Galbenelele sunt considerate “florile de aur” ale sanatatii si frumusetii si au numeroase beneficii asupra organismului, folosite atat pentru uz intern cat si extern.
Galbenele
Galbenelele sunt o specie de plante de cultura anuala, bogat ramificata, cu un miros balsamic puternic. Galbenelele pot fi cultivate pretutindeni in Romania, fara sa apara probleme de clima sau de sol. In context medicinal, galbenelele se folosesc sub forma de infuzie (ceai), pentru uz intern. Preparatele fitoterapeutice din galbenele sunt utile in tulburarile de ciclu menstrual, in afectiunile hepatice si afectiuni biliare.
Proprietatile active continute de galbenele ajuta la tratarea locala a plagilor de diverse origini, a intepaturilor de insecte, a degeraturilor sau a arsurilor. Florile se culeg atunci cand este soare deoarece atunci planta este deschisa si emana uleiuri volatile.
Galbenele au in compozitia lor numeroase substante utile organismului uman, precum: flavonoide, carotenoizi, vitamina C, uleiuri eterice, substante amare, rasini si mucilagii.
Beneficii ceai de Galbenele
Consumul de ceai de galbenele are o multime de beneficii asupra organismului si sanatatii noastre. Printre acestea se numara:
- intarirea sistemului imunitar, prin prezenta betacarotenului, care ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor si a virusurilor, racelile de sezon vor fi astfel tinute la distanta
- tot datorita betacarotenului, ceaiul de galbenele are proprietatea de a prevenii procesele inflamatorii din corp si scade riscul de artrita reumatoida sau alte afectiuni ale sistemului osos
- ceaiul de galbenele ne ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor gastro-intestinale, precum gastrita, previne arsurile stomacale cauzate de mesele copioase
- are efecte benefice si in cazul afectiunilor tractului urinar sau a tulburarilor digestive la copii
- consumul de ceai de galbenele ajuta femeile aflate in perioada ciclului menstrual, reglandu-l si reducand durerile abdominale cauzate de crampele specifice sindromului premenstrual
- ceaiul de galbenele, sub forma de gargara, vindeca durerile din gat si amelioreaza aspectul gingiilor prevenind sangerarile
- totodata are efect detoxifiant, ajutand la eliminarea toxinelor din organism si favorizand pierderea in greutate
Beneficii pentru ficat
Galbenelele ajuta la stimularea secretiei biliare si la dezintoxicarea ficatului, deci 2-3 cani de ceai de galbenele pe zi este exact ceea ce avem nevoie ca sa ne punem ficatul pe picioare, dupa ce o buna perioada de timp s-a exagerat cu grasimile si mancarurile nesanatoase.
Beneficii pentru stomac
Ceaiul de galbenele se poate administra copiilor care au probleme cu stomacul, ceaiul este astringent si antiinflamator, ceea ce il recomanda pentru a trata arsurile la stomac si refluxul de acid.
Lupta impotriva infectiilor urinare
Pentru a nu folosi antibiotic pentru infectiile urinare, exista si tratamente naturiste, chiar daca acestea trebuie folosite pentru o mai lunga perioada de timp, sunt mai sanatoase, iar rezultatele aduc beneficii pe termen lung. Ceaiul de galbenele este un remediu cunoscut pentru tratarea infectiilor urinare, iar pentru a reduce la minim posibilitatea de a suferi de infectii urinare, este recomandata o cana de ceai de galbenele in fiecare seara.
Prospect ceai de galbenele
Galbenelele sunt bogate in vitamina A, uleiuri esentiale si zaharuri care stimuleaza sistemul imunitar, de asemenea, galbenelele contin si betacaroten care scade riscul aparitiei cancerului, reduce inflamatia oaselor si previne aparitia artritei reumatoide.
Indicatii ceai de galbenele
Ceaiul de galbenele este indicat cand suntem raciti deoarece galbenelele vor grabi vindecarea, putem apela la acelasi remediu si cand ne doare gatul. Acest ceai actioneaza asupra membranelor imflamate si calmeaza durerea.
