Ceai de Musetel: Beneficii si Uz in Cosmetica

ceai de musetel

Ceaiul de musetel este folosit de secole in tratamentul diferitelor probleme de sanatate. Acesta poate fi folosit atat ca uz intern, cat si extern. Acesta aduse numeroase beneficii si este utilizat pentru tratarea unor probleme precum: tulburarile digestive, crampele, viroze, migrene, acnee, ameliorarea arsurilor solare sau cearcane.

Planta Musetel

Musetelul este o planta erbacee medicinala, din familia Asteraceae, cu frunze divizate si cu flori grupate in capitule terminale. Are o inaltime intre 20 si 60 de cm, marginea fiecarui capitul este ocupata de flori albe, iar in regiunea lui centrala se gasesc flori galben-aurii. Musetelul este o planta originara din sudul si sud-estul Europei si intalnita in prezent in intreaga lume.

In Romania aceasta are o larga arie de raspandire, intalnindu-se aproape peste tot, de la campie unde apare pe aproape toate tipuri de sol, pana in locurile insorite si mai umede de pe langa drumuri, cai ferate, pajisti, fanete. Musetelul infloreste incepand cu lunile aprilie-mai pana la sfarsitul lunii august. Recomandat este ca planta sa fie culeasa dupa ce s-a ridicat roua de dimineata, in zilele insorite.

planta musetel

Proprietati ceai de musetel

Florile de musetel sunt bogate in minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine esentiale (B1 si C), glucide, acizi organici, si ulei eteric, extrem de folositor in problemele pielii. Ceaiul de musetel, poate prezenta astfel, proprietati antispasmolitice, antiinflamatoare, anxiolitice, analgezice, antialergice, anestezice locale, antiseptice, emoliente si cicatrizante.

Beneficiile ceaiului de musetel

Ceaiul de musetel calmeaza intestinele si ajuta la o buna functionare a acestora si a intregului sistem digestiv, ajuta crampele specifice perioadei de menstruatie, lupta impotriva balonarii. Ceaiul de musetel este de asemenea foarte folositor pentru prevenirea racelilor de sezon si implicit pentru intarirea sistemului imunitar, datorita substantelor cu efect antibacterian si detoxifiant.

Musetelul este de asemenea recomandat persoanelor care au insomnii sau sufera de anxietate, o cana de ceai de musetel inainte de culcare ajuta la relaxare si la un somn odihnitor. Ceaiul de musetel poate rezolva si problemele cu dantura precum gingivita, abcese dentare, stomatite si afte. Pentru astfel de probleme, infuzia de ceai de musetel se tine in gura timp de 5 minute.

Pentru amigdalita si dureri in gat este recomandata gargara cu infuzie de musetel de 3-4 ori pe zi. In plan extern, durerile de incheieturi pot fi inlaturate cu ajutorul infuziei de musetel, datorita uleiurilor esentiale care au proprietati antiinflamatorii. Infuzia de ceai de musetel ajuta la indepartarea cearcanelor si poate sa amelioreze acneea si iritatiile fetei, creand in acelasi timp un efect de iluminare tenului.

Beneficiile ceaiului de mustel in cosmetica

Uleiurile esentiale obtinute din musetel sunt utilizate pe scara larga in industria cosmetica si in aromoterapie.Bisabololul continut de musetel are si un rol antibacterian, de aceea este foarte des intalnit in compozitia mastilor cosmetice, a cremelor si a unguentelor.

produse cosmetica musetel

Descopera produsele AICI.

Produsele cosmetice care au in componenta lor extract de musetel, ajuta la hidratarea si hranirea pielii, pot fi utile in calmarea tenurilor iritate sau inrosite.

Extractul de musetel actioneaza asupra tuturor tesuturilor din organism, in principal asupra pielii si a membranelor mucoase. Extractul de musetel este foarte util in tratarea pielii uscate, pruriginoase sau inflamate. Acesta poate fi utilizat si pentru calmarea si tratarea acneei.

Pentru par

Datorita substantelor antibacteriene, ceaiul de musetel face minuni la nivelul scalpului, mai ales daca ai un scalp incarcat, faci des coji si matreata. Parul se poate mentine frumos si sanatos, cu ajutorul ceaiului de musetel. Dupa spalarea cu sampon potrivit parului tau, se recomanda clatirea cu ceai de musetel.

Acesta ajuta la curatarea scalpului gras, la eliminarea matretei, la sanatatea parului prin stumularea cresterii acestuia. De asemenea, pentru femeile blonde, care vor sa obtina o culoare mai deschisa, mai calda pentru par, dar nu vor sa se vopseasca, se recomanda spalarile dese cu ceai de musetel, astfel parul de deschide in nuante foarte placute.

