Intoleranta la Lactoza la Bebelusi si Adulti: Definitie, De ce apare? Alimente, Simptome si Analize

alimente nerecomandate intoleranta lactoza

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza este o afectiune care se manifesta in randul multor persoane. Aceasta poate sa devina un inconvenient din cauza simptomelor pe care le produce, in special dupa consumarea alimentelor lactate.

In cele ce urmeaza, vom descoperi ce reprezinta mai exact aceasta intoleranta la lactoza si cum putem sa prevenim aparitia ei. Pentru a avea un stil de viata sanatos este important sa recunoastem alimentele pe care corpul nostru le agreeaza, dar si pe cele pe care nu le tolereaza, pentru a le evita cu usurinta.

Ce este lactoza?

Deseori auzim termenul de intoleranta la lactoza, fara a stii exact ce reprezinta aceasta mai exact. Lactoza face parte din categoria glucidelor si este intalnita in lapte si produsele lactate. Cuvantul provine din latina: “lactis”, iar terminatia “oza” se adauga de regula glucidelor. Aceasta se gaseste in procent de 1,5-8% in produsele lactate.

Ce este intoleranta la lactoza?

Persoanele care au intoleranta la lactoza nu sunt in masura sa digere pe deplin zaharul (lactoza) din lapte. Ca urmare, simptome precum diaree, balonare si gaze pot aparea dupa consumul de produse lactate. Starea numita si malabsorbtie de lactoza este de obicei inofensiva, insa simptomele aferente pot fi inconfortabile.

De ce apare?

Apare din cauza faptului ca intestinul subtire nu reuseste sa produca suficiente enzime astfel incat sa poata digera zaharul din lapte. De ce zaharul din lapte? Pentru ca lactoza este descompusa in doua zaharuri denumite glucoza si galactoza, absorbite la nivelul intestinului subtire in sange.

In cazul in care o persoana este intoleranta la lactoza, aceasta nu o va putea digera, permitandu-i sa se deplaseze prin colon, creand senzatia de balonare, crampe chiar si diaree.

Cum se manifesta?

Intoleranta la lactoza se manifesta in special dupa consumarea unor cantitati mai mari de produse lactate. Cei care sufera de aceasta afectiune, vor simti intr-un timp scurt un disconfort la nivel gastric, din cauza faptului ca intestinul subtire nu este capabil sa digere lactoza.

Simptomele intolerantei la lactoza

Simptomele intolerantei la lactoza pot fi resimtite la aproximativ doua ore dupa consumul alimentelor bogate in lactoza. Printre acestea enumeram: diaree, flatulenta, crampe, chiar si varsaturi. Aceste simptome variaza in gravitate si depind de cantitatea de produse lactate consumate, dar si de nivelul de lactaze din intestinul subtire.

Analize si teste

Exista trei teste de care ne putem folosi pentru a fi siguri ca suferim sau nu de aceasta tulburare. Acestea sunt:

1. Testul de absorbtie a lactozei

Pacientul trebuie sa bea un lichid care contine lactoza, iar nivelul glicemiei este monitorizat de-a lungul a doua ore. Astfel, daca glicemia nu este in crestere, iar pacientul prezinta simptomele mentionate, se poate deduce ca organismul nu a reusit sa digere lactoza.

2. Testul hidrogenului in aerul expirat

Este un test relativ simplu, in care pacientul, din nou, consuma un lichid cu continut ridicat de lactoza. Hidrogenul este masurat la intervale de 30 minute timp de 3 ore. Hidrogenul este prezent in cantitati reduse in aerul expirat, insa daca lactoza nu este digerata dupa consum, aceasta fermenteaza si nivelul hidrogenului va fi mai mare.

3. Testul genetic

Acesta nu implica consumul de lichide bogate in lactoza, ci analizeaza polimorfismul T/C in pozitia 13910 a genei lactaze.

intoleranta la lactoza bebelusi

Intoleranta la lactoza la sugari, bebelusi si copii

Este posibil, dar rar, ca bebelusii sa se nasca cu intoleranta la lactoza cauzata de absenta completa a activitatii lactazei. Aceasta tulburare este transmisa ereditar, intr-un model de mostenire numit recesiv autozomal, ceea ce inseamna ca atat mama cat si tatal trebuie sa treaca pe aceeasi varianta genetica pentru a un copil sa fie afectat.

