Ceai de Cimbru: Zeci de Beneficii asupra Sanatatii

ceai de cimbru

Cimbrul este un arbust peren cu viata lunga, acesta avand niste frunze mici si cenusii, curbate in interior, ele acoperind ramurile subtiri ivite din tulpinile lemnoase. Partile utile ale cimbrului sunt frunzele si petiolurile (codita) florilor, acestea recoltandu-se la inceputul sezonului de inflorire, ele uscandu-se cu grija.

planta cimbru beneficii

Cimbrul uscat este folosit pentru prepararea infuziilor, dar si a capsulelor, precum si a pulberilor. Produsele farmaceutice ca siropurile de tuse sunt si ele preparate tot din cimbru. Se poate extrage chiar si un ulei esential, care intra in compozitia cremelor si a unguentelor antiseptice.

Ceai de Cimbru Proprietati

Printre compusii activi ai cimbului se numara uleiurile volatile, substantele amare, sarurile minerale si taninurile. Cimbrul este cunoscut ca fiind un foarte bun antiseptic intestinal, dar si un bun expectorant, precum si un calmant al tusei. El este un analgezic si un vermifug excelent.

Ceai de Cimbru Beneficii

Preparatele pe baza de cimbru sunt indicate in cazul viermilor intestinali, dispesiilor, plagilor, a gutei sau a reumatismului. Planta este benefica si pentru ca vine in ajutorul problemelor digestive precum si a celor legate de flatulenta sau digestia lenesa.

Calmarea tusei, guturaiului, dar si a astmului sunt alte lucruri pentru care cimbrul este recunoscut si apreciat. Afectiunile gingivale sunt si ele tratate datorita cimbrului, de aceea el este benefic, fiind in acelasi timp si o optiune in cazul in care va confruntati cu astfel de probleme.

Procedeul de administrare al cimbrului

Din punctul de vedere al administrarii, va trebui in primul rand sa va ganditi spre ce modalitate de administrare va orientati. Frunzele proaspete sunt folosite cel mai frecvent pentru condimentarea preparatelor, dar si pentru aromatizare.

Ele au un important efect terapeutic, ajutand digestia, precum si stimuland functia hepato-biliara. Functia pancreatica este si ea sustinuta de frunzele de cimbru.

Un alt mod de consum al cimbrului este sub forma de infuzie. Se vor prepara astfel 1-2 lingurite de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa clocotita, iar aceasta infuzie se lasa pentru 5-10 minute.

Apoi se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi. In cazul in care va confruntati cu probleme cum ar fi amigdalitele, laringitele sau faringitele, atunci puteti administra infuzia si sub forma de gargara.

Tinctura de cimbru este si ea o modalitate de administrare a acestei plante, astfel incat sa va bucurati de efectul pe care il ofera ea. Tinctura se prepara din frunze si inflorescente care au fost culese la soarele amiezii. Acestea vor fi puse intr-o sticla, peste care se va turna alcool de 60-70 de grade.

Se va inchide ermetic sticla si se va lasa la macerat pentru 15 zile. Se vor administra cate 20 de picaturi, de 3 ori pe zi pentru situatia in care aveti de-a face cu viermii intestinali, tusea, probleemele gastro-intestinale si bronsitele.

Ceai de cimbru pentru slabit

Trebuie mentionat si faptul ca ceaiul de cimbru are numeroase beneficii pentru slabit, de aceea, unele persoane ar putea sa aiba acest ceai in vedere, tocmai datorita acestui lucru. Ceaiul de cimbru ajuta la pierderea kilogramelor in plus, ele fiind detoxifiante si purificand in acelasi timp organismul.

Ceaiul de cimbru poate fi consumat dupa mesele principale, acesta ajutand la o mai buna digerare a grasimilor.

ceai de cimbru beneficii proprietati

Consumand acest ceai in dozaje optime, veti vedea ca el este foarte eficient. Pentru ca eficienta acestui ceai sa fie una mai buna, va trebui sa va adaptati si alimentati cat mai bine, adica ar fi indicat sa renuntati la prajeli, dulciuri, sucuri si paste, precum si la alimentele bogate in grasimi.

Cura de ceaiuri este una naturista, iar daca va veti alimenta si intr-un mod sanatos, efectele acestei cure se vor vedea in timp. Veti incepe sa vedeti primele efecte in cateva saptamani sau luni de zile.

Ceaiurile pentru slabit au si un important efect diuretic, de aceea trebuie sa stiti ca daca le veti consuma pentru un timp indelungat, ele vor demineraliza si deshidrata organismul.

Este bine ca o cura de slabire pe baza de ceaiuri sa se faca doar dupa ce ati aflat parerea unui medic de specialitate. El va va spune care este dozajul cel mai potrivit pentru voi, astfel incat tratamentul sa fie unul cat mai eficient.

Principii active ale acestui ceai

Ceaiul de cimbru este benefic in sanatate pentru ca stopeaza senzatia de foame datorita calitatilor sale energizante. El mai este important si datorita faptului ca detoxifica organismul, stimuland metabolismul lenes.

Acest lucru se datoreaza faptului ca el este un detoxifiant foarte bun. Este astfel indicat in lupta cu kilogramele in plus, de aceea un astfel de ceai poate fi soilutia perfecta pentru o persoana care doreste sa scape de aceste kilograme.

Cimbrul contine uleiuri volatile, taninuri, substante amare, precum si flavonoide, substante care sunt extrem de utile in tratamentul naturist al racelilor. In acelasi timp, aceste substante sunt recunoscute si pentru faptul ca au o actiune antiinflamatoare asupra organismului, ele fiind detoxifiante.

Veti putea astfel sa luptati mult mai eficient cu kilogramele in plus, acest ceai fiind benefic pentru sistemul nervos si cel imunitar. Acesta este motivul pentru care unele persoane consuma acest ceai in cazul in care se confrunta cu starile depresive, dar si cu nevroza astenica.

Ceaiul de cimbru stimuleaza memoria, combatand si anemia, el fiind ideal pentru cazul in care va confruntati cu oboseala fizica. Pentru persoanele cu stari de paralizie, un astfel de ceai ar putea sa mai amelioreze aceste stari.

Precautii si contraindicatii ceai de cimbru

Din ce se stie pana acum, cimbrul nu a prezentat nici un fel de efect advers, de aceea multe persoane se orienteaza catre aceasta planta, pentru a scapa de kilogramele in plus, dar si datorita beneficiilor pe care le mai ofera aceasta. Trebuie sa stiti ca utilizarea excesiva nu este insa recomandata, de aceea incercati sa nu exagerati cu consumul acestor ceaiuri.

In sarcina si in alaptare este recomandat un consum mai moderat de cimbru. Daca doriti sa va bucurati de efectele benefice ale uleiului esential, atunci va trebui sa-l folositi doar sub supraveghere medicala. Tinand cont de toate aceste lucruri, veti putea sa va bucurati de toate efectele benefice oferite de ceaiul de cimbru.

Articolul precedentDieta cu Pepene Rosu / Verde – Dieta Nicoletei Luciu
Articolul următorDieta cu Apa Calda si Lamaie – Avantaje si Dezavantaje
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here