Pentru ten iritat si acnee

Ceaiul de musetel ajuta pe plan extern la calmarea tenului iritat sau inrosit, dar de asemenea lupta impotriva acneei. Ceaiul de musetel este metoda naturala de a scapa de acnee. Tamponeaza-ti fata si gatul cu o discheta imbibata in ceai de musetel, iar acesta va inlatura grasimile si impuritatile de pe fata si va avea rol cicatrizant.

Pentru ochi si ochii rosii

Ceaiul de musetel este un remediu natural si pentru ochii rosii si sensibili la lumina. Lasa sa dea apa in clocot si adauga florile de musetel. Cand apa s-a racit la temperatura camerei, imbiba cateva tampoane de bumbac in ceai, aseaza-le pe ochi si lasa-le sa actioneze 10 minute pentru ca musetelul sa calmeze si sa vindece ochii tai iritati.

Beneficii ceaiului de musetel pentru mame si bebelusi

Este complet nerecomandat consumul de ceai de catre copilul mai mic de 6 luni. Ceaiul de musetel este util pentru a calma disconfortul la nivelul stomacului. Bebelusii care plang foarte mult sufera de dureri ale stomacului. Ceaiul de musetel este un remediu simplu, sigur si natural pentru calmarea acestora.

proprietati ceai musetel

Acesta are proprietati vindecatoare si este folosit de ani buni pentru a ne ajuta sa dormim mai bine, de asemenea mai este utilizat pentru eliminarea stresului si a anxietatii. Odata cu administrarea ceaiului de musetel la copii, problemele intestinale se amelioreaza iar acesta ii va provoca bebelusului un somn linistit si odihnitor.

In sarcina

Ceaiurile din plante considerate sigure pentru uz uman pot fi daunatoare pentru fat. Musetelul nu este atat de inofensiv pe cat pare, unele studii au demonstrat ca ceaiul de musetel poate fi foarte nesigur pentru femeile insarcinate, in orice fel de perioada a sarcinii, timpurie sau avansata. Centrul medical al Universitatii din Maryland sfatuieste femeile insarcinate sa nu consume ceai de musetel din cauza riscului crescut de avort.

Citeste si: Ceaiuri interzise in sarcina

La bebelusi, sugari si copii pana la 2 ani

Ceaiul este nerecomandat bebelusilor sub 6 luni deoarece acesta poate taia pofta pentru lapte. Insa ceaiul de musetel este recomandat bebelusilor pentru tratarea colicilor, pentru calmarea durerilor gastrointestinale dar si pentru un somn mai linistit.

Ceaiul de musetel si infectiile urinare

Pentru a scapa de durerile provocate de infectiile urinare se recomanda bai locale cu infuzie de ceai de musetel. Infuzia se prepara cu cinci linguri de planta care se fierb impreuna cu doi litri de apa, apoi se lasa la macerat 10 ore si se strecoara.

Contraindicatii ceai de musetel

Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de ceai de musetel deoarece acesta poate provoca avort spontan. De asemenea, exista situatii cand ceaiul de musetel poate avea efecte adverse precum greata sau alergii severe, din cauza polenului.

Mod de preparare

Pentru uz putem opta pentru pliculetele de ceai din comert care se prepara foarte facil, cu apa fierbite, sau putem allege variant optima, cu 200 de ml de apa clocotita si o lingurita de flori de tei uscate, se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara.

Pentru uz extern se prepara o infuzie mai concentrata, din 200 de ml de apa clocotita si 3-4 lingurite de flori de musetel.

beneficiile ceaiului de musetel

Pret si recomandari

Ceaiul de musetel il putem gasi in supermarketuri sau magazine sub forma de plictulete, iar pentru o cutie de 20 de plicutele vom plati aproximativ 2,50 ron.

Concluzie

Musetelul este o planta medicinala ce poate fi folosita atat pentru uz intern cat si pentru uz extern. Ceaiul de musetel este recomandat persoanelor care sufera de probleme gastrointestinale si dureri stomacale, deoarece acesta ajuta la ameliorarea acestora.

Acesta ajuta si la dobandirea unui somn linistitor si calm. De asemenea ceaiul de musetel ne vine in ajutor si pentru uz-ul extern deoarece este foarte benefic pentru parul nostru, dar si pentru ten, deoarece ne poate ajuta sa scapam de matreata si acnee.

Ai descoperit informatii noi in acest articol? Da-i un share, ajuta-i pe prietenii tai sa descopere beneficiile ceaiului de musetel.

Articolul precedentDieta Rina Detaliata pe Zile: Rina 90 Tabel Meniu Zilnic, Retete, Principii
Articolul următorCeai de Sunatoare: Beneficii, Cum ajuta Stomacul?
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here