Detartrajul este foarte important pentru o buna sanatate a dintilor, de aceea trebuie efectuate vizite regulate la medicul dentist. Pe dintii nostri se depune tartru, din cauza obiceiurilor nocive pe care le avem precum fumatul, consumul de zahar, dar si din cauza igienei orale deficitare.
Detartrajul este un procedeu pe care doar medicul dentist il poate efectua corespunzator. Totul incepe printr-o vizita la medicul stomatolog, un consult prin care este analizata cavitatea bucala si depunerile de tartru.
Ce inseamna detartraj?
Prin detartraj se intelege o indepartare eficienta a tartrului de la nivelul dintilor si anume a substantei calcaroase de o culoare galbuie, ea depunandu-se pe coroana dintilor. Aceasta substanta este indepartata prin intermediul ultrasunetelor.
Cum se efectueaza un detratraj profesional?
Detartrajul profesional poate fi facut in doua moduri si anume:
- primul fiind facut folosindu-se instrumente actionate manual;
- iar cel de-al doilea se face cu ajutorul unor instrumente activate sonic sau ultrasonic, numite si ultrasunete.
Cea de a doua metoda poarta denumirea de detartraj cu ultrasunete. Tartrul pe dinti, dar si cel din spatiile interdentare este indepartat de pe dinti cu grija de catre medicul stomatolog.
Imediat ce procedura de detartraj s-a finalizat, medicul va pune la dispozitie si un periaj profesional. In acest fel, veti scapa de orice fel de depunere de pe dinti.
Revenirea la un astfel de tratament se face intre circa 6 si 12 luni, in functie de:
- cat de des obisnuiti sa va spalati pe dinti;
- periutele de dinti folosite si cat de des le reinoiti;
- daca folositi sau nu apa de gura;
- si nu in ultimul rand daca consumati sucuri acidulate, alcool sau sunteti fumatori.
Cat dureaza un detartraj cu ultrasunete?
O sedinta de detartraj dureaza intre 15 si 60 de minute. Durata va depinde si in functie de stadiul in care se afla dantura pacientului, dar si de dimensiunea depunerilor de tartru.
Reguli si restrictii
In cazul unor pacienti, vorbim despre o sensibilitate dentara mai accentuata. Medicii dentisti le vor recomannda acestor pacienti sa limiteze consumul de alimente dulci si reci.
Imediat dupa finalizarea procedurii, sensibilitatea dentara va disparea de la sine, dar in aceasta perioada va trebui sa evitati migdalele, chipsurile sau nucile pentru ca aceste alimente pot ramane intre dinti.
Chiar si alimentele lipicioase, care trebuie mestecate o perioada mai lunga de timp ar trebui evitate. Este bine sa evitati in aceasta perioada chiar si alimentele foarte reci, dar si cele fierbinti. Aceste alimente sunt interzise dupa detartraj pentru ca pot provoca durere.
Igienizare dentara – Avantaje si Dezavantaje
Detartrajul are o multime de avantaje, dar si un singur dezavantaj, despre care ar trebui sa stiti cateva lucruri.
Avantaje
Sa incepem cu avantajele detratrajului sau periajului profesional. Printre avantaje, se numara faptul ca acesta ajuta la curatarea dintilor. El previne cu succes aparitia cariilor si imbunatateste considerabil aspectul zambetului.
Inlatura mirosul neplacut al gurii si reduce in acelasi timp riscul aparitiei parodontozei. El mai poate ajuta si la descoperirea cariilor care nu sunt la vedere.
Detartrajul in timpul sarcinii
Igiena orala este la fel de importanta si pentru femeile insarcinate. Medicii recomanda asadar ca si femeile insarcinate sa efectueze un detartraj pe perioada sarcinii. In cazul in care pacienta este sensibila la durere, detartrajul se poate face si cu anestezie locala, aceasta nefiind interzisa in timpul sarcinii.
Dezavantaj
Singurul inconvenient in cazul detartrajului este ca in unele cazuri, pacientii pot simti o usoara sensibilitate la contactul cu alimentele sau cu lichidele reci sau calde. Din fericire, acest disconfort dispare destul de rapid, in doar cateva ore, pana la o zi.
