Precum celelalte sortimente de miere, mierea de tei este rezultatul calitatilor si beneficiilor pe care le au florile de tei alaturi de proprietatile tamadauitoare din compozitie mierii de albine. Mierea de tei este cunoscuta pentru gustul sau extraordinar, cantitatea de vitamina B mult mai mare fata de celelalte tipuri de miere si cantitatea insemnata de mana (calciu, minerale si magneziu).
In Romania exista cele mai mari paduri de tei si cei mai mari copaci de tei, astfel incat foarte mare parte din acest tip de miere, produsa in Romania, este exportata in restul Europei.
Cum este obtinuta?
Aceasta miere este obtinuta cu ajutorul albinelor ce sunt fidele unei singure flori, in acest caz florile din tei. Odata cules nectarul si pus in fagurii din stup, mierea se formeaza. Aceasta este o miere monoflora, insemnand faptul ca singurul nectar provine de la tei. Albinele si stupul sunt astfel pozitionate in apropierea unei paduri cu tei, pentru ca ele sa poata extrage substantele nutritive de la flori.
Ce culoare are mierea de tei?
Mierea care provine din florile de tei are de obicei culoarea galben deschisa si variaza pana la un portocaliu inchis. Mirosul sau este dulce-lemnos si este distinctiv, astfel incat este usor de recunoscut pentru publicul larg.
Mierea de tei se crestalizeaza foarte repede, mai ales daca este pusa intr-un mediu rece. Fluiditatea sa este crescuta, insa la inceputul toamnei capata un aspect mai vascos. O diferenta intre variatiunile mierii de tei este faptul ca cea cristalizata este mult mai dulce decat cea lichida.
Aroma sa este foarte puternica si de aceea multi apicultori prefera sa o amestece cu mierea poliflora, pentru a fi mai placuta pentru consumatori.
Ce proprietati are mierea de tei?
Acest tip de miere se recunoaste usor dupa culoarea galbuie ce ajunge pana la una roscata si dulceata ei specifica. Pe timpul iernii, capata o consistenta mult mai mare, apropiata untului. Astfel, concentratia de polen creste pana la 80%.
Beneficiile mierii de tei sunt:
1. Mierea de tei are caracter antibacterian
Mierea de tei are in compozitia sa hidrogen peroxid, care reduce numarul bacteriilor. De asemenea, ea prezinta si un Ph acid care lupta impotriva bacteriilor.
2. Este un energizant natural
Multa lume foloseste mierea de tei pe post de tonic natural, datorita continutului bogat in antioxidanti si zaharuri naturale.
3. Mierea din tei intareste sistemul imunitar
Cantitatea mare de polen intareste de asemenea sistemul imunitar si astfel mierea de tei este un medicament perfect impotriva racelii, faringitei si laringitei.
4. Lupta impotriva insomniilor
Consumul de miere de tei, reduce considerabil episoadele nocturne pline de insomnii, echilibrand organismul si sistemul nervos.
5. Stimuleaza digestia
Pe langa ca stimuleaza digestia eficienta a alimentelor, ajuta si la tratarea problemelor stomacului si a intestinelor
Miere de tei pret
Pretul mierii de tei variaza in functie de producatorul de la care se achiizitioneaza. In functie de cantitatea dorita, mierea de tei se poate gasi in borcane cu gramaje diferite. Acestea variaza de la 150 de grame pana la un kilogram. Un borcan de 500g de miere de tei de calitate costa aproximativ 20-25 de RON.
Recomandarea noastra
Alegeti un producator autohton, certificat pentru produse apicole BIO. Diferenta de pret dintre o miere de calitate superioara si una de calitate slaba (plina de zahar si alte adaosuri) este mare.
In schimb, diferenta intre o miere de tei BIO si una de calitate buna nu este atat de mare, de aceea recomandam un produs certificat ECO, care contine toate proprietatile benefice organismului.
Miere de tei BIO – Apiland
- Linisteste sistemul nervos
- Ofera un somn linistit si ajuta sistemul digestiv
- Lupta impotriva racelilor si virozelor
- Indulcitor natural, excelent inlocuitor al zaharului
- Borcan 500 gr miere de tei BIO – Vezi Pret Apiland- Click AICI
- Borcan 1 kg miere din tei BIO – Vezi Pret Apiland- Click AICI
Alegeti mierea certificata ECO-BIO, diferenta la Apiland este de doar 3 lei intre cele doua.
Concluzie
Mierea de tei este un un remediu natural eficient si poate fi folositor pentru multe probleme de sanatate. Cu toate acestea, mierea trebuie consumata cu moderatie si doar atunci cand nu exista alte afectiuni in organism, precum diabetul.