Ulcior la Ochi (Orjelet) – Simptome si Tratament Rapid

ulcior-la-ochi

Ulciorul la ochi sau orjeletul, reprezinta infectia glandei sebacee ale genei, situata la marginea palbebrala. Infectia poate fi dezvoltata atat in interiorul cat si in exteriorul pleoapei, aceasta infectia putand aparea la orice varsta. Mai este denumit in mod gresit si urcior, dar acesta reprezinta un vas de lut si nu are legatura cu afectiunea de la ochi.

Urmeaza a simti o durere in zona pleoapei, urmand ca aceasta sa fie mai sensibila, iar in locul unde se situeaza infectia se poate identifica edemul si hipermia, iar in cateva zile aceasta umflatura urmeaza a evolua spre o colectie purulenta, dreandnu-se si vindecandu-se in circa o saptamana.

Cauzele aparitiei Ulciorului la ochi

Principalul vinovat pentru aparitia orjeletului o reprezinta stafilococul auriu, acesta fiind prezent in majoritatea cazurilor la nivelul tegumentului. Ca alti factori ce pot duce la aparitia ulciorului avem: lipsa igienei, transpiratia, produse cosmetice folosite in exces sau incorect ce ar putea sa fie infectate cu alte bacteri. Poluarea sau frecarea pleoapelor pot fi alte cauze ce ar putea duce la aparitia ulciorului ochiului.

Transmiterea sa se poate face fie prin folosirea acelorasi picaturi pentru ochi cu cele ale altor persoane infectate, inotul intr-o piscina neigienizata, cat si intrarea ochilor in contact cu mainile murdare.

Simptomele Orjeletului

Printre principalele simptome in cazul aparitiei unui ulcior la ochi, putem identifica o umflatura ce se va transforma intr-un „sac” cu puroi si un punct galbui, in zona pleoapei superioare.

Intr-o perioada de circa 3 zile punctul galbui urmeaza a se sparge astfel puroiul eliminandu-se, urmand ca durerea sa scada in intensitate, la fel si inflamatia. In majoritatea cazurilor de imbolnavire pacientii pot avea si alte simptome cum ar fi ochii inlacrimati, febra, secretii ale nasului, arsura in zona ochiului si a pleoapei, dureri de gat, cat si durere sau febra.

In cazul imbolnavirii cu ulcior extern, acesta poate fi remis spontan, in timp ce ulciorul intern poate sa se resoarba sau inchista. In acest caz este indicata interventia chirurgicala pentru a se putea vindeca.

ulcior-la-ochi-sau-orjelet

Diagnosticul Ulciorului la ochi

In cazul in care orjeletul nu se vindeca de la sine sau printr-un tratament cu diferite creme, geluri, indicate de doctorul specialist, se trece la o schema mai complexa. Mai exact, urmeaza a fi recoltat puroi din zona infectata, facandu-se examinari bacteriologice. In acest fel, urmeaza a avea un diagnostic precis pentru a se indica cel mai eficient tratament.

Tratamentul pentru Ulcior la ochi

In mare parte din cazuri, aceasta boala se vindeca de la sine in circa o saptamana. Totodata, un tratament ce se identifica prin administrarea unor unguente, creme cat si a picaturilor ce contin antibiotice precum gentamicina si tobramicina si antiinflamtorii precum cele steroidiene sau nesteroidiene, reprezinta o solutie pentru vindecarea orjeletului.

Cu o scurta vizita la farmacie va puteti procura un unguent cu antibiotic care va reduce inflamatia si va grabi procesul de vindecare.

Tratamente traditionale (din popor) pentru ulcior

Ca si alte remedii ce pot folosi in combaterea unui ulcior la ochi, putem apela la compresele calde de circa 3 ori pe zi, pe o perioada de 4 zile. In acest caz, puroiul urmeaza a se elimina intr-o perioada mai scurta de timp.

O alta metoda traditionala, un leac babesc, folosit de bunicii nostri pentru tratarea ulciorului este incalzirea la foc a unei linguri de lemn pana cand temperatura acesteia este suportabila. Se verifica cu degetele si se apropie de ochi. Aceasta metoda presupune si eventuale riscuri si complicatii daca lingura de lemn in momentul contactului cu ochiul este fierbinte.

Ceaiul de musetel, cunoscut ca un bun dezinfectant si antiinflamator, poate fi utilizat sub forma de compresa si pentru a curata ochiul. Se pot aplica atat comprese cu servetele demachiante, cat si plicuri de ceai de musetel direct pe ochi. In momentul in care se raceste si se usuca compresa, trebuia inmuiata din nou in ceaiul caldut.

In cazul in care boala nu cedeaza, sau infectia se agraveaza, se recomanda administrarea antibioticelor sistemice.

Orjelet intern Complicatii si Tratament

orjelet

Daca orjeletul intern evolueaza in pofida schemei de tratament bine utilizata, intr-un salazion se rcomanda incizia si drenarea chirurgicala. Dupa operatie se recomanda utilizarea medicatiei ce consta in unguente si creme.

Un punct important il reprezinta si igienizarea ce consta in folosirea apei calde si a sapunului.Sunt recomandate si produsele destinate pleoapelor, cat si imbibarea unei dischete demachiante intr-o solutie dezinfectanta.

Cel mai important lucru de retinut este acela ca un orjelet nu trebuie apasat sau stors deoarece se poate transforma intr-un flegmon orbitar, ce reprezinta o infectare mult mai grava decat un simplu ulcior la ochi.

Alte complicatii ale Orjeletului

Durerea in cazul infectarii apare la scurt timp, urmand ca acesta sa creasca in marime. Ameliorarea in cazul infectarii cu ulcior la ochi apare la circa 3 zile. De mentionat ca boala poate sa fie cu recidiva sau sa apara si in alte locuri din zona ochiului si a pleoapei.

Infectia poate sa se inchisteze, lucru ce se intalneste mai des la infectarea orjeletul intern, iar principala rezolvarea a problemei o reprezinta operatia. De altfel, infectia poate sa se extinda si la spranceana sau tegumentul fetei, in acest caz fiind recomandat tratamentul cu antibiotice.

Metode de preventie ale Ulciorului la ochi

Desigur, preventia este un lucru foarte important. Iar, cel mai important lucru din punct de vedere al preventiei infectarii ochiului cu ulcior il reprezinta igiena. Atat igiena mainilor, cat si cea a ochilor. Este indicat sa se evite zonele cu multa poluare sau praf, iar pentru o perioada macar, sa inlocuiti cosmeticele.

In cazul in care boala recidiveaza deseori, doctorul specialist e posibil sa va recomande un tratament ce se intinde pe o perioada mai extinsa de timp, ce are la baza tetraciclina. Acest medicament duce la tratatamentul definitiv si previne reaparitia ulciorului.

Articolul precedentBiosept Sirop – Aliatul Impotriva Gatului Iritat si Febrei
Articolul următor7 Metode Testate pentru a Scapa de Sughit
Echipa Editoriala
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.