Ce este dieta Montignac?
Metoda sau dieta Montignac a fost creata de nutritionistul francez Michel Montignac si, potrivit acestuia, este rezultatul numeroaselor studii si publicari stiintifice din anii 1980. Aceasta nu este o dieta in adevaratul sens al cuvantului, deoarece nu limiteaza consumul de alimente.
Este un plan de nutritie, in care sunt alese cele mai bune surse pentru fiecare categorie: carbohidrati, proteine si grasimi. Consumarea carbohidratilor se va face dupa indicele glicemic al acestora, care indica efectul acestora asupra glucozei din sange.
Carte dieta Montignac – Online PDF
Francezul a scris cartea “Mananc deci slabesc” (La méthode Montignac) pentru a-si ilustra conceptiile despre acest stil de viata. Fiind obez in copilarie, scopul sau a fost sa ofere o metoda eficienta de a slabi si a mentine kilogramele sub control pe termen lung.
Totodata, aceasta metoda reduce riscul bolilor de inima si previne diabetul, iar cartea, cu siguranta va contine toate informatiile despre logica si studiile pe care se bazeaza dieta. Vanduta in peste 15 milioane de exemplare, dieta a fost una foarte populara incepand cu anii ’90.
Fazele dietei Montignac
Pentru a pune in aplicare aceasta metoda este necesar sa cunoastem ambele faze ale ei.
1. Faza de slabire
Initial, va fi o perioada de slabire in care se doreste a ajunge la greutatea dorita. Faza de slabire, care consta in consumarea unei cantitati ridicate de proteina, 1,3-1,5 grame per kilogram de masa corporala.
Pe langa aceste proteine, se vor consuma doar acei carbohidrati care au indicele glicemic de pana la 35 (nu vor avea impact mare asupra glucozei din sange).
2. Faza de mentinere a greutatii
Dupa ce aceasta faza a fost atinsa si depasita, va urma o perioada de stabilizare si preventie, care are scopul de a mentine acea silueta pe termen indelungat. In faza a doua, dieta devine mai permisiva, deoarece obiceiurile sanatoase au fost deja deprinse in timpul fazei precedente.
Ce alimente NU ai voie sa combini in dieta Montignac
Dieta Montignac, pe langa faptul ca limiteaza carbohidratii dupa indicele glicemic, interzice combinatiile de: grasimi cu zaharuri sau proteina animala cu carbohidrati. Ca sa vedeti cat de permisiva este aceasta dieta, zaharurile sunt permise, insa doar de 2-3 ori pe saptamana.
Se poate deduce ca mesele vor fi putin diferite fata de cele cu care este obisnuita majoritatea populatiei, dar doar in ceea ce priveste combinatiile permise intre macronutrienti.
Ce alimente poti sa combini in dieta Montignac
Avand acele restrictii, mesele vor fi alcatuite in principal din carbohidrati SAU proteina animala si grasimi. Fructele se vor putea combina cu paine integrala si lapte fara grasime. Proteinele animale (carne, branza, oua) se vor putea combina intre ele, dar si cu avocado.
Mic Dejun
Intr-un mic dejun cu carbohidrati putem servi: suc proaspat de fructe si iaurt cu continut redus de grasime, perle de branza (0% grasime) cu cereale integrale, dar si cafea fara cofeina. Este recomandata renuntarea la cafea pentru a aduce la normal functiile pancreasului.
De asemenea putem consuma musli si gem de fructe fara zahar.
Pentru un mic dejun bogat in proteine, putem consuma omleta, bacon, cascaval, sunca, iar astfel se interzic carbohidratii mentionati anterior, deoarece nu este voie sa amestecam cele doua grupe alimentare.
Pranz
La pranz putem sa consumam carnuri precum: somon, ton, vita, porc in combinatie cu o garnitura de legume. Aceste legume pot fi: broccoli, vinete, mazare verde, spanac, telina, varza, dar se interzic cartofii, orezul sau pastele. Desertul va trebui evitat, in mod special in prima faza a dietei, asa ca se recomanda inlocuirea lui cu o salata.
Cina
Cina va avea aceleasi principii ca si pranzul, insa va trebui sa fie mai usoara, cu continut mai redus de grasimi. Astfel se va alege un tip de carne mai usoara si fara grasimi. Si aici regula carbohidratilor se aplica, alegandu-i dupa indicele glicemic cel mai mic.
Beneficiile dietei Montignac
Dieta Montignac este foarte eficienta si usor de urmat, astfel tranzitia de la dieta la stil de viata nu va fi una prea dificila. Se incurajeaza consumul de anumite fructe si legume, care asigura un aport ridicat de fibre, vitamine si minerale.
De asemenea se vor restabili functiile organelor interne si reduce riscul bolilor cardiace sau a diabetului. Avand si gustari intre cele trei mese ale zilei, francezul afirma ca astfel, vom manca mai putin la pranz si cina.
De ce nu e recomandata dieta Montignac
Teoria dietei Montignac este disputata de expertii in nutritie, care afirma ca toate caloriile consumate peste necesarul metabolic, vor fi convertite si depozitate ca grasime. Astfel, nelimitand caloriile, dieta Montignac poate sa devina mai putin ineficienta.
Totodata, indicele glicemic nu este o unealta prea usor de utilizat, deoarece acesta depinde de tipul alimentului, felul in care a fost gatit si de combinatia cu alte alimente de la acea masa.
Concluzie
In concluzie, dieta Montignac este una dintre cele mai usoare diete de slabire care aduce rezultate. Usoara pentru ca puteti consuma toate categoriile de alimente, doar cu o mai mare atentie asupra modului in care le combinam.
Te asteptam sa iti spui parerea mai jos, in comentarii! 🙂
Foloseste cu incredere butoanele de share ca sa descopere si prietenii tai articolul acesta.