Top 10 Remedii Eficiente pentru Durerea de Urechi

remedii-durerea-de-urechi

Durerea de urechi poate fi frustrantă, dar există multe soluții eficiente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. În acest articol, vom discuta 10 leacuri diferite care pot ajuta la ameliorarea durerii de urechi și la prevenirea apariției acesteia în viitor. Aceste soluții includ remedii pe bază de plante, uleiuri esențiale, comprese calde și alte metode naturale.

Durerea de urechi, cunoscută și sub numele de otalgie

Durerea de urechi, cunoscută și sub numele de otalgie, este durerea care apare în sau în jurul urechii. Aceasta poate fi cauzată de o serie de probleme, cum ar fi infecții ale urechii, acumularea de lichid în ureche, inflamația mușchilor sau articulațiilor din jurul urechii, iritarea căilor nazale sau sinusurile, sau chiar de infecții ale gâtului sau ale nasului.

Durerea de urechi poate fi de diferite intensități și poate afecta una sau ambele urechi. În unele cazuri, poate fi însoțită de simptome suplimentare, cum ar fi scăderea auzului, zgomote în urechi, congestie sau secreții nazale. Este important să consultați un medic dacă aveți dureri de urechi persistente sau simptome severe, deoarece un tratament adecvat poate ajuta la ameliorarea durerii și la prevenirea complicațiilor.

Principalele cauze ale durerii de urechi

Există mai multe cauze posibile pentru durerea de urechi, inclusiv:

 1. Infecții ale urechii medii: Acestea sunt cele mai frecvente cauze de durere de urechi și sunt cauzate de bacterii sau virusuri care ajung în urechea medie. Ele pot provoca inflamații și umflături ale mucoasei urechii medii, ceea ce poate duce la durere.
 2. Obstrucția canalului auditiv: De exemplu, acest lucru poate fi cauzat de înfundarea canalului auditiv cu ceară, apă sau alt material străin.
 3. Leziuni la ureche: Accidentele sau loviturile la ureche pot cauza dureri de urechi.
 4. Dureri de dinți: Durerea de dinți poate radia către urechi.
 5. Boli ale sinusurilor: Infecțiile sinusurilor pot provoca durere de urechi prin presiunea exercitată asupra urechii.
 6. Boli ale gâtului: Infecțiile gâtului, cum ar fi faringita, pot provoca durere de urechi prin presiunea exercitată asupra urechii.
 7. Alergii: Alergiile pot provoca inflamații ale mucoasei urechii și, în consecință, durere de urechi.

Dacă aveți dureri de urechi, este important să consultați un medic pentru a determina cauza exactă și pentru a primi tratament adecvat.

Cele 10 leacuri eficiente pentru durerile de urechi

Iată câteva remedii naturale pentru a ameliora durerea de urechi:

1. Aplicați căldură

Puteți aplica o compresă caldă sau o pungă de apă fierbinte pe ureche pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Asigurați-vă că nu folosiți o compresă prea fierbinte pentru a nu vă arde pielea.

Durerea de urechi poate fi cauzată de o infecție a urechii medii, de un blocaj în conductul auditiv sau de alte probleme de sănătate. Aplicarea căldurii poate ajuta la ameliorarea durerii de urechi în unele cazuri, dar este important să înțelegem cauza durerii și să întrebăm un medic înainte de a încerca orice tratament acasă.

Pentru a aplica căldura pentru durerea de urechi, puteți încerca una dintre următoarele opțiuni:

 • Puneți un prosop înmuiat în apă caldă peste ureche pentru câteva minute. Asigurați-vă că apa nu este prea fierbinte și că prosopul nu este prea umed, astfel încât să nu aveți riscul de a vă arde pielea.
 • Folosiți o pungă de ceramică umplută cu boabe de orez care a fost încălzită în cuptorul cu microunde. Așezați punga pe ureche și înfășurați capul cu un șervețel pentru a menține căldura.
 • Folosiți o pernă încălzită sau un cearșaf încălzit pentru a pune pe ureche.

2. Folosiți uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale de lavandă sau ulei de mușețel pot ajuta la ameliorarea durerii de urechi. Puteți pune câteva picături de ulei într-un tampon de bumbac și aplicați pe ureche sau puteți pune câteva picături într-un vas cu apă caldă și inhalați aburul.

