Datorita numeroaselor beneficii pe care le are asupra sanatatii, mierea de albine este unul dintre cele mai populare alimente. Gustul delicios si indicatiile pe care le are in tratamentul a nenumarate boli fac din mierea de albine si un produs extrem de tentant pentru a fi contrafacut.
Exista, totusi, o serie de aspecte care ne pot ajuta sa facem diferenta dintre mierea naturala si cea contrafacuta.
Mierea de Albine naturala se zahariseste / cristalizeaza?
Cristalizarea sau zaharisirea este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem seama atunci cand vrem sa cumparam o miere de albine autentica. Chiar daca, prin zaharisire, aspectul si densitatea mierii se schimba, proprietatile si benefiiciile acesteia pentru sanatate nu sunt afectate in niciun fel.
Astfel, puteti sa cumparati fara probleme miere zaharisita in special daca o veti utiliza pentru diferite preparate care nu necesita ca ea sa fie in stare lichida, inclusiv in ceaiuri, shake-uri, smoothie-uri sau prajituri.
Atunci cand mierea nu este in totalitate autentica, insa, aceasta va ramane lichida, necristalizand niciodata.
Cum stiu daca mierea de albine este 100% BIO?
Viteza de cristalizare a mierii de albine difera de la un sortiment la altul, in functie de continutul de apa si de raportul dintre fructoza si glucoza. Cu cat mierea are un continut mai mare de apa, cu atat se va zaharisi mai repede. In mod asemenator, cu cat raportul fructoza/glucoza este mai mare in favoarea celui de-al doilea zahar, cu atat cristalizarea se va produce mai rapid.
Mierea Zaharisita este Buna
Mierea de salcam si cea de mana fac parte din categoria sortimentelor care cristalizeaza foarte lent, spre deloc, in vreme ce mierea poliflora sau cea de rapita se vor zaharisi mult mai repede.
Pana sa ajungem sa cumparam mierea, pentru a vedea daca va cristaliza sau nu, trebuie sa tinem seama si de alte indicii. Astfel, claritatea perfecta a mierii poate fi un semn ca produsul respectiv a trecut prin diferite proceduri de purificare si pasteurizare, ceea ce inseamna supunerea la temperaturi mari.
Prin aceste procedee se indeparteaza exact principiile nutritive pentru care mierea de albine este atat de apreciata in terapiile naturiste.
Avand in vedere tendinta unor producatori de a scoate la vanzare produse contrafacute, nici etichetarea de produs organic sau de produs bio nu mai este o garantie a calitatii si puritatii mierii. Atunci cand cumparati miere de albine, asigurati-va ca produsul are o culoare si o consistenta laptoasa.
De asemenea, polenul depus pe fundul borcanului este o alta garantie a faptului ca mierea este autentica. Si mirosul este un indicator al calitatii mierii de albine. O miere care nu miroase nu este naturala. Mirosul mierii de albine autentice nu se diminueaza in timp.
Cum dezaharisesc / decristalizam mierea de albine?
In cazul in care vreti sa obtineti din nou miere de albine lichida din produsul care s-a zaharisit, vestea buna e ca acest proces este reversibil. Prin fierberea „la bain marie” a mierii zaharisite, starea sa initiala este refacuta.
Borcanul se introduce intr-un vas cu apa rece, cu conditia ca nivelul apei sa fie peste cel al mierii din borcan, dar sa nu ajunga la buza borcanului.
Vasul trebuie pus la foc mic, iar apa trebuie lasata sa se incalzeasca pana in momentul in care mierea din borcan capata din nou consistenta vascoasa originala. In timp ce mierea isi recapata din fluiditate este indicata sa o amestecati usor cu o lingura.
Concluzie
In vreme ce mierea de albine naturala este un produs foarte bun din punct de vedere nutritiv si terapeutic, produsele contrafacute vandute sub eticheta de miere de albine nu aduc beneficii organismului, putand fi chiar periculoase pentru sanatate. Mierea zaharista e buna si nu indica decat procesul natural prin care a fost obtinuta.
Din pacate, cum pretul mai ridicat al mierii nu este neaparat si un indiciu al autenticitatii acesteia, este bine sa tineti seama de sfaturile de mai sus pentru a fi siguri ca alegeti un produs de calitate.
Ai gasit informatii utile in articol? Da-i un share pe Facebook, il va ajuta mult! 🙂
„apa trebuie lasata sa se incalzeasca pana in momentul in care mierea din borcan capata din nou consistenta vascoasa originala.”
Prin încălzirea apei la peste 35-40°C, mierea își va pierde din proprietăți. Dacă apa ajunge la această temperatură și mierea nu își recapătă fluiditatea după 20-30 min, se recomandă repetarea procesului.
Încă un aspect important este că mierea trebuie lăsată să se răcească în mod natural, nu forțat (ex: la frigider, în apă rece, etc).