Pentru persoanele constiente de santatatea lor, deseori alcoolul devine o dilema in ceea ce priveste sanatatea, progresul si performantele in activitatile sportive, chiar si in cele mai rudimentare activitati fizice.
In cele ce urmeaza, vom observa care sunt optiunile cu un impact scazut asupra fizicului si a sanatatii noastre in ceea ce priveste numarul de calorii continute de diferite bauturi, dar si cum putem sa facem loc alcoolului intr-o dieta echilibrata.
Calorii bere
Berea este un tip de bautura alcoolica foarte populara, obtinuta de obicei din 4 produse naturale: drojdie de bere, malt, hamei si apa. Aceasta are aproximativ 5% alcool, in functie de brand si tipul berii. De regula, berea are 43kcal/100ml, de aceea, caloriile se pot aduna foarte rapid intr-o seara in care spre exemplu, consumam 3 beri la 500ml (1,5l), totalul de calorii din bere vor fi 645kcal.
Calorii vin, vinuri spumante si sampanie
Vinul este o bautura alcoolica, cu o concentratie de minim 8,5 vol. %, rezultata prin fermentatia mustului de struguri. Datorita numeroaselor tipuri de vin care exista pe piata, nu este usor sa precizam cu exactitate cate calorii contine. Este de mentionat insa ca vinul alb sec va avea aproximativ 70-80kcal/100ml. Numarul de calorii va creste atunci cand este vorba despre tipuri mai dulci de vinuri sau mai puternic alcoolizate, ajungand pana la 100kcal/100ml.
De asemenea, vinul rosu va contine un numar mai ridicat de calorii, insa si in cazul acesta, tipul vinului si procentajul de alcool din acesta vor influenta mai puternic aportul caloric. Daca vorbim si despre sampanie sau vinuri spumante, datorita adaosului de zahar, acestea pot ajunge chiar si la 200kcal/100ml.
Calorii Vodka
Vodka este din nou, un tip foarte cunoscut de bautura alcoolica distilata. Este un lichid transparent care contine etanol purificat si apa, provenite de la o substanta fermentata din cartofi, cereale sau sirop de sfecla de zahar.
Aceasta are intre 35%-50% volum de alcool, insa standardul rusesc si cel mai raspandit este de 40%. 100ml de Vodka are 231kcal, insa unul din motivele pentru care este o bautura atat de populara, este acela ca se poate utiliza in numeroase tipuri de cocktailuri. Astfel, acele 231kcal/100ml vor deveni mult mai numeroase atunci cand vodka este combinata cu alte siropuri, sucuri, bauturi.
Calorii Whiskey/Whisky
O alta bautura alcoolica obtinuta prin distilarea maltului de orz, secara, grau sau probum fermentat, este whiskey-ul. Acesta e produsa in mai multe tari, primele fiind Irlanda si Scotia in secoul XV. Fiind o alta bautura care este populara nu numai in Romania ci pretutindeni, trebuie sa mentionam ca o servire de 100ml de Whiskey va avea un aport caloric de 250kcal.
Calorii Rom
Romul este definit ca fiind orice bautura alcoolica distilata alcoolica, obtinuta din suc fermentat de trestie de zahar. Similar cu vodka, romul are o concentratie de alcool de la 37%-40%. Fiind o bautura preferata a piratilor, este important sa retinem ca acesta este similar cu vodka si in ceea ce priveste caloriile, aducand 231kcal per 100ml. Fiind deseori amestecat cu cola, fiecare pahar poate contine peste 300kcal.
Alcoolul si efectele asupra corpului
Fiind clasificat ca si un medicament, alcoolul are un efect depresiv asupra organismului, scazand reflexele sistemului nervos central. In termeni uzuali, termenul de alcool se refera in majoritatea cazurilor la etanol, cunoscut ca si alcool de cereale, fiind acel tip de alcool rezultat prin fermentarea diferitor cereale.
Alcoolul este, pentru corpul uman, o toxina, care se metabolizeaza la nivelul ficatului si al rinichilor, spre deosebire de intestine, unde are loc digestia in mod normal. Organismul priveste alcoolul ca pe un intrus, astfel incercand sa scape de aceasta toxina cat mai rapid. Ficatul este primul responsabil in acest proces, incercand sa proceseze cat mai mult din alcoolul consumat si furnizandu-l ca energie. Odata ce ficatul nu mai face fata, corpul incepe sa metabolizeze alcoolul la nivelul rinichilor, eliminandu-l prin urina.
In cazul sportivilor, consumul excesiv de alcool poate interveni negativ in performanta acestora. Abilitatea de concentrare, performanta si procesul de recuperare dupa antrenamente pot suferi. Desi este absorbit rapid, efectele acloolului persista pe perioade indelungate deoarece se metabolizeaza intr-un ritm lent.
Intr-un antrenament ulterior unei seri in care au consumat cantitati mari de alcool, sportivii pot intampina urmatoarele impedimente:
- Scaderea fortei
- Reducerea timpilor de reactie
- Scaderea echilibrului si a coordonarii ochi-maini
- Cresterea oboselii: functia hepatica este afectata dupa ingerarea alcoolului, ficatul fiind probabil inca responsabil cu metabolizarea alcoolului
- Dificultati in reglarea temperaturii corpului
- Dezhidratare: rinichii filtreaza cantitati mari de apa din multe parti ale corpului (inclusiv creier) pentru a descompune alcoolul
- Reduce capacitatea aeroba
- Poate cauza epuizare de vitamine si minerale
Concluzii
Pentru a incorpora alcoolul intr-o dieta echilibrata, in cazul in care stim ca in acea zi vom consuma alcool este bine sa limitam cantitatea de grasimi consumata in acea zi, pentru a reduce astfel caloriile. Suplinind acel deficit de calorii cu alcool, impactul asupra fizicului din punct de vedere caloric nu va fi atat de considerabil. Totodata, deoarece alcoolul afecteaza starea emotionala, este usor sa desconsideram dieta odata aflati in stare de ebrietate, recurgand la o masa copioasa si deseori nesanatoasa, lucru care ar fi bine evitat.
Te-a ajutat acest articol sa te informezi? Da-i un share si lasa un comentariu. 🙂