Sistemul Respirator la Om, Totul despre Aparatul Respirator

aparatul respirator

Sistemul respirator al omului inglobeaza totalitatea organelor care contribuie la schimbul de gaze dintre organismul uman si mediul inconjurator prin care corpul este alimentat cu oxigen.

Aparatul respirator este compus din caile respiratorii si plamani, iar aerul din mediu va patrunde prin cele doua camere existente la nivelul nasului, trecand mai apoi prin faringe, trahee si bronhii, ajungand apoi la plamani. Respiratia cuprinde doua procese: inspiratia si expiratia.

Oxigenul este cea mai importanta substanta de care viata omeneasca este strans legata, iar celulele il vor prelucra in asa fel incat sa se produca energia necesara.

Sistemul respirator al omului

Prin sistemul respirator are loc un schimb de gaze intre organisim si mediul exterior, operatiune prin care se elimina dioxidul de carbon. Principalele actiuni prioritare ale acestui sistem sunt: realizarea schimului de gaze, conditionarea mirosului si generearea vocii.

Cum functioneaza sistemul respirator

Plamanii sunt cei care coordoneaza activitatea intregului corp, responsabil de a conferi si un echilibru. In momentul cand sunt plini cu aer, plamanii se aseamana cu niste bureti plini cu apa. Oxigenul inspirat este transmis si celorlalte celule existente, iar dioxidul de carbon va fi din nou preluat de plamanii care in final il vor elimina prin expiratie.

Respiratia difera de la gena la gena. Spre exemplu, barbatii respira de 16 ori in timpul unui minut, iar femeile de 18 ori in acelasi interval de timp. Respiratia se poate modifica in functie de activitatea desfasurata sau de starea emotionala pe care omul o simte, ajungandu-se ca o persoana sa respire de 45 de ori daca este pusa in fata unui efort.

Nasul este un important organ care joaca rolul unui filtru care apara corpul de impuritatile din aer. Se poate intampla ca si bacteriile din aer sa patrunda in plamani, dar avantajul organismului este ca acesta se poate lupta cu ele, demonstrandu-se capabil sa le estompeze.

Partile componente ale aparatului respirator la om

Componentele care alcatuiesc intreg aparatul respirator sunt reprezentate in mare de: nas si caile nazale, laringele, traheea, bronhiile principale, plamanii si pleuta, arborele bronsic, lobul pulmonar si pleura.

In detaliu, aparatul respirator este format din:
aparatul respirator in detaliu

Sursa imagine: Wikipedia

Nasul si cavitatea nazala

Primele organe care sunt legate intre ele atat din punct de vedere structural, cat si functional sunt cele formeaza sistemul respirator: nasul si cavitatea nazla care impreuna detin o functie respiratorie de tip senzorial. Nasul este considerat a fi un organ protectiv pentru fosele nazale care la randul lor comunica cu exteriorul prin doua orificii cunoscute ca narine.

Cavitatile nazale sunt acoperite de o mucoasa vascularizata, ideala in a opri praful sau alte impuritati de a patrunde in organism cu ajutorul firelor de par. Aceasta este divizata in doua parti:

  • mucoasa olfactiva
  • mucoasa respiratorie

Respiratia cu ajutorul gurii

Spre deosebire de aerul respirat prin intermediul nasului, aerul pe care il respiram pe gura nu este umidificat si nu este filtrat, fapt care poate conduce la aparitia laringitei sau faringitei care sunt inflamatii grave ale arborelui respirator.

Oamenii care nu respira pe nas, risca sa aiba parte de nopti cu sforait sau intreruperea brusca peste noapte a respiratiei in somn. Acest tip de respiratie nu este capabil sa oxigeneze creierul corespunzator, iar sinusurile nazale nu sunt ventilate.

Printre cele mai cunoscute afectiuni care determina oamenii sa respire prin intermediul gurii sunt deviatiile de sept si polipii.

Efortul intens, sportul, pot determina persoanele sa nu reuseasca sa-si procure oxigenul necesar cu ajutorul respiratiei nazale, astfel ca ajung sa respire si prin intermediul gurii.

Faringe

Faringele este situat intr-un loc special in care se intersecteaza calea respiratorie cu cea digestiva. Toate miscarile acestui organul trebuie sa fie coordonate pentru a putea asigura patrunderea aerului si pentru a face loc bolului alimentar.

Actiunea este reglata de o parte inferioara a trunchiului celebral care va colecta informatii de la centrii superior ai respiratiei. Faringele se prezinta sub unei palnii a carui pereti sunt musculosi si foarte membrosi.

Laringele

Laringele este situat chiar inaintea faringelui, in regiunea anterioara a gatului. Se prezinta sub forma unei piramide, formata din patru componente: baza, varful, fata posterioara si doua fete. Laringele este un schelet cartilaginous, fiind si un segment al cailor respiratorii care le protejeaza.

Acesta este raspunzator de indeplinirea a doua roluri: dirijeaza aerul pana plamani si este organul fonatiei care vizeaza vorbirea, datorita faptului ca aici se situeaza coardele vocale. Mai este cunoscut sub denumirea de “marul lui Adam”, din cauza unei proeminente la nivelul gatului.

