Cu ce se ocupa endodontia?
Provenind din limba greaca, termenul de „endodontie” semnifica „interiorul dintelui”. Doar in ultimul secol, endodontia a devenit o specializare a medicinei dentare. In ceea ce priveste tratamentul, acesta consta in prevenirea, diagnosticarea, precum si tratamentul „nervului” dintelui si anume a pulpei acestuia. Este vorba asadar despre tesutul moale din interiorul dintelui.
Care este scopul tratamentului endodontic?
Scopul unei astfel de interventii este salvarea dintelui de aceea este o solutie de avut in vedere, astfel incat sa treceti cu bine peste problemele dentare cu cae va confruntati, tratamentul fiind unul cat se poate de eficient pentru voi, problemele dentare fiind rezolvate in cel mai scurt timp. Salvarea dintelui natural este scopul acestui tratament, aceasta fiind prima optiune in cazul unui tratament de acest fel. Atunci cand medicul va recomanda extractia dintelui cu probleme, este bine sa-l intrebati daca acesta nu poate fi salvat cu ajutorul procedurilor endodontice, cunoscute si sub denumirea de tratamente de canal. Avand in vedere ca pulpa dintelui este afectata, acesta este motivul pentru care ea ar trebui sa fie extirpata.
Tratament de canal sau extractia dintelui?
Cea responsabila pentru maturarea unui dinte este pulpa, ea avand si un rol determinant in ceea ce priveste mentinerea functionalitatii dintelui respectiv.
In urma unui tratament de endodontie, dintele ramane „viu”, acesta continuand sa functioneze si indeplinind in acest fel si rolurile sale. Fiind hranit de tesuturile din jurul sau, dintele continua sa isi indeplineasca toate atributiile.
Cel mai bun implant, reprezinta proopria radacina a dintelui, de aceea un astfel de tratament de endodontie, va mentine dintele respectiv in cavitatea bucala.
Scopul principal este tratarea si oprirea raspandirii infectiei de la nivelul tesuturilor apropiate, precum si salvarea dintelui respectiv. Sistemul de canale din interiorul radacinii dintelui este curatat in timpul acestei proceduri. Se indeparteaza resturile organice si se adauga materiale biocompatibile, pentru a nu avea loc reinfectarea.
Rolul principal al unui tratament endodontic
Menirea unui astfel de tratament de canal este de a mentine dintele in cavitatea bucala pentru ca cel mai bun implant reprezinta propria radacina a dintelui respectiv. Scopul final il reprezinta salvarea de la extractie a dintelui respectiv, dar si o tratare si o prevenire a raspandirii infectiei existente la nivelul tesuturilor proxime.
In timpul tratamentului endodontic, intregul sistem de canale din interiorul radacinii dintelui este curatat de bacterii, dar si de resturi organice, el fiind etansat cu materiale biocompatibile, astfel incat sa nu se permita reinfectarea.
Cine practica endodontia?
In timpul studiilor universitare, medicii dentisti sunt instruiti in aceasta specialitate a endodontiei, ei pregatindu-se inca 2 ani pentru a finaliza studiile universitare care-i ajuta sa se specializeze in acest lucru.
Principalele obiective ale tratamentului endodontic
Primul lucru pe care il va face tratamentul endodontic va fi sa elimine factorii cauzatori, infectiile aparand in mod normal datorita evolutiei cariilor dentare. Microbii reusesc sa patrunda in acest fel la nivelul pulpei dentare, acestia penetrand smaltul, dar si retina.
Durere ingrozitoare a unui dinte
Mai exista si alti factori care lezeaza pulpa dentara, tesutul fiind afectat datorita actiunilor termice efectuate in zona acesteia. Chiar si agentii chimici pot vatama pulpa, acesti agenti chimici aflandu-se in diverse medicamente.
Impotriva acestui agent vatamator, pulpa dentara va incepe sa declanseze o reactie de aparare, actiunea respectiva purtand numele de inflamatie, aceasta inflamatie fiind si motivul pentru care multe persoane ajung la medicul dentist.
Pret tratament endodontie
Probabil te intrebi cat costa un tratament pe canal efectuat de un medic endodont? In ceea ce priveste preturile, acestea vor fi diferite, in functie de nevoi. De exemplu, un tratamment endodontic monoradicular va ajunge sa coste intre 300 si 550 de lei. In acelasi timp, un tratament endodontic pluriradicular ajunge pana la o suma cuprinsa intre 500 si 800 de lei. Tratamentul endodontic pentru molarul de minte va va costa in jur de 1000-1200 de lei.
Acestor preturi li se adauga si cateva radiografii pe care va trebui sa le efectuati in timpul acestui tratament. Nici un tratament endodontic nu ar trebui sa inceapa fara o radiografie a dintelui cu probleme.
De asemenea, dupa ce interventia s-a efectuat, inainte de inchiderea completa a dintelui, se mai efectueaza o radiografie de verificare a zonei si a interventiei. O astfel de radiografie costa intre 50 si 100 de lei si se efectueaza in 5 minute, fara nici o durere.
Obturatia de canal moderna
Exista doua metode prin intermediul carora se poate face o obturatie de canal si anume metoda moderna-3D si metoda clasica. Metoda clasica reprezinta o sigilare a canalului radicular folosindu-se pentru a realiza acest lucru un con de gutaperca, precum si o pasta de canal.
In cazul metodei moderne, se injecteaza gutaperca incalzita in interiorul canalului radicular. Dupa ce aceasta procedura este finalizata, se folosesc instrumente specifice pentru a se condensa gutaperca.
Folosindu-se un condensator de gutaperca, precum si un pistol care injecteaza gutaperca incalzita se realizeaza aceasta obturatie de canal. Este important de stiut ca aceasta metoda este cea mai des folosita datorita eficientei sale sporite, precum si a sigilarii foarte bune pe care o ofera. Sigilarea este perfecta, tridimensionala si etansa, pe toata lungimea canalului respectiv.
Concluzie
Tesutul inflamat este eliminat folosindu-se aceste proceduri. In acelasi timp si potentialul tesut infectat este si el eliminat pentru a dezinfecta spatiul endodontic. In procedura de obturare a canalelor radiculare, aceasta procedura este la fel de utila, de aceea microorganismele, dar si bacteriile nu vor mai avea un spatiu in care sa se dezvolte. Se obtine asadar un mediu cat mai steril, pentru ca dintele sa poata fi folosit in mod corespunzator, in continuare.
Tratamentul acesta va putea fi efectuat intr-o sedinta sau se va desfasura pe parcursul a mai multe sedinte. Numarul sedintelor va fi cu atat mai mare cu cat vor aparea mai multe complicatii. Durata tratamentului va fi una mai lunga sau mai scurta si in functie de tratamentul care va fi aplicat in cazul vostru.
Durerea nu este o problema in acest caz pentru ca toate procedurile vor fi facute sub anestezie. Un tratament de acest fel este o solutie de avut in vedere, astfel incat sa treceti cu bine peste problemele dentare cu carte va confruntati, tratamentul fiind unul cat se poate de eficient pentru voi, problemele dentare fiind rezolvate in cel mai scurt timp.