Stii ce sunt aminoacizii? Stiai ca o parte dintre ei sunt produsi de organismul nostru? Care este diferente dintre aminoacizi esentiali si neesentiali? Citeste in continuare si iti vom clarifica prin intermediul acestui articol toate aceste aspecte si multe altele: aminoacizi in combinatie cu BCAA si proteine, ajuta cu adevarat aminoacizii la slabit, pretul acestora, efecte secundare si multe alte informatii interesante.
Ce sunt aminoacizii
Proteinele sunt substante organice de prim rang in alcatuirea tuturor celulelor vegetale si animale. Corpul uman este alcatuit din proteine in proportie de 20%. Acestea sunt alcatuite, la randul lor, din sute de unitati mai mici numite aminoacizi, considerati a fi “caramizile” lumii vii.
Aminoacizii sunt substante organice care se leaga intre ei prin legaturi peptidice, formand lanturi lungi. Fiecare proteina este o astfel de insiruire de aminoacizi.
Se poate afirma ca aminoacizii sunt elementele constitutive de baza ale corpului nostru. Ei formeaza tesuturile, organele, muschii, pielea si parul. Sunt sursa de energie (ca si grasimile si carbohidratii), precursori ai enzimelor si neurotransmitatorilor, regland aproape toate procesele metabolice din organism.
Din punctul de vedere al proprietatilor fizice, aminoacizii sunt substante solide, incolore, cristalizate, solubile in apa, cu exceptia cisteinei, cistinei şi treoninei, care au puncte de topire si fierbere relativ ridicate (>2000 C).
Aminoacizi chimie
Din punct de vedere chimic, aminoacizii sunt substante (combinatii) organice care contin in molecula una sau mai multe grupe functionale amino (NH2) si una sau mai multe grupe functionale carboxil (COOH) legate de atomi de carbon si un radical (grup chimic) atasat structurii de baza.
Datorita acestui fapt, ei au atat caracter bazic cat si acid (sunt amfoteri), putand forma saruri atat cu acizii cat si cu bazele. In solutie electrolitica sunt disociati formand amfioni (ioni bipolari), care se comporta diferit in functie de PH-ul mediului.
Daca mediul este acid, aminoacidul se comporta ca un cation (ion pozitiv) si sub actiunea curentului electric migreaza catre catod (polul negativ al pilei electrice). Daca mediul este bazic, aminoacidul se comporta ca un anion (ion negativ) si migreaza catre anod (polul pozitiv).
Drept urmare, aminoacizii sunt folositi ca solutii tampon, slabind caracterul acid sau bazic al unei solutii.
Clasificarea aminoacizilor
Majoritatea lucrarilor stiintifice trateaza in jur de 20 aminoacizi mai importanti. Acestia se numara insa cu sutele, unii existand pentru o scurta perioada de timp, altii reprezentand modificari (variante) ai celor 20 principali. Exista 6 moduri de clasificare a aminoacizilor.
Prima clasificare ii imparte in esentiali sau neesentiali.
- Aminoacizii esentiali sunt cei care trebuie inclusi in dieta pentru ca organismul nu-i poate sintetiza: arginina, histidina, metionina, treonina, valina, izoleucina, lizina, fenilalanina, triptofan, leucina. Primii doi sunt considerati uneori in categoria celor semiesentiali sau a celor circumstantial esentiali.
- Aminoacizii neesentiali sunt cei pe care propriul organism ii produce (in conditii normale), deci nu trebuie luati din exterior: alanina, asparagina, acid aspartic, cisteina, glutamina, acid glutamic, glicina, prolina, serina, tirozina.
Exista si aminoacizi conditionat (circumstantial) esentiali. In conditii de stres, dezechilibru sau boala, aminoacizii neesentiali nu mai sunt sintetizati de propriul organism si trebuie asigurati din hrana sau suplimente: arginina, glicina, cisteina, tirozina, prolina, glutamina, taurina.
