Tot ce trebuie sa stii despre Carnitina si L-Carnitina

carnitina ajuta la slabit

Ai auzit despre carnitina? Stii ce este? Poate ai auzit si ca ajuta la slabit, la pierderea in greutate. Afla tot ce trebuie sa stii in acest articol: diferenta dintre carnitina si l-carnitina, care sunt beneficiile acesteia, care sunt efectele secundare, parerile oamenilor de pe forumuri, care este pretul ei, cum arata prospectul / modul de administrare, cum este recomandata lichida (fiole), pudra sau comprimate. Citeste in continuare si vei stii totul!

Ce este Carnitina?

Carnitina este un nume generic pentru mai multe componente cum ar fi: L-Carnitina, acetil-L-Carnitina si propionil-L-Carnitina. Carnitina apare sub doua forme (izomeri): L-Carnitina si D-Carnitina dintre care doar prima este activa in organism, cealalta fiind considerata toxica pentru om. L-Carnitina este implicata in metabolismul grasimilor, crescand utilizarea acestora ca sursa de energie, prevenind astfel acumularea lor in inima, ficat, muschi.

Ce este L-Carnitina?

L-Carnitina este unul dintre cele mai utilizate suplimente nutritive de catre sportivi dar si de catre persoanele care vor sa previna sau sa trateze anumite afectiuni. Are o structura chimica similara cu a aminoacizilor, fiind de obicei asociata cu acestia. Se sintetizeaza din alti doi aminoacizi esentiali (lizina si metionina) mai ales la nivelul ficatului si al rinichilor. Alimentele care o contin sunt mai ales cele de origine animala, dar in cantitati mult mai reduse se gaseste si in unele vegetale. Izolata fiind initial din carnea rosie la inceputul sec. XX, s-a reusit ulterior obtinerea ei si in laborator. Dupa 1970 s-a folosit ca medicament, iar in ultimii ani a fost reincadrata in categoria suplimentelor nutritive, fiind utilizata de sportivi (culturisti cu precadere) pentru reducerea masei adipoase si imbunatatirea rezistentei la efort.

carnitina pierdere in greutate beneficii

Carnitina ajuta la slabit?

Administrarea carnitinei are ca scop accelerarea transportului grasimilor in celule, marind astfel viteza de oxidare a acestora, realizand o scadere in greutate mai eficienta, concomitent ajutand la cresterea rezistentei la efort. Efectul de slabire este obtinut daca asociem administrarea ei cu efortul fizic sustinut, cu alimente care contin Omega3 si cu limitarea consumului de carbohidrati. Asadar, carnitina ajuta la grabirea procesului de slabire doar daca este combinata cu miscare/sport si o dieta echilibrata.

Cum actioneaza carnitina in organism?

Suplimentul L-Carnitina ajuta la reducerea si stabilizarea nivelului trigliceridelor si al colesterolului prin mobilizarea acizilor grasi continuti semnificativ mai mult in stratul adipos al organismului uman (pe solduri, fese , coapse, abdomen). Determina astfel organismul sa foloseasca in mai mare masura aceasta sursa de energie (altfel acesta prefera glucoza).
Forma acetil-L-Carnitina face sa creasca nivelul neurotransmitatorului acetilcolina care este de baza pentru buna functionare a memoriei, fiind utila in incetinirea evolutiei Alzheimer si in general a degradarii proceselor cognitive.
De asemenea L-Carnitina imbunatateste functia hepatica si reduce riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare, creste performanta atletica si grabeste recuperarea dupa efort sau infarct miocardic.

Cum actioneaza l-carnitina la femei

L-Carnitina este folosita de femei pentru reducerea tesutului adipos (remodelare), inclusiv cel visceral care este foarte periculos pentru sanatate.

cum slabesti cu l-carnitina

Cum afecteaza carnitina potenta barbatilor

In administrarea carnitinei la barbati s-a constatat imbunatatirea fertilitatii, fiind un bun adjuvant in tratarea disfunctiilor erectile.

Efectele secundare, adverse, ale Carnitinei

Unele efecte secundare pot fi starile de agitatie (indica necesitatea intreruperii administrarii suplimentului), starile de greata, voma, diaree, eruptii cutanate (la supradozaj) sau poate duce chiar si la arteroscleroza.

Alimente bogate in Carnitina

Sursele naturale cele mai bogate in L-Carnitina ar fi carnea (vita, miel, peste, piept de pui), lactatele (lapte integral, inghetata, branza) sau chiar vegetalele (grau, arahide, avocado, sparanghel, seminte de susan si dovleac, broccoli, usturoi, secara, soia).

