Gingii Inflamate sau Umflate – Cauze, Tratament, Riscuri

gingie inflamtata rosie
banner

Gingiile inflamate sunt un simptom intalnit de cele mai multe ori la persoanele care au tartru pe dantura, dar aceasta problema mai poate fi cauzata si de lipsa unei vitamine esentiale. Este bine sa nu neglijati aceasta problema pentru ca, in cazul in care veti face acest lucru, consecintele pot duce chiar si pana la pierderea dintilor.

Care este rolul gingiei?

Gingia are un rol extrem de important, aceasta fiind o parte esentiala a cavitatii bucale. Ea acopera osul maxilar, fiind formata dintr-un tesut fibros, foarte puternic vascularizat. In mod normal, gingia este ferma, de culoare roz, dar in unele cazuri, ea poate ajunge sa se inflameze si poate cauza astfel o multime de probleme.

Gingia inflamata si rosie este asadar mult mai sensibila si poate crea anumite dureri. Atunci cand veti avea de-a face cu o astfel de problema, sunt sanse mari sa intampinati si sangerari in momentul periajului.

Cauzele gingiilor inflamate

In ceea ce priveste cauzele, este bine de stiut ca gingivita se formeaza in urma unei igiene orale deficitare. Placa bacteriana se acumuleaza, iar in timp, acest lucru duce la formarea tartrului. Tartrul nu poate fi asadar indepartat prin periaj, ci trebuie sa mergeti la un medic dentist pentru a scapa de aceasta problema.

O alta cauza ce poate duce la inflamarea gingiei este reprezentata de eruptia molarului de minte pe arcada. Este recomandat in acest caz, daca aveti de-a face cu aceasta problema, sa va extrageti molarii de minte care va creeaza probleme. Nu uitati si de alimentatie, aceasta este foarte importanta, iar daca nu veti consuma anumite vitamine, problemele dentare vor incepe sa apara.

Alimentatia saraca in vitamina C poate cauza asadar inflamarea gingiei, dar si a limbii. Medicul stomatolog recomanda in acest caz sa consumati fructe bogate in vitamina C, astfel incat sa treceti cu bine peste orice fel de problema.

Tratamentul gingiilor umflate

gingie umflata
Gingie Umflata si Rosie

In cazul in care observati ca inflamatia persista, este o idee foarte buna sa va adresati medicului dentist. Acesta va va pune la dispozitie cele mai bune sfaturi si veti vedea ca veti trece rapid peste aceasta problema dentara incomoda, gingia umflata.

Primul pas va fi o radiografie dentara, astfel incat sa observati cu acuratete situatia. In functie de cauza inflamatiei, medicul dentist va va recomanda un tratament pentru a reduce placa bacteriana.

Primul tratatment pe care medicul il va efectua va fi asadar igienizarea profesionala si anume detartrajul. Prin intermediul acestei tehnici, medicul va indeparta tartrul ce poate fi responsabil pentru iritarea gingiei. Medicul dentist recomanda astfel sa va intretineti de o igiena orala cat mai buna si sa va spalati pe dinti.

In acelasi timp el mai recomanda si folosirea apei de gura, dar si utilizarea atei dentare. Un alt sfat oferit de catre medicii dentisti este ca pacientii sa evite obiceiurile nocive precum consumul de tutun, dar si de alcool pentru ca acestea vor irita destul de rau gingia.

Ce cauzeaza problemele gingivale?

Exista o serie de factori care contribuie la aparitia problemelor gingivale. Determinarea cauzei inflamarii gingiilor, si a culorii rosii a acesteia, va va ajuta astfel sa identificati si sa luati masurile cele mai bune, astfel incat sa va bucurati de o sanatate orala corespunzatoare.

In primul rand, igiena orala necorespunzatoare este o cauza a problemelor gingiilor. O igiena orala potrivita este formata asadar din patru pasi si anume atat dentara, periajul si apa de gura. In cazul in care unul dintre acesti pasi este omis sau nu este execuitat corect, atunci riscurile de a se forma placa bacteriana cresc extrem de mult.

De asemenea, si placa de tartru poate aparea tot datorita unei igiene necorespunzatoare. Placa bacteriana, dar si tartrul se pot inlatura doar de catre un dentist sau igienist dentar.

gingii inflamate
Gingii Inflamate

O alta cauza a problemelor dentare o constituie placile dentare sau lucrarile dentare vechi. Acestea ar trebui verificate periodic, dar si evaluate de catre dentist, in timpul controlului stomatologic periodic. Anumite afectiuni sau dezechilibre ale organismului precum sarcina sau diabetul sunt alte motive ale aparitiei problemelor dentare.

Chiar si medicamentele adminsitrate pentru anumite afectiuni pot provoca diverse probleme dintilor vostri, probleme care ar trebui rezolvate cat mai curand.

In cazul in care va confruntati cu gingiile inflamate si de culoare rosie, iar simptomele persista, chiar si in urma unei igiene orale impecabile, este necesar sa va orientati catre un medic specialist. El va va oferi toate sfaturile pe care le doriti si veti vedea ca veti trece cu bine peste orice fel de problema gingivala.

Prevenire gingie inflamata

Programul strict de igiena dentara este cea mai buna metoda de prevenire, de aceea devine foarte important sa aveti o astfel de igiena orala cat mai buna. O curatare completa cu atat dentara, urmata de periaj ar trebui sa dureze intre 3 si 5 minute.

Ata dentara va va ajuta sa eliminati particulele de alimente ramase intre dinti sau intre gingii. Ata dentara are si un rol important in prevenirea formarii placii bacteriene presum si in prevenirea deteriorarii smaltului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here