Intoleranta la gluten si Boala Celiaca: Tot ce nu Stiai!

alimente intoleranta la gluten

Totul despre Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten se aseamana foarte mult ca simptomatologie cu intoleranta la lactoza, iar cauzele sunt diferite. Persoanele intolerante la gluten vor simti in principiu, aceleasi simptome (crampe, balonare, flatulatii) insa de data aceasta, se datoreaza faptului ca sistemul imun este iritat de gluten si incepe sa distruga treptat mucoasa intestinala.

In cele ce urmeaza, vom incerca sa descoperim mai multe informatii despre aceasta afectiune, eventuale tratamente si recomandari.

Ce este glutenul?

Cuvantul gluten isi are provenienta din latinescul gluten, care insemna lipici. Glutenul este o proteina regasita in cereale precum grau, orz sau secara. Faina acestor cereale, impreuna cu apa, da elasticitatea aluatului, graul fiind cel mai bogat in gluten, astfel, din faina de grau se va obtine si cel mai elastic aluat.

Glutenul mai este utilizat in industria alimentara pentru a da elasticitate si altor produse de panificatie, patiserie si nu numai. Cititi cu atentie etichetele produselor pentru a avea certitudinea daca contin gluten si in ce cantitati. Pe marea majoritatea a produselor veti regasi inscriptia: “Poate contine urme de gluten” cu care probabil sunteti familiarizati.

intoleranta la gluten boala celiaca

Ce este boala Celiaca?

Boala Celiaca este o boala autoimuna serioasa, care poate aparea in persoanele predispuse genetic. Dupa consumul produselor care contin gluten, sistemul imunitar reactioneaza distrugand mucoasa intestinului subtire.

Este estimat ca aceasta boala afecteaza 1% din populatia globului, iar problema principala este ca majoritatea nu sunt diagnosticati cu aceasta si astfel, risca sa sufere de complicatii pe termen lung.

Ce este intoleranta la gluten?

Intoleranta la gluten este o alta denumire pentru boala Celiaca, insa exista si persoane care sunt doar sensibile la gluten, deci il tolereaza in cantitati reduse. Simptomele unei sensibilitati la gluten (nu este vorba de boala celiaca) sunt mai comune, astfel este dificil sa ne dam seama exact cand este vorba de o sensibilitate la gluten.

Pentru a putea determina daca suntem sau nu intoleranti la gluten, specialistii ne recomanda tinerea unui jurnal cu mancaruri si simptome pentru a depista mai usor conditia. Cele mai comune semne raportate de pacienti sunt:

  • Oboseala mentala (creier incetosat)
  • Oboseala
  • Flatulenta, balonare si dureri abdominale
  • Dureri de cap

De ce apare?

Desi nu exista o cauza clara a acestei intolerante la gluten, acum un deceniu, studiile aratau ca 1 persoana din 2500 sufera de intoleranta la gluten. In prezent, studii similare arata ca 1 persoana din 133 sufera de aceasta boala. Este evident deci, ca aceasta devine mai des intalnita odata cu trecerea timpului.

Principalii suspecti ai acestei cresteri sunt diferitele tipuri de grau care exista acum si faptul ca acestea difera fata de cele care existau in trecut. Totodata, populatia consuma produsele care contin gluten in proportii mult mai mari. Cumulati, acesti factori ar putea explica raspandirea bolii Celiace si popularitatea acesteia si in Romania.

Cum se manifesta intoleranta la gluten?

Intoleranta la gluten se manifesta prin semnalarea sistemului imunitar intr-un mod eronat. Odata ce glutenul este prezent in intestinul subtire, acesta nu este digerat, ci privit ca un intrus de catre sistemul imunitar.

