Ceaiul de menta este una din cele mai populare infuzii, are o aroma racoritoare si este un aliat de nadejde in prevenirea sau ameliorarea unor afectiuni. Citeste mai departe si descopera beneficii si contraindicatii pentru ceaiul de menta, dar si proprietatile care-l fac atat de sanatos!
Planta menta
Menta este o planta ierboasa care creste in culturi. In popor i se mai spune „izma de gradina” sau „izma buna”. Menta face parte dintr-o familie extinsa si apartine unui gen de aproximativ 25-30 de plante aromate si medicinale, din familia Lamiaceae, care creste peste tot in lume.
Speciile de menta se folosesc in vindecare, ele nu cresc spontan, iar majoritatea speciilor de menta salbatica nu prezinta aceleasi proprietati medicinale precum asa-numita “menta buna”.
Toate speciile de menta sunt foarte aromate, au un gust puternic si mentolat. Menta are proprietati antifermentative, dezinfectante precum si spasmolitice.
Ceai de menta beneficii si proprietati
Ceaiul de menta aduce numeroase beneficii pentru sistemul digestiv si ajuta in tratarea unor afectiuni. Frunzele de menta contin o cantitate mare de uleiuri volatile, substante polifenolice si taninuri.
Datorita continutului bogat de uleiuri volatile, menta este folosita ca medicament, dar si in industria cosmetica si alimentara. Unul din cele mai importante beneficii ale ceaiului de menta este acela ca are o puternica actiune antistres.
Consumul ceaiului de menta stimuleaza sistemul imunitar, datorita continutului de vitamina B, calciu si fosfor. De asemenea, ceaiul de menta este benefic digestiei, deoarece amelioreaza acididatea gastrica, are efect analgezic producand o usoara anestezie mucoasei gastrice. Ceaiul de menta stimuleaza secretia si eliminarea bilei.
Printre beneficiile ceaiului de menta se numara si faptul ca reduce refluxul gastroesofagian. Ceaiul de menta poate fi de ajutor si in ingrijirea cavitatii bucale, prevenind multe boli si indepartand respiratia urat mirositoare.
De asemenea, aplicata local, menta poate avea efecte antiseptice si analgezice, fiind utilizata in diverse produse cosmetice.
Ceai de menta pentru diaree
Un alt beneficiu al consumului de ceai de menta este acela ca reduce efectul diareei. Consumat in doze mici se poate dovedi a fi cel mai rapid si bun remediu impotriva diareei.
Ceai de menta pentru raceala si stomac
Ceaiul de menta este un remediu cunoscut impotriva racelii, deoarece desfunda caile respiratorii si ca oricare alt ceai ajuta la hidratarea organismului.
1. Ceai de menta cu lamaie
Ceaiul de menta ajutat cu cateva feliute de lamaie ajuta si mai mult impotriva racelilor, datorita surplusui de vitamina C obtinut din infuzia lamaiei cu ceaiul cald.
2. Ceai de menta si ghimbir
Ceaiul de ghimbir cu menta este un adevarat rasfat. Dincolo de aroma placuta, acest ceai are efecte calmante asupra stomacului, numeroase efecte tonice si revigorante pentru minte. Ceaiul de ghimbir combinat cu cel de menta, il face mai usor de baut, luptand cu racelile si avand un gust placut in acelasi timp.
Contraindicatii ceai de menta
In cantitati mari, ceaiul de menta poate avea unele efecte negative asupra organismului. Se poate ajunge la fenomene de intoxicare, cu disconfort la nivelul stomacului manifestat prin, greturi si varsaturi. Consumati 3-4 cani de ceai de menta maxim intr-o zi.
In timpul sarcinii
In timpul sarciniii, ceaiul de menta se poate consuma in cantitati mici, deoarece cantitatile mari de ceai de menta pot provoca disconforturi precum cele enumerate la contraindicatii. Printre beneficiile aduse in timpul sarcinii enumeram:
- reducerea raului de dimineata
- ameliorarea crampelor stomacale
- atenuarea indigestiei
- atenuarea arsurilor stomacale
- reducerea oboselii
In perioada alaptarii
Consumat in perioada alaptarii, ceaiul de menta poate scadea productia de lapte, de aceea ar trebui evitat sau consumat atunci cand se doreste scaderea productiei de lapte.
Pentru bebelusi
Copiii mici pot consuma ceai de menta pentru a evita problemele legate de digestie. Acest ceai reduce indigestia si amelioreaza durerile cauzate de aceasta. De asemenea, calmeaza colicile sugarilor.
Acestaeste eficient pentru copii si in cazul diareei, insa totusi este recomandat consultul unui medic pediatru inainte de a administra ceai de menta unui copil.
Concluzie
Ceaiul de menta este cel mai popular si mai consumat ceai, care aduce multe beneficii asupra sanatatii organismului, dar ca orice alt aliment, trebuie consumat in cantitati moderate.
Ceaiul de menta relaxeaza corpul si mintea, ajuta sanatatea orala, elimina respiratia urat mirositoare, ajuta la impotriva crampelor abdominale, fiind de asemenea un remediu de nadejde impotriva racelii.