In acest articol vei descoperi:
- Cum functioneaza sistemul circulator al omului, care sunt si ce functii indeplinesc componentele aparatului cardiovascular.
- Acesta poate fi un excelent referat despre sistemul circulator, suficient de cuprinzator avand atat termeni tehnici, cat si explicatii pe intelesul fiecaruia.
- Cum functioneaza sistemul circulator, care este legatura dintre acesta si sistemul respirator, sistemul digestiv si alte sisteme?
- Descopera din ce este compus sangele si ce rol au globulele albe, globulele rosii si plasma.
- Ce rol are circulatia mare a sangelui, dar si circulatia mica, cum functioneaza inima?
- Care este diferenta dintre vene, artere si capilare si cum se clasifica fiecare dintre ele.
- Si multe alte informatii utile.
Asadar, descopera si intelege sistemul circulator, citestind in continuare.
Aparatul cardiovascular joaca un rol important in mentinerea sanatatii si include toate vasele de sange care pornesc de la inima spre toate celelalte organe ale corpului. Tot sistemul circulator depinde de inima, deoarece ea poate sa schimbe modul de pompare a sangelui in functie de starea interioara a omului: agitatie, relaxare sau nervozitate. Inima vine in ajutorul aparatului cardionvascular pentru realiza o irigare totala organelor.
Aparatul cardiovascular/circulator
Aparatul circulator este cel responsabil cu miscarea sangelui, avand doua dintre cele mai importante componente: inima si vasele sangvine. Fiecare bataie a inimii va impinge sangele in vasele care transporta oxigenul si vitaminele catre tesuturile din corp. Functia principala este de a asigura transportul sangelui, hormonilor si a nutrientilor inspre celule organismului.
Aparatul cardiovascular este alcatuit din urmatoarele componente:
- Inima – cel mai puternic muschi din corpul uman
- Sangele – contine globulele rosii, plasma, globulele albe si hormoni
- Vasele de sange – venele, arterele si capilarele
Cum functioneaza sistemul circulator
Vasele care transporta sangele vin si pleaca de la inima. Aceasta la randul ei pompeaza catre sistemul arterial intreaga masa sanguina. Functionarea sistemului circular incepe de la artere, care vor inainta spre capilare, unde se vor intoarce la inima prin intermediul venelor.
Transportul sangelui se desfasoara in doua circuite total diferite: marea circulatie si mica circulatie, care conduc exact aceeasi cantitate de sange.
Marea circulatie sau circulatia sistematica, presupune ca sangele porneste din ventriculul stang spre tesuturi si inapoi spre atriul drept. Sangele din aceasta circulatie transporta doar nutrienti sau vitamine catre organe.
In ceea ce priveste circulatia mica sau cea pulmonara va incepe din ventriculul drept al carui traseu este spre plamani si se finalizeaza in atriul stang. Sangele este incarcat cu oxigen cand se deplaseaza prin capilarele pulmonare.
Legatura dintre sistemul circulator si celelalte sisteme
Sangele este asemeni unui tesut, dar in forma lichida, alcatuit din doua elemente: plasma si elemente figurate (trombocite, hematii si leucocite). In organismul uman, circula aproximativ 5,5 litri de sange care este impartiti astfel: 3,5 litri este prezent de plasma, iar 1,5 sau 2 litri este reprezentat de elementele figurate. Lichidul este cel raspunzator de schimbul de epurare sau de nutrientii dintre organism si mediu.
Plasma este un lichid de culoare galbuie, nuanta data de pigmentii biliari si care include 90% apa si restul de 10% reziduri uscate (albumine, globuline, fibrinogen).
Functiile sangelui: circulatorie, respiratorie, nutritiva, excretorie, termoreglare, de aparare, de mentinere a echilibrului si de reglare a functiilor existente in organism.
Plasma si sistemul digestiv
Plasma este o componenta lichida a sangelui in care celulele sangvine (globulele rosii, globulele albe si plachelele) sunt integrate in ea. Este un lichid bogat in hormoni si saruri minerale, vitamine, acizi, proteine, glucide si lipide. Plasma este un aliat in diferite tratamente (cresterea volumului de sange sau scaderea presiunii arteriale) fiind conservata maxim 12 luni la o temperature de 37 de grade Celsius.
