Ce este tartrul?
Tartrul dentar se formeaza la intersectia dintre dinti si gingie. Principalele cauze sunt depunerile de bacterii din lipsa periajului dentar sau un periaj dentar precar. O alta cauza principala a formarii tartrului este data de consumul de alimente nocive pentru dinti. Tartrul are in general culoarea galbena, dar culoarea depunerilor poate varia destul de mult.
Atat fumatul, cat si consumul de alimente cu un nivel ridicat de zahar contribuie la colorarea acestor depuneri bacteriene.
De ce se formeaza tartrul?
Cauzele de natura genetica pot fi responsabile pentru depunerea de tartru, precum si obiceiurile nesanatoase pe care le avemin fiecare zi.
E posibil asadar ca pacientul sa aiba o structura dentara care duce la o inghesuire a dintilor, de aceea periajul eficient devine mai greu de efectuat in acest caz, riscul aparitiei tartrului fiind mult mai ridicat.
Un alt obicei care duce de obicei la aparitia tartrului este fumatul, dar si consumul unor anumite alimente, in special a celor dulci. Aceste lucruri duc la producerea tartrului.
Un alt lucru care contribuie la producerea tartrului este saliva, ea favorizand aparitia acestei probleme dentare.
O hidratare cat mai buna este importanta din acest punct de vedere, astfel incat sa se previna pe cat posibil aparitia tartrului pe gingii. Hidratandu-va corespunzator, sansele de a face tartru se vor diminua.
Care sunt metodele de prevenire a aparitiei tartrului?
1. Periajul dentar corespunzator
Exista mai multe metode prin care se poate preveni aparitia tartrului. Un prim pas este sa va spalati pe dinti de cel putin 2 ori pe zi. Chiar daca seara si dimineata sunteti obositi, nu trebuie sa faceti din acest lucru o scuza pentru a nu va spala pe dinti.
Dimineata, periajul are un rol important in imbunatatirea circulatiei sanguine din gingii, dar si a reimprospatarii respiratiei. In acelasi timp, pe timp de seara, periajul are un rol important in curatarea cavitatii bucale de bacteriile care sunt acumulate peste zi.
2. Folosirea atei dentare
Va trebui sa va folositi mereu de ata dentara. Rolul acesteia este de a curata depunerile de alimente din zonele greu accesibile. Ea poate fi folosita asadar in zonele unde periuta de dinti nu ajunge. Veti evita asadar dezvoltarea depunerilor bacteriene din zonele interdentare.
3. Apa de gura
Un alt aspect important este sa va folositi de apa de gura. Aceasta are o actiune asemanatoare cu cea a atei dentare, ea reusind sa ajunga in locurile mai greu accesibile din cavitatea bucala si impiedicand aparitia tartrului, dar si a placii bacteriene. Apa de gura are si un rol in improspatarea respiratiei, de aceea este o idee foarte buna sa o aveti in vedere.
4. Reduceti sau renuntati la fumat si dulciuri
Daca veti renunta la fumat si la dulciuri, atunci veti avea sanse mai mici de a avea de-a face cu aceasta problema dentara. In cazul ca nu puteti renunta la dulciuri si fumat, atunci este recomandat sa incercati sa reduceti consumul acestora, astfel incat sa va bucurati de o sanatate buna a dintilor.
Studiile arata ca fumatul scade cantitatea de saliva din gura, acest lichid fiind util impotriva depunerilor de calcar, dar si a placii bacteriene. Zaharul din dulciuri contribuie la dezvoltarea cariilor, iar daca veti dori sa aveti dintii sanatosi, incercati sa mancati mai putine dulciuri.
Mersul constant la medicul stomatolog este un alt lucru de avut mereu in vedere astfel incat sa va tineti departe de orice fel de problema. Veti putea astfel sa tineti in frau dezvoltarea complicatiilor si veti avea un zambet mereu stralucitor.
Cum se poate scapa de tartru?
Pentru a indeparta eficient tartrul, medicul stomatolog va va sta la dispozitie cu cele mai bune proceduri. Acest serviciu se realizeaza folosind undele ultrasonice sau de cele activate sonic, medicul stomatolog va efectua procedura de indepartare a tartrului. In urma acestei proceduri, e posibil ca dintii sa se supraincalzeasca, de aceea jetul de apa ajuta din acest punct de vedere.
Mai multe despre detartrajul dentar puteti citi in articolul dedicat acestuia aici.
Alte lucruri de stiut despre detartrajul dentar
Piatra dentara este recunoscuta pentru faptul ca favorizeaza aparitia cariilor, de aceea ea trebuie indepartata. Pentru a face acest lucru, se apeleaza la detartraj, aceasta procedura fiind ideala pentru indepartarea acestei pietre, precum si a petelor de pe dinti.
Dintii nu vor fi sensibilizati, procedura neafectand smaltul. Este recomandat sa se efectueze un detartraj o data la cel putin 6 luni pentru ca depunerile de tartru este pot dezvolta oricand, atat la persoanele adulte, cat si la copii.
Imediat dupa finalizarea acestei proceduri, va aparea si o senzatie excelenta de dinti curati. Pentru a preveni aparitia tartrului, este necesar sa folositi apa de gura, dar si ata dentara, astfel incat sa va bucurati de o sanatate orala excelenta, dar si sa reduceti semnificativ aparitia placii bacteriene. Detartrajul dentar este o procedura excelenta asadar pentru sanatatea orala.