Couscous-ul (sau cuscus in traducere romaneasca), are etimologia cuvantului cunoscuta la nivel mondial si poate fi derivata de la cuvantul arab kaskasa, care inseamna „kilogram mic”, care ar avea legatura, de asemenea, cu sunetul care apare in timpul pregatirii sale atunci cand cerealele sunt date prin sita, dand nastere zgomotului care suna „keskes”.
Cuscus-ul este o baza in prepararea nord-africana, dar acest ingredient versatil poate fi folosit si ca mancare secundara ne-traditionala in multe retete clasice.
Ce este Cuscus?
Cuscus-ul este seminta de grau dur strivita formata in granule mici sau sfere. Este servit in bucataria nord-africana, marocana, tunisiana si algeriana. Sunt cereale mai putin rafinate, vandute in diferite soiuri de cuscus cu beneficii nutritive interesante.
Cuscus-ul este un produs convenabil pentru a fi stocat in camara ca o alternativa usoara si rapida la orez, quinoa si taitei. In ciuda credintei populare ca cuscus-ul este un tip de cereale integrale (are un aspect asemanator orezului), este de fapt o pasta facuta din semola si faina de grau care este umezita si turnata pana cand formeaza bile mici. Aceasta granula nord-africana a castigat popularitate globala datorita flexibilitatii sale extraordinare, permitand multe variante de retete cu o serie de ingrediente suplimentare.
Fructele, legumele si carnea sunt folosite ca adaosuri, ceea ce face din cuscus un fel de mancare principal excelent care poate fi pe placul fiecarui gust. Faptul ca se gateste, de asemenea, foarte repede, face cuscus-ul un ingredient preferat in bucatarie. Cea mai mare parte a cuscus-ului vandut in SUA este instantaneu, necesitand doar cateva minute de aburire in apa clocotita.
Soiuri de CusCus
Intrucat cuscus-ul este un aliment popular intr-o serie de culturi, exista multe soiuri. Cele mai frecvente trei tipuri de cuscus includ marocane, israeliene si libaneze.
1. Cuscus-ul marocan
Cea mai mica dimensiune si cel mai adesea se gaseste in magazinele alimentare. De asemenea, vine in versiuni de grau integral. Acest soi de cuscus se gateste instant si rapid, deoarece a fost pre-gatit prin aburire si apoi uscat. Instant este fie etichetat pe pachet sau verifica instructiunile daca inmuierea este mai mica de 10 minute, de obicei 5 minute.
2. Cuscus-ul israelian
Are o dimensiune vizibil mai mare, similara cu boabele de piper, si se vinde si in soiurile de grau integral. Marimea crescuta in comparatie cu cuscus-ul marocan necesita un pic mai mult de gatit. Se fierbe si apoi se acopera scurt pana la racire. Are un gust si o textura asemanatoare cu pastele.
3. Cuscus-ul libanez
Cuscusul libanez, numit si Moghrabieh, numele mancarurilor traditionale libaneze, se vinde proaspat sau uscat si are cea mai mare dimensiune, similar cu o mazare. De multe ori este fiert, scurs si apoi amestecat cu uleiuri si condimente, sau adaugat la carne ca un amidon gustos.
Beneficiile consumului de cuscus
Cuscus-ul este bun pentru sanatatea ta? Top 5 beneficii pentru sanatate si nutritie:
1. Bogat in seleniu
Unul dintre cei mai importanti nutrienti din cuscus este seleniul. Doar o cana (157 grame) de cuscus contine mai mult de 60% din aportul recomandat.
Seleniul este un mineral esential, cu multe beneficii pentru sanatate. Este un antioxidant puternic care iti ajuta corpul sa repare celulele deteriorate si scade inflamatia.
De asemenea, joaca un rol in sanatatea tiroidei. Este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide, protejand-o impotriva pagubelor si contribuind la producerea hormonilor.
Seleniul din cuscus poate ajuta la scaderea riscului dumneavoastra de boli de inima prin reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ din corp. Functia sa antioxidanta poate ajuta, de asemenea, la reducerea acumularii placii si a colesterolului LDL „rau” pe venele si peretii arterei.
REZUMAT
Seleniul este un antioxidant important care va ajuta sa va protejati corpul. Cuscus-ul este o sursa exceptionala a acestui nutrient.