Globulele albe si sistemul imunitar
Leucocitele sau globulele albe sunt cele care protejeaza organismul impotriva unor infectii, insa se poate intampla ca numarul acestora sa creasca, lucru alarmant deoarece poate semnala faptul ca in corp exista o infectie, iar ele sunt puse in fata unei lupte contra bacteriilor. O persoana sanatoasa poate sa detina in jur de 100 de miliarde de astfel de globule, iar ele sunt produse de maduva osoasa, care de cele mai multe ori stagneaza in maduva sau sunt eliberate prin sange.
Globulele rosii si sistemul respirator
Eritrocitele sau globulele rosii sunt celulele in forma biconcava care includ hemoglobina prin care se asigura transportul oxigenului plecand de la plamani la celule. Pentru a elimina dioxidul de carbon din corp, globule rosii il vor transporta spre plamani. Hemoglobina este o proteina si un pigment care confera sangelui culoarea rosiatica.
Au o structura simpla: membrana lor este plasmatica si rezistenta care este utila atunci cand ele vor intra in capilarele inguste. Acestea traiesc 120 de zile dupa ce traverseaza capilarele, celulele se vor descompune.
Circulatia sangelui
Aparatul circulator este cel care va asigura transportul sangelui. Sangele se deplaseaza intr-un circuit inchis si este cel care conduce oxigenul si nutrientii la celelalte organe si tesuri, de unde va prelua dioxidul de carbon pe care il va transporta la plamani pentru eliminarea.
Motivul pentru care sangele circula este dat de pomparea inimii, iar arterele si venele sunt ca niste conducte care il transporta de la inima mai departe si inapoi. Circulatia este asigurata de contractiile pe care le are muschiul cardiatic care este mereu ajutat de valve venoase.
Aceasta este formata din doua circuite de tip vascular separate, dar conectate din punct de vedere functional:
- Circulatia sistematica sau marea circulatie
- Circulatia pulmonara sau mica circulatie
Circulatia mare sau Sistola
Circulatia mare a sangelui sau Sistola, porneste din ventricului stang al inimii, unde este incarcat cu oxigen si nutrienti care vor ajunge prin aorta la organe si tesuturile din corp. Dupa ce substantele au ajuns acolo, oxigenul va fi eliberat. Prin intermediul venelor cave, dioxidul de carbon incarcat va fi transportat in atriul drept al inimii.
Circulatia mica sau Diastola
Dupa finalizarea circulatiei mari, incepe circulatia mica cu transportul sangelui in ventriculul drept, apoi in artera pulmonara, ajungand in final la plamani. Sangele cedeaza dioxidul de carbon in alveolele pulmonare unde se incarca cu oxigenul care va fi condus prin vene in atriul stang.
Proprietatile sangelui
Proprietatile sangelui de natura fizico-chimico sunt:
- Culoarea sangelui data de hemoglobina si care difera in functie de nivelul de saturare in oxigen a acestei substante
- Densitatea sangelui depinde foarte mult de anumite variatii ale densitatii: variatii fiziologice (indigestia lichidelor) si variatii patologice (pierderi renale, anemii sau reducerea poftei de mancare)
- Temperatura sangelui se integraza in urmatorul interval de 37-38 de grade celsius
- Vascozitatea care poate sa scada din cauza anemiei sau a hemoragiei
- Ph-ul sangelui este intre 7,38-7,42, iar daca creste pana la 7,8 va conduce spre o stare de coma sau chiar deces
Anatomia sistemului circulator, din ce este compus
Inima sau cordul
In corpul uman, inima sau cordul indeplineste functia de pompare a sangelui, de generare de contractii ritmice care vor asigura conditiile si energia potrivita pentru deplasarea sangelui. Inima se contracta si se relaxeaza toata viata, iar doza de energie necesara pentru o functionarea inimii este data de acizii grasi.
Acest organ musculos functioneaza neincetat, pentru ca tesuturile din organism, dar in special creierul, sunt dependente de o cantitate semnificativa de oxigen si nutrientii care sunt transportate prin sange.
Situata in partea sanga, inima are forma de para care dispune de de patru camere: doua camere superioare: atriul drept si atriul stang, unde sangele este colectat de la vene, iar alte doua camere inferioare: ventriculul stang si ventriculul drept care imping sangele prin artere de la inima in tot corpul.
