Ceaiul de sunatoare este cunoscut ca fiind un remediu natural pentru depresie, stari febrile, dezinfectarea ranilor si cicatrizarea arsurilor minore. Cercetarile au dovedit faptul ca la baza acestor beneficii se afla proprietatile antivirale si antibacteriene.
Planta Sunatoare (Hypericum perforatum)
Sunatoarea este o planta erbacee, perena, cu tulpina dreapta, ramificata in partea superioara, usor lemnoasa in partea de jos iar fructele sunt reprezentate de o capsula ovala. Florile de sunatoare se culeg in zilele uscate si insorite, din iunie pana in septembrie, prin taierea cu foarfeca.
Acestea se usuca la umbra, in loc bine aerisit, intinse in strat subtire pe hartie sau panza. Dupa uscare acestea se pot pastra in pungi de hartie ori saculeti de panza, tot in locuri uscate si intunecate.
Proprietatile ceaiului de sunatoare, indicatii terapeutice
Ca si proprietati active, sunatoarea este bogata in derivati antragenici, uleiuri volatile, flavonoide, acizi cafeic si clorogenic, taninuri, substante care atribuie sunatoarei calitati terapeutice deosebite. De asemenea, ceaiul de sunatoare prezinta proprietati antiseptice, sedative, antiinflamatoare, remineralizante, cicatrizante si astrigente.
Flavonoidele sunt responsabile de actiunea vasodilatatoare si hipotensiva. Acizii clorogenic si cafeic explica proprietatile antiinflamatoare si colagoge ale plantei.
Beneficiile ceaiului de Sunatoare
Numaroase studii au demonstrat ca ceaiul de sunatoare este un remediu extrem de eficient impotriva depresiei, acesta ar actiona precum antidepresivele, insa nu are reactii adverse precum medicamentele. De asemenea, un studiu a demonstrat ca ceaiul de sunatoare combinat cu galbenele si usturoi poate ameliora durerile de urechi cauzate din cauza otitei.
Totodata, ceaiul de sunatoare ne poate ajuta sa renuntam la fumat, deoarece acesta diminueaza senzatia de dependenta de nicotina.
Ceaiul de sunatoare este benefic si pentru piele, aplicat sub forma de comprese, ceaiul de sunatoare este indicat pentru tenul iritat, uscat si ridat. De asemenea este indicat pentru micile taieturi sau arsuri la nivelul pielii, favorizand cicatrizarea acestora.
Sunatoarea sprijina circulatia sanguina si ajuta la eliminarea retentiei de apa, favorizand in acest fel si scaderea in greutate.
Ceai de sunatoare pentru stomac
Ceaiul de sunatoare ajuta in tratarea enterocolitei, gastritei hiperacide, ulcerului, diareei, avand o influenta pozitiva asupra stomacului.
Ceai de sunatoare pentru atacuri de panica
Anxietatea reprezinta o stare afectiva patologica ce se caracterizeaza prin neliniste, teama, presimtirea unui periocol iminent sau a unui insucces, atacul de panica este o manifestare brusca a anxietatii.
Doua tablete de sunatoare pe zi, una dimineata si una seara ne poate scapa de astfel de atacuri de panica, deoarece actioneaza benefic asupra sistemului nervos.
Ceai de sunatoare bun pentru ficat
Sunatoarea are proprietati calmante pentru starile inflamatorii de la nivelul ficatului. De asemenea, sunatoarea accelereaza refacerea celulelor hepatice si ajuta la detoxifierea organismului, luptand impotriva retentiei de apa.
Contraindicatii ceai de sunatoare
Ceaiul de sunatoarea are unele efecte puternice, de aceea este importanta consultarea unui specialist inainte de a-l consuma deoarece acesta poate prezenta si efecte adverse, unele mai putin cunoscute.
De exemplu, persoanele care se afla sub tratament cu antidepresie, anticoagulante, contraceptive orale, medicamente antiasmatice sau antihipertensive trebuie sa evite consumul de ceai de sunatoare pentru ca efectul acestora poate fi mult mai diminuat.