A doua clasificare este in functie de incarcarea si polaritatea grupului R (radicalul). Obtinem astfel urmatoarele categorii de aminoacizi:
- cu radical nepolar (hidrofobi): alanina, glicina, leucina, valina, izoleucina, fenilalanina, triptofan, metionina, prolina
- cu radical polar neincarcat electric (hidrofili): asparagina, glutamina, cisteina, serina, treonina, tirozina
- cu radical acid (incarcat negativ): acid aspartic, acid glutamic
- cu radical bazic (incarcat pozitiv): arginina, histidina, lizina
A treia clasificare imparte aminoacizii in:
- Glicogenici (care pot fi transformati in glucoza): alanina, arginina, asparagina, acid aspartic, cisteina, acid glutamic, glutamina, glicina, histidina, metionina, prolina, serina.
- Cetogenici (care pot fi transformati in cetone, implicand atat scaderea grasimilor cat si producerea de energie): leucina, lizina
- Glicogenici si cetogenici simultan: izoleucina, fenilalanina, treonina, tirozina, triptofan
A patra clasificare este data de caracterul proteinogenic sau nu, al aminoacizilor. Exista trei categorii in aceasta privinta:
- aminoacizi esentiali proteinogenici (care formeaza proteine)
- aminoacizi neesentiali proteinogenici
- aminoacizi nonproteinogenici (in general acestia sunt derivati din cei proteinogenici): ornitina, taurina, hidroxiprolina, hidroxilizina.
A cincea clasificare, dupa structura grupului chimic R aminoacizii pot fi grupati astfel:
Alifatici: alanina, glicina, izoleucina, leucina, prolina, valina. Aminoacizii alifatici se clasifica la randul lor in: alfa-aminoacizi, beta-aminoacizi etc. Aceste categorii sunt date de pozitiile relative ale grupelor functionale in molecule. Cei mai importanti sunt alfa-aminoacizii, la care grupele functionale sunt legate de acelasi atom de carbon.
- aromatici: fenilalanina, triptofan, tirozina.
- acizi: acid aspartic, acid glutamic.
- bazici: arginina, histidina, lizina.
- hidroxilici: serina, treonina.
- care contin sulf: cisteina, metionina, taurina.
- care contin gruparea amido (CONH2): asparagina, glutamina.
A sasea clasificare, dupa rolurile sau functiile pe care le indeplinesc aminoacizii se impart in:
- neurotransmitatori: acid aspartic, asparagina, acid gama-aminobutiric (GABA), acid glutamic, glicina, fenilalanina, taurina, triptofan, tirozina.
- aminoacizi cu lanturi ramificate (Branched Chain Amino Acids sau BCAA), care contribuie la sinteza proteinelor: glutamina, izoleucina, leucina, valina.
- aminoacizi care contin sulf: cisteina metionina, taurina.
- aminoacizi glicogenici: alanina, glutamina, glicina, serina, treonina.
- aminoacizi implicati in ciclul ureei: arginina, acid aspartic, citrulina, ornitina.
- aminoacizi pentru tesutul conjunctiv: hidroxiprolina, hidroxilizina, prolina.
- aminoacizi care dau indicii despre deficiente de vitamine si minerale: fosfoserina, histidina, taurina, arginina.
Aminoacizi esentiali
Cu toate ca organismul poate produce multi aminoacizi, exista 8 aminoacizi esentiali pe care acesta nu-i poate sintetiza si pe care trebuie sa si-i asigure prin hrana sau ca suplimente alimentare.
In clasificarea aminoacizilor esentiali figureaza inca doi aminoacizi (histidina si arginina), cu statut oarecum aparte. Histidina este aminoacid esential doar pentru sugari, iar arginina este de fapt semiesential pentru adulti si esential pentru copii.
Cei 8 aminoacizi esentiali sunt: fenilalanina, valina, leucina, izoleucina, lizina, treonina, triptofanul si metionina.
Putem vorbi de cei mai buni aminoacizi doar in functie de scopurile pe care le urmarim la un moment dat. Altfel, marea majoritate a lor asigura buna desfasurare a proceselor vitale in organism, deci starea lui de sanatate.
Aminoacizi neesentiali
Aminoacizii neesentiali sunt cei care se formeaza in organism prin anumite reactii, asa incat nu trebuie sa ne preocupam sa ni-i asiguram prin dieta sau alte surse externe.
Urmatorii aminoacizi figureaza ca neesentiali in literatura de specialitate (cu mici diferente intre diversele clasificari): alanina, asparagina, acidul aspartic, cisteina, acidul glutamic, glutamina, glicina, prolina, serina, tirozina. Numarul lor este insa mult mai mare.