Copiii prematuri pot avea, de asemenea, intoleranta la lactoza din cauza unui nivel de lactaza insuficient.

Intoleranta la lactoza la adulti

Cel mai frecvent intalnit tip de intoleranta (primara) este cauzat de o scadere brusca a enzimelor responsabile cu digerarea produselor lactate. Cu totii incepem cu un numar ridicat de lactaze, lucru necesar pe perioada in care suntem hraniti doar cu lapte, insa dupa varsta de 5 ani, se poate observa o scadere brusca in numarul acestora, produsele lactate devenind mai greu de digerat. Acest tip de intoleranta este prezent in proportii largi in populatiile africane, asiatice sau hispanice.

Forma secundara de intoleranta la lactoza are loc atunci cand intestinul subtire scade productia de lactaza dupa o boala sau interventie chirurgicala care implica intestinul subtire. Printre bolile asociate cu intoleranta secundara la lactoza se numara boala celiaca, supraaglomerarea bacteriana si boala Crohn. Tratamentul tulburarii de baza, poate restabili nivelele de lactaza si poate imbunatati semnele si simptomele, insa acesta poate fi un proces relativ indelungat.

Alimente care pot fi consumate

Toate alimentele care nu contin lactoza pot fi consumate in mod normal de catre cei care sufera de aceasta tulburare, atat timp cat nu exista si alte alergii sau intolerante. Astfel, se poate duce un stil de viata sanatos, fara a resimti efectele negative ale intolerantei.

O dieta echilibrata care contine fructe si legume, carnuri si carbohidrati va fi eficienta pentru acele persoane intolerante la lactoza, deoarece vor avea un aport de vitamine si minerale, chiar daca se evita produsele lactate.

Aici puteti gasi o gama variata de produse fara lactoza.

intoleranta la lactoza alimente

Produse care nu trebuie consumate (de care sa ne ferim)

Deoarece aceasta tulburare intestinala este afectata de aportul de lactoza, produsele care trebuiesc evitate vor fi cele care contin lactoza. Astfel, laptele, iaurturile, inghetata, vor trebui sa apara din ce in ce mai rar in meniul nostru.

Nu este necesar sa le eliminam de tot, deoarece majoritatea persoanelor cu intoleranta la lactoza pot consuma cantitati reduse din acestea, fara a prezenta simptomele aferente. Este, deci, important sa nu facem excese de produse lactate, ci sa descoperim cantitatile pe care corpul nostru le poate tolera.

Concluzie si recomandari intoleranta la lactoza

In concluzie, intoleranta la lactoza este un inconvenient la care trebuie sa ne adaptam dieta. Nu este o boala in adevaratul sens al cuvantului, ci o tulburare impotriva careia, tratamentele sunt reduse sau ineficiente. Odata ce deprindem obiceiul de a evita lactatele in cantitati foarte mari, vom uita de existenta acesteia.

Odata cu schimbarile in dieta, pentru a evita o deficienta de calciu, este recomandata si administrarea de vitamina D3 impreuna cu calciu, deoarece limitand lactatele este mai probabil ca organismul nostru sa aiba nevoie de acesta din alte surse.

Citeste mai multe despre Intoleranta la lactoza: Tratament, Tipuri de intoleranta, Factori de risc

Ti-a placut acest articol? Da-i un share cu ajutorul butoanelor de mai jos, astfel ii ajuta si pe altii sa inteleaga mai multe despre acest impediment alimentar. Te asteptam si in sectiunea de comentarii.

Articolul precedentCaloriile din Alcool: Bere, Vin, Vodka, Whiskey, Rom si Efecte secundare
Articolul următorLactoza: DEX, Ce este? Intoleranta, Simptome, Cauze, Tratament
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here