Totul despre Febra Musculara si Acidul Lactic: Remedii si Tratament

febra musculara si acidul lactic

Totul despre febra musculara

In acest articol poti te informezi despre febra musculara, tot ce trebuie sa stii de la cum si de ce aceasta se instaureaza la nivelul anumitor grupe de muschi: picioare, abdomen, spate, brate si asa mai departe.

Ce se intampla din punct de vedere medical la nivelul muschilor cand intervine febra musculara, cum putem trata durerea, ce remedii exista, are vreun beneficiu febra musculara si multe alte curiozitati despre acest subiect atat de disputat mai ales in randul sportivilor care inevitabil isi suprasolicita sistemul muscular.

Ce este febra musculara din punct de vedere medical?

Din punct de vedere medical, febra musculara este cauzata de un anumit grad de deteriorare al fibrelor musculare, predominant ca urmare a exercitiilor cu care corpul nu este obisnuit. Asa cum probabil ati descoperit, poate varia de la un disconfort muscular usor, pana la durere severa care limiteaza abilitatea de miscare. In general, febra musculara isi face aparitia la 8 ore dupa antrenament si ajunge la un maxim de disconfort 48-72 ore mai tarziu, desi timpul exact poate varia.

Un alt stimulent care provoaca febra musculara, apare in timpul antrenamentului si se numeste stresul metabolic. Este o idee dogmatica conform caruia acidul lactic cauzeaza febra musculara, insa aceasta este depasita, ca urmare a mai multor studii stiintifice. Dupa un exercitiu de intensitate ridicata, odihna va aduce nivelul acidului lactic la niveluri initiale intr-un timp de recuperare normala intre antrenamente.

Cu toate acestea, exista dovezi ca ionii de hidrogen si speciile reactive de oxigen (ambele cresc in concentratie la nivelul muschiului in timpul antrenamentului) pot contribui la febra musculara. Stresul metabolic in timpul efortului fizic poate schimba, la nivel structural, membrana celulara, aceste daune permitand fluidelor si altor factori sa intre in celule, ceea ce promoveaza inflamatia.

Ce este acidul lactic?

Acidul lactic este un produs al muschilor si al celulelor rosii din sange. Are ca rol asigurarea bunei functionari a muschilor, chiar atunci cand nu primesc suficient oxigen. In momentul exercitiilor, acidul lactic incepe sa se acumuleze dupa un anumit prag, atunci cand muschii au nevoie de energie desi corpul nu poate sa furnizeze suficient oxigen. Astfel, “arsura” pe care o simtim dupa un numar ridicat de repetari, are legatura cu acumulearea acestui produs.

Datorita durerii experimentate in timpul antrenamentului, este usor de vazut de ce inca multi considera ca acidul lactic este vinovat si pentru febra musculara survenita dupa acele 8 ore dupa antrenament. Acest lucru este fals, un studiu a analizat doua cazuri, 45 minute de alergare pe banda la nivel orizontal si 45 minute de alergare in plan inclinat de 10%.

febra musculara tratamente

In cazul alergarii pe orizontal, nivelul acidului lactic a fost ridicat, insa atletii nu au simtit o febra musculara in zilele urmatoare. In cazul alergarii pe un plan inclinat de 10%, acidul lactic nu a fost eliberat insa atletii au experimentat o febra musculara semnificativa, ceea ce dovedeste ca nivelul acidului lactic din timpul exercitiilor nu este corelat cu febra musculara.

De ce faci febra musculara?

Inca nu este complet inteles de ce facem febra musculara, insa exista dovezi convingatoare ca are legatura cu lezuniule musculare survenite in urma antrenamentelor. O febra musculara severa nu echivaleaza cu muschi foarte avariati. Putem chiar experimenta febra musculara usoara si sa avem leziuni musculare severe.

La nivel microscopic, s-a dovedit ca un antrenament concentrat pe miscarea negativa (alungirea muschiului contra rezistentei), produce mai multe leziuni musculare decat un antrenament normal, iar febra musculara rezultata va fi una mai pronuntata.

Beneficii febra musculara

Unele studii arata prezenta febrei musculare si la alergatorii pe distante mari, ceea ce argumenteaza ca acest tip de febra nu survine doar in urma exercitiilor cu greutati. Aceasta ar trebuie sa fie un indicator conform caruia febra musculara nu este un instrument eficient in masurarea hipertrofiei.

Unele studii arata ca febra musculara afecteaza in mod negativ antrenamentele, antrenand un muschi care sufera de o febra severa, acesta va avea o forta cu pana la 50% mai mica, iar antrenamentul nu va cauza daune mai mari muschiului ci va fi un impediment in recuperare.

remedii pentru febra musculara

Cat dureaza febra musculara dupa sala

Inainte ca sa afli ce solutii ai ca sa ameliorezi durerea, trebuie sa stii cat va dura febra musculara. Dupa un antrement intens de picioare, nu este ceva ciudat sa simtim febra musculara chiar dupa cateva ore de la incheierea acestuia.

Aceasta poate sa se instaureze chiar si pe durata mai multor zile in deosebi in cazul incepatorilor sau persoanelor care au luat o pauza de la antrenamente. Pe masura ce corpul devine mai obisnuit cu antrenamentele, febra musculara va fi mai putin severa si nu va dura la fel mult.

