Cat Costa defapt un Aparat Dentar: Fix, Mobil, Metalic, Safir?

preturi aparate dentare

Fiecare persoana este preocupata de felul cum arata, de aceea zambetul este un lucru pe care oricine isi doreste sa il aiba cat mai impecabil. Desi majoritatea nu avem parte de o aliniere impecabila a dintilor si un zambet de revista, este foarte important sa apelam totusi, in acest caz la un medic ortodont. Acesta va fi suficient de instruit, dar si pregatit in acelasi timp, sa ne ajute in obtinerea unui aspect estetic cat mai bun cu ajutorul unui aparat dentar (aparat ortontic).

Pe langa aspectul estetic al dentitiei, nu trebuie ignorata functionalitatea dentitiei. Dintele este supus asadar unei forte masticatorii foarte mari, el fiind capabil sa suporte aceste forte avand o pozitiei corecta in os. O inclinare a dintelui, o rotatie sau o migrare a acestuia, poate duce la o multime de dezechilibre, devenind asadar sursa unei mobilitati dentare patologice.

ortodontie mulaj aparat dentar
Rezultate purtare Aparat Dentar

Un alt efect al dintilor care nu au pozitii adecvate il reprezinta uzura mai rapida a acestora, dar si fisurile, precum si leziunile lor. Dintii respectivi se pot caria mai usor, avand loc o retractie a gingiei, dar si a osului, lucruri ce pot duce la expunerea radacinilor. O pozitie incorecta a unui dinte poate afecta si articulatia temporo-madibulara, lucru ce duce de cele mai multe ori la dureri, cracmente, dar chiar si blocari ale articulatiei in momentul deschiderii gurii.

Spatiile prea mari interdentare pot duce chiar si la gingivita ca urmare a presarii alimentelor pe gingie. Nu in cele din urma, inghesuirea dintilor are ca efcet imposibilitatea de a efectua o igiena corecta. Dintii se cariaza asadar mai repede, iar tartrul se depune in cazul acestora, intr-un ritm mai accelerat, aparand asadar riscul unei imbolnaviri dentare, dar si parodontale.

Varsta recomandata pentru aplicarea unui aparat dentar

Datorita tehnologiei prezente in ziua de azi, nu exista o limita superioara de varsta pentru a beneficia de un aparat dentar. Aparatul dentar este insa cel mai recomandat de la varsta de 6-7 ani, pana la varsta de 11-12 ani. Cel fix este recomandat la copiii de peste 12 ani, dar si in cazul adolescentilor sau chiar a adultilor.

aparate dentare fixe
Aparate Dentare Fixe

Prima intalnire cu medicul dentist specializat in ortodontie este de obicei o discutie libera, iar in cazul acestei discutii se va stabili daca este necesara o interventie ortodontica. Se pot lua asadar amprente pentru realizarea unor modele de studiu. In elaborarea planului de tratament este necesara realizarea unui dosar ortodontic.

In cadrul  acestui dosar sunt cuprinse fotografii ale fetei, radiografia panoramica a cavitatii bucale, dar si teleradiografiile care se fac. Dosarul poate fi realizat in clinica unde mergeti pentru a va trata problemele dentare, dar si intr-un centru radiologic, specializat, in cazul in care medicul dentist va recomanda acest lucru.

Pretul unui astfel de dosar variaza de la 130 de lei si poate ajunge la 400 de lei, in functie de complexitatea sa. Medicul va studia toate aceste date si va elabora pentru voi cel mai potrivit plan de tratament, astfel incat sa se poata estima si pretul la care s-ar putea ajunge.

1. Aparatul dentar mobil

Rolul unui astfel de aparat este de a intercepta, dar si de a corecta partial diversele anomalii de crestere a maxilarelor. Se poate interveni astfel cu un asemenea aparat, astfel incat sa se evite orice fel de complicatie. Datorita faptului ca acest aparat dentar este potrivit pentru cei mici, iar oasele sunt in formare, in cazul lor, articulatia aparatului este una laxa, dintii fiind foarte usor de repozitionat. Efectele apar asadar destul de rapid. Anomalia poate fi corectata rapid, iar gradul de afectare scade si el semnificativ in acest caz.

Aparat Dentar Mobile / Contentie
Aparat Dentar Mobile / Contentie

Actiunea unui astfel de aparat este de maxim 1 an, iar dupa aceasta perioada de timp, el are rol numai de contentie. Pentru a continua modificarea maxilarelor, dar si a pozitiei dintilor, acest aparat dentar trebuie refacut. Varsta cea mai potrivita pentru aparatul dentar mobil este de pana in maxim 12 ani pentru ca la varste mai mari, de obicei el nu mai este atat de eficient.

Din punctul de vedere al componentelor, acesta este caracterizat printr-o placa acrilica sau din rasina polimerica, alaturi de niste crosete din sarma adaptate pentru dintii celor mici.

