Anemia este considerata a fi o problema de sanatate care se caracterizeaza prin scaderea cantitatii sau a calitatii globulelor rosii, dar si a hemoglobinei din sange. Diminuarea numarului sau a cantitatii si calitatii globulelor rosii si a hemoglobinei este o problema cu care se confrunta multe persoane. Nivelul scazut al oxigenului din sange este o prima consecinta a acestei probleme.
1. Anemia Feripriva
Acest tip de anemie este considerat a fi cel mai raspandit, dar si o carenta alimentara foarte des intalnita in toata lumea. In ceea ce priveste prevalenta bolii, se estimeaza ca un numar de 600 de milioane de pacienti de pe intreg globul au de-a face cu aceasta carenta de fier. Carenta aceasta afecteaza productia de globule rosii. Persoanele care sufera de aceasta anemie au simptome de oboseala sau de slabiciune, ele avand tendinta de a albi la fata.
Alimentatia deficitara este una dintre cele mai frecvente cauze ale acestei probleme. Sugarii sunt expusi la acest tip de anemie, in special cei care nu sunt hraniti cu lapte matern. Hemoragiile de orice fel reprezinta si ele o cauza a acestei anemii. Chiar si donatorii frecventi de sange pot avea de-a face cu aceasta problema de sanatate, in cazul acestora, necesarul de fier din organism fiind unul ridicat.
2. Anemie Hemolitica
Globulele rosii sunt produse de catre maduva osoasa, acestea avand o durata de viata de 120 de zile. In cazul distrugerii acestora, dar si atunci cand maduva osoasa nu poate compensa aceasta distrugere apare anemia hemolitica. Severitatea acestui tip de anemie depinde mult de numarul celulelor afectate, dar si de modul cum a debutat aceasta afectiune. Ea poate fi impartita in mai multe categorii, fiecare tip de anemie avand particularitatile sale, in ceea ce priveste planul de tratament.
Printre semnele care pot da de gol o astfel de anemie se numara astenia si anume senzatia de oboseala, dificultatile respiratorii, durerile toracice, paloarea si bataile rapide ale inimii. Icterul reprezinta o partcularitate a acestei anemii. O alta particularitate este durerea in abdomenul superior.
3. Anemie Pernicioasa
Acest tip de anemie este o afectiune in care organismul nu mai prezinta capacitatea de a produce suficiente celule rosii sanatoase, datorita lipsei vitaminei B12 din organism. Vitamina B12 este un nutrient intalnit intr-un numar mare de alimente, corpul avand nevoie de acest nutrient pentru a produce un numar mai mare de celule rosii sanatoase, astfel incat sa se mentina sanatatea sistemului nervos. Persoanele care au o astfel de anemie nu pot absorbi destula vitamina B12 din alimente, datorita faptului ca lipseste factorul intrinsec, respectiv o proteina care se dezvolta in stomac.
Aceasta anemie poate provoca oboseala, iar in unele cazuri, acest tip de anemie mai poate provoca diverse probleme neurologice, dar si probleme la nivelul tractului digestiv. Pacientii cu acest tip de anemie sunt predispusi la slabiciunea oaselor si la cancerul la stomac.
4. Anemie Megaloblastica
Acest tip de anemie apare ca urmare a afectarii procesului de sinteza a entrocitelor. Anemia megaloblastica este determinata de un defect de sinteza a ADN-ului, acest defect determinand modificari morfologice ale entrocitelor. Entrocitele au astfel dimensiuni crescute. Ea apare foaret des ca urmare a deficitului de vitamina B12 sau a deficitului de acid folic, acest acid fiind important in sinteza normala a ADN-ului.
Anumite afectiuni gastrice pot creste si ele riscul de anemie megaloblastica. Acidul folic este absorbit la nivel intestinal, acesta avand un traseu asemanator vitaminei B12. Vitamina B12 exista in organism sub forma de depozite.
5. Anemie Hipocroma
Acest tip de anemie este unul caracterizat prin lipsa de hemoglobina. Reducerea numarului de celule rosii din sange perturba activitatea metabolica. Deficitul de fier reprezinta principala cauza a acestei anemii. Un numar aproximativ de 10% dintre femeile care suuferra de deficit de fier, au si acest tip de anemie hipocroma. Pierderile de sange pot si ele provoca acest tip de anemie. Femeile sunt din nou cele mai predispuse de a pierde sange in timpul menstruatiei, ele pierzand si fier in acelasi timp.
Chiar si aparitia diferitelor tipuri de boli ginecologice pot provoca problema anemiei. Femeile in post-menopauza, dar si barbatii care sufera de hemoragii gastro-intestinale ca urmare a diverselor tumori, pot avea o astfel de anemie.
