Dieta Cambridge sau Cambridge Weight Plan (CWP) a fost creata in 1970 de Alan Howard, chimist in cadrul Universitatii Cambridge, New York. Este o dieta bazata, in mare parte, pe VCLD (Very-low-calorie-diet), cu alte cuvinte, este o dieta hipocalorica. Asadar, vei face cunostinta cu o dieta lichida, bazata pe supe, shake-uri si batoane proteice.
Inainte de a ajunge la concluzie, hai sa vedem ce este dieta Cambridge, cum functioneaza aceasta si cum ajungem la concluzia ca ea nu este potrivita pentru nici un roman.
Ce este dieta Cambridge?
Dieta Cambridge este un regim sintetic, conceput in special pentru a completa conditia nutritionala zilnica a unei persoane, evitandu-se, in acelasi timp, un numar important de calorii. Initial, dieta a fost dezvoltata de Alan Howard. Mai tarziu, dieta a fost introdusa drept produs comercial in Statele Unite ale Americii si in Regatul Unit in 1980, respectiv 1984.
In zilele noastre, Cambridge Weight Plan a fost reintrodusa sub denumirea de 1:1 cu scopul de a pune in valoare relatia lineara dintre persoana care urmeaza regimul si un consilier in nutritie.
Ce este important sa stii despre Cambridge Weight Plan?
Iti permite sa consumi o cantitate de alimente invers proportionala cu greutatea pe care ai vrea sa o pierzi. Astfel, cu cat iti doresti sa pierzi mai multe kilograme, cu atat mesele tale urmeaza sa fie mai mici. Produsele pe care le vei consuma in cadrul acestui regim alimentar contin atat proteine, carbohidrati si fibre cat si un numar de peste 30 de nutrienti.
Majoritatea alimentelor permise in cadrul dietei Cambridge sunt reprezentate de supe, terciuri si shake-uri. In ceea ce priveste supele, acestea se pot regasi sub forma de prafuri, in plicuri, care necesita dizolvarea in apa.
Shake-urile in schimb se regasesc sub diferite forme, cu arome diferite precum banane, capsuni sau alte arome delicioase.
Are cel putin 3 mari dezavantaje pentru care nu ti-o recomandam.
Cum functioneaza dieta?
Exista sase etape diferite in cadrul dietei Cambridge, mergand de la 440 de calorii la 1500 de calorii pe zi, in functie de unii factori precum greutatea initiala si obiectivele fiecarei persoane in ceea ce priveste pierderea in greutate.
Etapa nr. 1
Prima etapa sau « sursa unica » este cea mai austera deoarece ii cere persoanei aflate la dieta sa elimine orice « activitate cotidiana » normala si sa nu consume decat o gama de produse specifice cu un aport caloric deosebit de scazut din marca Cambridge Weight Plan alaturi de 2,5 litri de apa pe zi. Aceasta etapa dureaza de la minim o saptamana la maxim 12 saptamani cu un aport maxim de 640 de calorii pe zi.
Etapa nr. 2
A doua etapa permite consumul a maxim 810 de calorii pe zi, calorii provenite din lapte degresat, sucuri din fructe si legume sau supe. Aceasta etapa dureaza o saptamana.
Etapa nr. 3
A treia etapa permite consumul a trei mese pe zi insa cu conditia sa nu se depaseasca 1000 de calorii. In aceasta etapa se introduc unul-doua alimente solide.
Etapa nr. 4
A patra etapa nu impune o anumita limita de timp. Se vor consuma in continuare 2 produse proteice. Sunt permise si alte alimente insa atentie, sarace in calorii. Nu se vor depasi 1200 de calorii pe zi.
Etapa nr. 5
A cincea etapa nu impune nici ea o limita de timp si continua cu un produs bazat pe proteine, trei mese pe zi si o gustare sanatoasa. Nu se vor depasi 1500 de calorii pe zi.
