Cum a aparut/istoric?
Dieta Atkins a fost promovata de Dr. Robert C. Atkins, care a scris un best-seller despre aceasta in anul 1972. Desi a fost considerata nesanatoasa de catre media si autoritatile sanitare de atunci, noile studii arata ca grasimile saturate sunt inofensive. Dieta a fost analizata de-a lungul timpului si s-a dovedit ca este mai eficienta pentru scaderea in greutate decat o dieta cu continut redus de grasimi.
Ce este si ce presupune dieta Atkins?
In cazul in care esti o persoana obsinuita sa consume dulciuri si deserturi, exista o serie de produse special create pentru a putea fi integrate in Dieta Atkins, fara nici un fel de rabat de la dieta.
Dieta Atkins presupune consumarea unei cantitati reduse de carbohidrati, astfel consumandu-se in principal proteine si grasimi. Principalul motiv pentru care este atat de eficienta, se datoreaza faptului ca, reducand cantitatea de carbohidrati si mancand mai multe proteine, apetitul nostru scade si, in consecinta, consumam mai putine calorii.
Citeste si: Ce sunt carbohidratii, tot ce trebuie sa stii.
Beneficiile dietei Atkins
Foamea este un efect secundar nedorit al oricarei diete. Este principalul motiv pentru care multe persoane nu reusesc sa urmeze o dieta stricta. Unul din cele mai mari avantaje ale dietei Atkins este acela ca apetitul este redus, astfel foamea nu va mai fi un inconvenient.
Printr-o dieta cu putini carbohidrati, in primele 6 luni se va observa o scadere in greutate mai accentuata decat prin urmarea altor diete. Acest lucru se datoreaza faptului ca dieta ajuta la scaderea insulinei, corpul nostru scapand de apa retinuta in corp excesiv.
La nivelul sangelui, dieta Atkins va avea ca si rezultate scaderea trigliceridelor (o forma de grasime in sange) si cresterea nivelului de HDL (colesterol bun). O astfel de dieta este recomandata diabeticilor de tip 2, un studiu aratand ca un impresionant procent de 95.2% au reusit sa reduca sau sa elimine medicamentele pentru reducerea glicemiei.
Meniul dietei Atkins
Meniul dietei Atkins este alcatuit in principal din proteine si grasimi. Asadar, vom evita carbohidratii pe cat posibil, in special la inceputul dietei. Mancarurile principale vor fi carnurile animale, pestele, cascavalul, ouale, avocado, legumele cu continut redus de carbohidrati, dar si lacatate cu continut ridicat de grasimi.
Etapele dietei Atkins / Meniu zilnic
Dieta Atkins este impartita in 4 etape sau faze.
Etapa 1: Inductia
In aceasta etapa, primele doua saptamani ale dietei, se vor consuma sub 20g de carbohidrati pe zi. Este recomandata consumarea mancarurilor cu continut ridicat de proteina/grasimi, impreuna cu niste legume cu continut foarte redus de carbohidrati. Este o perioada importanta pentru dieta pentru ca acest proces de inductie va propulsa organismul intr-o scadere vizibila in greutate.
Etapa 2: Echilibrare
Dupa cele doua saptamani, se pot adauga treptat mai multe tipuri de nuci, legume cu continut redus de carbohidrati si chiar si fructe, atat timp cat ele sunt consumate in cantitati reduse.
Etapa 3: Reglare
Etapa de reglare incepe atunci cand individul se apropie de greutatea dorita. Pentru a incetini procesul de scadere in greutate, se vor adauga treptat carbohidratii din nou in dieta. Acesti carbohidrati vor fi din surse sanatoase (legume, nuci, seminte) si cantitatea lor va fi crescuta treptat, pana se poate observa o stagnare in scaderea in greutate.
Etapa 4: Mentenanta
Odata ajunsi la greutatea dorita, avand si experienta etapelor precedente, este mai usor sa monitorizam efectele dietei. In etapa de mentenanta, este important sa mancam carbohidrati din surse sanatoase, insa a nu depasi cantitatea tolerata de corp, pentru a evita cresterile in greutate nedorite.
Lista alimentelor permise in Dieta Atkins
Mancarurile des intalnite si recomandate in dieta Atkins sunt:
- Carnuri: vita, porc, miel, pui, bacon si altele;
- Peste: sardine, somon, pastrav;
- Oua;
- Legume cu continut redus de carbohidrati: spanac, broccoli, sparanghel, nap;
- Lactate: unt, cascaval, smantana, iaurt gras;
- Nuci si seminte: migdale, nuci macadamia, nuci, seminte de floarea-soarelui etc.
- Grasimi sanatoase: Ulei de masline extra virgin, avocado, ulei de cocos.
Care sunt alimentele pe care NU ai voie sa le mananci
Mancarurile care trebuiesc evitate intr-o astfel de dieta sunt:
- Zaharul: sucuri, torturi, inghetata, etc
- Cereale: grau, secara, orz, orez
- Uleiuri vegetale: ulei de soia, ulei de porumb, ulei de rapita.
- Mancaruri procesate, care contin grasimi trans.
In perioada de inductie se vor evita legume precum: cartofi, morcovi, cartofi dulci, dar si bananele, merele, portocalele. Dupa inductie, acestea se vor adauga din nou in dieta, treptat.
Pareri de pe forumuri dieta Atkins, ce spune lumea?
Parerile vis-a-vis de dieta Atkins sunt majoritatea pozitive. Cei care au incercat dieta marturisesc ca scaderea in greutate a fost destul de rapida, iar ca un efect al reducerii carbohidratilor, este faptul ca mananca mult mai putine mancaruri procesate.
Ca o consecinta, nivelul de energie dupa perioada de inductie este mult mai ridicat. Printre greutatile intampinate de adeptii acestei diete, perioada de acomodare cu dieta va fi putin mai dificila, fiind o schimbare radicala reducerea carbohidratilor.
De asemenea, gramele de carbohidrati trebuiesc urmarite cu atentie chiar si in perioada de mentinere, pentru a evita cresterile in greutate.
Rezultate dieta Atkins
Designerul roman de moda, Razvan Ciobanu, marturiseste ca dieta Atkins este singura care a functionat pentru el. Incepand de la 128kg, in 6 luni de zile, acesta a ajuns la greutatea de 94kg.
In prezent, el mentine greutatea de 80kg si este in continuare motivat de complimentele pe care le primeste. Consumand 5 mese proteice pe zi, acesta a reusit sa transforme o simpla dieta, intr-un stil de viata sanatos.
O alta dieta low-carb este dieta Ketongeica, despre care poti citi mai multe aici.
Concluzie
In concluzie, dieta Atkins este ideala pentru cei care doresc sa scape de kilogramele in plus intr-un mod eficient si diferit. Odata ajunsi la greutatea dorita, dieta se va transforma intr-un stil de viata si acele kilograme, cu siguranta, nu isi vor mai face aparitia.
Te aspteptam in sectiunea de comentarii, putin mai jos, sa ne spui parerea ta! 🙂
Ti s-a parut interesant acest articol? Da-i un share cu ajutorul butoanelor de mai jos sa il vada si prietenii tai.