6. Anemie Microcitara
Aceest tip de anemie are adesea drept cauza lipsa vitaminei B12 din organism, dar si a acidului folic. Deficitul de folat poate fi cauzat de ingestia scazuta si anume un aport insuficient alimentar sau alcoolismul. Acest deficit mai poate aparea si in cazul absorbtiei deficitare, precum si in cresterea cererii in sarcina si in alaptare. Ea mai poate fi un semn al cancerului sau al hipertiroidismului.
7. Anemia Hipocrom
In cazul acestui tip de anemie, organismul nu produce suficiente celule sanguine noi. Este caracterizata printr-o senzartie de oboseala, iar persoana care are de-a face cu acest tip de anemie poate avea un risc mare de a dezvolta unele infectii, dar si unele sangerari necontrolate. Aceasta afectiune este una rara si grava, ea dezvoltandu-se la orice varsta. Acest tip de anemie poate sa apara brusc, dar se poate intampla, ca in unele cazuri, ea sa apara lent si sa se inrautateasca intr-o anumita perioada de timp.
Acest tip de anemie are mai multe simptome, printre care putem include starile de oboseala, ritmul cardiac neregulat sau rapid, pielea palida, insuficienta la efort, infectiile frecvente si prelungite, sangerarile nazale de scurta durata, precum si cele prelungite.
8. Anemia Cronica
Anemia cronica este provocata de inhibarea productiei hormonului glicoproteic, dar si de diversele defecte structurale congenitale ale globulelor rosii. Ea se poate manifesta vizibil, iar in unele cazuri poate ajunge chiar sa aiba unele forma mai agresive. Starea de ameteala este un semn al acestui tip de anemie. De asemenea, tulburarile de concentrare, precum si constipatia sunt si ele semne caracteristice acestui tip de anemie. Scaderea in greutate este un alt semn al anemiei, care nu ar trebui ignorat.
9. Anemia Sideroblastica
Tipul acesta de anemie este destul de rar intalnit, ea fiind caracterizata prin perturbarea cronica a entropoiezei, cu o acumulare excesiva de fier in tesuturi. Aceasta problema de sanatate se carcaterizeaza printr-o paloare a pielii, oboseala, ameteala, dar si boala cardiaca, hepatica, precum si insuficienta renala. Acestea sunt consecintele depozitarii fierului in organe.
10. Talasemia
Aceasta boala este una ereditara, ea fiind caracterizata de productia scazuta de hemoglobina. Cu toate ca acest diagnostic ar parea initial ca este unul ingrijorator, in ultimele doua decenii tratamentele s-au imbunatatit, iar acest lucru face ca problema sa fie taratata mai usor. Talasemia este astfel o boala exclusiv genetica, ea fiind mostenita de la parinti.
11. Anemia Hemolitica
Acest tip de anemie apare in cazul in care maduva osoasa nu mai poate compensa pierderile de globule rosii, aceste pierderi ducand la aceasta problema. Severitatea acestei anemii depinde in functie de numarul de celule afectate, dar si de modul cum a debutat aceasta afectiune. Printre semnele cele mai comune ale unei astfel de afectiuni se numara paloarea, senzatia de ameteala, extremitatile reci, durerile de cap sau astenia.
12. Anemia Biermer
Aceasta anemie apare ca urmare a deficitului de vitamina B12 si anume prin alterarea absorbtiei acesteia. Vitamina B12 nu poate fi produsa de catre organism, fiind necesar ca aceasta sa fie obtinuta din alimentatie. Simptomele cele mai cunoscute in cazul acestei anemii sunt similare cu cele pe care le intalnim si la alte anemii, dar acompaniate frecvent de deficitul de vitamina B12. De asemenea, aceasta anemie poate fi acompaniata de gastrita autoimuna atrofica.
13. Anemia Falciforma
Aceasta anemie este una ereditara, ea fiind caracterizata printr-o forma anormala a hematiilor, acestea avand o forma de secera, in loc de forma de disc biconcav. Forma aceasta este datorata mutatiei genelor. Anemia falciforma este mai caracteristica persoanelor din regiunile tropicale si sub-tropicale.
14. Anemia Fanconi
O alta forma destul de rara de anemie este Anemia Fanconi. Aceasta forma de anemie apare in cazul persoanelor care au o insuificienta medulara ereditara, caracterizata printr-o statura mica. De asemenea, ea mai apare si la persoanele care sufera de diverse anomalii scheletale. Incidenta aceste boli este la aproximativ 1 caz la 360.000 de nou-nascuti. Aceasta boala este si una cu transmitere autozomal recesiva in 99% dintre cazuri.
In ceea ce priveste semnele acestei boli, de obicei ea se manifesta la persoanele de statura mica, cu trasaturi delicate. Fiind o problema cu transmiotere autozomal recesiva, ambii parinti trebuie sa fie purtatori, pentru a avea un copil bolnav. In cazul in care ambii parinti sunt purtatori, atunci exista un risc de 25% pentru fiecare sarcina de a avea un copil afectat de aceasta problema de sanatate si anume de anemia Fanconi.