Ce sunt caloriile?
Caloriile sunt o unitate de masura a energiei. O calorie este egala cu cantitatea de caldura necesara ridicarii temperaturii unui gram de apa distilata de la 19,5°, la 20,5°C. In nutritie, caloriile se refera in deosebi la cantitatea de energie pe care un aliment sau o bautura o ofera corpului, sau energia consumata de corpul nostru in timpul activitatilor fizice.
Caloriile pe care le gasim inscriptionate pe ambalajele produselor din supermarketuri, sunt kilocalorii (kcal), care reprezinta 1000 de calorii (cal). In general, lumea cand vorbeste despre calorii, se refera la kilocalorii din comoditate.
Necesarul zilnic de calorii, cum le calculam
Acum ca am aflat ce sunt caloriile, dar si faptul ca acestea se regasesc in diferite cantitati in produsele si alimentele pe care le consumam, important este sa descoperim si care este necesarul nostru zilnic.
Ca o medie generala, barbatii necesita 2700 kcal zilnic, iar femeile 2200 kcal. Desi ar fi un bun indicator pentru majoritatea oamenilor obisnuiti, aceste cantitati pot varia in functie de mai multi factori precum:
- Starea de sanatate generala
- Activitati fizice
- Sex
- Greutate
- Inaltime
- Varsta
- Forma fizica generala
Ce inseamna calorii pentru sanatatea noastra?
Corpul uman necesita calorii pentru a supravietui. Fara energie, celule corpului ar incepe sa se descompuna, iar organele interne ar incepe sa nu mai faca fata proceselor necesare pentru a ne mentine in viata. Prin digestie, corpul nostru absoarbe aceasta energie din mancare si bauturi.
Daca toate persoanele ar tine cont de necesarul lor de calorii, probabil starea generala de santate s-ar imbunatati considerabil. Daca o persoana consuma timp indelungat calorii in plus fata de necesarul zilnic, sansele sunt ca aceasta sa ia in greutate.
La fel este valabil si pentru persoana care consuma prea putine calorii, aceaesta incepand sa scada treptat in greutate. Observam astfel, ca manipularea cantitatii de calorii consumate zilnic, poate fi o unealta de baza in sculptarea corpului nostru, in functie de obiectivele ficaruia.
Nu doar cantitatea de calorii consumata este importanta pentru fizicul si santatea noastra, ci si sursele acestor calorii. Mai jos, putem observa cantitatea de calorii continuta de cele trei mari componente de macronutrienti:
- 1g de carbohidrati = 4kcal
- 1g de proteine = 4kcal
- 1g de grasimi = 9kcal
Pentru cineva care doreste sa isi monitorizeze aportul zilnic de calorii, este necesar a tine cont de acesti factori. Cu ajutorul unui cantar de bucatarie, se pot monitoriza cantitatile de mancare consumate, iar la sfarsitul zilei, adunand toate mesele, va rezulta aportul caloric ingerat. Totodata, cantitatea de proteine, grasimi si carbohidrati va fi evidenta.
Pentru o viata mai sanatoasa si pentru atingerea obiectivelor, putem manipula aceste numere in favoarea noastra, spre exemplu scaderea grasimilor sau eliminarea desertului poate reduce considerabil numarul total de calorii.
Calorii goale sau calorii din alcool, dulciuri, sucuri
Caloriile goale sunt acelea care ne dau energie, insa nu au valoare nutritionala considerabila. Alimentele care nu contin fibre alimentare, aminoacizi, antioxidanti, minerale sau vitamine, pot fi suspecte de a contine calorii goale. In principiu, este important sa ne atingem necesarul zilnic cu calorii pline de nutrienti, spre deosebire de un suc carbogazos, care poate contine sute de kcal fara a aduce valori nutritionale.
Principalele alimente care contin calorii goale sunt mancarurile procesate, care au grasimi adaugate pentru a le da un gust mai delicios, dar si sucurile carbogazoase (sursa principala de calorii goale in ultimii ani).
Alimente cu un aport ridicat de calorii goale:
- Inghetata
- Fursecuri
- Torturi
- Gogosi
- Sucuri de fructe
- Energizant
- Bauturi racoritoare cu zahar
De asemenea, alcoolul este o sursa de calorii goale, din care corpul uman nu poate sa isi extraga nutrienti. Spre exemplu, 100ml de vodka, contine 231 kcal goale.
Citesti mai multe despre: Caloriile din alcool: Bere, Vin, etc.
Concluzie
In concluzie, caloriile sunt intr-o stransa legatura cu obezitatea si cresterea in greutate, dar acestea sunt vitale pentru sanatate. Prezinta un risc, doar atunci cand oamenii le consuma in exces, peste cantitatea recomandata.
Cand ne gandim la calorii, nu trebuie sa privim doar partea de dieta, ci si nivelul activitatilor fizice. Facand miscare, corpul nostru arde calorii, astfel, o dieta bogata in calorii, poate fi contracarata prin exercitii regulate de intensitate inalta.
Pentru persoanele care doresc o schimbare in ceea ce priveste santatea lor si aspectul fizic, caloriile devin un bun aliat in atingerea scopurilor. Controland cantitatea ingerata, dar si calitatea acestor calorii (avand grija sa fie cat mai pline de nutrienti si nu calorii goale), vom putea asigura progresul, totodata eliminand presupunerile in ceea ce priveste alimentatia.
Da un share acestui articol daca te-a ajutat. Multumim! 🙂