Exista si un surub pe care parintele il va activa conform instructiunii medicului, de obicei, o data pe spatramana. Copilul va trebui sa revina la control o data la 3-4 saptamani pentru a se verifica pozitia dintilor, dar si pentru a adapta sarmele conform reasezarii dintilor.

Purtarea zilnica, in ceea ce priveste acest aparat dentar este de minim 20 de ore. El va fi purtat mereu, exceptand perioada meselor. In aceasta perioada va fi pastrat in cutiuta speciala. Trebuie curatat cu periuta si pasta de dinti, la fel cum se curata si dintii, dupa fiecare masa. Orice modificare aparuta sau disconfort, trebuie comunicat medicului cat mai rapid.

Pretul unui astfel de aparat ajunge porneste de la 500 de lei si poate ajunge la 1500 de lei.

2. Aparatul dentar fix metalic – cel mai frecvent folosit

Acest tip de aparat consta in lipirea bracket-urilor metalice pe partea vizibila a dintilor, dar si legarea intre ele a acestor bracket-uri printr-o sarma. Lipirea bracket-urilor, dar si activarea acestora dureaza in jur de o ora. Imediat dupa fixare, este necesar un control periodic la aproximativ 4-5 saptamani.

Aparat Dentar Metalic
Aparat Dentar Metalic

Durata unui astfel de tratament dureaza de la o perioada de cateva luni, la una de peste 2 ani, in cazul unor situatii mai complexe. Media este insa cuprinsa intre 1,5 si 2 ani.

In primele 4-5 zile de la fixarea acestor bracket-uri, pacientul va simti disconfort, pana la durere, acest disconfort vine de la tractionarea dintilor. Senzatia aceasta va disparea destul de repede si nu se va repeta la fiecare activare.

Pentru a usura zilele in care durerea este una destul de puternica, este recomandata administratea de antialgice orale, Ibuprofenul fiind o solutie de avut in vedere.

Principalul avantaj al acestor bracket-uri este ca gradul de rezistenta mecanica este unul crescut. In cazul acestora, riscul de a se sparge sau dezlipi este unul mai mic, decat in cazul variantelor estetice. Se apreciaza si faptul ca timpul de tratament este cu aproximativ 10-20% mai scurt comparativ cu cele fizionomice. Fiabilitatea superioara este un moriv pentru care acest tratament poate fi o alegere foarte buna.

Pretul unui astfel de aparat dentar este intre 1700 de lei si 3500 de lei pe arcada, fiind o optiune mai economica in comparatie cu variantele fizionomice. Principalul dezavantaj este reprezentat de estetica mai slaba.

3. Aparat dentar colorat

Aparat Dentar Colorat
Aparat Dentar Colorat

Exista numeroase combinatii de culori pe care parintii le pot alege, iar fiecare copil isi poate chiar si el personaliza portiunea de acrilat dupa propriul sau gust. Se pot alege asadar culori simple precum rosu, roz, albastru, portocaliu, verde sau mov, dar si diverse variante transparente sau cu sclipici.

Combinatiile sunt asadar nenumarate, iar copilul va lua decizia cea mai potrivita, judecand dupa imaginatia sa. Implicarea activa a copilului este esentiala, cu toate ca acest lucru ar parea destul de nesemnificativ la prima vedere.

Un alt lucru de avut in vedere este ca acest aparat trebuie purtat minim 20 de ore zilnic, iar igienizarea, precum si ingrijirea atat a aparatului, car si a dintilor sunt sarcini care-i revin celui mic. Daca se va respecta acest tratament, se va ajunge la rezultatele dorite. Chiar si o zi de nepurtare poate duce la o saptamana de tratament pierduta.

4. Aparat dentar safir

Aparat Dentar din Safir
Aparat Dentar din Safir

Bracket-urile din safir sunt transparente, ele fiind perfect netede. Acestea nu se coloreaza si nici nu acumuleaza placa bacteriana. Un alt avantaj al acestora este ca sunt mult mai usor de purtat, dar si mai confortabile.

Ele sunt o optiune de avut in vedere si datorita faptului ca se igienizeaza usor. Spre deosebire de cele din ceramica, acestea sunt mult mai rezistente si se lipesc mai usor si mult mai bine pe dinte.

Putem spune asadar ca acestea ofera un raport cat mai optim din punctul de vedere al esteticii, dar si al eficientei, iar pretul unui astfel de aparat dentart din safir este de 4500 de lei. Acesta este o optiune estetica pe care o puteti avea in vedere in cadrul tratamentului ortodontic fix, pe fata vizibila a dintilor.

5. Aparat dentar ceramica

Aparate Dentare Ceramice
Aparate Dentare Ceramice

O alta optiune de avut in vedere este aparatul dentar din ceramica. Aceste aparate dentare au indicatiile, dar si procedee de ingrijire asemanatoare cu aparatele metalice si din safir. Principala diferenta se refera la faptul ca bracket-urile sunt realizate din ceramica, avand asadar culaorea dintilor. Ele sunt mai dificil de observat, iar efectul estetic este unul mai ridicat.

