedentDieta Cambridge – 3 Motive sa NU o urmezi
Articolul următorIubirea Platonică Definiție – Există Dragoste Platonică?
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here