Există câteva uleiuri esențiale care pot ajuta la ameliorarea durerilor de urechi:

 • Ulei esențial de lavandă: Acest ulei esențial poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii. Puteți adăuga câteva picături de ulei esențial de lavandă într-un vas cu apă fierbinte și inhalarea aburilor, sau puteți aplica uleiul esențial diluat pe piele în jurul urechii.
 • Ulei esențial de eucalipt: Acest ulei esențial are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la ameliorarea durerii de urechi. Puteți adăuga câteva picături de ulei esențial de eucalipt într-un vas cu apă fierbinte și inhalarea aburilor, sau puteți aplica uleiul esențial diluat pe piele în jurul urechii.
 • Ulei esențial de mentă: Acest ulei esențial poate ajuta la ameliorarea congestiei nazale și a durerilor de urechi asociate cu răceala sau gripa. Puteți adăuga câteva picături de ulei esențial de mentă într-un vas cu apă fierbinte și inhalarea aburilor, sau puteți aplica uleiul esențial diluat pe piele în jurul urechii.

3. Masați urechea

Masarea urechii poate ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea circulației sângelui în zonă. Puteți face acest lucru prin masearea urechii cu degetul sau prin folosirea unui ulei de masaj încălzit.

Masarea urechii poate ajuta la ameliorarea durerii de urechi în unele cazuri, dar nu este întotdeauna o soluție eficientă și poate chiar să agraveze situația în unele cazuri. Este important să înțelegem cauza durerii de urechi înainte de a încerca orice tip de tratament.

Durerea de urechi poate avea mai multe cauze, cum ar fi infecțiile urechii, problemele de presiune în timpul zborurilor sau după înot, acumularea de cerumen (cotopaxi) sau chiar leziuni la ureche. În unele cazuri, durerea de urechi poate fi simptomul unei afecțiuni mai grave, cum ar fi o boală de ureche internă sau o infecție a sinusurilor.

În cazul în care durerea de urechi este cauzată de o infecție a urechii sau de acumularea de cerumen, masarea urechii poate ajuta la ameliorarea durerii prin îmbunătățirea circulației sângelui în zona urechii. Totuși, dacă durerea de urechi este cauzată de o afecțiune mai gravă, cum ar fi o leziune sau o boală de ureche internă, masarea urechii poate agrava situația și poate chiar să ducă la complicații.

4. Folosiți o soluție de urechi

Există diferite soluții de urechi disponibile în farmacii care pot ajuta la ameliorarea durerii și la îndepărtarea umezelii din ureche. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile de pe etichetă atunci când folosiți o astfel de soluție.

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru durerile de ureche în farmacii. Unele dintre aceste opțiuni pot include:

 • Medicamente analgezice: acetaminofenul sau ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea durerii de ureche.
 • Picături pentru ureche: picăturile pentru ureche cu efect de încălzire sau anestezice pot ajuta la ameliorarea durerii de ureche.
 • Uleiuri esențiale: uleiurile esențiale, cum ar fi uleiul de usturoi sau uleiul de mentă, pot ajuta la ameliorarea durerii de ureche și la reducerea inflamației.
 • Supozitoare pentru ureche: supozitoarele pentru ureche pot ajuta la ameliorarea durerii de ureche și la reducerea inflamației.

5. Folosiți un decongestionant nazal

Dacă durerea de urechi este cauzată de congestie nazală, un decongestionant nazal poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Puteți lua un decongestionant nazal sub formă de pastilă sau picătură nazală.

Decongestionantele nazale pot ajuta la ameliorarea durerii de urechi în unele cazuri, deoarece congestia nazală poate contribui la durerea de urechi. Congestia nazală poate duce la o presiune în urechi, care poate provoca durere. Decongestionantele nazale ajută la desfundarea nasului și la reducerea presiunii în urechi.

Cu toate acestea, decongestionantele nazale nu sunt o soluție universală pentru durerea de urechi și nu trebuie utilizate în mod excesiv, deoarece pot provoca uscăciune și iritații ale mucoasei nazale. Dacă durerea de urechi persistă după utilizarea decongestionantelor nazale, este important să vă adresați medicului dumneavoastră pentru evaluare și tratament adecvat.

6. Inhalați aburi

Inhalația aburului poate ajuta la desfundarea urechilor și la ameliorarea durerii. Puteți face acest lucru prin turnarea apă fierbinte într-un vas și inhalarea aburului timp de câteva minute.

Un medic vă poate examina urechile și vă poate recomanda tratamentul adecvat, care poate include medicamente sau proceduri specifice.

7. Folosiți oțet de mere

Oțetul de mere diluat poate ajuta la ameliorarea durerii de urechi și la îndepărtarea umezelii din ureche. Puteți face o soluție prin amestecarea a jumătate de pahar de apă cu o linguriță de oțet de mere și aplicarea soluției în ureche cu ajutorul unui tampon de bumbac.

Oțetul de mere poate fi folosit ca un remediu natural pentru durerile de urechi, dar trebuie să îl utilizați cu precauție. Dacă aveți o infecție a urechii, nu ar trebui să utilizați oțet de mere deoarece poate agrava infecția. În schimb, ar trebui să consultați un medic pentru a obține tratament adecvat.