In ceea ce priveste riscurile, cel mai mare risc este ca aceste bracket-uri sa se sparga sau sa se dezlipeasca de pe dinti. Ceramica este mult mai casanta decat metalul, din acest motiv fortele exercitate vor fi mai mici, iar durata de tratament va fi prelungita.

Daca pacientul, dar si medicul vor avea o atentie sporita, atunci aceste dezavantaje ale rezistentei vor disparea. Diferentele dintre acest aparat dentar si celelalte sunt destul de mici, iar rezultatele obtinute sunt si ele la fel de bune.

Pretul unui astfel de aparat dentar din ceramica este de 4000 de lei pe arcada.

6. Incognito invizibil

In cazul in care aveti niste exigente estetice superiaore, este bine de stiut ca aveti si o alta optiune la indemana, tratamentul Incognito fiind o solutie spre care va puteti orienta. Aceasta metoda reprezinta cea mai noua inovatie in ceea ce priveste tratamentul ortodontic.

Estetica este maxima in acest caz, bracket-urile fiind fixate pe partea interna a dintilor, acestea fiind complet invizibile. Acestea sunt prefabricate in urma unei amprente digitale intraorale. Aceste bracket-uri sunt realizate asadar personalizat pentru fiecare dinte in parte, iar rezultatul consta in obtinerea unor piese perfect adaptate pentru fiecare dintre dintii celui care se va oriewnta catre acest aparat dentar.

Aparat Dentar Incognito / Invizibil
Aparat Dentar Incognito / Invizibil

Un alt aspect important, de care trebuie sa tineti cont il reprezinta materialul acestor aparate dentare. Ele sunt realizate asadar din aliaje de aur, acest metal fiind unul extrem de biocompatibil, el inlaturand orice fel de risc de alergie.

De asemenea, maleabilitatea acestuia ofera si o mai buna adaptare. S-a observat ca in acest caz are loc si o scadere a timpului de tratament, efectele fiind si ele vizibile destul de rapid. Primele efecte incep sa apara asadar la 2 luni.

Acest tip de tratament este o solutie de avut in vedere pentru ca poate trata cu usurinta un numar mare de anomalii. Rezultatele pe care le ofera sunt asadar impresionante. Medicul specialist ortodont va va oferi informatii cu privire la sistemul incognito cel mai potrivit pentru nevoile voastre.

Nu exista nici un fel de recomandare speciala in cazul purtarii acestui tip de aparat dentar. Pacientii descriu totusi un mic disconfort care apare in primele zile dupa montare, dar acest disconfort are tendinta de a disparea complet. Trebuie sa mai tineti cont si de faptul ca pozitia lunguala a bracket-urilor poate incomoda vorbirea. Acest lucru poate reprezenta asadar o problema pentru actori, cantareti, dar si pentru public speakers.

Acest aparat dentar este descris de catre medicii dentisti ca fiind o solutie pe care multe persoane ar trebui sa o aiba in vedere datorita efectelor semnificative pe care le ofera. Din punctul de vedere al pretului, un astfel de aparat dentar invizibil poate ajunge si la 2500 de euro pentru o arcada.

Precautii si recomandari

aparat-dentar-igiena
Igiena Aparat Dentar

Este recomandat ca inainte de a incepe acest tratament sa va rezolvati problemele cu care va confruntati cum ar fi cariile si tartrul. Va trebui sa evitati in acelasi timp, pe cat posibil alimentele tari si lipicioase. Evitati si sa muscati din fructele tari.

Igiena necesita si ea o atentie sporita, de aceea va trebui sa va folositi de o periuta normala, dar si de una interdentara, astfel incat sa curatati resturile alimentare ramase intre bracket-uri. Dusul bucal este recomandat in cazul persoanelor care poarta aparat dentar.

Imediat dupa finalizarea tratamentului, va trebui sa reveniti la control, la 2 – 6 luni si 1, 2, 5 ani si ori de cate ori apar probleme dentare. Atunci cand alinierea dintilor este atinsa, tratamentul activ se incheie. Tinand cont de toate aceste lucruri, nu va va fi greu sa gasiti un aparat dentar care sa se potriveasca cel mai bine cu nevoile voastre. Un aparat dentar cat mai bine ales, va fi pe placul vostru si va va oferi zambetul dorit.

Pretul aparatului dentar

Pentru ca pretul unui aparat dentar nu este unul tocmai mic, va recomandam sa vizitati mai multi medici ortodonti si ulterior sa faceti alegerea. Atat prin prisma pretului, cat si prin prisma experientei medicului. Daca este un medic ortodont cu mult timp liber, cu siguranta si experienta lipseste.

Exista o multime de stomatologi ortodonti care au preturi mai mult decat decente, fata de altii care practica preturi exorbitante prin prisma renumelui si a cabinetului aflat intr-o pozitie centrala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here