Cati Dinti Are un Om? Dantura Umana Prezentata

cati dinti are un om

Cati dinti are un om?

Multi isi doressc sa stie care este rolul dintilor si in cate categorii se pot imparti acestia. Dintele este astfel un organ osos dur, el avand ca rol principal mestecarea si sfasierea alimentelor. Dintii va ajuta si la vorbire. Un adult are 32 de dinti, dintre care se numara 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari si 12 molari. Arcada dentara este impartita in arcada maxilara, dar si arcada mandibulara si anume dintii de jos. De-a lungul vietii, omul are doua dentitii, cea provizorie, cunoscuta si sub numele de dintii de lapte si cea permanenta.

dentitia de lapte

Dentitia provizorie la copii erupe de la 6 luni si pana la 3 ani, cei 20 de dinti temporari fiind formati din 4 incisivi, 2 canini si 4 molari.

In jurul varstei de 12 ani, dintii de lapte incep sa fie inlocuiti de cei permanenti, astfel ca pana la varsta de 13 ani, 28 de dinti isi fac aparitia pe arcada, urmand ca molarii de minte sa apara intre 18 si 25 de ani, uneori chiar si mai tarziu de aceasta varsta. Exista si situatie in care acesti molari raman inclusi in osul maxilar.

Incisivi frontali si incisivi laterali

Incisivii sunt dintii frontali, acestia crescand atat in partea superioara, cat si in cea inferioara. Ei sunt localizati intre canini, iar rolul lor este de a taia mancarea. Ei mai au si un rol fonator si anume ca acestia ajuta la o mai buna pronuntie a consoanelor. Printre acestia, dintii mai au si o functie estetica, ei fiind primii care se observa in momentul in care zambim sau vorbim. Incisivii pot fi de doua feluri si anume centrali si laterali.

Canini, Premolari si Molari – Dantura Omului

dentitia omului

Caninii au o forma ascutita, acestia ajutand la sfasierea hranei. Ei se situeaza intre incisivi si premolari, fiind foarte puternici. Ei au un varf in forma de V, acesta fiind denumit cupsid. Dupa acesti dinti, urmeaza premolarii, ei fiind localizati intre canini si molari.

Acesti dinti sunt importanti datorita rolului lor in mestecarea alimentelor. Tot cu rol in masticatie, molarii sunt localizati in spatele dintilor premolari. Acestia au 4 sau mai multi cuspizi si 2, 3 sau mai multe radacini.

Dintii de lapte

Dintii de lapte sunt intr-un numar de 20 si nu de 32, cum este in cazul adultilor. In cazul in care v-ati intrebat vreodata in ce ordine apar dintii, trebuie sa stiti ca acestia apar intai la 6 luni si anume, aceasta este varsta aparitiei primilor incisivi. La noua luni apar urmatorii incisivi, iar la 12 luni apar primii premolari. La varsta de 18 luni apar caninii, iar la 24 de luni apar ultimii premolari.

anatomie dinte cum arata un dinte

Dintii de lapte dureaza pana la aproximativ 6, 7 ani, atunci cand incepe schimbarea lor. La 7 ani, se schimba primii incisivi, la 8 ani apar si ceilalti incisivi, la 9 ani apar primii premolari, la 11 ani apar caninii, in timp ce la 12 ani apar ultimii premolari.

In cazul in care v-ati intrebat cati dinti are un om si din ce anume este format un astfel de dinte, trebuie sa stiti ca un dinte are urmatoarea compunere.

Anatomia unui dinte

Dentina, aceasta fiind formata dintr-o substanta proteica impregnata cu saruri de calciu, smaltul, acesta fiind mai mineralizat decat dentina, el avand rol in protejarea coroanei dintelui, cementul, el imbracand radacina dintelui, dar si pulpa dentara, aceasta continand vase de sange, dar si elemente conjunctive si fibre nervoase.

Dintii mai au si un important rol estetic, in special cei situati in partea din fata a cavitatii bucale. Trebuie sa stiti ca pozitia, forma, dar si culoarea diontilor este importanta, ea jucand un accentuat rol in definirea personalitatii individuale. Acestea sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le stiti despre rolul dintilor.

Articolul precedentCeai de Pelin – Principalele Beneficii, Indicatii si Spalaturi
Articolul următorFormula Greutatea Ideala in Functie de Inaltime, Varsta si Sex
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here