Vitamina D este una dintre numeroasele de substante nutritive foarte bune pentru organism, aceasta ajutand la formarea oaselor, dar si la mentinerea sanatatii lor. Termenul de vitamina D se refera la mai multe forme ale acestei vitamine si anume la vitamina D2 si vitamina D3. Vitamina D2 este obtinuta din plante, iar vitamina D3 este produsa in mod natural de catre organism, in urma expunerii la soare.
Vitamina D are rol esential
Rolul vitaminei D este unul important, aceasta fiind necesara pentru a mentine nivelurile de calciu, dar si de fosfor din sange. Vitamina D este necesara pentru a absorbi calciul, dar si pentru a mentine oasele puternice.
Expertii de la Harvard recomanda prudenta in administrarea vitaminei D pentru ca aceasta nu este neaparat o vitamina minune, asa cum este promovata mai mereu. Este nevoie de cercetari consistente si pe termen lung pentru a ajunge la niste concluzii cu privire la rolul pe care il are vitamina D in organism.
Doza zilnica de vitamina D
Multe ghiduri internationale privind administrarea unei cantitati cat mai potrivite de vitamina D vorbesc de faptul ca este necesar ca in fiecare zi persoanele sa consume vitamina D, in functie de varsta pe care o au.
Copiii cu varstele curpinse intre 0 si 12 luni trebuie sa consume 1000 UI/zi, persoanele cu varste curprinse intre 1 si 70 de ani, dar si femeile gravide trebuie sa consume 600 UI/zi, iar persoanele peste 71 de ani vor trebui sa consume 800 UI/zi.
Deficitul sau lipsa Vitaminei D
Expunerea inadecvata la lumina soarelui poate produce un deficit de vitamina D. Deficitul de vitamina D mai este provocat si de consumul unor medicamente care accelereaza absorbtia de vitamina D.
In cazul sugarilor, deficitul de vitamina D poate aparea din cauza cantitatii reduse de vitamina D din laptele matern.
In ceea ce priveste principalii factori de risc pentru deficitul de vitamina D, acestia includ varsta, greutatea si mobilitatea, dieta vegana stricta, laptele matern cu o cantitate mica de vitamina D, precum si anumite afectiuni.
Alimente Bogate in Vitamina D
Organismul nostru isi ia necesarul de vitamina D, in urma expunerii la soare, dar si din consumul de anumite alimente, precum si suplimente alimentare (comprimate).
Expunerea la soare ajuta organismul nostru sa produca o cantitate suficienta de vitamina D, care are un rol important intr-o mai buna functionare a organismului. Potrivit expertilor, tot ce veti avea nevoie pentru a avea in organism cantitatea suficienta de vitamina D este o espunere la soare intre 10 si 15 minute, de cateva ori pe saptamana.
Veti putea sa obtineti cantitatea de vitamina D necesara pentru o saptamana. Nu exagerati totusi cu expunerea la soare fara protectie pentru ca riscul de cancer de piele va creste si el semnificativ.
Alimentatia variata, dar si echilibrata este o metoda eficienta de a va bucura de cantitatea de vitamina D de care aveti nevoie.
Exista cateva alimente care contin vitamina D mai mult de 100 UI/per portie, printre aceste alimente numarandu-se codul, somonul, carnea de vita, laptele si iaurtul, portocalele, galbenusul de ou si margarina.
Verificati eticheta produselor inainte de a le achizitiona deoarece cantitatea de vitamina D poate varia destul de mult.
Principalele beneficii ale vitaminei D pentru organism
Vitamina D are o multime de beneficii pe care le ofera organismului nostru. Ea este benefica pentru sistemul muscular, osos si imunitar, prevenind anumite boli grave. Ea joaca astfel un rol vital in asimilarea calciului, precum si a fosforului. Vitamina D este un adevart sprijin pentru sistemul imunitar.
Multe cercetari au aratat faptul ca vitamina D poate aduce o multime de beneficii insemnate sistemului imunitar, ea ajutand la activarea celulelor B, T si a celor prezentatoare de antigen.
Carenta de vitamina D
Nivelul de vitamina D din organism si afectiunile autoimune sunt strans corelate, de aceea un raport optim de vitamina D va reduce nivelul de citokine inflamatorii din organism. O carenta de vitamina D duce la cresterea riscului de dezvoltare a unor boli autoimune. Sistemul osos este principalul beneficiar al vitaminei D.
Ea fiind necesara organismului pentru absorbtia calciului. Fara absorbtia si fixarea cantitatii suficiente de calciu, atat densitatea, cat si rezistenta oaselor va scadea destul de mult. Va creste astfel riscul aparitiei unor probleme asociate sistemului nervos.
Proprietati Vitamina D
Vitamina D3 reduce riscul de aparitie al osteoporozei. Calciul este mineralul cu cea mnai mare cantitate din organism, el fiind distribuit peste tot in structura osoasa. Al doilea cel mai raspandit mineral din organism este fosforul.
Se pare ca vitamina D este benefica si sistemului muscular, sistem care poate fi slabit atunci cand vitamina se regaseste in cantitati insuficiente.
Vitamina D va reduce si spasmele musculare, de aceea, daca va confruntati cu aceste probleme, este o idee buna sa va mariti aportul de vitamina D din organism.
Aportul corect de vitamina D este important si pentru prevenirea unor boli grave. Aceasta poate preveni unele forme de cancer de colon sau de san. Chiar si sanatatea inimii este protejata daca veti avea in vedere cantitatea optima de vitamina D.
Un alt beneficiu pe care trebuie sa-l stiti despre vitamina D este starea de spirit, ea ajutandu-va sa preveniti depresia, precum si indispozitia. Vitamina D are un rol important si in procesele cognitive, puterea de concentrare si memoria fiind imbunatatite.
Vitamina D este importanta si pentru bebelusi, aceasta contribuind la dezvoltarea sanatoasa a oaselor acestora. Vitamina D joaca un rol important in dezvoltarea atat fizica, dar si mentala, precum si cognitiva, de aceea este important sa introduceti in alimentatie sa produse bogate in calciu.
Medicii recomanda parintilor sa le ofere bebelusilor vitamina D3, pediatrii recomandand si ei vitamina D3 in primii doi ani de viata a copiilor, in special in lunile de toamna si iarna.
Pret Vitamina D comprimate
Pretul comprimatelor naturiste de vitamina C difera foarte mult in functie de numarul de capsule prezente in recipient si mai putin de producator. Ideala este urmarea unei cure de vitamina D impreuna cu vitamina C.
Supradoza Vitamina D
Depasirea dozei recomandate de vitamina D, poate avea aceleasi efecte pe care le are deficitul de vitamina D si anume rahitism si boli autoimune. De asemenea, cantitatea mai mare de vitamina D din organism poate duce la o acumulare nedorita de calciu in organism, precum si dezvoltarea pietrelor la rinichi. Acesta este motivul pentru care este important sa fiti atenti la cantitatea de vitamina D pe care o consumati.