Lactoza: DEX, Ce este? Intoleranta, Simptome, Cauze, Tratament

intoleranta la lactoza

Lactoza definitie, DEX

Persoanele care au intoleranta la lactoza, nu sunt in masura sa digere pe deplin zaharul (lactoza) din lapte. Ca urmare, simptome precum diaree, balonare si gaze pot aparea dupa consumul de produse lactate. Starea numita si malabsorbtie de lactoza, este de obicei inofensiva, insa simptomele aferente pot fi inconfortabile.

Ce este lactoza din alimente?

Deficitul de lactaza (o enzima produsa in intestinul subtire) este, de obicei, responsabila pentru intoleranta la lactoza. Multi oameni au un nivel scazut de lactaza, dar sunt capabili sa digere produsele lactate fara probleme. Daca nivelul acestei enzime este insa foarte scazut, acest deficit va duce la simptomele anterior mentionate, dupa consumarea produselor lactate.

Majoritatea persoanelor care prezinta intoleranta la lactoza, pot gestiona starea fara a renunta la toate alimentele lactate.

Intoleranta la lactoza simptome

Semnele si simptomele intolerantei la lactoza isi fac apiritia, de obicei, intre 30 minute si doua ore dupa consumul de alimente care contin lactoza. Simptomele comune includ:

  • Diaree
  • Greata si uneori varsaturi
  • Crampe abdominale
  • Balonare
  • Flatulenta

lactoza definitie dex

Cauzele intolerantei la lactoza

Desi este mai comuna in randul rasei asiatice si afro-americane, intoleranta la lactoza afecteaza intre 7-20% din populatiile albe, europene si americane. Aceasta apare cand intestinul subtire nu produce destule enzime sa digere zaharul din lapte.

In mod normal, lactoza este transformata in doua zaharuri simple, glucoza si galactoza, care sunt absorbite in sange. Daca suntem intoleranti la lactoza, aceasta va ramane nedigerata si se va misca prin colon, unde, interactionand cu bacteriile normale, se produc aceste simptome neplacute.

Tipuri de intoleranta la lactoza

Exista trei tipuri de intoleranta la lactoza:

1. Primara

Cel mai frecvent intalnit tip de intoleranta, si este cauzat de o scadere brusca a enzimelor responsabile cu digerarea produselor lactate. Cu totii incepem cu un numar ridicat de lactaze, lucru necesar pe perioada in care suntem hraniti doar cu lapte, insa dupa varsta de 5 ani, se poate observa o scadere brusca in numarul acestora, produsele lactate devenind mai greu de digerat. Acest tip de intoleranta este prezent in proportii largi in populatiile africane, asiatice sau hispanice.

2. Secundara

Aceasta forma de intoleranta la lactoza are loc atunci cand intestinul subtire scade productia de lactaza dupa o boala sau interventie chirurgicala care implica intestinul subtire. Printre bolile asociate cu intoleranta secundara la lactoza se numara boala celiaca, supraaglomerarea bacteriana si boala Crohn.

Tratamentul tulburarii de baza, poate restabili nivelele de lactaza si poate imbunatati semnele si simptomele, insa acesta poate fi un proces relativ indelungat.

3. Congenitata

Este posibil, dar rar, ca bebelusii sa se nasca cu intoleranta la lactoza cauzata de absenta completa a activitatii lactazei. Aceasta tulburare este transmisa ereditar, intr-un model de mostenire numit recesiv autozomal, ceea ce inseamna ca atat mama cat si tatal trebuie sa treaca pe aceeasi varianta genetica pentru a un copil sa fie afectat.

Copiii prematuri pot avea, de asemenea, intoleranta la lactoza din cauza unui nivel de lactaza insuficient.

Factori de risc

Factorii care influenteaza riscul de intoleranta la lactoza:

  • Varsta – deoarece intoleranta apare in timpul vietii de adult.
  • Etnia – deoarece este predominanta in persoanele africane, asiatice, hispanice sau cu descendenta nativ-americana.
  • Nasterea prematura – copiii nascuti prematur au un risc mai mare de a fi intoleranti la lactoza din cauza ca intestinul subtire nu este complet dezvoltat.
  • Boli ale intestinului subtire
  • Unele tratemente pentru cancer pot cauza si ele intoleranta la lactoza (radiatii sau chimioterapie)

lactoza simptome cauze tratament

Tratament intoleranta la lactoza

Momentan nu exista inca o metoda prin care sa marim productia corpului de lactaza, dar se pot evita disconforturile prin:

  1. Limitarea cantitatii de lapte sau produse lactate la portii foarte mici
  2. Includerea portiilor langa mesele principale ale zilei
  3. Consumand lapte sau inghetata cu un continut redus de lactoza
  4. Consumand lactate dupa ce a fost adaugat un lichid sau pudra care sa descompuna lactoza

Suplimente si intoleranta la lactoza

Pentru a evita o deficienta de calciu este recomandata si administrarea de vitamina D3 impreuna cu calciu, deoarece limitand lactatele este mai probabil ca organismul nostru sa aiba nevoie de acesta din alte surse.

Citeste mai multe despre: Intoleranta la lactoza

Daca ti-a placut acest articol, ajuta-l cu un share! Te asteptam si in sectiunea de comentarii. 🙂

Articolul precedentIntoleranta la Lactoza la Bebelusi si Adulti: Definitie, De ce apare? Alimente, Simptome si Analize
Articolul următorGluten: Ce este cf. DEX si Wikipedia? Intoleranta: Simptome si Tratament
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here