O persoana care ajunge la varsta de 78 de ani, va avea in jur de 2,8 miliarde de batai ale inimii si va pompa 170 de milioane de litri de sange in decursul intregii vieti.
Arterele
Arterele sunt niste structuri circulare sau tubulare foarte flexibile care au peretii grosi, insa se micsoareaza o data ce ele se distanteaza de inima si se subdivid, formand un arbore arterial. Arterele au rolul de a transporta sangele oxigenat in intreg corpul. Exista peste 20 de artere care sunt divizate in artere mai mici. Cea mai mare artera din organism este artera aorta care porneste din ventriculul stang.
Clasificarea arterelor
- Artere carotide care conduc sangele oxigenat in regiunea capului si a gatului
- Artere iliace comune care conduc sangele oxigenat spre membrele inferioare
- Artere coronare care transporta sangele cu oxigen si vitamine spre muschiul cardic
- Artere pulmonare care conduc sangele dezoxigenat de la ventriculul drept spre plamani
- Artere subclavii care transporta sangele oxigenat mai departe spre membrele superioare
Venele
Venele reprezinta acele vase sangvine prin care se asigura circulatia sangelui spre inima. Venele sunt sub controlul nervos, la nivelul carora se afla niste plexuri similar cu cele arteriale, dar sunt mult mai vaascularizate.
Clasificarea venelor
- Vene brahiocefalice sunt cele care se unesc si formeaza venele cave. Misiunea lor este sa transporte sangele dezoxigenat de la cap, gat si maini la atriul drept
- Vene iliace comune conduc sangele dezoxigenat de la picioare spre atriul drept al inimii
- Venele pulmonare sunt in numar de patru (dreapta superioara, stanga superioara, dreapta inferioara, stanga inferioara) care se regasesc de-a lungul atriului stang al inimii pana la plamani. Rolul venelor pulmonare este de a conduce sangele oxigenat de la plamani spre atriul stang
- Vene cave cea cele mai mari vene (vena superioara, vena inferioara) din organism, responsabile de transportul sangelui dezoxigent din regiunile corpului spre atriul drept al inimii
Capilarele
Capilarele sunt niste grupari fine sau formatiuni sangvine care au dimensiuni foarte mici, prezente in toate tesuturilor si organele din corp. Ele sunt cele care fac conexiunea dintre sistemul arterial si cel venos prin care vine sangele prin arteriole, fiind colectate din ele prin intermediul venelor. In momentul cand capilarele sunt dilatate ele vor transforma circulatia mult mai activa.
Clasificarea capilarelor:
Acestea se impart in trei categorii:
- Capilare de tip I localizate la nivelul tesutului nervos
- Capilare tip II sunt repartizate la nivelul glandelor endocrine, intestinului sau a pancreasul
- Capilare III se regasesc in zona ficatului sau a splinei
Boli ale aparatului cardiovascular
- Infarctul miocardic (atacul de cord) reprezinta intreruperea sangelui la nivelul unei portiuni a cordului (inimii) care conduce spre moartea celulelor miocardice. Printre cele mai cunoscute afectiuni ale atacului de cord sunt durere puternica si brusca in piept, transpiratii, voma sau stari de neliniste.
- Ateroscleroza sau blocarea arterelor care alimenteaza inima si creierul cu vitamine si oxigen. Aceasta boala provoaca o depunere de grasimi pe peretii arterelor menite sa opreasca trecerea sangelui.
- Cardiopatia ischemica care afecteaza grav arterele inimii, manifestandu-se ca o tulbrare miocardica. Boala este cauzata de lipsa uni aport echilibrat dintre oxigen si cantitatea de substante nutritive.
- Valvulopatia care este de doua tipuri: stenoza valvulara (deschiderea valve si ingustarea orificiului prin care trebuie sa treaca sangele) si insuficienta valvulara care este o inchidere incompleta a valvei.
Concluzie
Pentru a prevenii boliile aparatului circulator este indicat ca persoanele sa aiba un stil de viata cat mai sanatos (exercitii fizice, alimente sarace in grasimi si bogate in nutrienti) si din care sportul sa nu lipseasca. O alimentatie nesanatoasa poate da nastere unei circulatii lente a sangelui, fapt care dauneaza direct fluxului necesar inimii.
Ti-a fost util acest articol? Lasa-ne parerea ta intr-un comentariu. Ne ajuta sa stim care sunt articolele cu informatii utile. 🙂