Lipsa vitaminelor esentiale din organism, precum si cantitatea mare de tartru care se afla pe dantura pot cauza problema gingiilor inflamate. Nu trebuie sa neglijati gingiile umflate pentru ca aceasta problema se poata agrava si poate duce chiar si pana la pierderea dintilor.
Care este rolul gingiei?
Gingia este o parte importanta a cavitatii bucale, de aceea ea trebuie protejata corespunzator. Aceasta este formata dintr-un tesut fibros, puternic vascularizata. Gingia poate ajunge sa se inflameze, cauzand o multime de probleme, cu toate ca ea, in mod normal are culoarea roz si este ferma. Gingia inflamata este asadar mult mai sensibila si poate crea anumite dureri. Aceasta problema se manifesta prin sangerari in momentul in care va spalati pe dinti.
Cauzele gingiilor inflamate
In ceea ce priveste cauzele gingiilor umflate, este bine de stiut ca gingivita se formeaza in urma unei igiene orale deficitare. Tartrul se formeaza in timp datorita acumularii de placa bacteriana si nu poate fi indepartat printr-un simplu periaj. Vizitele periodice la medicul dentist in vederea detratrajului alaturi de un periaj consistent de 2-3 ori pe zi sunt cele care va tin departe de aceasta problema.
Eruptia molarului de minte pe arcada este o alta cauza ce poate duce la inflamarea gingiei. Molarii de minte care va creaza aceste probleme trebuie extrasi cat mai curand, astfel incat problemele cu care aveti de-a face sa nu se agraveze.
Nu uitati si de alimentatie, aceasta este foarte importanta, iar daca nu veti consuma alimente bogate in vitamine, problemele dentare vor incepe sa apara si se pot accentua. Daca aveti o alimentatie saraca in vitamina C, gingia, precum si limba se pot inflama. In acest caz este recomandat un consum ridicat de vitamina C, pentru a reusi sa stati departe de aceste inconveniente.
Tratamentul gingiilor umflate
Daca observati ca inflamatia persista, medicul dentist va va oferi sfaturile de care aveti nevoie pentru a rezolva aceasta problema. Acesta va va pune la dispozitie cele mai bune sfaturi si veti vedea ca veti avea sanse de a trece rapid peste aceasta problema dentara.
In primul rand, va trebui sa va faceti o radiografie dentara, pentru ca medicul dentist sa observe cu exactitate care este problema cu care va confruntati. In functie nivevlul de inflamatia cu care aveti de-a face, medicul dentist va va recomanda un anumit tratament pe care il puteti urma pentru a reduce eficient placa bacteriana.
Adeseori detartrajul este solutia ideala care va va oferi o igienizare profesionala a dintilor, acesta fiind de obicei si primul lucru recomandat de catre orice medic dentist. Medicul va indeparta prin intermediul acestei operatiuni tartrul prezent la baza dintilor. In acelasi timp medicul stomatolog iti va recomanda folosirea apei de gura si utilizarea atei dentare. Un alt sfat oferit de catre medicii dentisti este ca pacientii sa evite obiceiurile nocive precum consumul de tutun, dar si de alcool.
Ce cauzeaza problemele gingivale?
Exista o serie de factori care contribuie la aparitia problemelor gingivale. Masurile potrivite vor fi luate imediat dupa determinarea exacta a cauzelor care afecteaza gingia.
In primul rand, igiena orala necorespunzatoare este o cauza a problemelor gingiilor. O igiena orala completa si corecta se realizeaza cu: peria si pasta de dinti, ata dentara si apa de gura. In cazul in care unul dintre acesti pasi este omis sau nu este executat corect, atunci riscurile de a se forma placa bacteriana cresc extrem de mult. De asemenea, tartrul poate aparea tot datorita unei igiene necorespunzatoare. Aceste doua probleme odata aparute, pot fi rezolvate doar cu o vizita la medicul stomatolog.
O alta cauza a problemelor dentare o constituie placile dentare sau lucrarile dentare vechi. Problemele cu gingiile vor fi analizate de catre medicul dentist in timpul controlului stomatologic periodic. Astfel veti putea preintampina eventuale probleme gingivale.
Anumite afectiuni sau dezechilibre ale organismului precum sarcina sau diabetul sunt alte motive ale aparitiei problemelor dentare. Chiar si medicamentele administrate pentru anumite afectiuni pot provoca diverse probleme dintilor vostri, probleme care ar trebui rezolvate cat mai curand.
In cazul in care va confruntati cu gingiile inflamate, iar simptomele persista, chiar si in urma unei igiene orale impecabile, este necesar sa va orientati catre un medic specialist.
Prevenire gingie inflamata
Programul strict de igiena dentara este cea mai buna metoda de prevenire. Periajul dentar dupa fiecare masa, dar in special dimineata si seara inlatura placa bacteriana si previne inflamarea gingiilor. In cazul in care vrei sa acorzi o atentie maxima igienei orale, inainte de fiecare periaj dentar, este recomandat sa utilizati si ata dentara. Aceasta a inlatura fragmentele de mancare dintre dinti, locuri greu accesibile periutei. La final, se recomanda clatirea cavitatii bucale cu apa de gura.