De asemenea, consumul in exces de ceai de sunatoare poate duce la tulburari digestive precum diaree sau crampe abodminale, greata sau reactii alergice ale pielii. Sunatoarea poate de asemenea sa creasca sensibilitatea pielii si a ochilor la lumina solara puternica.
Consumul de ceai de sunatoare in exces poate provoca aparitia unor simptome nedorite, printre acestea enumeram: indigestie, migrene, senzatie de ameteala, senzatie de sete, gura uscata si iritatii ale mucoasei bucale, dar si balonare ce poate duce pana la constipatie.
Ceai de sunatoare in alaptare
Ceaiul de sunatoare poate fi consumat in perioada de alaptare, dar fara a se face exces. In acest sens, una doua cani pe zi, pot fi suficiente. Pentru a evita eventualele neplaceri, ar trebui sa limitati consumul de orice tip de ceai pentru foarte multe zile la rand. Cititi mai jos cum influenteaza copiii si nou nascutii.
Citeste si: Top Ceaiuri pentru Alaptare
Ceai de sunatoare in perioada sarcinii, provoaca avortul?
Ceaiul de sunatoare este unul din ceaiurile permise in timpul sarcinii, acesta se poate consuma insa cu prudenta, o cana, maxim doua pe zi timp de 5 zile maxim consecutive.
Consumul in exces al acestei plante este asociat cu avortul spontan. Desi nu exista studii in acest sens, ideal ar fi ca femeile gravide sa evite sunatoare sau produse pe baza de sunatoare.
Copii pot consuma ceai de sunatoare?
Ceaiul de sunatoare face parte din categoria ceaiurilor nerecomandate copiilor sub 6 ani, deoarece acesta poate provoca diaree sau constipatie, greata sau stari de voma.
Alte produse pe baza de sunatoare
1. Tinctura de sunatoare
Acest produs se administreaza pe cale orala si este cunoscut si utilizate pentru proprietatile sale:
- stimuleaza buna functionare a ficatului
- ajuta la secretia bilei
- are un puternic efect antidepresiv
- are efect calmant psiho-emotional
- combate spasmele musculare
Mod de administrare
Uz intern:
- Copii 7-14 ani: 10-30 de picaturi, de 3 ori pe zi, in 100 ml de apa, cu 30 de minute inainte de masa
- Copii de peste 15 ani si adulti: 2 lingurite, de 3 ori pe zi, in 100 ml de apa, cu 30 de minute inainte de masa
Uz extern:
- mentinerea sanatatii pielii, 1 lingurita in 100 ml de apa
- mentinerea sanatatii cavitatii bucale, se clateste gura, 1-2 lingurite in 100 ml de apa
- reducerea neplacerilor aduse de venele hemoroidale si a mucoasei anale
Tinctura de Sunatoare 50 ml
Tinctura de Sunatoare 50 ml (fara alcool)
2. Ulei de sunatoare
Proprietati:
- antiinflamatorii, sciatica si nevralgii
- antiseptic, antiviral, ajuta la recuperarea ranilor care au afectat terminatiilor nervoase (dureri in urma loviturilor, toate tipurile de arsuri)
- util pentru articulatii tumefiate
- calmeaza crampele musculare
3. Sunatoare capsule
Proprietati:
- imbunatatirea starii emotionale
- lupta impotriva atacurilor de panica
- reduce nivelul de iritabilitate
- aduce un somn de calitate
- normalizeaza tensiunea arteriala
Concluzie
Este foarte sanatos sa consumam cat mai multe lichide, iar daca o parte dintre acestea sunt ceaiuri cu atat mai bine. Ceaiul de sunatoare poate fi inclus in viata de zi cu zi datorita numeroaselor beneficii pe care le aduce organismului.
Printre acestea numaram starea de bine pe care o provoaca stomacului, lupta impotriva anxietatii, dar si impotriva altor afectiuni precum gastrita sau enterocolita. De asemenea poate ameliora functionarea bilei si ajuta la detoxifierea organismului, luptand impotriva retentiei de apa.
Utilizati cu incredere si capsule de sunatoare, ulei de sunatoare sau tinctura de sunatoare in functie de nevoi.
Ai descoperit informatiile pe care le cautai? Lasa-ne un comentariu mai jos.