Abcesul dentar este o umflatura deranjanta situata pe suprafata gingiei, iar cauza principala a acestei umflaturi este o acumulare de bacterii, care formeaza placa bacteriana.
Abcesul dentar mai poate aparea datorita particulelor alimentare, precum si a cariilor dentare. Acestea cauzeaza infectii in interiorul gingiei. In unele cazuri cancerul oral poate cauza aceste abcese gingivale, dar cu toate acestea, cazurile de acest fel sunt destul de rare.
Abces Gingival, Abces Periapical sau Abces Parodontal?
In functie de locul unde este situat acest abces, putem spune ca el este de trei tipuri si anume:
- Cel situat pe linia gingiilor, acesta fiind abces gingival
- Situat la nivelul radacinii dintelui, acesta fiind abces periapical
- In tesuturile care sustin dintii si anume abces parodontal
Principalele simptome ale abcesului gingival
In cazul in care va confruntati cu durerea, puteti cerceta zona cu limba sau sa va uitati la cavitatea bucala folosindu-va de o oglinda, astfel incat sa reusiti sa identificati aceasta inflamatie.
Printre simptomele cu care va puteti confrunta in situatia in care suferiti de abces gingival se mai numara:
- respiratia urat mirositoare;
- urmele de puroi la gingie;
- sangerarile;
- durerile in ureche;
- gingiile inflamate – mai multe puteti citi aici;
- sensibilitatea la cald sau rece;
- febra;
- si ameteala.
Abces dentar preventie si tratament
In cele mai multe dintre cazuri, abcesul este rezultatul unei igiene orale precare.
Igiena orala corespunzatoare presupune:
- spalarea pe dinti dupa fiecare masa daca este posibil, daca nu, cel putin de 2 ori pe zi, dimineata si dupa ultima masa a zilei;
- folosirea apei de gura pentru a inlatura bacteriile;
- utilizarea atei dentare.
Atunci cand observati ca va confruntati cu un abces in cavitatea bucala, medicul va va recomanda de obicei antibiotice, astfel incat sa vindecati infectia. Alaturi de administrarea de antibiotice trebuie sa faceti o vizita medicului dentist pentru o detartraj si periaj profesional.
In cazul in care se poate observa vreo carie, aceasta va trebui tratata imediat. Trebuie sa aveti in vedere si ajustarea protezelor dentare pentru ca si o proteza dentara montata deficitar va poate aduce astfel de probleme.
Tratamentul abcesului gingival la domiciliu
Desi este foarte important ca atunci cand sesizati aparitia unui abces sa mergeti cat mai curand la medicul dentist, puteti lua in considerare cateva remedii de urgenta ce pot fi efectuate la domiciliu. Clatirea din abundenta cu o apa de gura care are in componenta sa peroxid de hidrogen, prepararea unui suc de usturoi si clatirea cavitatii bucale cu acesta sau aplicarea pe zona inflamata a unui ulei de catina sunt printre cele mai populare tratamente pe care le puteti efectua acasa.
Ce se poate face pentru a ameliora durerea?
Inainte de a ajunge la stomatolog, daca durerea este foarte puternica, aveti la dispozitie cateva solutii.
Durerea este puternica? Puteti lua in considerare administrarea unui medicament pe baza de ibuprofen, cum este Nurofenul. In cazul in care durerile sunt aproape insuportabile, Ketonal poate sa fie o solutie, dar doar daca v-a mai fost prescris si in cazul altor interventii. Medicul de familie este cel mai in masura sa va spuna care este medicamentul potrivit pentru voi.
Urmariti cu atentie prospectul calmantelor inainte de administrare, iar daca nu sunteti siguri, faceti o vizita de urgenta medicului sa familie sau farmacistului.
Bauturile sau alimentele calde va pot agrava durerea, de aceea este recomandat sa le evitati. Cel mai potrivit in acest caz este consumul de alimente cat mai moi si folosirea celeilalte parti a cavitatii bucale pentru masticatie.
Periajul zonei sensibile trebuie realizat cu periuta cu peri cat mai moi, iar daca va confruntati cu dureri mai mari, o clatire cu o solutie salina este alegerea cea mai buna pentru a calma durerea si a grabi procesul de vindecare. Amestecul se poate realiza usor prin dizolvarea unei jumatati de lingurite cu sare intr-un pahar cu apa si sa va clatiti gura cu acest amestec.
Tratamentul de urgenta
Exista unele situatii in care veti avea nevoie de urgenta de serviciile unui medic stomatolog. Tratamentul presupune in primul rand o eliminare a durerilor, apoi se va incepe tratarea abcesului dentar astfel incat sa nu se infecteze tesuturile din aproprierea sa. Drenajul puroiului este procedura cea mai des folosita pentru pentru a se trata abcesul dentar.
In primul rand trebuie sa va tratati durerile, iar mai apoi trebuie sa preintampinati aparitia complicatiilor in zona respectiva, de aceea este necesar sa mergeti cat mai curand la medicul dentist pentru o analiza amanuntita.