Daca nu esti multumit de dantura ta poti incerca sa faci gargara cu ceai de galbenele deoarece aceasta te va ajuta sa iti cureti gingiile si va tine tartrul si bacteriile, care provoaca carii, la distanta, prevenind si aparitia altor boli ale gurii precum gingivita. Specialistii sustin ca aceste plante sunt benefice pielii deoarece cresc productia de colagen in organism.
Contraindicatii ceai de galbenele
Consumul de ceai de galbenele nu este indicat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, dar si persoanelor care urmeaza tratamente pe baza de sedative, deoarece anumite substante continute de galbenele pot amplifica efectul medicamentelor.
Consultul unui specialist este recomandat inainte de inceperea consumului de ceai de galbenele impreuna cu medicamente deoarece acestea pot crea reactii alergice sau dezechilibrari hormonale.
Ceai de galbenele pentru uz extern, cosmetic
Ceaiul de galbenele este folosit cu success pentru tratarea arsurilor actionand ca un bun cicatrizant, dar si impotriva altor afectiuni precum: acnee, boli tegumentare: micoze, candida, dar si impotriva infectiilor vaginale.
Pentru Ten
Ceaiul de galbenele previne formarea ridurilor si ajuta la reducerea acneei prin aplicarea de comprese sau pliculete de ceai pe zonele problematice. Proprietatile emoliente si cicatrizante din galbenele duc la un aspect mai luminos al pielii.
Exista o masca extrem de utila, potrivita tuturor tipurilor de ten, insa aceasta trebuie lasata cateva saptamani la macerat. Pentru a prepara masca, avem nevoie de flori de galbenele maruntite, ulei de jojoba, ulei de cocos, ulei de masline, vitamina A, vitamina B, zeama de lamaie, miere si propolis.
Masca cu galbenele pentru Par
Galbenelele reprezinta o sursa de flavonoide, vitamina C, substante proteice si carotenoizi. Galbenelele sunt deosebit de importante pentru regenerarea si hranirea parului deteriorat. Pentru o masca 100 % naturala pentru par, vom avea nevoie de cateva galbenele maruntite (la blender), miere diluata cu putina apa calduta si ulei de masline. Pentru efecte miraculoase, lasati masca sa actioneze peste noapte.
Pentru spalaturi vaginale
Galbenelele sunt medicamentul – minune al naturii, avand proprietati antiinflamatorii si de calmare a mancarimii. De asemenea ceaiul de galbenele amelioreaza micozele si are rol antiseptic la nivel vaginal. Spalaturile se realizeaza cu ceai de galbenele. Florile se fierb 30 de minute si se toarna peste apa calda din cada, dupa 15 minute in cada vom incepe sa simtim efectele benefice.
Citeste si: Beneficiile Cremei de Galbenele
Galbenele in sarcina si perioada de alaptare
In timpul sarcinii si pe perioada alaptarii, ceaiul de galbenele nu este recomandat deoarece nu se cunosc inca efectele care ar putea sa apara, interactiunile cu medicamentele nu sunt inca cunoscute, dar in prezenta mucilangiului, creste riscul de incetinire a absortiei unor produsi activi.
Citeste si: Ceaiuri recomandate in sarcina
Ceai de galbenele la Copii
Ceaiul de galbenele nu este recomandat spre consum copiilor care nu au depasit varsta de un an, deoarece pot sa apara anumite reactii alergice. In cazul introducerii ceaiului in consumul bebelusilor, este recomandat sa cereti sfatul unui medic specialist.
Concluzie
Ceaiul de galbenele, are efecte benefice asupra noastra, fie ca vorbim de uz intern, sub forma de ceai, sau uz extern proprietatile acestei plante ne vor ajuta sa preintampinam foarte multe probleme dar si in tratarea diverselor afectiuni.
Spune-ne parerea ta despre galbenele intr-un comentariu mai jos. Le folosesti, te gandesti sa le folosesti? Parerea ta conteaza pentru noi.
Cunosc personal femei care aveau probleme de conceperea unui copil si au ramas insarcinate dupa o curade cateva luni cu ceaiul de galbenele pe stomacul gol in fiecare zi.