Traheele

Traheea este un organ elastic sub forma unui tub de 12 cm care pastreaza legatura laringelui cu bronhiile, relatie care permite transmiterea cantitatii de aer din cavitatea nazala in cele doua bronhii.

Este compusa din trei tunici: mucoasa, fibora elastica, care include intre 6 – 20 de semiinele, si adventiceea. Peretele traheei este caracterizat printr-o mucoasa foarte umeda, formata din cili, celule care apara organismul.

sistemul respirator la om

Bronhii si bronhiole

Exista doua bronhii sau ramificatii principale (stanga si dreapta) care apar in urma divizarii traheei si care sunt niste segmente ale cailor respiratorii inferioare. Impreuna bronhiile formeaza un arbore bronhic prin care se permite ca aerul sa fie condus la alveolele pulmonare, unde va avea loc schimbul de gaze de la nivelul plamanilor.

Plamanii

Cu o capacitate de 5 000 ml de aer, cei doi plamani (drept si stang) se gasesc in cavitatea toracica, acoperiti de o foita numita pleura si de una numita viscerala, deoarece plamanii nu prezinta muschi.

Plamanii sanatosi au culoarea roz si sunt principalii repsonsabili de realizarea procesului respirator. Acestia sunt impartiti in lobi compusi din segmente care formeaza lobuli. Plamanii permit ca aerul sa patrunda in organism pentru a asigura schimbul de gaze.

Alveolele pulmonare sunt mecanisme functionale care adapostesc o retea de capilare care alcatuiesc o membrana respiratorie, unde se realizeaza un schimb de gaze dintre sange si aleveole.

Structura plamanilor este formata dintr-o baza pulmonara, varful pulmonar, bronhii (principala, lobara, segementara), alveole pulmonare si o bariera de tip alveola capilara.

Muschii respiratori

Muschii respiratori sunt clasificati in doua categori:

  • Muschi inspiratori: diafragma, muschii intercostali, muschii pectorali si trapezi
  • Muschi expiratori: muschii intercostali interni sau cei abdominali

Fiziologia Sistemului Respirator

Ventilatia pulmonara

Ventilatia pulmonara este un proces care prevede schimburile de gaze si cuprinde doua faze importante: inspiratia si expratia, aceasta fiind un act care nu este constientizat de catre om.
Aerul inspirat este foarte bogat in oxigen, iar cel eliminat este bogat in dioxid de carbon. De-a lungul vietii, respiratia are loc intr-un mod ritmic, fara pauze.

Respiratia externa

Respiratia externa este un proces care consta in micsorarea cutiei toracice ca urmare a relaxarii muschilor si a diafragmei. Prin relaxare se intelege revenirea la forma si dimensiunea normala a cutiei toracice.

Aerul este eliminat prin plamani, dupa ce presiunea acestuia a atins un grad mai mare. Important de mentionat este faptul ca respiratia externa dureaza mai mult decat cea interna.

Respiratia interna

Respiratia este o actiune activa prin intermediul caruia cavitatea toracica se mareste, datorita contractarii muschilor respiratori. Diafragma se contracta si usor muschii intercostali ridica coastele, cutia toracica transformandu-se intr-una mai voluminoasa, iar aerul va patrunde in plamani.

Oxigenul si Dioxidul de carbon

Respiratia este fundamentala, deoarece ofera organismului sa realizeze un schimb de oxigen si dioxid de carbon. Cele doua faze nelipsite din acest proces: inspiratia (prelucrarea aerului) si expiratia (eliminarea aerului uzat) trebuie sa aiba loc pentru ca omul sa supravietuiasca.
Acest schimb consta in parcurgerea unor etape:

oxigenul si plamanii

Etapa pulmonara

Difuzia O2 si CO2 are loc intre o membrana alveolo-capilara. Membrana este considerata a fi un sediu in care se desfasoara procesele de respiratie pulmonara si este alcatuita din structuri care favorizeaza separarea alveolelor de sange din capilarele pulmonare. Aceasta este subtire pentru a permite fluxul celor doua gaze. Oxigenul este aproximativ 21% din aerul atmosferic, iar dioxidul de carbon 0,03%.

Etapa sangvina

Transportul celor doua gaze prin sange, in care oxigenul va dizolvat in plasma sau va intra in contact cu hemoglobina, rezultand oxihemoglobina. Dioxidul de carbon se va topi tot in plasma, sub forma de bicarbonat de sodiu sau se va combina cu hemoglobina (carbohemoglobina).

Etapa celulara

In care va avea loc schimbul celor doua caze, oxigen si dioxid de carbon, prin intermediul unui lichid interstitial.

Concluzie

Vital pentru viata omului, sistemul respirator este cel care asigura schimbul de gaze dintre organism si mediul inconjurator. Plamanii sunt pionii principali care pe langa functia respiratore, indeplinesc si alte functii: metabolica, de depozitare sau anititoxica, iar de aceea alimentele pe care le consumam zilnic influenteaza procesul respiratiei.

Spune-ne parerea ta in comentarii despre acest articol! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here