Ce este litaza biliara
Litiaza biliara este o afectiune care se caracterizeaza prin calculi si anume pietre in interiorul vezicii biliare, pietre la fiere, dar si a cailor biliare. Calculii variaza in dimensiune de la persoana la persoana. Vezica biliara este un organ de mici dimensiuni care se gaseste sub ficat, acesta avand o forma saculara.
Acest organ are rolul de a depozita bila secretata de catre ficat. Calculii biliari pot fi compusi din colesterol, dar si din constituienti care se gasesc in bila. In ceea ce priveste dimensiunile acestor caliculi, acestia pot fi de marimea unor granule de nisip, dar pot ajunge chiar si pana la dimensiunea unei mingi de golf sustin medicii.
Cauzele litazei biliare
In ceea ce priveste cauzele acestei probleme de sanatate, una dintre principalele cauze o constituie alimentatia haotica si anume daca o anumita persoana este obeza sau are un stil de viata sedentar. Un alt motiv pentru care apare aceasta problema este ca persoana respectiva obisnuieste sa consume produse cu foarte mult colesterol.
In mod normal, bila contine substante chimice suficiente pentru a dizolva colesterolul eliminat din ficat. In cazul in care ficatul vostru elimina o cantitate mai mare de colesterol decat poate bila dizolva, atunci excesul de colesterol poate duce la formarea cristalelor, acestea devenind ulterior pietre.
Principalii factori de risc cand suferi de pietre la fiere
Printre principalii factori de risc ai acestei probleme se numara sexul si anume faptul ca femeile sunt cele mai predispuse pentru a dezvolta aceasta afectiune, varsta, persoanele peste 40 de ani fiind cele mai vizate.
Printre alti factori de risc se mai numara sedentarismul, obezitatea, sarcina, o dieta foarte bogata in grasimi si in colesterol, diabetul, dar si pierderea rapida in greutate cauzata de o dieta foarte drastica. Chiar si contraceptivele pot crea un factor de risc important.
Litiaza biliara simptome
In ceea ce priveste simptomele litiazei biliare, acestea pot include mai multe stari. In primul rand, un lucru cu care se confrunta multe persoane il constituie durerea brusca. Aceasta creste in intensitate in partea superioara a abdomenului.
Un alt loc in care poate aparea aceasta durere este in centrul abdomenului, chiar sub zona pieptului. Printre simptomele caracteristice acestei probleme de sanatate se mai numara si durerile in umarul drept, precum si greata sau varsaturile.
Lipsa poftei de mancare este o alta caracteristica a acestei probleme de sanatate. Durerea cauzata de calculi poate dura incepand de la cateva minute, pana la cateva ore.
Primul stadiu al litiazei biliare este colica biliara despre care am scris un articol separat.
Tratament naturist pietre la fiere
Tratamentele fitoterapeutice sunt utilizate pentru a diminua ritmul de formare si de depunere a pietrelor sau a contribui atat la dizolvarea, precum si la eliminarea lor. In faza acuta a acestei probleme se poate recurge la plante antispastice.
Imediat ce durerile au incetat, se recomanda tratamentul cu plantele care au proprietati coleretice, colagoge, dar si hepato-protectoare.
Infuziile calde cu coada soricelului sunt alegerea cea mai buna. Se mai pot alege infuziile cu albastrele, lavanda, rostopasca, sunatoare sau matase de porumb. Printre alte infuzii spre care va mai puteti orienta se numara ceaiul de menta, ceai de urzica vie, ceai de papadii, macesul si fructele.
Se mai poate realiza si un decoct din amestec de scoarta de dracila, matase de porumb, frunze de anghinare, herba de sunatoare, rostopasca, trei-frati-patrati. Se beau cate 2-3 ceaiuri din acest fel pe zi, cu 20-30 de minute inainte de mesele principale ale zilei. Atunci cand calculii s-au redus in volum, la circa 5 mm in diametru se va adauga in reteta herba de turta mare si se va continua tratamentul pentru inca 1-2 luni.
Un alt tratamanet naturist eficient impotriva litiazei biliare pe care il puteti incerca pentru a combate aceasta problema este maceratul in vin alb cu hrean, alaturi de pedicuta, iederea, verbina, dar si seminte de fenicul, precum si scoarta de tei. Acest macerat va fi baut in numar de 3-4 paharele mici pe zi.
Uleiul de sunatoare si anume cate 20 de picaturi din acest ulei, de 3 ori pe zi in apa sau in ceai, este o alta solutie excelenta pentru a trata problema cu care va confruntati. Pulberea din radacini de patrunjel de camp este si ea o solutie pentru voi. Puteti consuma cate un varf de cutit din aceasta pulbere, timp de 3 ori pe zi, inainte de mese.
In ceea ce priveste remediile externe, acestea sunt si ele o solutie pentru tine. Puteti astfel sa alegeti un decoct cu amestec din paie de ovaz, coada calului, dar si flori de fan. Turnati acest amestec in cada de baie, unde bolnavul va trebui sa stea in apa calda la 37-38 de grade celsius timp de 15-20 de minute. Repetati zilnic aceasta baie pentru o perioada de 3 saptamani.
Baile de maini si de picioare cu decoct cald de pir, cicoare, mac rosu si papadie reprezinta un alt tratament foarte bun pentru tine. Tineti mainile si picioarele in acest decoct pentru o perioada de 8 minute dimineata si seara.
In cazul in care ai dureri foarte mari, insuportabile, iti recomand sa faci o vizita medicului tau. Cu ajutorul unui simplu ecograf abdominal se pot vedea eventuali calculi biliari sau asa numite in popor pietre la fiere.
Regimul alimentar adaptat
In ceea ce priveste regimul alimentar, bolnavii cu aceasta problema vor tine un regim strict pentru o perioada de cativa ani. Ei vor evita astfel tendinta formarii pietrelor sau a nisipului. Se vor evita astfel mesele copioase incarcate de carnuri si grasimi.
Cele mai indicate sunt cruditatile, dar si sucurile din legume. Acestea nu ar trebui sa fie prelucrate prin fierbere. Un rezultat foarte bun da cura de 6 saptamani cu suc combinat din morcovi, castraveti, ridichi, dar si sfecla rosie.
In aceasta dieta sunt admise si alte alimente precum laptele acru amestecat cu taratele diun grau. De asemenea se mai poate consuma lapte degresat, iaurt, branza de vaci, dar si cas, urda sau telemea desarata. Supele de zarvat si orezul sunt si ele recomandate.
Se mai pot consuma borsurile de legume, piureul de cartofi, carnea rasol de vita si pui. Pestele slab este si el recomandat in aceasta dieta, alaturi de pastele fainoase, paine alba, dar si uscata sau prajita.
Fructele dulci proaspete pot fi folosite in cura timp de 7-14 zile. Puteti alege sa consumati fructe precum cirese, visine, piersici, fragi sau mere. Sucurile de fructe sunt si ele indicate, iar printre produsele recomandate se mai numara si jeleurile, dulceturile naturale, precum si compoturile din fructe.