Remedii/tratament febra musculara

Un remediu mai putin cunoscut pentru febra musculara este cafeina. Un studiu recent, arata ca aceasta poate reduce durerea perceputa in timpul febrei musculare si se recomanda consumarea cafeinei cu o ora inaintea antrenamentului.

Acizii grasi Omega-3, regasiti in uleiul de peste, au proprietati scaderea factorilor pro-inflamatie (IL-6 si TNF-alfa), astfel suplimentarea cu ulei de peste va avea un efect benefic asupra reducerii febrei musculare.

Cum tratezi febra musculara acasa

Cel mai bun tratament pentru febra musculara este prevenirea acesteia, incepand programul de antrenamente cu greutati mai usoare si repetari mai putine pentru a permite muschilor sa se adapteze la noile exercitii.

Un mod de a trata febra musculara acasa este aceea de a petrece timp pe o spuma de rulare (foam roller). Asezand si miscand corpul pe aceasta rola, muschii se vor relaxa, intinde si va fi ca si un masaj adanc pentru muschii afectati de febra, iar unele studii arata ca acest masaj are beneficii cand vine vorba de recuperarea dupa antrenamente.

Aspirina, paracetamol, placebo febra musculara

Desi analgezicele orale sunt deseori recomandate in cazul febrelor musculare, studiile nu au demonstrat eficienta lor. 12 subiecti au fost supusi unor antrenamente cauzatoare de febra musculara pentru bicepsi si au fost impartiti in 5 grupuri. Grupurile au fost urmatoarele:

  • Control (nu au fost prescrise analgezice)
  • Placebo (au crezut doar ca li se administreaza analgezice)
  • Paracetamol (primeau zilnic 1000mg de paracetamol)
  • Codeina (primeau zilnic 60mg de codeina)
  • Aspirina (primeau zilnic 900mg de aspirina)

aspirina pentru febra musculara

Dupa perioada de 11 zile in care s-au desfasurat testele, masurand nivelul de durere si intervalul de extindere si flexie a cotului, nu au fost gasite dovezi care sa ateste eficienta folosirii analgezicelor. Astfel se pare ca muschii sunt “incapatanati” cand vine vorba de febra musculara, iar cel mai indicat lucru este prevenirea acesteia.

O lingurita de zahar dupa efort pentru febra musculara

Un studiu facut in 2003 a supus trei grupuri de recruti ai Marinei Militare Americane (US Marines) demonstreaza ca ingestia de proteina dupa antrenament este benefica. Un grup de control consuma carbohidrati si grasimi, un grup nu consuma nimic, iar al treilea grup consuma o cantitate ridicata de proteine alaturi de carbohidrati si grasimi.

Pe parcursul a celor 54 de zile de testare, grupul celor care consumau proteine a fost prezent cu 37% mai putin la cabinetele medicale, avand mai putine probleme musculare sau articulare. Astfel putem concluziona ca o lingurita de zahar dupa antrenament nu va afecta prea mult febra musculara, desi unii afirma ca suplimentele cu glutamina ajuta in prevenirea ei.

Este bine sa fortez muschii cand am febra musculara?

Depinzand de severitatea febrei musculare, aceasta nu trebuie sa fie intotdeauna un impediment in antrenarea grupei musculare din nou. Daca dupa o incalzire corespunzatoare, abilitatea muschiului de a se contracta revine, se poate continua cu antrenamentul.

Desigur, pentru a antrena muschii cu o frecventa mai ridicata, trebuie redus volumul sau greutatile cu care se executa exercitiile. Febra musculara nu este un “monstru” de care trebuie sa ne ferim cu orice scop, este ceva ce vine in mod natural in urma antrenamentelor si o putem ignora.

Febra musculara fara efort/fara motiv

Febra musculara fara efort sau antrenament poate surveni din cauze medicale. Sindromul oboselii cronice, fibromialgia, boala Lyme dar si o raceala obisnuita pot cauza dureri musculare, iar daca aceste dureri persista timp indelungat si nu sunt rezultatul antrenarii acelor muschi, o vizita la medicul specialist este recomandata.

Concluzie

In concluzie febra musculara nu este un lucru implicit rau sau bun, nu este un indicator al hipertrofiei (procesul care determina cresterea masei musculare) si nu este ceva de care trebuie sa ne ferim neaparat.

Durerile musculare sunt ceva cu care toti cei pasionati de diverse sporturi, fitness sau culturism devin familiarizati, iar acestea vor deveni mai rare si mai putin severe odata ce corpul devine mai obisnuit cu stimulii din sala de forta. Astfel, desi putem preveni si trata febra musculara, intr-o oarecare masura, trebuie sa ne obisnuim cu prezenta acesteia.

Spune-ne intr-un comentariu mai jos ce ai descoperit prin intermediul acestui articol si da-i un share daca ti-a placut. Multumim! 🙂

Articolul precedentCeai de Galbenele: Beneficii, Indicatii, Cum se Utilizeaza?
Articolul următorCeai de Papadie Beneficii si Contraindicatii – Cum se prepara corect?
Echipa Editoriala
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.