Gluten: Ce este cf. DEX si Wikipedia? Intoleranta: Simptome si Tratament

ce este glutenul dex wikipedia

Gluten definitie DEX

Glutenul este o proteina prezenta in grau, secara si orz. Pentru majoritatea populatiei, glutenul nu reprezinta o problema cand este vorba de digestia acestuia. Pentru cei cu o predispozitie genetica insa, glutenul stimuleaza sistemul lor imun si acesta distruge treptat mucoasa intestinala.

Aceasta mucoasa este esentiala pentru absorbtia de nutrienti din alimente, in special fier, calciul si acidul folic. Aceasta intoleranta la gluten se mai numeste si boala Celiac, iar studiile arata ca 0,3%-1% din populatie sufera de aceasta, majoritatea nefiind constienti de existenta ei.

Simptome sensibilitate la gluten (primele simptome)

Simptomele unei sensibilitati la gluten (nu este vorba de boala celiaca) sunt mai comune, astfel este dificil sa ne dam seama exact cand este vorba de o sensibilitate la gluten.

Neexistand niciun test specific pentru a determina aceasta, specialistii recomanda tinerea unui jurnal cu mancaruri si simptome pentru a depista mai usor conditia. Cele mai comune semne raportate de pacienti sunt:

 • Oboseala mentala (creier incetosat)
 • Oboseala
 • Flatulenta, balonare si dureri abdominale
 • Dureri de cap

Simptome intoleranta la gluten (boala celiaca)

Semnele si simptomele intolerantei la gluten isi fac apiritia, de obicei, dupa cateva minute sau chiar si la 2 ore dupa consumul de gluten. Cele mai frecvente semne care indica sensibilitate/intoleranta la gluten sunt:

 • Diaree sau constipatie
 • Crampe abdominale
 • Balonare, flatulenta
 • Scaun decolorat si urat mirositor

Simptomatologie si probleme pe termen lung din cauza glutenului

Problemele pe termen lung ale intolerantei la gluten se datoreaza esuarii organismului de a absorbi toti nutrientii. Acestea sunt tipice atat copiilor cat si adultilor. Ia-ta o lista completa de probleme pe termen lung:

    1. Dezvoltarea mai grea a copiilor mici
    2. Pubertate intarziata la adolescenti
    3. Statura scazuta
    4. Temperament irascibil
    5. Scadere in greutate
    6. Probleme cu eroziunea smaltului dentar
    7. Afte bucale
    8. Depresie

intoleranta la gluten simptome tratament

Tratament intoleranta la gluten

Tratamentul pentru boala celiaca este aderenta la o dieta stricta, fara gluten. Daca este vorba doar de o sensibilitate la gluten, gravitatea simptomelor va dicta cantitatea de gluten pe care o puteti consuma zilnic.

Sunt disponibile multe alternative lipsite de gluten sau grau pentru alimentele comune precum painea, pastele, cerealele si produsele de panificatie. Fiti constienti insa, graul sau glutenul se pot regasi in unele locuri surprinzatoare precum inghetata, siropuri, vitaminele sau suplimentele alimentare.

Asigurati-va ca cititi cu atentie etichetele ingredientelor alimentelor si a bauturilor pe care le consumati, pentru a va asigura ca nu contin gluten.

Alergistul sau medicul de ingrijire primara, va pot ajuta cu sfaturi in privinta alimentelor permise sau nu in ceea ce priveste afectiunea dumneavoastra.

Concluzie

Boala celiaca si sensibilitatea la gluten, impreuna cu alergia la grau, au multe asemanari in cauzele si simptomele lor. Intelegerea conditiei pe care o aveti este cel mai important pas, astfel incat sa puteti evita alimentele adecvate si sa urmariti recomandarile potrivite.

De asemenea puteti sa ii sfatuiti pe cei dragi despre aceste afectiuni, deoarece boala celiaca este deseori transimsibila ereditar.

Citeste si: Intoleranta la lactoza si Boala Celiaca: Tot ce nu Stiai!

Te-a ajutat acest articol sa te informezi? Ajuta-l si tu sa fie cunoscut cu un share cu ajutorul butoanelor de mai jos. Iti multumim anticipat! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here