Turmericul este o planta care are radacina subterana, facand parte din aceeasi familie ca si ghimbirul, amandoua fiind utilizate ca si condiment in bucataria asiatica. Turmericul sau curcuma poate fi consumata si sub forma de ceai, iar in combinatie cu ghimbirul, rezulta o bautura extraordinara cu proprietati exceptionale.
Turmericul este considerat un „ingredient-minune” deoarece are o multitudine de efecte benefice, iar spre deosebire de medicamente, acesta nu genereaza efecte toxice.
Planta turmeric sau curcuma
Turmericul sau curcuma este o planta erbacee, originara din Asia. Acesta este folosit precum condiment, in special in bucataria indiana, avand un gust iute, amarui si extrem de aromat. Pentru scopuri terapeutice se foloseste radacina.
Curcuma poate fi consumata pentru tratarea sau prevenirea unor afectiuni precum: reumatism, artrita, tulburari digestive, boli cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare si multe altele.
Curcuminul si beneficiile acestuia
Curcuminul este substanta activa din turmeric, componenta turmericului care sta la baza proprietatilor sale extraordinare. Responsabil atat de gust, de culoarea turmericului dar si de efectele benefice ale turmericului asupra sanatatii organismului nostru.
Curcuminul este cel mai puternic anti-inflamator natural si printre cei mai eficienti antioxidanti. Acesta are capacitatea de a incetini procesul de imbatranire.
De asemenea este un remediu natural pentru afectiuni precum reumatism, afectiuni cardio-vasculare, hepatice, pulmonare, digestive, afectiuni ale pielii si inclusiv afectiuni tumorale, cunoscute ca si cancer.
Ceai de turmeric
Ceaiul de turmeric are proprietati extraordinare asupra organismului nostru. Acesta functioneaza ca un detoxifiant foarte bun al ficatului si un puternic anti-inflamator. Este extrem de bun in tratarea migrenelor, la raceli si imbunatateste sistemul digestiv, curatand sistemul limfatic.
Consumul regulat de ceai de turmeric scade de pana la 4 ori riscul de accidente cardio-vasculare si are un rol important in reglarea circulatiei sanguine. Ceaul de turmeric poate fi utilizat ca remediu therapeutic foarte eficient in tratarea sau ameliorarea unor afectiuni precum colon iritabil, pierderea poftei de mancare, circulatie deficitara, balonare, flatulenta, si problem de indigestie sau gastro-intestinale.
Ceai de turmeric contraindicatii
Turmericul nu trebuie consumat in cantitati mari de oamenii care sufera de ulcer de stomac, hiperaciditate, pietre la bila sau obstructii ale canalelor biliare. De asemenea turmericul trebuie evitat si de persoanele anemice sau de femeile insarcinate.
Citeste si: Ceaiuri interzise femeilor gravide
In doze mici, turmericul nu este toxic insa in exces acesta poate leza celulele albe si rosii din organism si poate inflama mucoasa stomacului si poate produce iritatii stomacale persoanelor sensibile la acest condiment. Totodata, in cantitati mari acesta poate afecta sistemul gastrointestinal.
Proprietati curcuma/turmeric
Curcuminul este foarte bun anti-inflamator si antioxidant, insa de asemenea acesta are proprietati antialergice, antifungice, antivirale, antibacteriene si multe altele.
Este un detoxifiant hepatic natural si un purificator pentru sange, poate preveni sau incetini aparitia bolii Alzheimer, prin eliminarea placii bacteriene de amyloid acumulate la nivelul creierului.
De asemenea ceaiul de turmeric este un leac preventiv pentru virusii gripali, faciliteaza digestia, ajutand la calmarea stomacului deranjat, accelereaza procesul de vindecare a ranilor si reparare a pielii deteriorate, stimuleaza metabolismul si ajuta la gestionarea greutatii corporale.
Totodata ceaiul de turmeric este bun pentru calmarea durerilor si a starilor de agitatie, fiind recomandat pentru persoanele depresive, lipsite de energie si cu moralul la pamant.
Unde gasesc turmeric
Turmericul se comercializeaza in general sub forma de pudra / pulbere / praf. Acest ingredient extrem de popular in Asia, este extrem de sanatos, atat consumat sub forma de ceai (infuzie), amestecat cu lapte sau cald sau ca si condiment in diverse preparate. Imbogateste-ti bucatarie si sanatatea cu pulberea de turmeric. Poate fi comandata extrem de usor online, alaturi de alte produse dorite de pe Emag.
Emag.ro: Pulbere de Turmeric/Curcuma (CLICK AICI)
Curcuma folosit ca si condiment
Turmericul este un condiment extras din radacina plantei de curcuma, acesta mai este denumit si “sofran indian”, iar datorita culorii sale puternice, care il face atat de cunoscut in curry sau in colorarea naturala a mustarurilor.
India este tara care l-a facut faimos, dar turmericul este folosit si in alte bucatarii Asiatice. Este unul din cele mai scumpe si pretuite condimente din lume datorita gustului usor astringent, aroma discret piperata si usor amaruie, care da un gust unic mancarurilor.
Ceai de turmeric pentru slabit
Ceaiul de turmeric accelereaza metabolismul si stimuleaza arderea grasimilor. Aceasta bautura va suprima poftele, creste nivelul de energie si va ajuta la un somn mai odihnitor. Deoarece ceaiul de turmeric nu contine lapte, gluten sau zaharuri, il face sa fie cel mai bun si sanatos ceai pentru slabit, fiind considerat cel mai bun ceai in detoxifierea organismului.
Ceai de turmeric preparare
Se pune o lingurita de pulbere de turmeric la fiert impreuna cu 3-4 cani de apa, timp de 10 minute, se ia de pe foc, se strecoara si se lasa putin la racit. La sfarsit, se poate indulci cu miere, sau se poate adauga suc de lamaie, lapte de cocos sau lapte de migdale.
Turmeric, ghimbir si miere
Ceaiul de turmeric in combinatie cu ghimbirul si indulcit cu miere, produce o “bomba” de sanatate care are o multitudine de proprietati de detoxifiere a organismului. Acesta actioneaza ca un puternic detoxifiant al organismului, dar are si multe alte proprietati precum ameliorearea colonului iritat, problem digestive sau gastro-intestinale, circulatie deficitara, crampe menstruale, balonare si multe altele enumerate anterior.
Citeste si: Totul despre Ghimbir si Ceaiul de Ghimbir
Turmeric administrare
Cantitatea recomandata de ceai de turmeric este de o cana, maxim doua cani pe zi. Excesul de ceai de turmeric poate cauza iritatie gastrica.
Ceai de turmeric pret
Un kilogram de praf de turmeric, il putem gasi in comert la pretul de aprox. 19 lei.
Concluzie
Turmericul este un condiment cunoscut pentru aroma sa si foarte folosit in bucataria Asiatica, dar este bine de stiut ca acesta are si o multime de proprietati benefice asupra organismului.
Printre cele mai importante proprietati ale turmericului putem reaminti ca: este un puternic detoxifiant, ajuta la circulatia sangelui, previne aparitia unor boli sau virusi, ajuta la calmarea starilor de agitatie si asigura un somn linistit. Introduceti-l in alimentatie pentru un plus de sanatate!
Ai descoperit noi beneficii ale consmului de turmeric? Da un share acestui articol si lasa-ne un comentariu mai jos! 🙂