2. Poate ajuta la reducerea riscului de cancer
Seleniul din cuscus poate, de asemenea, ajuta la reducerea riscului de cancer.
O revizuire a 69 de studii, inclusiv peste 350.000 de persoane, a aratat ca nivelurile ridicate de seleniu pot proteja impotriva anumitor tipuri de cancer, desi efectul a fost asociat cu consumul de alimente bogate in seleniu, in loc sa ia supliment.
Unele studii au legat in mod specific deficienta de seleniu la un risc crescut de cancer de prostata. In plus, consumul de cantitati adecvate de seleniu, in combinatie cu vitaminele C si E, a demonstrat ca scade riscul de cancer pulmonar la fumatori.
REZUMAT
Consumul de seleniu prin alimente, cum ar fi cuscusul, ar putea ajuta la scaderea riscului de aparitie a anumitor tipuri de cancer.
3. Iti imbunatateste sitemul imunitar
Seleniul din cuscus va poate oferi, de asemenea, un impuls sistemului imunitar.
Acest antioxidant ajuta la reducerea inflamatiei si stimuleaza imunitatea prin reducerea stresului oxidativ din corpul vostru.
Studiile au aratat ca, in timp ce nivelul crescut de seleniu in sange sporeste raspunsul imun, o deficienta poate dauna celulelor imune si functiei lor.
Seleniul joaca, de asemenea, un rol in regenerarea vitaminelor C si E, care ajuta la cresterea functiei sistemului imunitar.
REZUMAT
Prin reducerea stresului oxidativ, seleniul gasit in cuscus va poate stimula sistemul imunitar.
4. Sursa buna de proteine pe baza de plante
Aproximativ 16-20% din corpul tau este format din proteine, care sunt formate din aminoacizi. Aminoacizii sunt implicati in aproape toate procesele metabolice din corp.
Drept urmare, este important sa consumi proteine din surse animale si/sau vegetale. Cuscus-ul este o sursa buna de proteine pe baza de plante, furnizand 6 grame pe o cana (157 grame).
Retineti ca proteina animala contine toti aminoacizii esentiali pe care organismul dvs. nu ii poate produce, ceea ce o face o proteina completa.
Proteinele pe baza de plante sunt esentiale in dietele vegetariene si vegane, ceea ce face din cuscus o alegere optima a alimentelor. Cu toate acestea, trebuie combinat cu alte proteine vegetale pentru a va asigura ca veti obtine toti aminoacizii esentiali.
REZUMAT
Cuscus-ul este o sursa buna de proteine pe baza de plante, care poate fi inclusa in dietele vegetariene si non-vegetariene.
5. Foarte usor de pregatit
Cuscus-ul este adesea considerat o alternativa sanatoasa la paste, deoarece este facut din faina integrala. Alte tipuri de paste sunt de obicei mai rafinate.
Gatit corect, cuscus-ul este usor si pufos. Ba mai mult, tinde sa ia aroma altor ingrediente, facandu-l foarte versatil.
In plus, este destul de usor de pregatit. Versiunea occidentala vanduta in supermarket-uri a fost pre-aburita si uscata. Pur si simplu adaugati apa sau bulion, fierbeti si separati cu o furculita.
Cuscus-ul poate fi adaugat in salate sau servit ca farfurie cu carne si legume. De asemenea, poate fi combinat cu un alt bob precum quinoa, orez brun sau farro, precum si legume, pentru a adauga mai multi nutrienti si aminoacizi in dieta ta.
REZUMAT
Cuscus-ul este simplu de preparat si preia gustul altor ingrediente, ceea ce il face usor de integrat in mese.
Cum se prepara?
Cand sunt gatite arata ca sfere aurii care au o aroma placuta de nuca. Textura poate varia de la usor grosier, dar fraged pentru tipuri mai mici, sau rigid pentru soiurile mai mari. Gustul neutru ii permite sa fie pastrat ca o simpla garnitura pentru a fi servit cu diferite tocanite.
Poate fi transformat in retete mai interesante, cum ar fi salate proaspete abundente sau infuzat cu bulion, carne, legume si mirodenii pentru o masa satisfacatoare.
