Rapita salbatica este o planta care contine o cantitate insemnata de vitamine si minerale ca: bor, calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, precum si vitamina A, mai multe vitamine din complexul B si betacaroten.
Din aceasta planta albinele produc, pe parcursul lunii mai, o varietate de miere cu un gust foarte placut, de culoare alburie, cu o textura cremoasa si cu numeroase beneficii pentru sanatate.
Cum se prepara mierea de rapita
Rapita salbatica face parte din categoria plantelor oleaginoase, avand o vasta raspandire inclusiv in tara noastra. Albinele apreciaza in mod deosebit această planta, deoarece din florile sale pot obtine cantitati importante de polen si de nectar.
Pentru ca are un continut bogat de apa, in jur de 18 la suta, mierea de rapita cristalizeaza foarte repede. In unele cazuri, mierea nu mai poate fi extrasa din stup, deoarece a cristalizat inauntru.
Cristalizarea rapida se mai explica si prin faptul ca acest sortiment de miere de albine are in compotizie mai multa glucoza decat fructoza.
Culoare miere de rapita
Cum recunosti mierea de rapita? Culoare specifica mierii de rapita este aproape alba. Ea nu este niciodata lichida, decat daca a fost trecuta prin anumite procese care i-au diluat drastic proprietatile si beneficiile.
Beneficiile mierii de albine de rapita
In pofida mirosului sau, usor neplacut, asemenator cu cel al verzei, specialistii in apiterapie spun ca mierea de rapita contine numeroase principii nutritive, fapt ce o recomanda atat in scop terapeutic, cat si estetic.
In scop medicinal, mierea de rapita s-a dovedit a fi benefica in cazul bolilor de rinichi, a celor de stomac, a afectiunilor cardiace, de plamani si pentru femeile care sufera de demineralizarea oaselor, afectiune cunoscuta sub numele de osteoporoza.
Dincolo de efectul terapeutic, in cazul bolilor amintite, mierea de rapita este recomandata si preventiv, ajutand la buna functionare a ficatului, a pancreasului si a splinei.
O serie de studii au demonstrat chiar faptul ca mierea de rapita are un efect antibacterian, ducand la distrugerea unor microorganisme potential periculoase pentru om, cum sunt streptococul, stafilococul si helicobacter pylori.
Mierea de rapita este recomandata si in scop calmant. Ea este recomandata persoanelor care se confrunta cu un nivel ridicat de stres, pentru cele care sufera de anxietate si de insomnie.
In functie de preferinte, acest tip de miere de albine poate fi mancata direct unsa pe paine, in combinatie cu untul sau adaugata in bauturi ca ceaiul sau chiar cafeaua.
Mierea de rapita in industria cosmetica
Mierea de rapita are un continut bogat de tocoferol, antioxidant cunoscut popular sub denumirea de vitamina E. Astfel, atunci cand aceasta miere este adaugata in mastile cosmetice, pielea tenului capata tonicitate si devine mai elastica.
O lingurita de miere de rapita, impreuna cu cinci sau sase picaturi de ulei de argan formeaza o masca pe cat de simplu de preparat pe atat de hidratanta si nutritiva pentru tenul fetei. Se mentine pe chip cel mult un sfert de ora, dupa care tenul se clateste cu apa.
Pret miere de albine de rapita
In functie de provenienta, de gramaj si de indicatia de produs bio, pretul mierii de rapita poate varia destul de mult. Un kilogram din aceasta miere poate fi cumparat cu preturi cuprinse intre 18 si 30 de lei.
Ambalata in borcane mai mici, pretul mierii de rapita creste. Astfel, un borcan cu 500 de grame de miere costa intre 14 si 16 lei. Unii producatori ofera si reduceri de pret, in cazul in care achizitionati o cantitate mai mare. Atentie, nu cautati miere de rapita in stare lichida, deoarece aceasta se gaseste doar cristalizata!
Recomandarile noastre
1. Miere de rapita – Rodul albinelor
- Miere de rapita naturala
- Contine toate proprietatile
- Beneficii nenumarate asupra sanatatii
- Disponibila la: 250g, 500g, 950g
- Recomandarea noastra
Vegis: Vezi produsul in magazin Click AICI
2. Miere de rapita – Sincera
- Produs autentic romanesc
- Diversitate gramaje
- Are toate proprietatile
- Beneficii nenumarate asupra sanatatii
- Recomandarea noastra clientilor fideli eMag
- Puteti comanda alaturi de alte produse dorite de pe eMag
Emag.ro: Vezi produsul in magazin Click AICI
Concluzie
Datorita faptului ca nu este foarte dulce, mierea obtinuta din rapita a devenit din ce in ce mai populara printre consumatori, in ultimii ani. Astfel, avand in vedere gustul delicios si numeroasele beneficii aduse sanatatii, mierea de rapita poate fi alegerea potrivita pentru oricare dintre noi.
Un share ajuta articolul. Daca te-a ajutat, ajuta-l si tu. Butoanele sunt mai jos.