Etapa nr. 6
Etapele ulterioare precum pasul sase sau mentinerea rezultatelor sunt mai suple, nu sunt atat de restrictive. Incepe cu prima etapa dupa care introdu lent alimentele solide, pe masura ce incepi sa pierzi in greutate.
Ideea este sa consumi cat mai putine calorii, astfel incat corpul tau sa fie nevoit sa treaca la o stare de « cetoza » in care sa inceapa sa arda rezervele de grasime drept metoda de supravietuire.
Care sunt avantajele dietei Cambridge?
Dieta pretinde ca ofera o pierdere in greutate instanta si drastica. Deoarece produsele menite sa inlocuiasca o masa sunt echilibrate din punct de vedere nutritional, ne asteptam ca o persoana care urmeaza Cambridge Weight Plan sa obtina o gama completa de nutrienti importanti, inclusiv vitamine si minerale.
Exista o serie de studii efectuate care pretind ca dieta Cambridge poate fi urmata fara probleme de persoanele care vor sa slabeasca, care vor sa se mentina si sa obtina rezultate pe termen lung.
Unii specialisti sustin ca dieta Cambridge este destul de tolerabila si ca poate fi utilizata pentru a pierde pana la 15 kilograme. Este in egala masura eficienta si in cazul persoanelor care sufera de diabet sau de osteoartrita, apnee de somn obstructiva, obezitate si tulburari cardiovasculare.
Procesul de cetoza survine in momentul in care corpul este privat de glucoza ceea ce determina ficatul sa descompuna grasimile si lipidele in cetone care pot fi folosite drept sursa de energie alternativa. Prin acelasi proces trece corpul si in cardul dietei Ketogenice.
Astfel, mentinand nivelul de glucoza ridicat, dieta tinteste persoanele care sufera de obezitate morbida. Rezultate extreme au fost raportate (in jur de 15 kilograme pierdute intr-o singura luna).
Care sunt dezavantajele dietei Cambridge?
Dezavantaje generale
Conform unor experti in materie de diete, o dieta de 1000 de calorii pe zi nu ar trebui urmat mai mult de 12 saptamani consecutiv. Daca o persoana aflata la regim consuma doar 600 de calorii sau mai putine pe zi, aceasta persoana ar trebui sa fie supravegheata in mod constant de un medic specialist pentru a se unele consecinte grave precum pierderea masei musculare.
Exista o serie de dovezi publicate asupra faptului ca dieta Cambridge are efecte secundare posibile precum constipatia, flatulenta, greata, respiratia urat mirositoare, senzatia de picioare reci, oboseala sau vertij. Poate provoca in egala masura pietre la vezica biliara.
Deoarece dieta presupune inlocuirea anumitor mese, odata dieta incheiata, exista riscul de a pune inapoi kilogramele pierdute. Astfel, regimul poate sa nu fie eficient in cazul in care vrei sa iti pastrezi greutatea dobandita pe termen lung.
In egala masura, dieta Cambridge poate declansa tulburari alimentare. Natura extrem de stricta a dietei Cambridge poate demoraliza unele persoane care nu sunt atat de ambitioase carora le este mai greu sa urmeze o dieta atat de restrictiva o perioada mai lunga de timp.
Expertii pretind faptul ca persoanele care urmeaza o dieta drastica sunt mai susceptibile de a se ingrasa inapoi la scurt timp de la incheierea dietei.
Cele 3 Motive pentru care nu trebuie sa urmezi dieta Cambridge
1. Aceasta dieta presupune consumarea unor produse specifice, greu accesibile romanilor, care vin cu costuri substantiale de plata si transport din Regatul Unit al Marii Britanii. Gasesti astfel de produse pe ebay.co.uk sau direct de la „consultantul tau”.
2. Trebuie sa platesti un consultant in nutritie, de la firma care a creat si facut cunoscuta aceasta dieta, cu cel putin 200 de lire pe luna, pentru ca acesta sa iti faca planul nutritional.