7 retete cuscus – Rapide, Hranitoare si Gustoase
1. Cuscus cu legume
Ingrediente:
- 1 cana cuscus
- 2 cani apa
- 50 g seminte de floarea soarelui nesarate/alune rumenite
- 2 linguri amestec de legume uscate
- 1 punga legume asortate congelate
- 4 linguri ulei de masline
- sare, dupa gust
Mod de preparare:
1. Fierbem cele doua cani cu apa cu o lingura de amestec de legume uscate.
2. Dupa ce au clocotit putin, oprim focul, apoi punem cuscusul in apa fiarta, unde il vom lasa 5 minute la inmuiat intr-un vas acoperit. Cuscus-ul va absorbi apa.
3. Separat, calim putin legumele in tigaie cu 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri de apa, sare dupa gust si le calim amestecand cu grija fara să le zdrobim.
4. Punem semintele de floarea soarelui peste cuscusul cald si omogenizam combinatia amestecand usor.
5. Cand sunt gata legumele, se pun pe o farfurie alaturi de cuscus- ul amestecat cu seminte. Preparatul se serveste cald.
2. Salata de cuscus cu creveti si mazare
Ingrediente
- 4 linguri ulei de masline, divizat
- 2 linguri suc de lamaie proaspat stors
- 1 lingura marar proaspat tocat
- 1-1/2 lingurite mustar
- 1/2 lingurita sare, divizata
- piper negru proaspat macinat
- 1 cana cuscus
- 2 cani apa
- 1 kg creveti medii decojiti
- 1 cana mazare proaspata sau inghetata
Mod de preparare
1. Aranjati un suport in mijlocul cuptorului si incalziti la 200 ° C.
2. Bateti 2 linguri de ulei, suc de lamaie, ceapa, marar, 1/4 lingurita de sare si piper negru impreuna intr-un bol mare; pus deoparte.
3. Incalziti restul de 1 lingura de ulei intr-o cratita mare, la foc mediu. Se adauga cuscus-ul si se gateste, amestecand ocazional, pana cand se prajesc si se deschid la culoare, maro-auriu, aproximativ 3 minute. Adaugati apa si restul de 1/4 lingurita de sare, amestecati sa se combine si dati la fiert. Reduceti caldura la mediu-scazut si lasati la foc mic pana cand cuscusul este fraged, aproximativ 10 minute. Intre timp, prajiti crevetii si mazarea.
4. Daca folositi mazare proaspata, adaugati intr-un vas cu apa clocotita sarata si gatiti, 3 pana la 5 minute, dupa care scurgeti apa.
5. Crevetii se aseaza pe o foaie de copt. Se adauga mazarea gatita sau congelata si restul de 1 lingura de ulei, si condimenteaza cu sare si piper. Se intinde intr-un strat uniform. Lasati la cuptor pentru 8-10 minute la o temperatura de 160 de grade si cuptor preincalzit.
6. Scurgeti cuscusul printr-o strecuratoare cu ochiuri fine, adaugati crevetii si mazarea in cuscus si amestecati pentru a combina. Serviti cald sau lasati-l sa se raceasca timp de 30 minute pana la 2 ore si serviti la rece.
3. Cuscus cu pui picant
Ingrediente:
- 250g cuscus
- 3 linguri de ulei
- 1 ceapa tocata
- 2 bucati de piept de pui dezosate
- 85g migdale
- 1 lingura pasta de curry picant
- 20g coriandru proaspat
Mod de preparare:
1. Pregatiti cuscus-ul conform instructiunilor de pe ambalaj. Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie si caliti ceapa timp de 2-3 minute.
2. Puiul taiat felii se amesteca cu ceapa si se prajeste timp de 5-6 minute pana cand devine fraged. Adaugati migdalele, iar cand acestea devin aurii, adaugati si pasta de curry si lasati pe foc inca 1 minute.
3. Adaugati cuscus-ul impreuna cu coriandru. Serviti simplu sau cu iaurt, daca doriti.
4. Salata cu ton si cuscus
Ingrediente:
- 160g ton
- 250g cus cus
- 1 ardei gras rosu
- 10 rosii cherry
- 30g porum boabe dulce
- 1 legatura ceapa verde
- mazare
- zeama de la jumatate de lamaie
- sare si piper
Mod de preparare:
1. Intr-un vas se pune continutul unui pachet de cuscus peste care se adaugat apa fierbinte cat sa acopere granulele de cuscus, o lingura ulei masline, un praf de sare si un praf de piper. Se lasa acoperit cu o folie pentru 10 minute ca acesta sa se hidrateze.