Astfel incercand sa-l elimine, mucoasa intestinului este avariata si vilozitatile intestinale (responsabile pentru absorbtia nutrientilor) sunt aplatizate. Asadar, consumul de gluten poate avea simptome acute, dar si efecte nedorite pe termen indelungat.

semne ascunse ale intolerantei la gluten

Simptomele intolerantei la gluten

Semnele si simptomele intolerantei la gluten isi fac apiritia, de obicei, dupa cateva minute sau chiar si la 2 ore dupa consumul de gluten. Cele mai frecvente semne care indica sensibilitate/intoleranta la gluten sunt:

  • Diaree sau constipatie
  • Crampe abdominale
  • Balonare, flatulenta
  • Scaun decolorat si urat mirositor

Analize si teste pentru depistare

Deoarece simptomele bolii Celiace sau a intolerantei la gluten sunt foarte numeroase si variabile, exista cateva teste disponibile, insa deseori aceasta pot produce rezultate false.
Testarea genetica este standardul de aur pentru diagnosticarea intolerantei, insa multi medici folosesc in continuare teste inexacte si invechite.

1. Testarea de anticorpi anti-gliadina

Este un test de sange si masoare anticorpii la un anumit tip de gluten din grau, insa nu este foarte cuprinzator si poate produce rezultate fals-negative.

2. Transglutaminaza anti-tesut

Este un test specific pentru boala celiaca.

3. Biopsia intestinului

Si acesta este un test specific pentru boala celiaca, in care se analizeaza intestinul subtire pentru a descoperi eventualele efecte ale bolii.

Boala Celiaca la copii si bebelusi

In randul copiilor si bebelusilor, boala celiaca se manifesta adesea prin diaree cronica, oboseala, apatie. Se pot observa semne ca abdomenul copilului este balonat iar membrele par mai fragile decat ar trebui.

De obicei, este o intarziere in crestere in greutate si inaltime, deoarece corpul absoarbe nutrientii mai anevoios. Pe masura ce acesta inainteaza in varsta, semnele vor fi intarzierea pubertatii, anemie feripriva cronica, aparitia cariilor si a durerilor articulare.

simptome analize intoleranta gluten

Boala Celiaca la adulti

Pentru adulti, semnele bolii celiace pot fi diareea, insotita de o scadere in greutate spontana. Mai des decat in cazul copiilor, afectiunea poate avea diferite simptome, acestea variaza de la o persoana la alta.

Este posibil sa suferim de boala celiaca, chiar fara sa simtim simptomele acesteia, de aceea, daca cineva din familia apropiata a fost diagnosticat cu aceasta, este important sa facem un control, datorita transmiterii genetice a acesteia.

Alimente fara gluten pentru intoleranta la gluten

Odata ce am fost diagnosticati cu boala celiaca sau cu o intoleranta la gluten este important sa evitam glutenul pentru totdeauna, pentru a evita simptomele acestei afectiuni. Din fericire, mancarurile precum carnuri, legume si fructe, nu contin gluten.

Acesta este in principal gasit in alimentele fainoase. Astfel, putem sa consumam si orez, fasole, quinoa si lactate, toate impreuna constituind o dieta sanatoasa, fara a simti nevoia de fainoase.

Produse care contin gluten (de care sa ne ferim)

Desi este posibil sa evitam fainoasele pentru tot restul vietii, glutenul se poate furisa si in alte alimente in care nu este de asteptat sa-l regasim.

Fulgii de ovaz pot contine gluten, chipsurile, guma de mestecat, omletele de la unele restaurante (pentru a face omleta mai pufoasa, adauga aluat de clatite), siropuri dulci. Este important deci sa citim etichetele produselor pe care le cumparam, in special atunci cand incercam ceva nou, pentru a fi siguri de absenta glutenului.

Concluzie si recomandari intoleranta la gluten

Boala celiaca si sensibilitatea la gluten, impreuna cu alergia la grau, au multe asemanari in cauzele si simptomele lor. Intelegerea conditiei pe care o aveti este cel mai important pas, astfel incat sa puteti evita alimentele adecvate si sa urmariti recomandarile potrivite.

Veti putea asemenea, sa-I sfatuiti pe cei dragi despre aceste afectiuni, deoarece boala celiaca este deseori transimsibila ereditar.

Spune-ne intr-un comentariu ce noutati ai aflat din acest articol, daca e macar una, noi ne-am atins scopul de a te informa. Un share ajuta acest articol sa informeze mai multa lume. Multumim! 🙂

Articolul precedentGluten: Ce este cf. DEX si Wikipedia? Intoleranta: Simptome si Tratament
Articolul următorMasa musculara: Genetic, Antrenamente, Alimentatie, Somn
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here