Endodontie Definitie – Tratament Endodontic, Pret Coresc?

endodontie

Ce este endodontia?

banner

Termenul de endodontie provine din limba greaca, acest termen semnificand „interiorul dintelui”. In ultimii 50 de ani, endodontia s-a identificat ca o specializare a medicinei dentare, tratamentul endodontic constand atat in prevenirea, cat si diagnosticarea, dar si tratamentul pulpei dintelui si anume „nervului” acestuia. Este vorba asadar despre tesutul moale din interiorul dintelui.

Care este scopul tratamentului endodontic?

Scopul unei astfel de interventii este salvarea dintelui natural, aceasta fiind prima optiune in cazul unui tratament stomatologic. Atunci cand medicul va recomanda extractia dintelui cu probleme, este bine sa-l intrebati daca acesta nu poate fi salvat cu ajutorul procedurilor endodontice, cunoscute si sub denumirea de tratamente de canal sau tratamente obturatie canal. Aceste tratamente se realizeaza sub anestezie locala, astfel nu veti simti nimic pe parcursul interventiei.

Tratament de canal sau extractia dintelui?

Pulpa dintelui este de cele mai multe ori afectata, dar si infectata din mai multe cauze. Una dintre cauzele principale este caria ajunsa deja la camera pulpara si microbii aferenti care afecteaza dintele in profunzime. Acesta este motivul pentru care ea ar trebui sa fie extirpat nervul de catre un medic endodont.

tratament canal endodont
Tratament Canal – Medic Endodont

Extirparea nervului dintelui nu inseamna moartea dintelui respectiv, asa cum este perceptia generala. Dupa ce nervul este scos, dintele poate sa mai “traiasca” mult si bine, in timp, peste cativa ani, va incepe sa-si piarda din stralucire, nemafiind hranit prin intermediul nervului.

Pulpa este responsabila pentru cresterea, dar si maturarea unui anumit dinte. In acelasi timp, ea are si un rol determinant si in cazul mentinerii functionalitatii dintelui.

In urma acestui tratament, dintele ramane „viu”, el continuand sa functioneze, dar si sa-si indeplineasca rolurile biologice-mecanice, el fiind hranit de catre tesuturile situate in jurul sau intr-o proportie mai mica.

Rolul principal al unui tratament endodontic

Menirea unui astfel de tratament de canal este de a mentine dintele in cavitatea bucala pentru ca cel mai bun implant reprezinta propria radacina a dintelui respectiv. Scopul final il reprezinta salvarea de la extractie a dintelui respectiv, dar si o tratare si o prevenire a raspandirii infectiei existente la nivelul tesuturilor proxime.

In timpul tratamentului endodontic, intregul sistem de canale din interiorul radacinii dintelui este curatat de bacterii, dar si de resturi organice, el fiind etansat cu materiale biocompatibile, astfel incat sa nu se permita reinfectarea.

Cine practica endodontia?

Toti medicii dentisti sunt intruiti in timpul studiilor universitare in aceasta specialitate, dar datorita complexitatii tratamentelor a aparut astfel si necesitatea specializarii profunde, respectiv o pregatire suplimentara dedicata endodontiei. Medicii dentisti se pregatesc asadar suplimentar pe o perioada de 2 ani in plus, dupa finalizarea studiilor universitare pentru a deveni medici endodonti specializati.

Asadar, nu orice medic stomatolog cunoaste indeajuns endodontia incat sa efectueze un tratament de canal corect si eficient.

Principalele obiective ale tratamentului endodontic

endodontie medicina

Primul scop al tratamentului endodontic este eliminarea factorilor cauzatori. In mod normal, infectiile care apar sunt datorate evolutiilor cariilor dentare. Microbii din procesul carios penetreaza asadar smaltul si dentina, astfel incat sa ajunga la nivelul pulpei dentare.

Durere ingrozitoare a unui dinte

Pulpa dentara poate fi lezata datorita altor categorii de factori. De exemplu, acest tesut poate fi afectat datorita actiunilor termice, acestea fiind cauzate de procedurile dentare repatate executate in apropierea pulpei. Pulpa mai poate fi vatamata si in urma actiunii unor agenti chimici puternici, acestia fiind aflati in diferite medicamente.

Pulpa dentara, la fel ca orice tesut din organismul uman va incerca sa declanseze o reactie de aparare impotriva agentului vatamator. Aceasta actiune de aparare poarta numele de inflamatie.

Pret tratament endodontie

Probabil te intrebi cat costa un tratament pe canal efectuat de un medic endodont? In ceea ce priveste preturile, acestea vor fi diferite, in functie de nevoi. De exemplu, un tratamment endodontic monoradicular va ajunge sa coste intre 300 si 550 de lei. In acelasi timp, un tratament endodontic pluriradicular ajunge pana la o suma cuprinsa intre 500 si 800 de lei. Tratamentul endodontic pentru molarul de minte va va costa in jur de 1000-1200 de lei.

tratament obturatie canal
Tratament Obturatie Canal

Acestor preturi li se adauga si cateva radiografii pe care va trebui sa le efectuati in timpul acestui tratament. Nici un tratament endodontic nu ar trebui sa inceapa fara o radiografie a dintelui cu probleme.

De asemenea, dupa ce interventia s-a efectuat, inainte de inchiderea completa a dintelui, se mai efectueaza o radiografie de verificare a zonei si a interventiei. O astfel de radiografie costa intre 50 si 100 de lei si se efectueaza in 5 minute, fara nici o durere.

Obturatia de canal moderna

Obturatia de canal se poate realiza prin metoda clasica, dar si prin metoda moderna-3D. In cazul metodei clasice, se va „sigila” canalul radicular cu ajutorul unui con de gutaperca, dar si cu o pasta de canal.

Obturatia de canal, folosindu-se metoda moderna si anume 3D, se realizeaza dupa ce a fost preparata forma conica a canalului radicular. Ea are la baza introducerea sau injectarea gutapercii incalzite in interiorul canalului radicular, dar si condensarea acesteia folosindu-se instrumentele specifice.

Aceasta interventie este facuta doar cu ajutorul unui sistem care contine un condensator de gutaperca, de asemenea ea se realizeaza folosindu-se un pistol care injecteaza gutaperca incalzita in canalul radicular principal, dar si a celor aberante.

Aceasta obturatie de canal este una eficienta pentru ca asigura o sigilare extrem de buna. De asemenea, ea mai asigura si o sigilare etansa, perfecta, dar si tridimensionala a canalului respectiv, pe toata lungimea sa.

Concluzie

Folosind toate aceste proceduri se elimina asadar tesutul inflamat sau infectat pentru a dezinfecta spatiul endodontic. De asemenea, aceasta procedura este utila si pentru a obtura canalele radiculare, astfel incat bacteriile, dar si microorganismele sa nu mai aiba un anumit spatiu in care sa se dezvolte. Se obtine asadar un mediu steril, pentru ca dintele sa poata fi folosit in mod corespunzator, in continuare.

Un astfel de tratament poate fi efectuat intr-o sedinta sau in mai multe sedinte, acest lucru depinzand destul de mult de complicatiile care pot aparea. Durata tratamentului va fi una mai lunga sau mai scurta si in functie de tratamentul care va fi aplicat in cazul vostru. Durerea nu este o problema in acest caz pentru ca veti avea parte de anestezie locala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here