Beneficiile aminoacizilor
Aminoacizii mai sunt numiti caramizile care alcatuiesc proteinele. Lipsa unui singur aminoacid, dintre cei peste 20 care sunt studiati mai atent, se resimte negativ in starea de sanatate a organismului. Ei sunt cei mai importanti nutrienti pentru corp, fiind necesari desfasurarii fiecarui proces metabolic.
Printre cele mai importante roluri ale lor sunt transportul optim si depozitarea optima a tuturor nutrientilor: apa, grasimi, carbohidrati, proteine, vitamine si minerale.
Majoritatea problemelor de sanatate cum ar fi : obezitatea, nivelul ridicat de colesterol, diabetul, insomnia, depresia, disfunctiile sexuale, artrita, caderea parului, ridarea pielii si imbatranirea, au la originea lor deficiente metabolice.
De aceea este important sa se asigure din timp si in cantitati suficiente aminoacizii esentiali pentru organism. Din nefericire, slaba calitate a hranei din zilele noastre face necesara suplimentarea acesteia cu aminoacizii necesari.
Aminoacizi culturism
Multi culturisti, in special cei amatori, folosesc mai multe suplimente cu aminoacizi deodata, crezand ca astfel isi vor mari spectaculos masa musculara si aceasta intr-un timp cat mai scurt.
Acest lucru se poate realiza numai daca sunt indeplinite mai multe cerinte: antrenament, profil hormonal si prezenta nutrientilor necesari. Pentru fiecare tip de activitate fizica (culturism, inot, alergare, ciclism etc.) exista diferiti aminoacizi care sunt mai adecvati. Pentru cei care urmaresc cresterea atat a masei musculare cat si a fortei sunt importanti:
- aminoacizii cu lanturi ramificate (BCAA): leucina, izoleucina si valina, care cresc si refac masa musculara
- arginina, care mareste fluxul sangvin
L-carnitina (un aminoacid sintetizat din alti doi aminoacizi esentiali lizina si metionina) care intensifica arderea grasimilor si accelereaza recuperarea.
Cu precadere leucina si taurina sunt importante pentru cresterea continua si evitarea scaderii tesutului muscular. In timpul antrenamentului organismul necesita un aport sporit de energie.
De aceea, suplimentele cu aminoacizi trebuie administrate cu un anumit timp inainte, asa incat in timpul efortului aminoacizii sa se afle deja in fluxul sangvin. Se asigura insa si in timpul si dupa antrenament.
Aminoacizi pastile sau lichizi?
Aminoacizii se prezinta pe piata sub trei forme: pastile, lichide sau pudra. Produsele sunt in general amestecuri care, pe langa aminoacizi, pot contine si colagen hidrolizat dar si alte adaosuri de substante pentru arome sau culoare.
Proteine sau aminoacizi?
Spre deosebire de consumarea de alimente sau suplimente proteice imediat dupa antrenament, in timpul asa-numitei “ferestre anabolice”, efecte net superioare se obtin prin administrarea unui supliment pe baza de aminoacizi liberi. Acestia nu mai trebuie sa treaca prin procesul de digestie, ajungand astfel foarte repede prin fluxul sangvin la nivel muscular.
Imediat dupa antrenament, muschii sunt mai receptivi la nutrienti si fluxul sangvin este mai puternic.Acesta este momentul cel mai oportun pentru crestere si recuperare musculara. O masa bogata in proteine nu va ridica nivelul de aminoacizi decat consecutiv procesului de digestie (aproximativ 2 ore).
Cel mai bun mod de furnizare a aminoacizilor necesari este administrarea acestora sub forma lor libera (nelegati prin legaturi chimice de alte molecule), care le asigura trecerea rapida prin stomac si absorbtia din intestinul subtire in timp de aproximativ 15 minute. Se previne astfel catabolismul muscular.
Aminoacizi si BCAA
Denumirea de BCAA (prescurtat din limba engleza de la Branched Chain Amino Acid) semnifica aminoacizi cu lanturi ramificate. Acestia sunt: leucina, izoleucina si valina. Ei sunt foarte utilizati mai ales in body-building si alte sporturi care necesita dezvoltarea unui tesut muscular puternic. Fiind aminoacizi esentiali, ei trebuie sa fie asigurati din alimente sau ca atare.