Doza zilnica recomandata de Carnitina

Cantitatea de carnitina recomandata de catre specialisti este de 1-3 g pe zi pentru persoanele ce au un stil de viata normal (nesportivi) si intre 2 si 6 g pe zi pentru persoanele care urmaresc performane sportive. Aceasta este recomandata a fi administrata din alimentele naturale, insa pentru a atinge aceste valori, suplimentele de carnitina vor fi de mare ajutor.

Suplimente Carnitina (sau L-Carnitina vezi tu)

Prezentarea comerciala a Carnitinei este sub forma de capsule (comprimate) sau lichid, in unele cazuri portionat. Aceste suplimente sunt deseori folosite pentru efectele benefice precum: imbunatatirea sensibilitatii la insulina, sanatatea vaselor de sange, in special pentru cei cu o slabiciune cardiaca.

Carnitina fiole, lichida

Sub forma de bautura functionala, regasim ActivLab – Fit Drink 250ml (bautura racoritoare, 0 calorii)
Exista si fiole care contin Carnitina asociata cu vitamina C sub denumirea de CARNIMAX, o cutie continand 10, respectiv 20 fiole a 25ml solutie (contine 2g L-tartrat de L- Carnitina) dar si L-Carnitine Shot 80ml.

Carnitina pastile

Carnitina se gaseste si sub forma de pastile:
ActivLab : L-Carnitine Tabs 1000mg/tableta
L-Carnitine + Green Tea 60 capsule
ProNutrition: L-Carnitina, 100 capsule a 600mg
Zenyth: N-Acetyl L-Carnitine, 60 capsule a 550mg

Mod de administrare al suplimentelor ce contin Carnitina

Bautura Carnitina 1/zi inainte de antrenament
Fiole de Carnimax (25 ml ) 1/zi
L-Carnitine 3000 mg 10 ml 1 doza de 10 ml /zi
L-Carnitina 500 mg 2-4 comprimate/zi
Plicuri efervescente 1-2/zi inainte de antrenament

l-carnitina pareri efecte secundare

Care este cea mai buna carnitina?

Indeplinind acelasi rol si avand acelasi ingredient activ (L-Carnitina) toate suplimentele de carnitina vor fi benefice pentru performanta fizica. Depinde de consumator, in ce forma doreste sa isi administreze aceste suplimente, fie sub forma de tablete, fiole, pudra sau in combinatie cu ceai verde.
Acetil-L-Carnitina este considerata a fi si “hrana pentru creier” cu efecte antiimbatranire, de imbunatatire a memoriei, atentiei, abilitatii de deplasare in spatiu, fiind folosita si in tratarea dereglarilor cognitive si in depresii.

Pareri de pe forumuri despre Carnitina

Unele persoane o folosesc pentru slabit, dar efectul se observa numai daca se depune si efort fizic regulat. Chiar un adolescent de 16 ani afirma ca a slabit intr-o luna 18 kg consumand numai 4-5 batoane/zi ce contin ceai verde si L-Carnitina.
Cel mai vizibil efect il are L-Carnitina in cazul exercitiilor fizice suprasolicitante.
Exista si tablete masticabile MEMOPLUS care contin L-Carnitina 250mg.
In general administrarea suplimentului se face inainte de programul de sala.
Se semnaleaza contraindicatii pentru cei cu afectiuni renale sau pentru femeile care alapteaza.
Pe langa activitatea fizica mai este absolut necesar un program alimentar echilibrat.

Pret Carnitina

Informativ: pentru o punga de 250 g pudra de acetil-L Caritina se platesc 53 lei, pentru o cutie cu 20 fiole Carnimax – 51 lei, pentru o fiola L-Carnitine 3000 mg 10 ml – 6 lei sau cutie cu 100 comprimate L-Carnitina – 73 lei.

In concluzie, carnitina nu face minuni, daca nu este ajutata de un ritm de viata sanatos ce implica si miscare mai multa, sport, odihna si o alimentatie calculata nu va aduce cu sine rezultatele dorite.

Tu ce parere ai? Te asteptam in sectiunea de comentarii sa ne spui parerea ta. 🙂

Articolul precedentTotul despre Creatina. Ce este, Cum se ia, Pret?
Articolul următorTotul despre Aminoacizi – Ce sunt, Clasificare, Beneficii, Efecte secundare
Dr. Mihai Neagu, medic in nutritie promoveaza un stil de viata sanatos prin educatie nutritionala. Oricine poate pierde in greutate sau poate obtine rezultate sportive indiferent de sportul pe care-l practica. Secretul succesului consta in perseverenta si constanta in nutritie si miscare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here