Coada calului este o planta raspandinta in Europa si Statele Unite ale Americii, ce creste cu precadere in zone cu umiditate ridicata, precum zonele mlastinoase. Partile superioare ale plantei se folosesc in scopuri terapeutice.
Din planta se prepara o pulbere care poate fi folosita proaspata sau ca extract lichid. Odata uscate, tulpinile se pot folosi numai daca isi pastreaza culoarea verde. Coada calului este cunoscuta si folosita inca din antichitate pentru efectele sale benefice pe care le are asupra organismului.
Planta Coada calului
Coada Calului este o specie de plante erbacee, intalnita in lunci umede sau pe marginea apelor de munte, terenuri apoase, in regiunea montana. De pe rizom se dezvolta doua tipuri de tulpini, una fertila si mare care este ulterior inlocuita de o tulpina sterila, inalta.
Planta este considerata „fosila vie” deoarece dateaza din perioada geologica a erei paleozoice. Coada calului este bogata in minerale, iar ca substante active, planta are in compozitie oxid salicic, nicotina, gluteolina, acid malic, vitamina, ulei volatil si saruri de potasiu.
Principiile active din coada calului au actiune antimicrobiana, antiseptica, antiinflamatoare, maresc rezistenta tesutului conjunctiv si activeaza circulatia locala. Aceasta planta este mai des folosita pentru tratarea reumatismului, a tusei, rinichilor si purificare a sangelui.
Beneficiile ceaiului de coada calului
Pe plan intern, ceaiul de coada calului are multiple beneficii. Printre acestea se numara functionarea normala a sistemului urinar, prin ameliorarea diurezei. Datorita proprietatii diuretice, acest ceai curata rinichii si caile urinare.
Citeste si: Ceaiuri pentru infectii urinare
De asemenea, ceaiul de coada calului reduce riscul de sangerare, protejaza mucoasa gastrica prin normalizarea secretiei de suc gastric, ajuta procesul de remineralizare a tesutului osos, consolideaza tesutul conjunctiv prin stimularea sintezei de colagen.
Pe plan extern reduce discomfortul care apare la nivelul articulatiilor, favorizeaza regenerarea pielii, mentine sanatatea parului si reduce transpiratiile abundente ale picioarelor.
Ceaiul de coada calului este de asemenea cunoscut pentru tratarea tusei uscate, bronsita, congestie nazala si febra. Gargara cu ceai de coada calului este de ajutor si in cazul amigdalelor inflamate.
Ceaiul de coada calului ajuta la slabit?
Ceaiul de coada calului, este benefic pentru slabit, datorita proprietatii diuretice, deoarece aceasta ajuta la eliminarea lichidelor din organism, insa nu ajuta la pirderea grasimilor, doar la eliminarea toxinelor si a lichidelor in exces.
Coada calului este planta care are cel mai mare aport diuretic dintre toate plantele, ceaiul din aceasta planta avand o mare capacitate de a elimina apa din corp, crescand urinarea cu pana la 30%.
Mod de preparare ceai de coada calului
Ceaiul de coada calului se prepara dintr-o lingurita de planta adaugata in 250 de ml de apa clocotita, se tine timp de 15 minute la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Se bea pe stomacul gol, 2-3 cani de ceai pe zi, recomandat este sa fie consumat cu aproximativ 30 de minute inainte de masa.
Emag.ro: Vezi Ceaiul de Coada Calului BIO (CLICK AICI)
Tinctura de coada calului
Tinctura de coada calului este o solutie hidroalcoolica obtinuta prin preparare la rece din partile aeriene ale plantei. Aceste solutii sunt cel mai usor asimilate de organism. Nu este foarte recomandata persoanelor care sufera de gastrita hiperacida sau ulcer gastric deoarece din cauza continutului de alcool poate creste simtitor aciditatea gastrica.
Emag.ro: Vezi Tincturi de Coada Calului (CLICK AICI)
Coada calului capsule
Capsulele de coada calului sunt folosite ca tratament naturist pentru osteoporoza, fracturi sau dureri articulare.
Capsulele au un efect anticonvulsiv, antimicrobian si antioxidant.
Emag.ro: Vezi Tincturi de Coada Calului (CLICK AICI)
Concluzie
Ceaiul de coada calului este folosit ca si remediu naturist pentru tratarea mai multor afectiuni, atat la nivel intern cat si la nivel extern. Planta este cunoscuta din timpuri stravechi pentru beneficiile multiple pe care le aduce organismului.