Dacă durerea de ureche este cauzată de o congestie sau de o ceară excesivă, oțetul de mere poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Pentru a încerca acest remediu, puteți face următoarele:

 • Diluați oțetul de mere într-o cantitate egală de apă caldă.
 • Înmuiați un tifon în soluția diluată și aplicați-l pe ureche, astfel încât să acoperiți urechea complet.
 • Țineți tifonul în ureche timp de 10-15 minute, apoi îndepărtați-l.
 • Repetați procedura de câteva ori pe zi până când simptomele încep să se amelioreze.

8. Folosiți usturoi

Usturoiul poate ajuta la ameliorarea durerii de urechi și la îndepărtarea infecțiilor. Puteți pune câteva căței de usturoi într-un vas cu apă fierbinte și inhalați aburul sau puteți pune câteva picături de ulei de usturoi într-un tampon de bumbac și aplicați pe ureche.

Usturoiul poate avea proprietăți antimicrobiene și poate ajuta în tratarea unor infecții ale urechii, cum ar fi otita medie. Însă, înainte de a încerca să utilizați usturoiul ca remediu pentru durerea de urechi, este important să consultați un medic pentru a vă asigura că cauza durerii este o infecție și pentru a vă recomanda tratamentul adecvat.

Există câteva modalități de a utiliza usturoiul pentru a trata durerea de urechi:

 • Ulei de usturoi: Se poate face un amestec de câteva picături de ulei de usturoi cu o cantitate mică de ulei de măsline sau ulei de cocos. Amestecul poate fi aplicat pe zona din jurul urechii, dar nu trebuie să intre în ureche.
 • Comprese calde: Se poate face o compresă caldă din câteva căței de usturoi mărunțiți și amestecați cu apă fierbinte. Compresa poate fi aplicată pe ureche și înconjurul ei pentru a reduce durerea.
 • Ingestie orală: Se poate lua o cantitate mică de usturoi proaspăt zdrobit sau capsule de usturoi, după ce ați consultat un medic.

9. Folosiți ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel poate ajuta la ameliorarea durerii de urechi și la îndepărtarea infecțiilor. Puteți face un ceai de mușețel prin fierberea a două pliculețe de mușețel într-un pahar cu apă fierbinte timp de câteva minute, apoi strecurarea ceaiului și lăsarea să se răcească. Puteți folosi apoi ceaiul într-un tampon de bumbac și aplicați pe ureche sau puteți pune câteva picături în ureche.

Ceaiul de mușețel poate fi utilizat pentru a ameliora durerea urechilor și pentru a reduce inflamarea. Mușețelul este o plantă cu efecte antiinflamatoare și calmante, care poate ajuta la ameliorarea durerilor de urechi cauzate de inflamație sau infecții.

Pentru a prepara ceai de mușețel pentru durerea urechilor, puteți urma acesti pași:

 • Puneți o lingură de flori de mușețel într-un vas mare.
 • Adăugați apă fiartă peste flori.
 • Acoperiți vasul și lăsați să infuzeze timp de 10-15 minute.
 • Strainați ceaiul și lăsați să se răcească până la temperatura camerei.
 • Aplicați ceaiul călduț direct pe ureche sau turnați-l într-un jet de apă caldă pentru a face o compresă caldă.

Este important să nu aplicați ceaiul fierbinte direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri. Asigurați-vă că îl răcitiți până la temperatura camerei înainte de a îl aplica pe piele.

10. Folosiți o pastilă de urechi

Există pastile de urechi disponibile în farmacii care pot ajuta la ameliorarea durerii de urechi. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile de pe etichetă atunci când folosiți o astfel de pastilă.

Există mai multe opțiuni de medicamente pentru a trata durerile de urechi. Acestea pot fi administrate oral sau local, în funcție de cauza durerii și de gravitatea simptomelor.

Iată câteva opțiuni comune de medicamente pentru durerile de urechi:

 • Analgezice: Acestea pot ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației. Exemple comune sunt acetaminofenul (paracetamol) și ibuprofenul.
 • Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): Acestea pot ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii. Exemple comune sunt ibuprofenul și naproxenul.
 • Medicamente pentru durerile de urechi: Acestea sunt disponibile sub formă de picături sau unguente și conțin un anestezic local pentru a ameliora durerea.
 • Antibiotice: Dacă durerea de ureche este cauzată de o infecție bacteriană, poate fi necesar să luați antibiotice pentru a o trata.

Sperăm că aceste leacuri vă vor ajuta să tratați durerea de urechi și să vă simțiți mai bine cât mai curând posibil.

Articolul precedentTop 5 Remedii Naturiste pentru Durerile de Stomac + Prevenție
Articolul următorPăreri despre Plasturii pentru Detoxifiere
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here