Tipuri de detartraj
1. Detratraj cu ultrasunete
Medicul dentist va incepe procedura examinand cu atentie gura. Veti putea realiza un detartraj cu ultrasunete. Aceasta manopera este simpla si nedureroasa. E posibil sa apara o sensibilitate la unii pacienti care se confrunta cu depuneri mari de tartru, dar in general, detartrajul cu ultrasunete nu are efecte secundare.
2. Periaj Profesional Dentar
Periajul profesional va va ajuta in curatarea suprafetelor dentare, dar si la lustruirea acestora. Astfel, pe langa curatarea buna a dintilor si indepartarea tartrului se obtine si un luciu al dintilor care preintampina depunerea imediata a tartrului pe suprafetele dintilor.
3. Igienizare dantura cu Airflow (Jet de aer)
Se mai poate apela si la Airflow dentar. Aceasta este o metoda care presupune utilizarea unui dispozitiv din care iese un jet de aer comprimat, apa, dar si pulbere speciala.
Astfel se elimina petele dentare daca acestea exista si se curata chiar si spatiile interdentare in aceasta situatie. Ulterior, suprafata dintilor este intarita printr-un proces denumit fluorizare, reducand sensibilitatea dentara.
7 Motive sa Apelati la Detartraj Profesional
In mod cert, exista o multime de argumente pro igienei orale corespunzatoare. Va prezentam cele mai importante 7 motive pentru care este important sa faceti o vizita medicului stomatolog pentru un detartraj:
- O respiratie fresh de durata in urma acestui procedeu;
- Posibilitatea de a descoperi carii mici ascunse sub tartru;
- Sunt evitate eventuale afectiuni si imflamari ale gingiilor precum este abcesul dentar sau gingiile imflamate;
- Va imbunatati aspectul danturii si un zambet mult mai increzator;
- Nu prezinta efecte adverse;
- Cel mai simplu procedeu al medicului dentist, cu eficienta cea mai ridicata in prevenirea cariilor si altor afectiuni
- Preturi extrem de accesibile, chiar si in orasele mari precum Bucuresti, Cluj Napoca, Iasi, Timisioara, Brasov, etc. in comparatie cu toate celelalte interventii ale medicilor stomatologi care sunt menite sa repare, nu sa previna.
Detartraj Pret – Cat Costa Totusi un Detartraj?
Pretul unui detartraj profesionist poate varia destul de mult, in functie de nevoile voastre, dar si de medicul stomatolog sau clinica aleasa.
- Detartrajul cu ultrasunete costa in jur de 50 de lei/arcada chiar si in Bucuresti, la clinici moderne si medici cu experienta.
- Un periaj profesional pentru ambele arcade ajunge la 50 de lei.
- In cazul in care veti alege o igienizare cu prophy jet si anume cu Airflow, aceasta igienizare poate ajunge la 70 de lei.
- Unele cabinete mai pun la dispozitia pacientilor si pachete, respectiv oferte complete de preventie care cuprind detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional, dar si airflow, precum si o fluorizare, care incepe de la 150 de lei.
In cautarile noastre am descoperit si anumite clinici din tara care ofera acelasi serviciu, cu aceeasi durata, cu aceeasi tehnologie, de la 350 de lei pentru un pachet de detartraj si periaj profesional.
Oricum ar fi, un asfel de pachet, va incurajam sa nu platiti mai mult de 150-200 de lei pentru tot pachetul: detartraj dentar + periaj profesional + airflow. Este o interventie usoara, atat pentru dvs. ca si pacient, cat si pentru medic de efectuata la costuri reduse. O procedura ce ar trebui repetata o data la 6-12 luni.
Optand pentru un serviciu bun de detartraj, veti putea sa va bucurati de o sanatate foarte buna a dintilor si veti putea preveni in acest fel afectiunile parodontale. Medicii stomatologi recomanda de cele mai multe ori sa va faceti un detratraj de 2 ori pe an, astfel incat sa va mentineti dantura cat mai sanatoasa.