2. Intr-un bol adaugati rosiile tocate impreuna cu ardeiul, ceapa, mazarea si porumbul. Amestecati toata compozitia, dupa care adaugati cuscus-ul hidratat si separat cu o furculita.
3. Peste toata compozitia adaugati tonul peste care stoarceti putina zeama de lamaie.
5. Cuscus cu somon si sos tahini
Ingrediente:
- 140g cuscus
- 4 fileuri de somon fara piele
- 1 lingura ulei de masline
- 4 linguri de tahini
- 2 lamai, una stoarsa iar cealalata taiata pepenasi
- ½ castravete, tocat in bucati mici
- semintele de la o rodie
- patrunjel
Mod de preparare:
1. Puneti cuscus-ul intr-un bol mare termorezistent si turnati peste 400 ml apa clocotita. Acoperiti cu folie si lasati sa stea 8-10 minute in timp ce gatiti pestele.
2. Incalziti o tigaie mare, antiaderenta la foc mediu. Ungeti fileurile de somon cu ulei de masline si prajiti timp de 5 minute pe o parte sau pana cand sunt opace la jumatatea partii fileului. Intoarceti fileurile cu grija si gatiti pentru inca 1-2 minute, apoi scoateti de pe foc.
3. Amestecati tahini cu sucul de lamaie si un strop de apa pentru a face un sos.
4. Scurgeti excesul de apa din cuscus, adaugand castraveti, seminte de rodie si patrunjel. Se serveste somonul deasupra cuscus-ului, cu feliile de lamaie pe lateral si sosul tahini turnat sau servit alaturi.
6. Salata rapida de cuscus si curcan
Ingrediente:
- 130g fasii de curcan
- 80g frunze de salata verde si spanac
- 200g cuscus
- 100g seminte de rodie
Mod de preparare:
1. Incingeti o tigaie, adaugati 2 linguri ulei de masline si prajiti fasiile de curcan, la foc mediu, pana cand se rumenesc.
2.Cuscus-ul se fierbe pentru aproximativ 5-8 minute in apa cu sare si o lingura de ulei de masline.
3. Rupeti aproximativ feliile de curcan si puneti-le intr-un bol mare cu salata si cuscusul. Adaugati o picatura de ulei de masline si amestecati bine. Adaugati in farfurii, apoi presarati pe fiecare semintele de rodie. Se macina peste piper pentru a fi servite.
7. Bulz de cuscus cu feta
Ingrediente:
- 175g cuscus
- 200 ml supa de legume
- 1 ou batut
- 3 linguri de iaurt natural
- 85g branza feta, taiata în cuburi de 1 cm
- 50g tomate coapte in prealabil, tocate marunt
- 3 cepe de verzi tocate
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- sare, piper
Mod de preparare:
1. Adaugati cuscus-ul intr-un bol mare, rezistent la caldura, turnati peste supa de pui fierbinte, apoi acoperiti-l cu folie. Se lasa sa stea 5 minute sau pana cand cuscus-ul a absorbit supa si este moale. Adaugati oul si iaurtul si amestecati bine. Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se trece prin branza, rosii si ceapa verde.
2. Impartiti amestecul in 4 si modelati-l sub forma de mingiute. Incalziti uleiul intr-o tigaie antiaderenta, apoi gatiti la foc mediu timp de 3 minute pe fiecare parte pana cand sunt aurii. Serviti cu o salata verde. Pofta buna!
Valori nutritionale cuscus
Valoare pe 100 g de cuscus
- Calorii (kcal): 112
- Lipide totale: 0,2 g
- Lipide polinesaturate: 0,1 g
- Lipide mononesaturate: 0 g
- Colesterol: 0 mg
- Carbohidrati: 23 g
- Fibre alimentare: 1,4 g
- Zahar: 0,1 g
- Proteine: 3,8 g
Asadar, cucusul este bogat in carbohidrati complecsi, dar si in sodiu, potasiu, magneziu si calciu. El contine fibre care ajuta la o buna digestie si aproape 4g de proteine per suta de grame.
Te-a ajutat acest articol? Te-a inspirat vreo reteta? Lasa-ne un comentariu si da-i share sa afle si prietenii tai despre el.