BCAA joaca un rol crucial in metabolismul uman si sunt folositi in tratamentul ficatului cirotic si in terapia intensiva. Sunt cunoscute urmatoarele beneficii ale BCAA:
- intensifica sinteza de proteine pentru cresterea masei musculare si mentinerea ei pe perioadele de pauza in antrenamente, precum si pentru vindecarea ranilor.
- BCAA, imbogatit cu leucina, fac posibila crestera masei musculare pentru persoanele mai in varsta.
- BCAA creste arderea grasimilor si toleranta la glucoza; in cantitati sporite favorizeaza slabirea.
- imbunatateste echilibrul hormonal prin cresterea testosteronului si scaderea cortizolului, reducand si inflamatiile.
- favorizeaza cresterea fortei prin antrenamente si administrare de leucina in doza mai mare de 4 g pe zi, ca efect al cresterii coordonarii neuromusculare.
- mareste rezistenta si scade oboseala sau doar o intarzie.
- pastreaza integritatea fibrei musculare.
- reduce degradarea musculara (catabolismul muscular) si scaderea masei musculare in sporturile de rezistenta.
- imbunatateste efectul insulinei.
BCAA are proprietati antiimbatranire sprijinind formarea de noi mitocondrii si reducand astfel pierderea musculara cauzata de inaintarea in varsta. Se foloseste in unele tratamente pentru cancer si boli de ficat, imbunatateste si procesele cognitive.
Aminoacizi pentru slabit
Suplimentele pentru slabit trebuie abordate cu precautie. Se afirma despre anumiti aminoacizi, in particular despre fenilalanina si BCAA, ca asigura in mare masura reducerea greutatii.
Aceasta afirmatie insa nu este demonstrata cu certitudine. Despre BCAA asociati cu un regim restrictiv caloric, studii mai vechi (anul 1997) au constatat ca au determinat o slabire semnificativa la luptatorii de elita. Studii mai recente nu confirma ca numai suplimentul BCAA este de efect in scaderea greutatii.
Fenilalanina este un aminoacid care are rol in controlul apetitului, stimuland hormonul colecistochinina responsabil de scaderea poftei de mancare.
Zerul este bogat in nutrienti (calciu si peptide bioactive) si contine aminoacizi esentiali si BCAA. In asociere cu un regim alimentar hipocaloric, suplimentele proteice pe baza de zer sunt de mare ajutor pentru slabit.
Aminoacidul derivat 5 hidroxitriptofan determina ridicarea nivelului de serotonina din creier, scazand astfel pofta de mancare si favorizand pierderea in greutate.
Aminoacizi pentru femei
Din ce in ce mai multe femei care practica fitnessul folosesc inainte de antrenamente suplimente. Unele dintre aceste suplimente, desi indicate pentru barbati, pot fi folosite si de catre femei, cu exceptia preparatului bullnox (dupa unele opinii).
In momentul de fata femeile pot folosi o gama larga de produse de acest gen, special produse pentru ele de catre marile companii din domeniu. Aceste suplimente difera intr-o mica masura de cele indicate pentru barbati.
Astfel creatina este redusa sau chiar eliminata din formule, presupunandu-se ca femeile oricum desfasoara mai multe activitati cardio in rutina zilnica decat barbatii.
Creatina administrata inainte de antrenamentul cardio s-a dovedit ca are un usor efect de deshidratare, inducand aparitia crampelor musculare pe parcursul antrenamentelor de durata.
Citeste si: Totul despre Creatina
O alta diferenta este absenta din suplimentele pentru femei a ingredientelor care ridica nivelul de testosteron: acidul aspartic (D), tribulus (extract vegetal din planta tribulus terrestris) si fenugreek (planta medicinala).
Ceea ce apare in plus in compozitia suplimentelor pentru femei sunt complexele care furnizeaza o mare cantitate de energie la debutul antrenamentului, prin arderea grasimilor. L-carnitina este un aminoacid sintetizat din alti doi aminoacizi: lizina si metionina. Importanta lui este deosebita in arderea grasimilor.
El transporta lanturile lungi de acizi grasi in mitocondrii, unde sunt folositi pentru producerea de energie. De aceea L-carnitina este un aminoacid nelipsit in curele de slabire. Efectul de ardere a grasimilor este sporit prin cresterea nivelului de testosteron la femei.
