Totul despre Vitamina B12: Contraindicatii, Prospect, Reactii Adverse, Alimente si Pret

vitamina b12 alimente in stare naturala

Vitamina B12 (Denumire chimica: Cobalamina, Cianocobalamina)

Dupa citirea acestui articol vei stii totul despre vitamina B12 sau cobalamina (denumirea sa chimica): ce este, curiozitati, beneficii, contraindicatii, prospect, deficitul si simptomele resimtite, unde o gasim in stare naturala, in care alimente si multe altele.

Totul despre Vitamina B12

Ce este vitamina B12? Tot ce trebuie sa stii

Vitamina B12 este o vitamina putin solubila in apa, ce participa activ la metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor. Aduce numeroase beneficii asupra sistemului nervos la fel ca celelalte vitamine din complexul B.

Ajuta la formarea globulelor rosii la nivelul sistemului osos si contribuie la functionarea normala a celulelor. Poate cel mai important rol descoperit de oamenii de stiinta pana in prezent este cel impotriva anemiei.

Formula chimica si curiozitati despre vitamina B12

Formula chimica a vitaminei B12 este C63H88CoN14O14P. Este cunoscuta si dupa denumirile sale chimice: cobalamina sau cianocobalamina. Plantele, animalele si nici chiar organismul uman nu sunt capabile sa produca aceasta vitamina, astfel va trebui sa avem grija la alimentatie pentru a ne-o procura. Despre alimentele din care ne-o putem procura vom vorbi putin mai tarziu.

La ce ne ajuta vitamina B12? Beneficii

Vitamina B12 aduce numeroase beneficii organismului uman, aducand numeroase efecte pozitive:

Aceasta este un bun adjuvant al unui sistem nervos puternic si sanatos. Are rol in mentinerea simtului tactil, auzului, echilibrului, capacitatii organismului de a percepe durerea dar si in dezvoltarea capacitatii de memorare a informatii si cresterea atentiei.

Toate acestea datorita rolului sau extrem de important in mentinerea sanatatii celulelor din maduva oaselor, chiar celor din sira spinarii.

Participa la sinteza ADN-ului, fierului, vitaminei C, acidului pantotenic si la sinteza acidului folic.
Ajuta la formarea globulelor rosii, cea ce ne va ajuta sa nu mai avem stari de oboseala sau anemie.

Extrem de importanta si proprietatea, rolul, pe care il are in protejarea ficatului impiedicand depozitarea celulelor de grasime in acest organ vital unei pentru o viata sanatoasa.

Lipsa sau deficitul de vitamina B12:

Deficitul sau lipsa vitaminei B12 in corpul nostru poate avea mai multe cauze: cantitati insuficiente ingerate, dereglari ale sistemului gastrointestinal sau utilizare diverselor medicamente.

Vitamina B12 este foarte rar intalnita in plante, de aceea vegetarienii sunt mai predispusi sa aiba carente ale acestei vitamine.

De asemenea, nou nascutii sunt mai predispusi sa aiba carente mari ale acestei vitamine daca sunt nascute de o mama vegetariana. Un studiu din anul 2014 arata ca in Hong Kong si India 80% dintre vegani sufera de deficiente ale vitaminei B12. Totusi, veganii au o sursa buna prin prisma cerealelor fortificante ce pot fi consumate la micul dejun.

Citeste si: Totul despre vitamina B7 si Biotina

Simptome si boli care pot aparea din cauza deficitului de Vitamina B12:

Consumul ineficient sau insuficient de vitamina B12 poate duce la diverse simptome chiar si la boli mai grave. Printre simptomele lipsei de vitamina B12 se numara starile de oboseala, letargia, depresia, memoria slaba, dureri de cap, ce pot duce pana la manie sau psihoza.

vitamina b12 contraindicatii beneficii

Prospect: Doza zilnica recomandata a vitaminei B12:

Doza zilnica recomandata de vitamina B12 sau cobalamina difera in functie de varsta dar si de perioada in care femeile sunt gravide sau alapteaza. Astfel, DZR de vitamina B12:

  • Bebelusilor cu varste intre 0 si 6 luni este de 0,4mcg
  • Bebelusilor cu varste intre 7 si 12 luni este de 0,5mcg
  • Bebelusilor cu varste intre 1 si 3 ani este de 0,9mcg
  • Copiilor cu varste intre 4 si 8 ani 1,2mcg
  • Copiilor cu varste intre 9 si 13 ani 1,8mcg
  • Adolescentilor cu varste intre 14 si 18 ani 2,4mcg
  • Femeilor 2,4mcg
  • Femeilor insarcinate 2,6mcg
  • Femeilor aflate in perioada de alaptare 2,8mcg
  • Baratilor 2,4mcg

Sursa: Institutul National de Sanatate al Statelor Unite

Supradoza sau reactiile adverse la Vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa, astfel cazurile de supradoza nu sunt cunoscute, excesul de vitamina B12 neprovocand reactii adverse fiind eliminata prin urina. Aceasta poate sa aiba culoare rosie in cazul cantitatilor mari de vitamina B12 injectabil.

Efecte adverse, contraindicatii Vitamina B12

Nu exista cazuri de efecte adverse din cauza supradozajului cu vitamina B12.

Suplimente alimentare cu vitamina B12

Pe langa sursele naturale din care poate fi procurata, vitamina B12 poate fi regasita si in suplimente naturale sub diverse forme: injectabil, fiole, tablete sau comprimate in complex de B-uri.

Verifica pretul in mai multe magazine si bucura-te de cea mai buna oferta!

1. Tablete Vitamina B12 de 0,5g / comprimat

vitamina b12 0,5 grame capsule pret
  • Esentiala pentru buna functionare a tuturor organelor si celulelor din corpul nostru. Actioneaza in mod special asupra maduvei si asupra sistemului nervos. Necesara pentru formarea celulelor rosii.
  • Cantitate 0,5g
  • Doza zilnica recomandat la: copii 0,5 grame; la adolescenti intre 1,2 – 1,8g; la adulti intre 2,4 – 2,8g)Verifica pretul pe:

Emag (CLICK AICI)

Vegis (CLICK AICI)

Vitamix (CLICK AICI)

2. Tablete Vitamina B12 de 1g / pastila

vitamina b12 1g comprimate pret
  • Esentiala pentru sistemul nervos si buna functionare a celulelor nervoase. Contribuie la formarea celulelor rosii din sange. Beneficiezi de absorbtie rapida. Este recomandata sa fie consumata in timpul meselor: tinuta langa gingie, sub limba sau mestecata.
  • Cantitate 1g – DZR la: la adolescenti intre 1,2 – 1,8g; la adulti intre 2,4 – 2,8g)
  • Verifica pretul pe:

Vegis (CLICK AICI)

Vitamix (CLICK AICI)

3. Vitamina B12 Lichida cu B Complex (inlocuitor fiole) de 2g / picatura

vitamina b12 2000mg lichida fiole pret
  • Ajuta sistemul nervos, tractul intestinal si maduva. Necesara in pentru sistemul nervos si buna functionare a celulelor nervoase.
  • Acest produs contine si complex de vitamina B. 1 picatura pe zi se aseaza sub limba.
  • Cantitate 2g – recomandat adultilor (DZR la adulti intre 2,4 – 2,8g) + complex vitamina B

Verifica pretul pe:

Vegis (CLICK AICI)

Vitamix (CLICK AICI)

Alimente bogate in Vitamina B12

In stare naturala vitamina B12 se regaseste numeroase alimente, in principal cele de origine animala. Astfel, alimente bogate in vitamina B12 sunt: ficat de vita unul dintre cele bogate alimente in vitamina B12, 100 de grame de ficat de vita acopera mai mult decat necesarul zilnic, cereale fortificante, pastrav, somon, ton, carnea de vita, lapte, iaurt, cascaval, carne tocata de vita, sunca, oua sau piept de pui.

Ordinea este descrecatoare in functie de cantitatea de vitamina B12 continuta, 4 oua fiind suficiente pentru doza zilnica recomandata, in timp ce pieptul de pui ar trebui consumat aproape 1kg pentru doza zilnica recomandata.

Scrie-ne parerea ta in comentarii si da un share articolului despre vitamina B12! 🙂

Citeste si:

Articolul precedentTotul despre Vitamina B9 / Acid Folic: Beneficii, Adiministrare, Sarcina, Pret
Articolul următorCeai Verde: Beneficii, Proprietati, Ajuta la slabit, Contraindicatii
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here