Formula Greutatea Ideala in Functie de Inaltime, Varsta si Sex

cum afli greutatea-ideala in functie de inaltime

Exista o multime de tabele ce se pot folosi, astfel incat sa va calculati greutatea ideala. Exista chiar si unele formule care va pot indica aceasta greutate ideala in functie de inaltimea pe care o aveti, dar si in functie de varsta si sex. Inainte de a va apuca sa calculati, trebuie sa stiti ca exista mai multi factori care pot influenta masa corporala.

greutatea ta ideala

Multe persoane se intreaba care este greutatea ideala pe care o pot avea in vedere. Raspunsul nu este unul chiar simplu, de aceea va trebui sa va informati cu privire la mai multe aspecte, astfel incat sa ajungeti la un raspuns cat mai realist.

Ideea de greutate ideala este una mai veche, ea provenind de la o companie de asigurari in anul 1943. Scopul calcularii acestei greutati ideale a fost identificarea grupurilor de persoane care au rata cea mai scazuta de mortalitate.

Din anul 1943 si pana in prezent, tabelele pentru inaltime si greutate au evoluat, folosindu-se de-a lungul timpului o multime de standarde, astfel incat sa se poata calcula mai usor greutatea unei persoane.

Greutatea ideala pentru o femeie

Conform standardelor actuale, greutatea ideala pentru o femeie de 1,55 m este cuprinsa intre 43 si 52 de kilograme.

Greutatea ideala pentru un barbat

In ceea ce priveste greutatea ideala pentru un barbat, la inaltimea de 1,55 m, el ar trebui sa aiba o greutate ideala cuprinsa intre 45 si 53,5 kilograme.

Despre indicele de masa corporala

Indicele de masa corporala este una dintre cele mai populare metode prin care se poate calcula foarte usor greutatea ideala. Este destul de simplu astfel sa va aflati IMC-ul pentru ca exista calculatoare online. Va fi astfel suficienta introducerea inaltimei, dar si a greutatii actuale, astfel incat sa descoperiti acest indice de masa corporala.

Body Mass Index = BMI = IMC = Indice Masa Corporala

indice masa corporala

Daca rezultatul calculat arata faptul ca masa corporala este sub 18,5, persoana este considerata a fi subponderala. Daca IMC este mai mic de 18,5, se considera ca greutatea voastra este sub cea considerata a fi normala.

Ce inseamna o greutate normala?

Un rezultat care spune ca indicele de masa corporala este cuprins intre 18,5 si 24,9 ar putea sugera faptul ca va aflati in limite normale pentru greutatea voastra. Daca aveti astfel un IMC intre 18,5 si 24,9, atunci se considera ca aveti o greutate normala.

Care este semnificatia cuvantului supraponderal sau obez?

Un indice de masa corporala cuprins intre 25 si 29.0 inseamna ca persoana respectiva este considerata a fi supraponderala. Daca indicele de masa corporala indica un numar cuprins intre 30 si 35 sau peste 35, atunci persoana in cauza este considerata a fi obeza. Obezitatea este impartita in mai multe subtipuri. Daca aveti un IMC cuprins intre 25 si 29,9, atunci este considerata pre-obezitate.

Pe de alta parte, daca aveti un IMC cuprins intre 30 si 34,9, atunci aveti de-a face cu obezitate de gradul intai. IMC intre 35 si 39,9 este obezitate de gradul al doilea, iar un IMC de peste 40 este considerat a fi obezitate de gradul trei.

Tabel Greutatea Ideala la Femei in Functie de Inaltime

greutatea ideala femei

Tabel Greutatea Ideala la Barbati in Functie de Inaltime

greutatea ideala barbati

Factorii care joaca un rol important in greutatea voastra

Exista o multime de obiceiuri sanatoase pe care o persoana le poate cultiva, astfel incat sa-si mentina greutatea in parametri normali. Exista insa si alti factori de care trebuie sa tinem cont, iar unii dintre acesti factori nu pot fi uneori controlati. Greutatea unei persoane depinde si in functie de mai multi factori.

Oamenii in general iau in greutate pe masura ce inainteaza in varsta. Pe masura ce imbatranim, ajungem astfel sa pierdem din masa musculara, dar sa luam in greutate. O greutate ideala va depinde in primul rand de inaltimea, dar si de sexul vostru, indiferent de varsta pe care o aveti. Persoanele mai inalte, au si un numar mai ridicat de kilograme, in mod natural, decat persoanele mai mici de statura.

Barbatii au si o masa corporala mai mare decat femeile de aceeasi inaltime cu ei, deoarece ei au o cantitate mai mare de muschi in corp, muschii fiind mai densi decat grasimea. Va trebui astfel sa aveti in vedere ambii factori si anume atat inaltimea, cat si sexul, atunci cand va doriti sa aflati care este greutatea voastra optima.

Raportul grasime/masa corporala

Specialistii spun ca acest raport indeplineste un rol in ceea ce priveste greutatea unei persoane. Persoanele care sunt mai inalte, de cele mai multe ori au si mai multe kilograme decat persoanele care sunt mai scunde. Sexul poate fi si el un factor important in ceea ce priveste greutatea optima a unei persoane. Femeile au in unele cazuri, o greutate mai mica decat cea a barbatilor.

Distributia grasimii in corp este un alt factor care indeplineste un rol in ceea ce priveste greutatea unei persoane. Structura osoasa a unei persoane are si ea un impact asupra greutatii sale. Chiar si factorii genetici pot influenta genele pe care o persoana le are in ADN, acestea jucand un rol important in cantitatea de grasime pe care corpul o stocheaza. De asemenea, acest lucru mai influenteaza si zonele unde se depune grasimea nedorita. Persoanele din anumite rase si etnii au si ele un risc mai mare de a fi supraponderale sau obeze, decat altele.

Alte aspecte

Grasimea poate fluctua cu cateva sute de grame zilnic, in functie de alimentele pe care le-ati consumat, dar si de hormoni, precum si de retentia de apa. Nu utiati ca este foarte important sa aveti o greutate in limitele normale, astfel incat sa mentineti si riscul de imbolnavire cat mai scazut.

Faptul ca o persoana are kilograme in exces, poate creste riscul de a dezvolta numeroase afectiuni, dar si conditii, printre care se numara obezitatea, diabetul de tip 2, dar si hipertensiunea arteriala sau problemele cardiovasculare. Cercetatorii sunt de parere astfel ca daca kilogramele nu sunt tinute sub control, acestea ar putea duce la probleme de sanatate.

Cu cat o persoana cantareste mai mult, cu atat este un risc mai mare ca aceasta sa dezvolte un numar ridicat de conditii si boli ce pot fi fatale. Excesul de grasime corporala, mai ales de grasime in zona taliei, inseamna un risc mai mare pentru ca persoana respectiva sa dezvolte o boala cardiovasculara sau un diabet de tip 2.

Articolul precedentCati Dinti Are un Om? Dantura Umana Prezentata
Articolul următor14 Tipuri de Anemie Explicate – Feripriva, Hemolitica, Pernicioasa, etc.
Dr. Mihai Neagu, medic in nutritie promoveaza un stil de viata sanatos prin educatie nutritionala. Oricine poate pierde in greutate sau poate obtine rezultate sportive indiferent de sportul pe care-l practica. Secretul succesului consta in perseverenta si constanta in nutritie si miscare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here