Arginina este un supliment important pentru femeile la menopauza deoarece imbunatateste circulatia sangelui, reducand astfel frecventa bufeurilor.
Lizina mareste absorbtia de calciu in oase si dinti, ceea ce este de mare importanta pentru femei, stiut fiind faptul ca ele sunt mai mult expuse riscului osteoporozei. Poate preveni de asemenea eruptiile herpetice. Protejeaza tendoanele si articulatiile sprijinind formarea de fibre musculare si colagen.
Efectele secundare ale aminoacizilor
Exista si riscuri legate de folosirea suplimentelor cu aminoacizi. Daca si dieta este exagerat de bogata in proteine, dupa o perioada relativ lunga de timp, rinichii pot fi afectati. Alte efecte adverse ale administrarii aminoacizilor pot fi: diareea, crampele intestinale, cresterea nivelului acidului uric.
Tirozina luata in doze mari poate cauza anxietate, insomnie, ritm cardiac crescut. Persoanele care au deja afectiuni ale ficatului si rinichilor trebuie sa ceara avizul medicului inainte de suplimentarea dietei cu aminoacizi.
Consumul excesiv de leucina poate inhiba producerea de vitamine B3 si B6.
BCAA poate creste nivelul de insulina si scadea nivelul glicemiei, deci nu se utilizeaza simultan cu medicamente antidiabetice sau tratamente cu insulina. Nu sunt indicate femeilor insarcinate sau celor care alapteaza. Alcoolicii cronici nu trebuie sa foloseasca BCAA.
Alimente bogate in aminoacizi
O dieta care contine proteine de calitate este vitala pentru sanatate, deoarece aminoacizii naturali se regasesc in alimente. Cantitatea de proteina necesara unui organism sanatos depinde de greutatea individuala.
Pentru un adult care are un stil de viata activ, cantitatea recomandata este de 2g de proteina pe kg pe zi. Deci un adult cantarind circa 70 kg trebuie sa consume catre 140g proteina de calitate pe zi.
Carnea de vita sau de porc este o excelenta sursa de proteina si aminoacizi esentiali. La fel sunt si ouale, atat albusul cat si galbenusul, care, dupa noi cercetari, se pare ca nu mareste nivelul de colesterol. Pasarile de curte cum sunt puii de gaina si mai ales curcanul, sunt bogate surse de aminoacizi esentiali. Se foloseste mai mult pieptul, fara os si piele.
Scoicile si stridiile reprezinta o buna sursa de proteine fara grasimi, iar crevetii contin toti aminoacizii esentiali si zero grasimi saturate. Dintre pesti, pastravul curcubeu este bogat in aminoacizi si acizi grasi omega 3, ca de altfel si somonul.
Cele mai importante surse vegetale de aminoacizi sunt spirulina (microalga), semintele de canepa, chia, soia, stirul (amaranth), quinoa (contine toti aminoacizii esentiali), hrisca, etc.
Pret aminoacizi
Suplimentele cu aminoacizi se vand incepand cu preturi mici, de la 25 lei. Preturile variaza in functie de calitatea, continutul si cantitatea produsului, de forma de prezentare (lichida, pudra, tableta), precum si de firma producatoare.
Exemple pret aminoacizi:
- BCAA 4:1:1 My Protein 1kg 189 lei
- BCAA xtra Shot 80 ml 5 lei (ron)
- Leucine 100 caps 29 lei
- Amino 12500 10 fiole 33 lei
- L-carnitina 90 tab39 lei
- Solaray L-Arginine 1000 (30tb) 39,4 lei
- Glutamina 400g 48 lei
- Beef Aminos 200 caps 54 lei
- Fermented L-leucine 54 lei
- Amino Liquid 50000 1L 79 lei
- Aminoacizi Amino Power Liquid 1 l Weider WD-031 (APL1L) 102 lei
- Essential Amino Energy -240g 116 lei
- Musclemeds Amino Decanate 36 g 125 lei
- Whey Aminos 300 tab 127 lei
- Amino 5600 1000 tab 158 lei
Te asteptam in sectiunea de comentarii de mai jos sa ne spui parerea ta! 🙂