Sanzienele sunt doua tipuri de plante, plante albe (Gallium mollugo) si galbene (Galium verum). Sanzienele sunt plante cu flori galbene, mici si dese, cu un miros dulce, dar cu un gust amar.
Traditia romaneasca, spune ca sanzienele culese in “noaptea de sanziene” au puterea de a indeparta raul si boala. In trecut, se puneau flori de sanziene pe patul femeilor ce urmau sa nasca, cu scopul de a avea o nastere mai usoara.
In medicina naturiste, aceste flori sunt sunt utilizate ca tratament pentru eficientizarea functionarii normale a glandei tiroide. Sanzienele mai poarte si alte denumiri, in functie de diverse zone ale Romaniei, aceste pot fi numite si: floarea lui santion, inchegatoare sau dragaica.
Ceai de sanziene cu flori galbene
Sanzienele galbene fac parte din grupul plantelor cu foarte multe proprietati vindecatoare, datorita continutului chimic mult mai divers. Ceaiul din sanziene galbene prezinta beneficii multiple asupra sanatatii organismului nostru, atat la nivel intern cat si extern.
Se prepara dintr-o lingurita de planta, in 250 de ml de apa clocotita, se lasa la infuzat aproximativ 15 minute, iar apoi se strecoara.
Ceai de sanziene cu flori albe
Sanzienele albe sunt renumite pentru numeroase beneficii aduse sanatatii noastre, printre acestea, enumeram efecte: diuretice, antispastice, antireumatice si afrodisiace. Proprietatile enumeratesunt utile in tratarea unor afectiuni cum ar fi: tulburarile circulatorii, guta, icter, pleurezie sau reumatisme cronice.
Planta Sanziene
Planta face parte din familia Rubiaceae, au flori mici si multe, de culoare galbena, cu parfum dulce si gust amar si creste la marginea padurilor, a drumurilor pe campii, fanete si tufisuri. Planta poate atinge o lungime de pana la 60 de cm, iar perioada maxima de inflorire a acesteia este luna iunie.
Sarbatoarea Dragaica (Sanzienele)
Sanzienele sau Dragaica, este denumirea purtata de sarbatoarea dedicata acestei plante. Aceasta are loc in toata tara, pe data de 24 iunie. Este cunoscuta in popor ca o sarbatoare a iubirii si fertilitatii, de unde probabil au aparut si primele informatii ca aceasta planta ar fi afrodisiaca.
Obiceiurile traditionale in cadrul sarbatorii sunt strans legate sanatatea oamenilor si prosperitate, dar si de practici ale fetelor pentru asi afla alesul si momentul in care se vor marita.
Femeile merg in noaptea de sanziene sa culeaga flori si ierburi care vor fi folosite pentru alungarea raului si a bolii. Legenda spune ca sanzienele sunt niste fete frumoase, care traiesc prin paduri sau prin campii, se prind in hora si dansand, acestea dau puteri magice plantelor.
Daca Dragaica sau Sanziele este sarbatorita in mod corespunzator, poate aduce culturi roditoare, prunci sanatosi, femei casatorite si vindecarea bolnavilor. In caz contrar insa, “sanzienele” se supara si devin niste zane rele.
Beneficiile consumului de ceai de sanziene
Ceaiul de sanziene este cunoscut ca fiind un sedativ usor, antispastic, diuretic, depurativ si antiseptic foarte eficient. Florile de sanziene au efect antireumatic si usor laxativ. Ceaiul de sanziene ne ajuta sa scapam de durerile in gat asociate racelilor si gripei, ajuta aparatul urinar si trateaza tulburari minore ale somnului asociate cu menopauza.
Ceaiul de sanziene este folosit ca tratament si pentru bolile de rinichi, dar si pentru afectiunile care apar la nivelul ficatului, pancreasului sau splinei.
Citeste si: Ceaiuri pentru nisip la rinichi
Tratamentul cu ceai macerat la rece, s-a dovedit a fi foarte benefic pentru bolile sistemului nervos precum epilepsie sau parkinson. Pentru prepararea acestui amestec se foloseste o lingura de planta uscata care se macereaza intre 8-10 ore intr-o cana cu apa rece.
Bun pentru glanda tiroida
Ceaiul de sanziene este cunoscut pentru beneficiile pe care le aduce pentru tratarea afectiunilor tiroidei, fie ca vorbim despre hiperfunctie sau hipofunctie, ceaiul de sanziene are rolul de a normaliza activitatea glandei tiroide.
Ceaiul de flori de sanziene este de asemenea recomandat si pentru tratarea nodulilor tiroidieni. Pentru afectiunile tiroidiene, este recomandat ceaiul de sanziene macerat la rece.
Acesta se prepara dintr-o lingurita de flori de sanziene si 250 ml de apa, dupa care se lasa 6-8 ore la temperatura camerei. Acesta se consuma pe stomacul gol.
Ajuta la slabit?
Ceaiul de sanziene, combinat cu ceai de papadie sau urzica este combinatia imbatabila pentru a slabi. Consumat, acest ceai determina arderea rapida a grasimilor si purificarea organismului, multumita proprietatilor sale diuretice.
Mod de preparare si prospect
Ceaiul de sanziene clasic se prepara dintr-o lingura de planta si 250 de ml de apa clocotita, dupa care se lasa la infuzat aproximativ 15 minute, se strecoara si se bea, ideal pe stomacul gol.
Concluzie
Ceaiul de sanziene, fie albe sau galbene, este cunoscut pentru numeroasele beneficii pe care le aduce asupra organismului. De la mentinerea sanatatii sistemului digestiv, bun antiseptic si diuretic, pana la curatarea organismului sau imbuntatirea starii psihice, poate ameliora o multitudine de boli. Consumati-l cu incredere.