3. Nu este incurajata miscare sau sportul si nu consumi alimente naturale, doar produse sintetice.
Sa mergem mai departe pentru cei inca interesati de aceasta dieta.
Opinii despre dieta Cambridge
Dieta Cambridge pretinde ca este o dieta sigura de urmat insa unii experti in nutritie sustin faptul ca aceasta dieta nu este recomandata deoarece este mult prea restrictiva, cu maxim 600 de calorii pe zi. Max Bridger, un antrenor personal din cadrul LDN Muscle a afirmat despre dieta Cambridge ca nu este ceva ce ar recomanda clientilor sai.
A continuat spunand ca, bineinteles, a consuma 500 de calorii pe zi timp de 12 saptamani te va ajuta sa pierzi rapid kilogramele in plus insa, vei pierde in egala masura si multa masa musculara.
Drept urmare, persoanele care urmeaza aceasta dieta nu ar trebui sa se astepte la un fizic atletic si tonic la sfarsitul acestei diete. Datorita naturii extrem de restrictive a acestei diete, unii specialisti afirma ca nu este o dieta recomandata pe termen lung.
Cui se adreseaza dieta Cambridge?
Persoanele cu multe kilograme in plus sunt in special atrase de dieta Cambridge deoarece vor sa vada rezultatele rapid, au nevoie de o solutie care sa le motiveze sa mearga mai departe si sa adopte un plan alimentar sanatos pe termen lung.
Este periculoasa dieta Cambridge?
Numerosi sunt specialistii care ezita sa recomande dieta Cambridge datorita caracterului sau extrem de restrictiv. In general, medicii ne recomanda sa consumam minim 1200 de calorii pe zi, in timp ce dieta Cambridge prevede doar 400-600 de calorii pe zi timp de 1-12 saptamani. Ceea ce poate provoca unele probleme de sanatate.
Dat fiind faptul ca dieta furnizeaza o mare parte din proteine prin intermediul produselor lactate, efectele aceste diete asupra persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza provoaca nelinisti in randul medicilor.
Intrebarea ce trebuie pusa este cat poate sa reziste o persoana cu un regim zilnic sub 1000 kcal sau chiar mai putin, de 400-600 kcal in faza initiala. Consecintele ar putea fi destul de serioase deoarece organismul intra intr-o stare catabolica importanta si incepe sa consume din tesuturile mai importante, incepand cu cel muscular.
Cu timpul senzatia de foame este din ce in ce mai greu de controlat dar si dorinta de a consuma unele alimente cum aveam obiceiul. Exista cazuri in care pacientul cedeaza, nu mai rezista si incepe sa consume de toate, in exces de cele mai multe ori ceea ce duce la cresterea rapida in greutate.
Sigur ca exista si cazuri de succes, insa mult mai multe sunt esecurile. Din pacate, pentru cei care tot incearca sa slabeasca, aceste nereuşite ii demoralizeaza şi le reduc capacitatea de a se concentra pentru a urma un alt program de slabire.
Este frustrant sa te chinui un timp si mai apoi sa pui la loc toate kilogramele pierdute, ba chiar si in plus. O alta problema cu dieta Cambridge este reprezentata de costuri. Asa cum va spuneam si adineaouri aceste produse nu sunt deloc ieftine.
Concluzie
Dieta Cambridge se bazeaza pe inlocuirea meselor cu produse speciale – shake-uri, supe, budinci si batoane. Nu e nimic nou in aceasta abordare.
Din cand in cand mai apar astfel de “diete de slabire”, care de fapt sunt modalitati de a vinde produse sintetice sau semisintetice hipocalorice, care au in compozitie nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului, dar in acelasi timp contin o cantitate limitata de energie.
Recomandarea noastra este sa urmezi o dieta de slabit care iti permite sa mananci alimente naturale, sanatoase, sa faci miscare si sa tii cont de aportul de calorii.